joi, 25 ianuarie 2018

25 Ianuarie


Este a 25-a zi a anului.
Au mai rămas 340 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 17 h 15 m. 


Citatul zilei



”A căpăta obiceiul de a citi înseamnă a-ţi crea un refugiu personal faţă de toate nenorocirile lumii.” (W. Somerset Maugham)



Evenimente de-a lungul timpului... 



  • 1554: Iezuiţii portughezi au întemeiat în sud-estul Braziliei oraşul Sao Paulo.
Misionarii iezuiți José de Anchieta și Manoel da Nóbrega au înființat o misiune pe coasta de est a Braziliei, misiune ce avea să devină cu timpul orașul metropola Sao Paolo.


Istoria orașului São Paulo, de la care vine și numele regiunii, a început la 25 ianuarie 1554, cand a avut loc aniversarea convertirii Sfântului Pavel.  Numit inițial São Paulo dos Campos de Piratininga, orașul a fost la început cetate, aici avându-și sediul și o misiune a iezuiților. În 1560, mulții locuitori din Santo André au părăsit acest oraș, instalându-se în São Paulo. În această perioadă, economia regiunii s-a bazat, în principal, pe cultivarea trestiei de zahăr, lucru care a dus la înflorirea comerţului cu sclavi.




  • 1858: "Marșul nupțial" de Felix Mendelssohn devine marșul popular al nunților după ce este cântat la căsătoria fiicei reginei Victoria, Victoria, cu Friedrich al Prusiei.


Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy, în general cunoscut sub numele de Felix Mendelssohn (3 februarie,1809, Hamburg – 4 noiembrie, 1847, Leipzig) a fost uncompozitor și dirijor german, de origine evreiască, care a activat în perioada de început a romantismului. Lucrările sale includ simfonii, concerte, oratorii, piese pentru pian și muzică de cameră. După o lungă perioadă de relativă denigrare, originalitatea sa creativă a fost reevaluată și, în sfârșit, recunoscută.
„Marsul nuptial" face parte din lucrarile compuse de Mendelssohn sub inspiratia „Visului unei nopti de vara". La virsta de 17 ani, compozitorul a scris o uvertura la piesa lui Shakespeare, aceasta lucrare devenind in timp una dintre cele mai indragite compozitii orchestrale ale sale. „Marsul nuptial", probabil cea mai cunoscuta lucrare a lui Mendelssohn, constituie introducerea compusa in 1842 pentru Actul 5 al piesei shakespeariene. Ca si „Corul nuptial" al lui Wagner, marsul lui Bartholdy a capatat popularitate dupa ce printesa Victoria, fata cea mare a reginei Victoria a Marii Britanii, care era o mare admiratoare a compozitorilor germani, l-a ales pentru nunta sa cu printul Friedrich Wilhelm, mostenitorul tronului Prusiei, in ianuarie 1858.



Notorietatea „Marsului nuptial" a crescut si mai mult in secolul XX, piesa lui Mendelssohn fiind imediat asociata cu nuntile chiar si in tarile unde nu exista o traditie a interpretarii acestei lucrari la o asemenea ceremonie. Unul dintre factorii principali care si-au adus contributia la popularizarea piesei a fost preluarea sa pe nenumarate coloane sonore. Printre primele filme celebre care au inclus lucrarea lui Mendelssohn se afla „O viata minunata" (1946), in regia lui Frank Capra. In ultimii ani, trecind prin productii mai cu pretentii la public, precum „With or Without You", a britanicului Michael Winterbottom, si multipremiata „O chestiune de gust", de Agnes Jaoui, „Marsul nuptial" a poposit, in cele din urma, intr-un segment de pelicule foarte rentabile in ziua de azi: cele despre nunti. Fie ca e vorba despre Owen Wilson si Vince Vaughn in „Spargatorii de nunti" (2005), de David Dobkin, sau despre Jennifer Lopez si Matthew McConaughey, in „Eu cu cine ma marit" (2001), de Adam Shankman, „Marsul nuptial" al lui Mendelssohn a fost nelipsit, alaturi de alte doua piese ale unor compozitori germani, „Corul nuptial" al lui Wagner si „Canon in re major" al lui Pachelbel.






  • 1864: A fost inaugurat Spitalul Colentina din București.



