miercuri, 5 decembrie 2018

5 Decembrie


Este a 339-a zi a anului.
Au mai rămas 26 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 7 h 36 m și apune la 16 h 37 m.


Citatul zilei

„Uneori şchiopătând, alteori târându-se pe brânci, viaţa merge înainte.” (Zaharia Stancu, poet, romancier și ziarist roman, (n. 5 octombrie 1902, - d. 5 decembrie 1974)



Ziua Internaţională a Voluntarilor 
(International Volunteer Day)

Ziua internațională a voluntarilor (International Volunteer Day) este celebrată în fiecare an, la data de 5 decembrie și oferă voluntarilor și organizațiilor ocazia de celebra munca în folosul celorlalți, de a împărtăși valorile voluntariatului și de a le promova în cadrul comunităților, al organizațiilor neguvernamentale, al agențiilor ONU, al autorităților guvernamentale sau al sectorului privat.
Ziua internațională a voluntarilor în slujba dezvoltării economice și sociale (Volunteer Day for Economic and Social Development) este celebrată, în fiecare an la 5 decembrie, pentru a cinsti eforturile depuse de cei care desfășoară o muncă de voluntariat.




Din 1985, Ziua de 5 decembrie este declarată de către Organizaţia Naţiunilor Unite „Ziua Internaţionala a Voluntarului”, pentru recunoaşterea eforturilor şi meritelor voluntarilor din intreaga lume. Această zi este marcată de majoritatea ţărilor lumii, iar cu ocazia acestei sărbători au loc diverse evenimente socio-culturale.
Voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile. El insufleteste cele mai nobile aspiratii ale omenirii – pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia pentru toate persoanele.


In aceasta epoca a globalizarii si a schimbarilor continue, lumea devine din ce in ce mai mica, mai interdependenta, mai complexa. Voluntariatul – la nivel individual sau de grup – reprezinta o modalitate prin care:
- pot fi intarite si sustinute valorile legate de comunitate, de serviciul adus aproapelui si de atasamentul fata de aproape;
- persoanele pot sa isi exercite drepturile si responsabilitatile de membri ai comunitatilor, in timp ce invata si se dezvolta pe percursul intregii vieti, realizandu-si astfel intregul potential uman.
Voluntariatul este o forma de donatie doar ca, in acest caz, nu se doneaza bani sau obiecte, ci se doneaza timp. Intr-o asociatie non-profit, voluntariatul inseamna o retea de prieteni, in care prietenia nu poate fi convertita in resurse personale, ci in rezultatele obtinute de intreaga echipa de proiect, in beneficiul asociatiei si societatii.
Scopul acțiunilor de Ziua Internațională a Voluntariatului este să le mulțumească voluntarilor care se implică și să informeze populația asupra impactului voluntariatului pentru dezvoltarea sustenabilă și pentru pace.


În România, această zi este marcată începând cu anul 2000, când Centrul Național de Voluntariat ''Pro Vobis'' (atunci centrul local de voluntariat în Cluj-Napoca) a organizat prima Gală județeană de decernare a premiilor pentru implicarea în comunitate, eveniment dedicat recunoașterii voluntarilor și celor care sprijină mișcarea de voluntariat în România (organizații, sponsori, finanțatori, mass-media etc.) Modelul s-a extins ulterior și în alte localități din țară, unde există centre de voluntariat, în fiecare an organizându-se numeroase astfel de gale și alte evenimente dedicate zilei de 5 decembrie și voluntarilor din comunitățile respective.
Activitatea de voluntariat în România este reglementată prin Legea nr. 78/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 469 din 26 iunie 2014. Art. 2. al acestei legi stabilește faptul că ''statul român recunoaște valoarea socială a activităților de voluntariat ca expresie a cetățeniei active, a solidarității și responsabilității sociale, precum și valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale și lingvistice a persoanelor care desfășoară aceste activități''.

