vineri, 7 decembrie 2018

7 Decembrie




Este a 341-a zi a anului. 
Au mai rămas 24 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 38 m și apune la 16 h 36 m.

Citatul zilei


„Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic.” (Cicero, omul politic, filozof, scriitor și mare orator roman, n. 3 ianuarie 106 î.Hr. – d. 7 decembrie 43 î.Hr.)      


Ziua Internațională a Aviației Civile


În fiecare an, la 7 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua internațională a aviației civile (International Civil Aviation Day).
Primul avion cu reactie din lume destinat transporturilor de pasageri, si care a intrat in exploatarea comerciala, a fost realizat de constructorii britanic
La data de 27 iulie 1949, primul avion de pasageri, cu motor cu reactie din lume, avandu-l la mansa pe pilotul John Cunningham, avionul „De Havilland Comet DH 106″ efectuiaza primul zbor de proba (care a durat 31 minute), fiind prezentat publicului la salonul aeronautic de la Farnoborough, in 1949.
La data de 2 aprilie 1951, cel de-al doilea avion de acest tip este livrat companiei aeriene britanice „BOAC”, care va deveni astfel prima companie aeriana din lume, care va avea in parc avioane cu reactive.
Această zi a fost stabilită, în 1994, de către Adunarea Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO), prin rezoluția A29-1, pentru a marca o jumătate de secol de la crearea acestei organizații. In anul 1944, la această dată, la Montreal (Canada) a fost instituită Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), punându-se bazele primelor relaţii internaţionale în domeniul aviaţiei civile, tendinţa spre progres şi perfecţionare. Data de 7 decembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în această zi, când în oraşul canadian, Montreal au fost puse bazele începutului relaţiilor contemporane între ţări în domeniul aviaţiei civile, s-au urmărit realizările scopurilor puse în faţa aviaţiei civile mondiale. În prezent, ICAO are 191 de state membre.
Doi ani mai târziu, în urma unei inițiative a ICAO, cu sprijinul guvernului canadian, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a recunoscut oficial, prin Rezoluția 33/51, marcarea la 7 decembrie a Zilei internaționale a aviației civile. 
Scopul marcării acestei zile este acela de a conștientiza importanța aviației civile în dezvoltarea economică și socială a statelor, precum și rolul ICAO în promovarea siguranței și eficienței transporturilor aeriene internaționale.
În România, la 5 iunie 1932, a fost promulgat, prin Decretul Nr. 1890/1932, primul act normativ cu valoare de lege, și anume: legea de organizare a aeronauticii și de înființare a Subsecretariatului de Stat al Aerului, din care făcea parte și Direcția Aviației Civile.
În 1980, are loc în România prima reuniune ICAO organizată în estul Europei. În 1991, România se alătură statelor Conferinţei Europene de Aviaţie Civilă – ECAC.
Autoritatea aeronautică civilă română se organizează şi funcţionează ca organism separat în cadrul ministerului de resort, sub denumirea de Subsecretariat de Stat al Aviaţiei Civile.


Sfânta Muceniță Filofteia, 
ocrotitoarea copiilor și a tinerilor și în special a fetelor

