sâmbătă, 14 aprilie 2018

14 Aprilie




Este a 104-a zi a anului. 
Au mai rămas 261 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 34 m și apune la 19 h 59 m.



Citatul zilei


”Omul poartă răspunderea unei lumi ce nu e opera cuiva din afară, ci a lui însuşi, şi în care se înscriu deopotrivă înfrângerile ca şi victoriile sale.” (Simone de Beauvoir, scriitoare franceză, n. 9 ianuarie 1908 - d. 14 aprilie 1986)




Evenimente de-a lungul timpului…





  • 1912: S-a născut Robert Doisneau, fotograf francez (d. 1994)



Robert Doisneau a fost un fotograf francez.

Doisneau şi-a pierdut părinţii după ce a împlinit 7 ani. La doar 13 ani s-a înscris la Şcoala de Arte şi Industria Tipografică, Paris, unde a absolvit, la vârsta de 17 ani, cu o diplomă în gravură şi litografie.
El a publicat peste douazeci de carti cu fotografii care au surprins instantanee din viata oamenilor obişnuiţi. Robert Doisneau a fost numit Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare in 1984. Doisneau a murit la 1 aprilie 1994, la vârstă de 81, în Montrouge, la Paris.


În anii 1930 a folosit un aparat de fotografiat Leica⁠ pe străzile Parisului; împreună cu Henri Cartier-Bresson a fost un pionier al foto-jurnalismului. Ele este renumit pentru imaginea sa din 1950 Le Baiser de l'hôtel de ville⁠, o fotografie a unui cuplu care se sărută pe străzile aglomerate ale Parisului. 


Cea mai cunoscută fotografie a lui Robert Doisneau este "Sărutul de pe lângă Hôtel de Ville".

Fotografia surprinde momentul în care doi tineri se sărută pe una din străzile aglomerate din Paris. Evenimentul a avut loc în 1950. Fotografia a fost vândută drept carte poştală, stabilind un adevărat record: 410 mii de exemplare comercializate. Fotografia are în spate şi un scandal. Cei doi tineri din fotografie l-au dat în judecată pe Robert Doisneau, iar fotograful a recunoscut că totul a fost aranjat. „N-aş fi îndrăznit niciodată să fotografiez oamenii pe ascuns. Iubiţi care se sărută pe stradă, astfel de imagini sunt rareori instantanee." Cei doi îndrăgostiţi au rezistat mai puţin decât fotografia, despărţindu-se după numai 9 luni. Dar imaginea cu ei doi, în varianta originală, s-a vândut la licitaţie în 2005 cu 155.000 de euro.



  • 1927: Volvo OV4, cunoscut sub denumirea populară Jakob, primul automobil produs de constructorul suedez iese de pe liniile de asamblare ale uzinei din Hisingen în Gothenburg.


 Acest prim automobil era inspirat de industria americană şi nu de cea europeană având un şasiu puternic şi suspensii pe foi. Era propulsat de un motor în patru cilindri, dezvoltând 28 CP la 2.000 rpm. Viteza maximă pe care o putea atinge era de 90 km/h şi avea o viteză "de croazieră" de 60 km/h, aşa cum recomanda constructorul.

Era disponibil în două versiuni de caroserie , cea decapotabilă care costa 4.800 de coroane suedeze şi cea acoperită cu un preţ de 5.800 de coroane. În primul an livrările au mers însă foarte încet, doar 297 de exemplare fiind oferit, şi nu pentru că lipsea cererea, ci pentru că meticuloşii suedezi treceau maşina prin foarte multe controale şi teste până a o oferi clienţilor. Încă de pe atunci modelele mărcii şi-au căpătat un renume pentru calitatea impecabilă a asamblării.


Fondatorii VolvoFondatorii Volvo au fost Assar Gabrielsson şi Gustaf Larson, primul fiind licenţiat în economie, iar al doilea era de profesie inginer. Cei doi s-au întâlnit însă în cadrul companiei SKF, specializată în producerea rulmenţilor. Larson mai lucrase în Anglia la Morris acolo unde contribuise în cadrul departamentului de proiectare a motoarelor. Animaţi de ambiţia lui Gustaf cei doi au hotărât să treacă în industria momentului, cea automobilistică şi în 1926 schiţele erau pregătite, urmând doar ca Gabrielsson să facă rost de finanţare. SKF a fost interesată de proiect şi astfel a luat naştere compania Volvo AB (numele fiind oarecum inspirat de rulmenţi, însemnând în latină "mă rotesc", într-o traducere grosolană.

Volvo a profitat foarte mult de al Doilea Război Mondial, din cauza neutralităţii Suediei, uzinele sale au mers la foc continuu fără a întâmpina distrugeri, asigurând necesarul de automobile atât în Scandinavia cât şi în Europa continentală. Ulterior producţia s-a extins şi în industria vehiculelor de mare tonaj şi cea aeronautică.