În sensul prezentei legi, "voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public, desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii precum: arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară, dezvoltarea socială''. Potrivit aceleiași legi, ''voluntarul este orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat'', iar ''beneficiarul activității de voluntariat este persoana fizică, alta decât soțul/soția și copiii, sau persoana juridică în folosul căreia se desfășoară activitatea de voluntariat''.

Potrivit ''Agendei publice pentru voluntariat în România 2012-2020'', document elaborat în contextul Anului European al Voluntariatului, celebrat în 2011, voluntariatul este acea activitate desfășurată de bunăvoie, în urma unei alegeri și pe baza unei motivații individuale, care nu urmărește câștigul financiar, fiind de multe ori desfășurată prin intermediul unei organizații nonprofit sau în cadrul unei inițiative comunitare, dar și informal, direct în beneficiul altor persoane sau al comunității, se arată pe site-ul www.eurodesk.ro.



Ziua Mondială a Solului

Ziua mondială a solului se sărbătorește la 5 decembrie. Prin acțiunile desfășurate se urmărește evidențierea importanței solului în viața noastră și totodată, necesitatea de a-l folosi în mod durabil.
Uniunea Internațională de Științei Solului a propus, în 2002, printr-o rezoluție, sărbătorirea acestei zile, pentru a marca importanța solului ca o componentă fundamentală a sistemului natural și ca factor, care contribuie semnificativ la bunăstarea oamenilor. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO — Food and Agriculture Organization of the United Nations), în perioada conducerii asigurată de Regatul Thailandei și în cadrul „Parteneriatului global pentru sol”, a susținut celebrarea oficială a acestei zile, cu scopul conștientizării la nivel mondial a importanței solului.

Conferința FAO, din iunie 2013, a aprobat în unanimitate marcarea acestei zile și a cerut Adunării Generale a ONU adoptarea oficială a acesteia, pe care a declarat-o în decembrie 2013.
Adunarea Generală a ONU a declarat, de asemenea, anul 2015 — Anul Internațional al Solurilor prin Rezoluția 68/232, din 20 decembrie 2013, printre obiectivele acestuia numărându-se și cel de promovare a politicii și acțiunilor eficiente pentru managementul durabil și protecția resurselor de sol.


Solul este o resursă naturală finită, iar 95% din hrana noastră este produsă de acesta. Cu toate acestea, în ciuda rolului esențial pe care îl joacă între mijloacele de trai ale omului, se înregistrează o creștere, la nivel mondial, a degradării calității solului din cauza practicilor nepotrivite de gestionare, a presiunii populației care determină o intensificare nesustenabilă și inadecvată de folosire a acestei resurse esențiale, potrivit paginii dedicate zilei de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Campania pentru marcarea Zilei mondiale a solului are drept scop informarea oamenilor asupra necesității conservării și restaurării solului. Cel mai mare magazin terestru de carbon se găsește în sol, astfel, încât, conservarea lui contribuie la adaptarea la schimbările climatice și la atenuarea efectelor acestora. Menținerea și îmbunătățirea calității solului la nivel mondial fiind esențiale.  