Sfânta Muceniță Filofteia (limba greacă iubitoare de Dumnezeu) este una din sfintele mucenițe care sunt amintite pe teritoriul României. Ea a trăit la începutul secolului al XIII-lea pe teritoriul actual al Bulgariei. Moaștele sale se găsesc în biserica mănăstirii din Curtea de Argeș, iar prăznuirea ei se face la data de 7 decembrie.
Sfanta Filofteia este considerata ocrotitoarea copiilor si a tinerilor, si in special a fetelor, pe care le ajuta sa se casatoreasca si sa aiba o viata linistita. In traditie, Sfanta Filofteia este o sora indepartata a Sfantului Ilie. Astfel, ea mai este numita si "aducatoarea de ploi". Istoria consemneaza mai multe procesiuni cu moastele Sfintei pe timp de seceta, iar traditia spune ca prin mijlocirea ei in fata lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate. Sarbatoarea Sf. Filofteia se tine si pentru a fi feriti de diferite boli si necazuri atat noi, cat si animalele noastre.
Sfanta Mucenita Filofteia a trait in sec. al XIII-lea, in sudul Dunarii, insa nu se stie cu exactitate daca provenea din neam de romani sau de bulgari. Numele sau in limba greaca inseamna “iubitoare de Dumnezeu”. Pentru ca a dovedit mila fata de oamenii sarmani, a fost omorata de tatal sau, la varsta de numai 12 ani.
 Chiar daca moastele sale se afla la Curtea de Arges de la sfarsitul sec. al XIV-lea, abia in anul 1950, Sinodul BOR a decis generalizarea cultului Sfintei Filofteia.
Istoria arata ca moastele Sfintei Filofteia au fost duse initial la Tarnovo, unde au ramas pana in anul 1393.
In acel an, Taratul bulgar a fost ocupat de turci, care au si ars orasul.
Pentru a le feri de profanare, moastele au fost duse la Vidin, unde au stat putin timp, probabil pana in 1396.
Dupa infrangerea armatelor crestine la Nikopole, crescand amenintarea turca, moastele au fost oferite domnitorului Tarii Romanesti, Mircea cel Batran (1386-1418).
Acesta le-a asezat in vechea ctitorie domneasca, cu hramul “Sf. Nicolae”, de la Curtea de Arges, pe atunci catedrala mitropolitana. In acest fel se explica si alegerea zilei de 7 decembrie drept zi de pomenire (imediat dupa ziua hramului).
Dupa construirea noii biserici de catre Neagoe Basarab, sfintita la 15 august 1517, moastele au fost asezate aici a doua zi, cand s-a facut si proclamarea canonizarii Sf. Ierarh Nifon al Constantinopolului (prima canonizare la noi).
Moastele au ramas la Curtea de Arges pana in 1893, cand, datorita starii avansate de degradare a bisericii, au fost mutate in bisericile “Sf. Gheorghe” si “Adormirea Maicii Domnului” – Olari, din aceeasi localitate. In timpul primului razboi mondial, datorita mutarii frontului in apropierea acestei localitati, moastele au fost duse in paraclisul Manastirii Antim din Bucuresti. Dupa terminarea razboiului, au fost readuse la Curtea de Arges, iar din 1949 se afla in paraclisul acestei manastiri.
In traditia populara este Sfanta Filofteia este numita Poitra lui Nicolae.
Tradiţii pentru spor şi sănătate la praznicul Muceniţei
Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă lipsită de griji.
În tradiţia populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi". În scrierile religioase s-au consemnat  mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv. 
În ziua praznicului, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuţite: cuţite, furculiţe sau topoare, iar pâinea consumată la masă se rupe cu mâna.
Pentru cei care au murit în urma unei întâmplări ciudate, familia trebuie să se roage în ziua praznicului Muceniţei, cerându-i ajutorul să afle adevărul; în timp, rudele vor afla din ce cauză au murit acele persoane.
În această zi, este bine ca mamele să împartă copiilor săraci hrană caldă; se spune că în familia care dăruieşte astfel de ofrande, copiii vor fi ocrotiţi de boli şi de întâmplări dramatice.
Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniţei Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.