Volvo Personvagnar AB, adică divizia de maşini, a fost cumpărată de Ford Motor Company înn 1998 pentru 6,45 miliarde de dolari, iar pe 28 Martie 2010, americanii au anunţat că Volvo a fost cedat chinezilor de la Geely pentru 1,8 miliarde de dolari, Afacerea se va încheia în trimestrul al treilea al acestui an.



  • 1929: S-a născut Octav Pancu-Iași, scriitor, publicist și scenarist român (d. 1975).



Octav Pancu-Iași a fost un scriitor, publicist și scenarist român, un important autor de literatură pentru copii în anii 1950–1960. Era cunoscut de apropiații săi prin apelativul „Țuțu”.

În anii 1950 și 1960 publică volume de schițe și povestiri umoristice, între care: Are tata doi băieți (1956), Schițe în pantaloni scurți (1958), Scrisori pe adresa băieților mei (1960), Făt-Frumos cînd era mic (1963) ș.a. Este și autorul a două romane pentru copii: Marea bătălie dela Iazul Mic (1953) și Cartea cu ochi albaștri (1959) dintre care primul s-a bucurat de o popularitate deosebită.

Pancu-Iași este adoptat în anii 1960 de lumea filmului, lucrând ca redactor și scenarist. Succesul său în cinematografie a culminat cu scenariul pentru pelicula Tată de duminică (1974), regizată de Mihai Constantinescu. Cu toate acestea, succesul a sosit după ce a fost din nou scos din funcție, de astă dată din pricina unui scheci incomod pentru conducerea politică a vremii.

Până la vârsta de 46 de ani, când s-a stins, Octav Pancu Iaşi a avut ocazia să facă scenariile pentru trei filme. La două dintre ele a lucrat alături de un prieten, regizorul Mihai Constantinescu, "Tată de duminică" şi "Singurătatea florilor".

În ultima parte a vieții, Pancu-Iași s-a angajat ca redactor la revista „Cutezătorii” și a scris foiletoane gazetărești.

Octav Pancu-Iași a murit la scurt timp după împlinirea vârstei de 46 de ani, în dimineața lui 16 sau 17 (data variază după surse) aprilie 1975, din pricina unei boli de inimă. Potrivit propriei dorințe, a fost incinerat.



  • 1932: A fost adoptată legea pentru organizarea bibliotecilor şi muzeelor publice din România, care prevedea înfiinţarea acestora în fiecare municipiu, comună urbană şi rurală.



  • 1935: Are loc Duminica Neagră în cadrul Dust Bowl din SUA, numită astfel din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui, cea mai puternică furtună de praf din istorie.



Dust Bowl (de asemenea Dirty Thirties) a fost o perioadă de puternice furtuni de nisip, care s-au abătut asupra preriilor din SUA și Canada în anii 1930.

Fenomenul a fost activizat de seceta severă și de eșecul în aplicarea a metodelor de creștere a „perdelelor” forestiere în zonele aride, destinate prevenirii eroziunii eoliene. Arătura adâncă extinsă a solului virgin din Marile Câmpii în deceniul precedent a deplasat ierburile native, adânc înrădăcinate în mod normal, scăzând umiditatea solului și în provocând perioade de secetă și vânturi puternice. Mecanizarea rapidă a uneltelor agricole, tractoarele pe benzină și utilizarea la scară largă a combinelor de secerat, a avut un impact semnificativ la transformarea pășunilor anterior verzi în câmpuri aride.

Istoric

În 1932 au fost înregistrat 14 furtuni de nisip, în 1933 deja 38. Cele mai puternice furtuni au avut loc între mai 1934 și aprilie 1935. Mase uriașe de sol au fost purtate de vânt, ne întâmpinând obstacole în vegetație naturală joasă și preria arată, parcurgând sub formă de nori negri, distanțe lungi, până la Oceanul Atlantic. În anul 1934, aproximativ 40 milioane de hectare de pământ parțial sau complet și-a pierdut orizontul de humus, ca urmare a eroziunii eoliene. Ziua de 14 aprilie 1935 a fost numită Duminica Neagră din cauza norilor de praf întunecați care au acoperit lumina soarelui. În iarna anului 1934-1935 în New England zăpada a căzut sub formă de praf roșu. În rândul populației din prerie, mai ales în Kansas și Oklahoma, s-a răspândit pneumonia de praf.



Seceta și eroziunea provocată de Dust Bowl a afectat 100 milioane de acri (400.000 km2) în total, principalele state afectate fiind Texas și Oklahoma și atingând secțiuni adiacente în New Mexico, Colorado și Kansas.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!