Zilele Bubatului

Cea de a doua zi a acestei sărbători a bubatului, 5 Decembrie, este ziua Sfântului Sava, o personalitate enigmatică în virtutea ambivalenţei numelui; elementul central al sărbătoririi îl constituie pomană rituală.
Sava apare în tradiția populară și ca bărbat, și ca femeie. Unii spun că Sfântul ar fi fost tatăl ori fratele Sfântului Nicolae. Alții cred că ar o sfântă trimisă de Dumnezeu să împartă boala bubatului (pojarul) printre oameni. În unele regiuni, ţăranii spun că Sava a fost „o sfântă care a zăcut de vărsat şi a rămas chioară”. Iar acum vindecă de tifos sau lingoare. Indiferent care ar fi personajul principal, Zilele Bubatului trebuie ținute ca la carte, altminteri riscăm să ne pricopsim cu tot felul de bube.
Sfântul Sava este sărbătorit de Biserica Ortodoxă în data de 5 decembrie. Această sărbătoare se ţine să fie spor în casă, iar animale să fie apărate de boli, dăunători, lupi. În această zi, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. Copii se îmbărburează şi sunt opriţi să mănânce peşte sau fructe. De asemenea, se dă pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă, „să se îmblânzească bubele“.
Această sărbătoare se ține să fie spor în casă, iar animalele să fie apărate de boli, dăunători, lupi. În această zi, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. Copiii se îmbărburează și sunt opriți să mănânce pește sau fructe. De asemenea, se dă pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă, ”să se îmblânzească bubele”.
 Ziua de Sf. Sava este bună pentru magie: se iau trei lumânări şi se pun la icoana sfântului; când cineva aiurează, înnebuneşte sau strigă a lingoare, se aprind lumânările pe rând, se picura câte trei picături de ceară din fiecare. Ceară picata se strânge cu grijă şi se pune sub pernă bolnavului.


Mos Nicolae vine în noaptea de 5 spre 6 decembrie


Povestea lui Moș Nicolae

Sfântul Nicolae a fost un om care a trăit în secolul al III-lea, însă despre care nu se știu foarte multe lucruri, cele mai vechi informații despre acesta datând cu 3 secole mai târziu (secolul VI). Sfântul s-a născut în localitatea Patara, Lichia (Turcia de azi) și a fost un episcop. Sărbătoarea care îi poartă numele și care îl cinstește are loc pe data de 6 decembrie, datorită faptului că prima mențiune despre Sfântul Nicolae are loc în această dată, în secolul al VI-lea. Ceea ce este menționat acolo e visul pe care l-a avut Constantin cel Mare, în care Sfântul i-ar fi cerut să îi ierte pe trei ostași care erau condamnați la moarte. Tot în secolul al VI-lea este zidită prima biserică în cinstea Sfântului Nicolae de Mira Liciei, de către episcopul de Pinara, Nicolae Sionitul. Sfântul Nicolae a devenit cunoscut în Europa când cruciații italieni au adus moaștele acestuia în Bari, Italia, în secolul al XI-lea.
Ca sfant, Mos Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decat cu recompensele. Conform traditiei crestine, el pedepsea pe cei care se abateau de la dreapta credinta lovindu-i cu nuiaua peste maini. Ziua de 6 decembrie incheie ciclul de sarbatori si practici magice, dedicate in special lupilor si spiritelor mortilor-strigoi, inceput la mijlocul lunii Noiembrie si incheiat la inceputul lunii decembrie.

In seara de 5 decembrie, copiii isi pregatesc cele mai frumoase ghetute pentru ca in dimineata zilei urmatoare sa gaseasca acolo fie cadouri, fie o nuielusa. La ultima varianta trebuie sa se astepte cei care nu au fost cuminti.

Semnificatia sarbatorii de Mos Nicolae

Aceasta zi este sarbatorita in toata Europa, dar semnificatia ei difera in fiecare loc. De exemplu, in Italia este celebrat printr-un carnaval, in Germania este sarbatorit doar la o scara mica, iar cand Mos Nicolae vine in Slovenia, acesta este acompaniat de un inger si un diavol. In Olanda, copiii isi primesc cadourile doar in saboti din lemn.

In Romania, sarbatoarea prefigureaza victoria binelui asupra raului si se mai numeste si Sannicoara. Povestile spun ca odata cu sarbatoarea de Mos Nicolae, copiii au si prima responsabilitate: sa isi spele ghetutele. Incaltarile se pun la usa sau la fereastra pentru ca mosul sa le vada si sa le umple de dulciuri si jucarii.