7 decembrie – ziua în care europenii cumpără 
cel mai mult online

Pentru americani, Cyber Monday (30 noiembrie) este ziua de foc pentru e-commerce: anul trecut, scrie comscore.com, peste 2 miliarde de dolari s-au cheltuit online, cu 17% mai mult decat in 2013. Iar anul acesta se anticipeaza vanzari de 3 miliarde!
Dar in Europa inceputul ultimei luni a anului este varful de lance pentru vanzarile online: 7 decembrie este ziua in care europenii cumpara cel mai mult online, conform Digital Index Online Shopping Prediction 2015. Studiul efectuat de Adobe a analizat 55 de milioane de comenzi online, in perioada 2008-2015, folosind un esantion de 4.500 de website-uri.
1 din 5 euro sunt cheltuiti in perioada Sarbatorilor, iar pe locul I in topul europenilor isi golesc conturile cu aceasta ocazie stau austriecii, urmati de britanici si nordici (Europa de Nord are, de altfel, cei mai mobile-oriented clienti). Conform datelor studiului, se asteapta ca in ultimele doua luni ale anului europenii atrasi de oferte sa cheltuie online o suma egala ca cea cheltuita in tot anul trecut!
Cea mai profitabila zi pentru comerciantii online europeni variaza: 27 noiembrie in Marea Britanie; 30 noiembrie in Norvegia si Elvetia; 7 decembrie in Germania, Franta, Suedia, Danemarca, Finlanda; 9 decembrie in Austria; 14 decembrie in Olanda si Belgia. Din date reiese ca, in Germania, 60% din cumparaturile de Sarbatori se fac online, procentul fiind aproape la fel de mare in Marea Britanie (57%) si Franta (53%).
Adobe prezice vanzari online in valoare de:
    516 milioane de euro in Germania, pe 7 decembrie;
    672 de milioane de euro in Marea Britanie, pe 27 noiembrie;
    339 de milioane de euro in Franta, pe 7 decembrie.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 521: S-a născut  Sfântul Columba, misionar creștin irlandez  luminătorul Scoției  ; (d. 597).

Columba din Iona (cunoscut şi sub numele de Columcille care înseamnă „Porumbelul Bisericii”), a fost un propovăduitor irlandez care a ajutat la reintroducerea Creştinismului în Scoţia şi în Nordul Angliei.
Sursa principală cu informaţii despre viaţa Sfântului Columba este lucrarea hagiografica  a Sfântului Adomnan din Iona   numită Viaţa Sfântului Columba.
Columba este, de asemenea, sursa primei relatări cunoscute despre monstrul din Loch Ness.
Conform acestei povestiri, în 565 el a venit la un grup de picţi care înmormântau un om ucis de monstru şi l-a înviat. Într-o altă versiune, se spune că a salvat omul în timp ce era atacat, alungând monstrul cu semnul Crucii.
În 563 el a fondat o manastire  pe insula Iona de pe coasta vestică a Scoţiei care a devenit centrul misiunii sale de evanghelizare a Scoţiei. Există numeroase povestiri ale miracolelor pe care le-a făcut în timpul misiunii sale de convertire a picţilor.
Sfântul Columba  împreună cu Sfântul Patrick al Iralandei  şi cu Sfânta Bigid de Kildaire este unul din cei treisfinti ocrotitori ai Irlandei,  înmormântaţi împreună în Downpatrick în ţinutul Down, în adâncul faimosul Deal din Down.
Columba nu trebuie confundat cu ucenicul său, Sfântul Columban.


  • 903: S-a născut  faimosul astronom persan Abd Al-Rahman Al Sufi; (d.25 mai 986).
A descoperit Norul lui Magellan, o galaxie-satelit apropiată  galaxiei noastre, Calea Lactee si este probabil primul care a observat Galaxia Andromeda.
A fost traducatorul in limba araba a unor tratate grecesti de astronomie si primul care a tradus in araba numele grecesti ale unor stele si constelatii.
Al Sufi  a publicat faimosul sau tratat ilustrat intitulat ” Cartea stelelor fixe” in anul 964.


  • 1598: S-a născut la Neapole, Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor şi pictor, reprezentant de seamă al barocului italian; (m. 28 noiembrie 1680).

Capodopera sa este Piata Sfantului Petru de la Vatican (Roma), delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui.
Soluția găsită de Bernini uimește și astăzi: cele două brațe ale colonadei strâng la pieptul Bisericii catolice, reprezentată de catedrală, credincioșii aflați în piață.


A decedat la 28 noiembrie 1680 si a fost inmormantat in Biserica Santa Maria Maggiore din Roma, după ce a stat în serviciul a opt papi.