La 25 ianuarie 2016 se împlinesc 152 de ani de când a fost dat în folosință Spitalul Colentina din București, construcția fiind inaugurată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie 1864, cu ocazia aniversării a cinci ani de la Unirea Principatelor Române.
Construirea Spitalului Clinic Colentina a fost începută în anul 1858, de Epitropia Spitalului Sf. Pantelimon, când prințul Scarlat Ghica a hotărât ctitorirea așezământului medical denumit la acea vreme "Noul Pantelimon" pe un teren de 8,73 hectare, donat de domnitorul Grigore Ghica. Construirea noului spital a început după planul întocmit de arhitectul M. Hartl și aprobat de Scarlat Ghica, dar în iulie 1859 s-a dispus demolarea construcției, care nu întrunea calitățile tehnice. Lucrările au reînceput în anul 1862 (pentru un singur pavilion) și au fost finalizate la sfârșitul anului 1863. Spitalul a fost inaugurat în ianuarie 1864. "Noul Pantelimon" asigura bolnavilor servicii medicale și chirurgicale, având fiecare câte 50 de paturi și un serviciu de consultații gratuite. Pavilionului inițial i s-au mai adăugat două clădiri ce reprezentau locuințele personalului. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost construite alte pavilioane și clădiri speciale, printre care două pavilioane separate (a 20 de paturi fiecare) pentru boli contagioase, în 1886.



  • 1874: S-a născut William Somerset Maugham, prozator și dramaturg britanic (d. 1965)


Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori britanici ai secolului XX, William Somerset Maugham, s-a născut la 25 ianuarie 1874, în Ambasada Marii Britanii de la Paris. Tatăl său, Robert Ormond Maugham, lucra pentru Ambasada Britanică din Franța. Pe când avea 8 ani, mama sa a murit de tuberculoză, fapt care l-a marcat pentru tot restul vieții. Când avea doar 10 ani, tatăl său a murit de cancer și a fost crescut de un unchi, Henry MacDonald Maugham, vicarul de Whitstable, în Kent, potrivit site-ului goodreads.com.
William Somerset Maugham a devenit celebru după Primul Război Mondial cu romanul "Of Human Bondage" (1915), câștigându-și reputația de cel mai bine plătit scriitor în anii '30.

În 1907, publicarea piesei "Lady Frederick" a fost încununată de succes. Până la sfârșitul anului 1908, Maugham avea deja patru piese de teatru, care făceau înconjurul Londrei. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Maugham, în vârstă de 40 de ani, a fost trimis la serviciul de ambulanță Crucea Roșie, de pe frontul francez.

În timpul războiului, Sir John Wallinger, director al Serviciilor Secrete Militare (M16), i-a propus lui Maugham să lucreze ca agent secret. El a fost de acord și următorii ani a servit ca persoană de legătură între MI6 din Londra și agenții acestei instituții aflați în Europa. A întreprins activități de spionaj în Rusia pentru British Intelligence, experiența sa fiind reflectată mai târziu în volumul de povestiri "Ashenden: Or the British Agent" (1928), considerat piatra de temelie a literaturii de spionaj contemporane, care i-a influențat pe maeștrii genului, precum Graham Greene, John Le Carre sau Ian Fleming. După numeroasele sale călătorii în Orientul Îndepărtat, în insulele din mările sudului, în SUA și Europa, și-a stabilit definitiv reședința la Cap Ferrat, în sudul Franței, potrivit site-ului britannica.com.

"The Moon and Sixpence", apărut în 1919, a fost un alt succes al scriitorului. Maugham a fost cunoscut și ca un foarte bun autor de nuvele. Una dintre acestea, "Rain", publicată în volumul "The Trembling of a Leaf" în 1921, a fost ecranizată. A scris și o serie de drame zugrăvind un tablou al descompunerii morale din mediul burghez și aristocratic, dintre care cea mai cunoscută este "The Circle" (1921). Aic,i ca în alte opere, Maugham descrie aspectele negative ale vieții fără o umbră de protest sau de revoltă, deoarece întreaga sa concepție despre lume pornește de la principiul că viața este absurdă și nu poate fi altfel.

Printre cele mai cunoscute nuvele ale autorului se numără: "East of Suez" (1922), "The Constant Wife" (1926) și "For Services Rendered" (1932). Numeroasele sale nuvele tratează în general subiecte din viața de familie, fiind încărcate de conflicte puternice. Pentru acțiunea multora dintre povestirile sale a ales cadrul exotic al unor țări coloniale. Maugham și-a strâns nuvelele în volumul "Altogether" (1934).

În ultimii ani de viață, Maugham a publicat autobiografia, "Summing Up" (1938) și lucrările "The Razor's Edge" (1945), "Catalina" (1948) și "Quartet" (1949), potrivit site-ului online-literature.com.
William Somerset Maugham a murit la 16 decembrie 1965, la Nisa, Franța, în ziua de 16 decembrie 1965. Cenușa lui au fost îngropată în grădina Galpin de Kings College, Canterbury, Anglia.