Mos Nicolae nu este foarte bogat si nu este la fel de spectaculos ca Mos Craciun, insa in niciun an nu a uitat sa-i rasplateasca pe copiii cuminti.



Cum este asteptat Mos Nicolae in 8 tari europene
Mos Nicolae a fost si este adorat de toti copiii pentru cadourile pe care le lasa an de an in ghetutele lor.
Copiii trebuie sa stie ca acest personaj chiar a existat. El a fost episcopul cetatii Mira din regiunea Lichia, Asia Mica. Mos Nicolae si-a dedicat viata saracilor, indeosebi copiilor, de aceea a devenit in timp un simbol al darniciei Domnului, iar ziua de 6 decembrie ii este inchinata lui, deoarece se crede ca a incetat din viata la aceasta data.


Obiceiuri de Mos Nicolae

Mos Nicolae este sarbatorit cu precadere in Olanda, dar si in Belgia, Luxemburg, Germania, Elvetia, Austria si zone ale Italiei si Frantei.
*In Romania, la sate, fetele au obiceiul sa faca placinte in seara de ajun, iar seara tinerii se aduna pentru o petrecere. La oras, copiii il asteapta pe Mos Nicolae sa vina cu daruri; acestia isi pregatesc ghetutele si trebuie sa fie cat mai ascultatori pentru a nu primi in schimb vreo nuielusa. Cadourile lui Mos Nicolae sunt considerate a fi o rasplata modesta pentru copiii cuminti si o dulce mustrare pentru cei neascultatori.
*In Germania, copii isi pregatesc, ca si romanii, ghetutele in ajun si scriu o scrisoare in care isi astern toate dorintele, dar pun alaturi si cativa morcovi pentru caii mosului. Se mai spune ca Mos Nicolae are cu el o carte in care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Daca n-au fost cuminti, copiii primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.
*In Franta, copiii considera sarbatoarea venirii lui Mos Nicolae la fel de importanta ca aceea a lui Mos Craciun. In ajun, copiii ii lasa mosului un pahar de vin, iar, pentru magarusul lui – morcovi si putin zahar. Pe data de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite. Indeosebi in regiunile din estul Frantei, cei mici stiu ca Mos Nicolae vine calare pe un magarus, alaturi de Mos Nuielusa (cel care ii mustra pe copiii neascultatori, altoindu-i cu o nuielusa).
*In Olanda, copiii cred ca Mos Nicolae parcurge un drum lung, venind tocmai din Spania, pe mare, iar daca n-au fost cuminti, se tem de insotitorul mosului, Petru cel Negru. El il ajuta pe Mos Nicolae cu darurile si dulciurile pentru copiii cuminti. Va merge pe la fiecare copil si-i va darui cate ceva, dar daca pe lista lui copilul este trecut ca fiind unul neascultator, il va lua cu el inapoi in Spania.
*In Belgia si Luxemburg, copiii isi asaza ghetutele in fata usii si, la fel ca micutii francezi, pregatesc un pahar de vin pentru mosul si morcovi si zahar pentru calul lui. Odata cu Mos Nicolae, la fel ca si in alte tari europene, copiii il asteapta si pe insotitorul sau, Hoseker (Mos Nuielusa).
*In Austria, Mos Niolae este foarte iubit de catre copii, care-l stiu ca pe un mosneag imbracat asemenea unui episcop, pe care Dumnzeu il lasa pe pamant pentru a le arata copiilor ascultatori generozitatea Lui. El are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici si calatoreste alaturi de Krampus, o fiinta inspaimantatoare, care tine in mana o nuia cu care-i ameninta pe micutii care nu au dat ascultare parintilor.
*In Italia, in anumite regiuni, copiii asaza pe o farfurie scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i Mosului ca vor fi cuminti in anul care va veni. A doua zi, in locul scrisorilor, gasesc dulciurile lor preferate. Tot pe 6 decembrie, in Italia, exista o traditia numita Rito delle nubili (ritualul celor necasatoriti) unde tinerele fete, care au nevoie de ajutor inainte de a se marita, primesc daruri in amintirea sfantului care a ajutat trei fete sarace sa se casatoreasca, oferind fiecareia cate o punguta cu galbeni.


