Translate

sâmbătă, 13 ianuarie 2018

13 Ianuarie



Este a 13-a zi a anului.
Au mai rămas 362 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 49m și apune la 16 h 59 m.



Citatul zilei


” Când crezi că ai scăpat de toţi, dai de tine, şi nu mai ştii încotro s-o iei...” (James Joyce, n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941)



Evenimente de-a lungul timpului... 


  • 1610: fizicianul, matematicianul, astronomul și filosoful italian Galileo Galilei a descoperit cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto. 
Galileo Galilei nu a descoperit doar satelitul Callisto, ci și pe ceilalți trei dintre cei mai mari patru sateliți ai planetei Jupiter: Io, Europa și Ganymede.


La 7 ianuarie 1610, Galileo a observat, cu telescopul, ceea ce era descris la acea vreme ca „trei stele fixe, totalmente invizible prin micimea lor”. Toate erau apropiate de Jupiter și se aflau pe o linie dreaptă cu acesta. Observațiile din nopțile ulterioare au arătat că pozițiile acestor „stele” în raport cu Jupiter se modifică într-un fel ce nu putea fi explicat dacă ar fi fost considerate stele fixe. La 10 ianuarie, Galileo a observat că una dintre ele a dispărut, observație explicată de el prin faptul că ea se află în spatele lui Jupiter. În câteva zile, el a concluzionat că ele toate se roteau în jurul lui Jupiter. 
Galileo a denumit cei patru sateliți descoperiți stelele mediceene, în cinstea viitorului său patron, Cosimo II de' Medi ci, Mare Duce al Toscanei, și în cinstea celor trei frați ai săi. Mai târziu, în cinstea lui Galileo, astronomii le-au schimbat numele în sateliții galileeni.


  • 1854: A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american

    . 1898: Articolul "J'accuse" a lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L'Aurore în legătură cu afacerea Dreyfus
     
    Apare, în ziarul „L’Aurore”, celebra scrisoare deschisă a scriitorului Émile Zola, intitulată „J’accuse”; scrisoarea, adresată preşedintelui Franţei, Félix Faure (1841 – 1899), acuza guvernul de antisemitism şi de încarcerarea ilegală a lui Alfred Dreyfus, un ofiţer francez condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj. Zola a denunţat erorile judiciare şi lipsa unor dovezi serioase. Scrisoarea a cauzat un scandal public în Franţa şi peste hotare. Zola a fost acuzat şi găsit vinovat de calomnie la 23 februarie 1898. Pentru a evita încarcerarea, s-a exilat temporar în Anglia, de unde s-a întors în iunie 1899. Ca rezultat al popularităţii scrisorii, chiar şi în lumea anglofonă, „J’accuse!” a devenit o expresie generică a indignării şi a acuzării unei persoane puternice.


    .  1910: A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanță.

    În data de 13 ianuarie 1910 a avut loc și prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso a fost captat la 30 de kilometri distanță în timp ce cânta pe scena Metropolitan-ului din New York.
    Enrico Caruso, care s-a născut pe 25 februarie 1873 și a murit pe 2 august 1921, a fost unul dintre cei mai faimoși tenori din istoria operei. Caruso a fost cel mai popular cântăreț în toate genurile muzicale ai primilor 20 de ani ai secolului al XX-lea și unul dintre pionierii muzicii înregistrate.
    Înregistrările numeroase ale repertoriului său, precum și vocea sa extraordinară, cunoscută pentru frumusețea și intensitatea sa, atât pentru registrul său vocal, dar și pentru forța și amplitudinea sa, au făcut din Enrico Caruso una din cele mai cunoscute personalități artistice ale timpului său.

    1942: Producătorul american de automobile Henry Ford primește brevetul pentru automobilul din plastic, care este cu 30% mai ușor decât o mașină obișnuită.
    Mașina era cu 30 de procente mai ușoară decât mașinile obișnuite. Plasticul, un material relativ nou în anul 1942, a revoluționat industria în Statele Unite.
    Când Statele Unite au intrat în război, la sfârșitul anului 1941, guvernul a suspendat producția automobilelor civile, și proiectul mașinii din plastic a fost abandonat.
    În zilele noastre majoritatea mașinilor încă au caroseria din metal, dar componentele din plastic sunt din ce în ce mai folosite în industria auto.



    . 1964: Capitol Records a lansat primul single Beatles in SUA, I wanna hold your hand, care a atins cifra de un milion de exemplare vandute, dupa numai 3 saptamani. 

     Și tot pe 13 ianuarie, dar în 1969, s-a lansat albumul Yellow Submarine al acelorași britanici.



    . 1990: A fost desființat gardul de sârmă ghimpată ce  separa România de Republica Moldova şi au fost introduse facilităţi de trecere a frontierei dintre cele două țări.
    Timp de 66 de ani, gardul de sârmă ghimpată a marcat granița dintre România și Republica Moldova. Sârma ghimpată a fost desființată ca urmare a unei hotărâri a Guvernului de la Chișinău.
                              
  Să aveți o zi frumoasă!  



 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...