  • 1882: S-a născut Virginia Woolf, scriitoare britanică (d. 1941)


Virginia Woolf (nume original: Adeline Virginia Stephen, n. 25 ianuarie 1882, , Londrad. 28 martie 1941) a fost o scriitoare engleză, eseistă, feministă, editoare şi scriitoare de poveşti, cunoscută drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea.

În perioada interbelică, Virginia Woolf a fost o personalitate marcantă în societatea literară din Londra şi membru al Grupului Bloomsbury. Operele ei cele mai renumite includ: Doamna Dalloway(1925), Spre far (1927), Orlando (1928) şi eseul de dimensiunea unei cărţi A Room of One's Own (1929), cu faimosul său dicton: "O femeie trebuie să dispună de bani şi de o cameră separată, dacă vrea să scrie ficţiune".

Woolf este considerată drept una dintre cei mai mari inovatori ai limbii engleze. În operele sale, ea a experimentat atât cu fluxul conştiinţei şi cu motivele psihologice cît şi cu cele emoţionale ale personajelor. Reputaţia lui Woolf a decăzut brusc dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, însă poziţia ei eminentă a fost restabilită odată cu valul de critică literară feministă din anii 1970.

Talentul de scriitoare a Virginiei Woolf a tins să umbrească puterea sa centrală: Woolf după cum se poate demonstra este cea mai lirică romancieră în limba engleză. Romanele ei sînt foarte experimentale: o naraţiune, deseori lipsită de acţiune şi destul de ordinară, este refractată -şi uneori aproape dispersată -în conştiinţa receptivă a personajelor. Lirismul intens şi desăvîrşirea stilistică se contopesc pentru a crea un univers supraîncarcat de imagini auditive şi vizuale.

Intensitatea viziunii poetice a Virginiei Woolf elevează cotidianul, uneori banalul spaţiu- deseori mediul de război - a celor mai multe romane ale sale. De exemplu, Doamna Dalloway(1925) se bazează pe eforturile Clarissei Dalloway, o doamnă din societatea înaltă între două vîrste, să organizeze o petrecere, în momentul în care viaţa ei se compară cu cea a lui Septimus Warren Smith, un veteran din clasa muncitoare care revenise de la Primul Război Mondial, purtînd răni psihologice adînci.
Operele ei au fost traduse în mai mult de 50 de limbi, de scriitori de talia lui Jorge Luis Borges şi Marguerite Yourcenar.




  • 1915: Alexander Bell a demonstrat, pentru prima dată, facilităţile telefonului inventat, conectând New-York-ul şi San-Francisco.




  • 1949: Au fost acordate primele premii Emmy.


Premiul Emmy este un premiu american de televiziune considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie. Sunt acordate de Academy of Television Arts & Sciences. Premiile Primetime Emmy se acordă de obicei în duminica ce precede debutul sezonului de toamnă la televiziunile americane.


  • 2004: Roverul Opportunity a aterizat pe suprafața planetei Marte, într-un mic crater pe platoul Meridiani Planum.




Vehiculul spațial Opportunity, denumit oficial Mars Exploration Rover – B sau MER-B, este al doilea dintre cele două vehicule spațiale de tip „rover” ale misiunii Mars Exploration Rover a organizației NASA. „Rover” e un cuvânt englez cu traducerea „vagabond” și care aici se referă la un automobil pentru teren accidentat. A amartizat cu succes în Meridiani Planum de pe Marte la 25 ianuarie 2004 ora 05:05 UTC (circa 13:15 ora locală), la trei săptămâni după ce Vehiculul spațial Spirit (MER-A) a aterizat pe cealaltă parte a planetei la 4 ianuarie 2004. Numele său a fost ales printr-un concurs de eseuri ale elevilor.

Opportunity a continuat să funcționeze cu mult timp după expirarea misiunii planificate, de 90 de zile marțiene, ajutat de ceea ce NASA denumește „evenimente de curățire” a panourilor solare (praful depus fiind îndepărtat de vânt). Astfel, Opportunity a continuat să efectueze analize geologice ale rocilor marțiene.

Printre realizările importante ale misiunii se numără îndeplinirea misiunii de 90 de zile marțiene, descoperirea primului meteorit căzut pe o altă planetă, Heat Shield Rock (Meridiani Planum), și peste 2 de studiu al craterului Victoria. Opportunity a supraviețuit cu greu unor furtuni de praf în 2007, și se îndreaptă acum spre craterul Endeavour. Jet Propulsion Laboratory (JPL), o divizie a California Institute of Technology din Pasadena, gestionează proiectul Mars Exploration Rover pentru Biroul de Științe Spațiale din Washington, D.C.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!