Ziua Ninja

Ziua Ninja este ziua cand toata lumea se imbraca (daca vrea) in ninja si au loc fel de fel de activitati legate de cultul luptatorilor ninja.
Totul a inceput de la site-ul ninja burger, o parodie cu din ce in ce mai mare succes, care a pornit de la ideea livrarii de mancare (fast food) acasa, in cel mult 30 de minute, ori ninja-ul de la livrari isi va admite misiunea esuata si se va sinucide in fata usii tale, cu hamburger cu tot. Tot ei au initiat aceasta zi a ninja-ului, tinuta prima data pe 5 decembrie 2003, data la care s-a lansat filmul Ultimul samurai.
Si de atunci din ce in ce mai multi pasionati imprastie invataturile si stilul de viata ninja (chit ca de fapt e un pretext sa te imbraci in negru si sa bantui prin oras cu fata acoperita si cu o sabie dupa tine - apropo, nu face asta la noi. E cat se poate de ilegal).

Ceea ce ni s-a parut si mai amuzant decat faptul de a avea o zi ninja a fost ca s-a creat in ultimii ani o competitie asidua intre ninja si... pirati! Exista site-uri, formuri, jocuri online, miscari, teorii, teze, despre cine ar castiga intr-o lupta - un ninja sau un pirat?
Nu va grabiti, sunt foarte multe aspecte de luat in considerare - ai zice in principiu ca ninja kicks ass, nu? Dar daca analizezi cu atentie toate aspectele o sa constati ca si piratii stau bine - intr-un google fight ar castiga piratii, ninja au deficit de vitamina D (ca nu-i prea vede soarele la fata), piratii sunt betivani, dar femeile trag la ei, ninja in schimb sunt mult mai cool, dar un ninja are doi ochi, pe cand un pirat are trei (unul el, doi papagalul), si asa mai departe - amuza-te cu toata teoria aici - atentie, e o prezentare lunga, noi ne-am cam plictisit pe la pagina 25.( http://metropotam.ro)


Evenimente de-a lungul timpului…


  • 63 î.Hr.: Cicero ţine ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.

Cicero a fost un filozof, politician, jurist, orator, teoritician politic, consul şi constituţionalist roman. El a jucat un rol important în perioada de sfârşit a Republicii romane. Activitatea sa literară şi politico-socială s-a concretizat în domenii atât de numeroase, încât Cicero poate fi calificat drept un om universal, homo universalis. El a fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influenţă asupra literaturii latine şi s-a manifestat ca unul dintre cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca şi Augustin.


  • 1443: S-a nascut Papa Iulius al II-lea (d. 1513)

Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, papă al Romei. A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine. foto: ro.wikipedia.org
Papa Iulius al II-lea, pe numlele civil Giuliano della Rovere, a fost un papă al Romei.
A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine.

A întemeiat Garda Elvețiană. Pe 22 ianuarie 1506 s-a așezat la Roma prima formațiune a gărzii, alcătuită din 150 de soldați veniți din cantonul Uri.
A fost primul papă care a contractat „boala franceză” (adică sifilisul), de la un prostituat din Roma. La slujba din Vinerea Mare, în anul 1508, nu a putut șă-și arate picioarele pentru a fi sărutate de credincioși, deoarece erau pline de leziuni sifilitice.
A fost înmormântat în Biserica San Pietro in Vincoli.


  • 1484: Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei.

In baza acesteia se declanseaza mari “vanatori de vrajitoare”in toata lumea catolica.
Papa Inocenţiu al VIII-lea a fost un papă al Romei şi a rămas în istorie ca întemeietorul Inchiziţiei.
A avut mai mulţi fii nelegitimi, din care a recunoscut opt. Pe patul de moarte a cerut să i se aducă o doică, să-l hrănească cu lapte proaspǎt direct de la sân.