  • 1732: A fost inaugurată Opera Regală la Covent Garden, Londra, una dintre cele mai prestigioase companii de opera din lume.  

Georg Friedrich Handel, compozitor si muzician al curtii regale britanice, a compus majoritatea operelor sale pentru aceasta opera si tot aici au fost si prezentate in premiera.
Amplasat în centrul capitalei britanice, în Covent Garden, Teatrul de Operă Regală este a treia clădire ridicată în acest loc, deoarece cele anterioare au pierit în incendiile din 1808 şi 1857. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a servit drept depozit de mobilă, iar în timpul Celui De-al Doilea, a fost sală de dans. Lucrări masive de consolidare şi reamenajare au fost executate în 1990, însă au fost păstrate anumite elemente ce au supravieţuit ultimului incendiu, precum faţada, foaierul sau auditoriumul.
Opera Regala Din Londra este una dintre cele mai vechi companii nationale de opera si balet din Marea Britanie. Cladirea din Convent Garden, Westminster, gazduieste in acelasi timp si Baletul Regal.
Teatrul Garden Convent, teatrul original ridicat pe locul in care acum se afla Opera Regala, a fost deschis in 1732 de John Rich. Daca initial a servit pentru spectacole de teatru, pantomima sau opera, ulterior activitatea s-a restrans cu precadere doar la piese de teatru.
In 1808, in timpul Marelui incendiu din Londra, cladirea a fost distrusa, asa cum s-a intamplat cu multe alte constructi importante din capitala Angliei. A fost renovata si redeschisa un an mai tarziu sub denumirea actuala.


  • 1742: A fost inaugurată Opera Regală din Berlin, actuala Operă de Stat; inaugurarea Operei Regale a avut loc cu spectacolul "Cezar și Cleopatra" de Karl Heinrich Graun.

Clădirea datează de la jumătatea secolului al XVIII-lea şi a suferit şi ea, bineînţeles, efectele războiului, dar a fost reconstruită în forma iniţială. De Opera de Stat se leagă indisolubil numele lui Richard Strauss şi al lui Herbert von Karajan, doi dintre Staatskapellmeister-ii cei mai celebri, dar aici au ditijat, cântat, sau dansat, multe nume celebre ale muzicii clasice.


  • 1787: Delaware devine primul stat din cel 13 colonii, care au format Uniunea 

Delaware este un stat al Statelor Unite ale Americii situat în zona acestora cunoscută ca en Mid-Atlantic sau, după alte surse, în  nordul sudului acestora. Sub numele de Delaware Colony, statul Delaware de azi a fost unul din cele 13 state originare, foste colonii ale Angliei (respectiv Marii Britanii din 1707). Este, de asemenea, cunoscut sub diminutivul de "First State" (Primul sau Întâiul Stat) întrucât reprezentanții acestuia au fost primii care au ratificat Constituția Statelor Unite la 7 decembrie 1787.
Numele statului Delaware provine de la numele golfului Delaware Bay, respectiv a râului omonim, Delaware River, care au fost numite după baronul englez Thomas West, baron De La Warr (1577 - 1618), unul din exploratorii timpurii al acelor locuri.


  • 1923: Edwin Hubble demonstrează existența corpurilor ceresti care sunt în afara Căii Lactee.

Edwin Powell Hubble (n. 20 noiembrie 1889, Marshfield, Missouri – d. 28 septembrie 1953, San Marino, California) a fost un astronom și cosmolog american, fondatorul astronomiei extragalactice.

A schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demostrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee.
Timp de cinci ani, intre 1924 si 1929, Edwin Hubble a studiat galaxiile si a observat ca ele tind sa se indeparteze de noi. Universul se afla atunci (si inca se afla) in plina expansiune. Hubble a aratat lumii ca totul era de fapt mult mai mare decat se credea pana atunci.


  • 1926: Era obtinut primul patent pentru unul dintre cele mai folosite (astazi) electrocasnice: frigiderul.