  • 1492: Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti şi Republica Dominicană).

Hispaniola, cu o suprafaţă de cca 74.700 km², este - după Cuba - cea de-a doua insulă ca mărime a arhipelagului Antilelor. Se află situată la est de insula Cuba şi la vest de Porto Rico. Este una din rarele cazuri în care o insulă din regiunea Caraibelor este împărţită între două ţări independente, Haiti, la vest (o treime din suprafaţa insulei) si Republica Dominicană, la est (două treimi din suprafaţa insulei) - foto: ro.wikipedia.org
Hispaniola, cu o suprafaţă de cca 74.700 km², este – după Cuba – cea de-a doua insulă ca mărime a arhipelagului Antilelor. Se află situată la est de insula Cuba şi la vest de Porto Rico. Este una din rarele cazuri în care o insulă din regiunea Caraibelor este împărţită între două ţări independente, Haiti, la vest (o treime din suprafaţa insulei) si Republica Dominicană, la est (două treimi din suprafaţa insulei)
Cristofor Columb a sosit pe insula Hispaniola la 5 decembrie 1492, iar în cursul celei de-a doua călătorii a sa, în 1493, a fondat aici prima colonie spaniolă din Lumea Nouă.

  •  1864: Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.



Legea şcolară din 1864 a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti promovat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Ea a pus instrucţia publică primară pe temelii solide, dominate de principiile obligativităţii şi gratuităţii, situând astfel ţara noastră înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei. Cu o serie de modificări, ea va fi în vigoare pentru un sfert de veac, până la restructurarea învăţământului prin legile lui Spiru Haret privind învăţământul secundar şi universitar (1889) şi pentru învăţământul profesional (1899).


5 Decembrie, ziua în care A.I.Cuza a introdus învățământul obligatoriu și gratuit. Ce pățeau părinții care nu se supuneau legii



La 5 decembrie 1864 Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.

Odată cu unirea Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza se trece la implementarea programelor paşoptiste, una dintre direcţii fiind reorganizarea instrucţiunii publice.

La cererea Consiliului Şcolar din Iaşi, Vasile Boerescu alcătuieşte singur un proiect de lege, pe care îl publică în octombrie 1863 sub numele de Proiect de lege asupra reorganizării instrucţiei publice din România. Susţinut de ministrul cultelor şi instrucţiei, Dimitrie Bolintineanu, proiectul a fost însuşit în decembrie 1863 de Consiliul de miniştri şi trimis spre deliberare Camerei Legiuitoare. Dezbătut la 11 martie 1864, a fost votat cu majoritate zdrobitoare. Astfel că legea a fost înaintată domnitorului spre sancţionare

Legea şcolară a lui A.I. Cuza a făcut parte din programul de legi de înnoire a societăţii româneşti. Ea a pus instrucţia publică primară pe temelii solide, dominate de principiile obligativităţii şi gratuităţii, situând astfel ţara noastră înaintea Italiei, Franţei, Angliei sau Elveţiei. Cu o serie de modificări, ea va fi în vigoare pentru un sfert de veac.

Principiile de bază cuprinse în lege se referă şi la obligativitatea şi gratuitatea instrucţiei publice primare. Instrucţia era obligatorie, legea sancţionând cu amendă pe părinţii ai căror copii nu erau înscrişi sau care nu frecventau şcoala.

  • 1848 : Preşedintele american James Knox Plok a declanşat celebra „goană dupa aur”, după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California .



  • 1901: S-a nascut Walt Disney, producator de filme animate.

S-a nascut in orasul american Chicago si a devenit cunoscut ca parinte a lui Mickey Mouse. Si-a petrecut copilaria la o ferma din Missouri, iar la varsta de 16 ani s-a intors in orasul natal pentru a studia artele plastice. In perioada 1920-1922, a lucrat in Kansas alaturi de un pionier al animatiei, Ub Iwerks. Cei doi produceau benzi desenate publicitare.
Dupa anii de ucenicie, s-a stabilit in Los Angeles si si-a deschis propriul studio. Succesul a venit rapid, Walt Disney avand un talent innascut pentru a crea personaje animate hazlii. Asa a aparut Mickey Mouse, care in 1928 a vrajit lumea dupa premiera filmului “Steamboat Willie”. Din 1992 pana in 1942, Disney a facut vedete din Donald Duck, Goofy sau Pluto, a realizat filmele de animatie “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, “Pinocchio”, “Dumbo”, “Bambi”.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, studioul sau a realizat filme educative pentru guvernul american, pentru ca dupa incheierea luptelor sa isi reaia activitatea obisnuita. In 1950, Walt Disney a produs si altfel de filme, cum sunt “Insula comorii” ori “Mary Poppins”, iar in 1954 a lansat un serial de televiziune in care apareau toti eroii sai din desenele animate. Un an mai tarziu, a fost inaugurat si primul parc de distractii Disneyland,  (lângă Los Angeles); ultimul parc de distracţii „Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992.
Walt Disney a fost recompensat cu mai multe Oscaruri, precum si cu o diploma speciala din partea Universitatii Harvard. Producatorul s-a stins din viata in  ziua de 15 decembrie 1966.


  • 1903: S-a nascut Cecil Frank Powell, fizician englez, laureat Nobel (d. 1969)

Cecil Frank Powell (n. 5 decembrie 1903 – d. 9 august 1969) fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare.
Cecil Frank Powell a fost un fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1950 pentru dezvoltarea metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare și pentru descoperirea pionului (mezon pi), o particulă subatomică de masă mare. Colaboratorii lui Powell în studiul său, publicat în 1947, au fost Giuseppe Occhialini, H. Muirhead și tânărul fizician brazilian César Lattes. Pionul s-a dovedit a fi particula ipotetică propusă în 1935 de japonezul Yukawa Hideki în teoria sa privind fizica nucleară. Powell a primit și Medalia de Aur Lomonosov în 1967, și a fost cosemnatar al Manifestului Russell-Einstein în 1955.


  • 1932: S-a lansat Ford Model C

In aceasta zi a fost lansat Ford Model C, primul model Ford care avea un arbore cotit cu contra-greutati. Model C a fost eclipsat de alta oferta Ford: modelul V-8. V-8 a fost primul model al companiei avand un motor cu opt cilindri, in acelasi timp, primul motor V-8 care avea blocul motor dintr-o singura bucata.
Modelul V-8 s-a vandut foarte bine dar, din pacate, vanzarile Ford au scazut, compania fiind doborata din top, pentru prima data, de catre General Motors si Chrysler.


  • 1933: În SUA se încheie prohibiția.

Decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiția nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.
Utah a devenit cel de-al 36-lea stat care a ratificat amendamentul 21 din Constitutia SUA prin care a putut fi atacata decizia care a permis impunerea prohibitiei la alcool.
 Interzicerea producerii, transportului si comercializarii alcoolului a fost luata in 16 ianuarie 1920, prin adoptarea amendamentului 18 din Constitutia americana.
Perioada de prohibitie, instaurata cu scopul imbunatatirii climatului social in SUA, a avut efecte total negative pentru ca a permis aparitia unor puternice bande de mafioti care s-au imbogatit din specula cu alcool.
 Una dintre figurile marcante ale acelei perioade a fost gangaster-ul Al Capone, lider al crimei organizate in Chicago.
Dupa anularea amendamentului 18, in cateva dintre statele americane a continuat sa fie interzisa comercializarea alcoolului. De exemplu, in Mississippi prohibitia a luat sfarsit abia in 1966.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!