E dificil sa stabilim cine a inventat pentru prima data inghetarea mecanica, deoarece conceptul a fost cunoscut treptat si imbunatatit timp de 200 de ani. Putem totusi da credit lui Oliver Evans, care in 1805, a perfectat un sistem de inghetare prin compresia vaporilor. Totusi, Carl von Lindes, in anul 1876, poate fi numit inventatorul frigiderului pe care il avem cu totii azi in bucatarie. De-a lungul timpului, multi inventatori, printre care si Albert Einstein, s-au ocupat de dezvoltara unui sistem viabil de a produce gheata pe cale mecanica.
Patentul pentru aceasta inventie – frigiderul cu absorbtie – nu a fost obtinut de o persoana, ci de o companie, aceeasi care, 4 ani mai  tarziu, in 1930, lansa primul frigider incorporat. Posibilitatea de a pastra la temperaturi scazute gheata necesara racirii alimentelor i-a preocupat intotdeauna pe oameni. Acum 3000 de ani, chinezii taiau si stocau gheata ca sa o foloseasca pentru pastrarea alimentelor. 500 de ani mai tarziu, egiptenii si indienii faceau gheata in noptile friguroase, lasand apa afara in vase de ceramica. Primele camere de pastrare a ghetii erau niste gauri sapate in pamant, captusite cu lemn si umplute cu gheata sau zapada. Acestea au fost pentru mult timp singura varianta de a pastra ceva la rece. In secolul 19, fizicianul englez Michael Faraday a descoperit ca amoniacul lichid produce inghet. Frigiderul functioneaza si astazi pe acest principiu: comprima un gaz intr-un lichid, lichidul devine din nou gaz, gazul din nou lichid si tot asa. Primul frigider “pentru acasa” a fost produs de fabrica suedeza care a patentat inventia, iar modelul dupa care a fost produs a fost inventat de un calugar francez. Acest model folosea un compresor pentru comprimarea gazului in lichid, compresor care se punea la subsolul casei sau intr-o camera alaturata. Primele astfel de aparate destinate uzului casnic se vindeau cu echivalentul a 1000 de dolari, fiind de doua ori mai scumpe decat o masina. Un raport recent al O.N.U. arata ca, nu peste multi ani, frigiderele vor comanda singure supermarketului, prin internet, ce alimente s-au terminat, in cat timp au nevoie sa fie umplute si cu ce.


  • 1941: În timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, avea loc atacul aviatiei japoneze asupra flotei Statelor Unite la Pearl Harbor. 

Atacul Japoniei asupra bazei de la Pearl Harbor a determinat intrarea Statelor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Conceput de amiralul Yamamoto, atacul a fost inspirat de atacul englez asupra navelor italiene din portul Taranto. La Pearl Harbor au murit 2380 de barbati, femei si copii, au fost scufundate, avariate sau grav avariate navele: USS California, USS OKlahoma, USS Maryland, USS West Virginia, USS Tennessee, USS Arizona, USS Vestal, USS Nevada, USS Utah, USS Shaw, USS Pennsylvania si multe alte nave usoare. Declaratia de razboi a Japoniei a sosit la o ora dupa terminarea atacului. Evenimentul istoric a devenit subiectul mai multor filme artistice.


  • 1972: În drum spre Lună, echipajul misiunii Apollo 17 a realizat fotografia „The Blue Marble”, prima fotografie clară a feței luminate a Pământului.

Margeaua albastra este o faimoasa fotografie a Pamantului realizata in 7 decembrie 1972 de catre echipajul misiunii Apollo 17 de la o distanta de aproximativ 45 000 km de Terra.
Imaginea este una dintre putinele in care planeta apare complet iluminata, dat fiind faptul ca astronautii au avut in spate Soarele in momentul declansarii.
Astronautilor, aflati la 45 000 km departare, Pamantul li s-a infatisat de marimea si culoarea unei margele albastre — de unde si numele.
Fotografia a fost ulterior marita si raspandita prin anii 1970 ca simbol pentru protectia mediului si pastrarea planetei albastre.

Să aveți o zi frumoasă! 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!