luni, 13 august 2018

13 august




Este a 225-a zi a anului.
Au mai rămas 140 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 16 m și apune la 20 h 24 m.

Citatul zilei

„Singura măsură adevărată a succesului este dată de raportul dintre ceea ce am fi putut fi şi ceea ce am devenit.” (H.G. Wells, scriitor englez, n. 21 septembrie 1866 - d. 13 august 1946)


Ziua Internațională a Stângacilor


Ziua internaţională a stângacilor se celebrează anual la 13 august. Marcarea acestei zile are în vedere sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultăţile şi frustrările cu care stângacii se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Este ziua celor 700 de milioan de stângaci, nu a celor neîndemănatici, ci a acelora care au tendinţa naturală de a se folosi mai ales de partea stângă a corpului, mână sau picior. 

În 1990 s-a constituit Clubul Stângacilor (Left-Handers Club) cu scopul de a menţine o legătură între stângacii din întreaga lume şi de a face cunoscute nevoile şi cerinţele acestora, potrivit www.lefthandersday.com. În 1992, Clubul Stângacilor a iniţiat marcarea Zilei internaţionale a stângacilor, ca un eveniment anual, pentru a creşte gradul de conştientizare publică asupra avantajelor şi dezavantajelor de a fi stângaci.
Anual, la 13 august se sarbatoreste la nivel international Ziua Internationala a Stangacilor. Initiata in 1976 de organizatia 'Lefthanders International', are ca scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la dificultatile si frustrarile cu care stangacii se confrunta in viata de zi cu zi, potrivit Agerpres.
Deşi manifestarea cea mai evidentă este preferinţa pentru o mână sau alta, tendinţa se manifestă şi în alte aspecte, chiar şi în utilizarea, pentru diferite sarcini, a uneia sau alteia dintre emisferele cerebrale.
Până în prezent nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte. Unele teorii susţin că este o problemă genetică, altele că ar fi determinată de factori externi şi nu de genele moştenite de la părinţi.
Abilitatea stângacilor de a folosi mâna stângă în locul celei drepte a stârnit controverse între cercetători. Ideea că stângacii ar fi, în general, mai inteligenţi decât dreptacii este azi respinsă de majoritatea oamenilor de ştiinţă, iar marea creativitate a stângacilor comparativ cu dreptacii este şi ea subiect de dispută, dar există încă specialişti care susţin că stângacii sunt persoane cu un potenţial deosebiţ care au în mai mare măsură decât dreptacii (statistic vorbind), anumite talente şi înzestrări.
După cum menţionează www.dailyinfographic.com populaţia stângace reprezintă aproximativ 15% din populaţia mondială.
Se estimează, de asemenea, că numărul acestora este în continuă creştere, aproximativ 20-30% din copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani fiind stângaci.
Sărbătoarea zilei cuprinde competiţii sportive între dreptaci şi stângaci, demonstraţii ale abilităţilor sportive şi artistice ale stângacilor, precum şi evenimente unde dreptacii sunt îndemnaţi să încerce să folosească unelte şi echipamente proiectate pentru mâna stângă, pentru a înţelege cum este să trăieşti într-o lume proiectată pentru cealaltă mână.
Deşi, multe dintre culturile lumii au depăşit faza în care stângacii erau stigmatizaţi, fiind consideraţi aducători de nenoroc, blestemaţi ori răuvoitori, pentru stângaci, existenţa este încă dificilă într-o lume a dreptacilor. Astfel, robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnică, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusivă de către dreptaci. Organizatorii acestei zile doresc să determine firmele producătoare de articole casnice să ia în considerare şi nevoile stângacilor atunci când creează design-ul produselor.

Pentru stangaci, existenta este dificila intr-o lume a dreptacilor; robinetele, instrumentele muzicale, aparatura electro-casnica, mouse-ul calculatorului, totul pare construit pentru utilizarea lor exclusiva de catre dreptaci. De asemenea, organizatorii doresc sa determine firmele producatoare de articole casnice sa ia in considerare si nevoile stangacilor atunci cand creeaza design-ul produselor.
Sarbatoarea cuprinde meciuri, activitati distractive, concursuri. Dictatura dreptacilor va fi abolita pentru o zi si toti participantii vor incerca sa fie 'stangaci' pe parcursul manifestarilor.
Pana in prezent, nu s-a descoperit o explicatie stiintifica definitiva pentru folosirea prioritara a mainii stangi in locul celei drepte, dar se presupune ca este o problema genetica. Aproximativ 13% din populatia globului este stangace.
13% din populaţia lumii, stângace



„Dictatura” dreptacilor va fi abolită pentru o zi şi toţi participanţii vor încerca să fie „stângaci”, pe parcursul manifestărilor. Până în prezent, nu s-a descoperit o explicaţie ştiinţifică definitivă pentru folosirea prioritară a mâinii stângi în locul celei drepte, dar se presupune că este o problemă genetică. Aproximativ 13% din populaţia globului este stângace.
Superstiţii 
În iconografia creştină, diavolul este înfăţişat ca fiind stângaci, spiritele rele se furişează peste umărul stâng şi tocmai de aceea se aruncă sare.
Solniţa vărsată înseamnă ghinion şi acesta poate fi contracarat doar prin aruncarea unei cantităţi mici de sare peste umărul stâng.
Dacă te mănâncă palma dreaptă, primeşti bani, dar dacă te mănâncă palma stângă, atunci dai bani.
Dacă ţi se bate ochiul drept, te întâlneşti cu un prieten, dacă ţi se bate cel stâng, vezi un duşman.
Dacă pleci într-o călătorie cu piciorul stâng, vei avea ghinion etc.
Printre cei mai cunoscuţi stângaci se numără: Iulius Cezar, Cezar, Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Wolfgang Amadeus Mozarţ Charlie Chaplin, Ashley Tisdale, Marilyn Monroe, Jimi Hendrix, Robert DeNiro, Martina Navratilova, Phil Collinş Paul McCartney, Hugh Jackman, Lisa Kudrow, Ricky Martin, Linkin Park, Nicole Kidman, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Amitabh Bachchan, Adam Brody, Steve Forbeş Lady Gaga, Bill Gateş Oprah Winfrey, prinţul William al Marii Britanii, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Bill Clinton, Justin Bieber şi Barack Obama.

Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1521: Oraşul-stat Tenochtitlán capitula în faţa forţelor lui Hernando Cortés, aducând Imperiul Aztec sub dominaţia spaniolă. 


Tenochtitlán fusese fondat în anul 1325 de un trib rătăcitor de vânători şi culegători pe insulele din Lacul Texcoco şi  doar într-un secol civilizaţia se transformase într-un imperiu, în mare parte datorită agriculturii. După victoria sa, Cortés a distrus Tenochtitlán şi a construit pe ruinele sale Ciudad de México, devenit rapid centrul european al Lumii Noi.


  • 1595: Are loc Bătălia de la Călugăreni (13/23 august).


Domnitorul Mihai Viteazul a înfrânt oastea otomană condusă de marele vizir Sinan Paşa.
  Oastea munteană condusă de Mihai Viteazul, întărită de un corp de oaste secuiesc  trimis de Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Paşa, al cărei obiectiv era transformarea Ţării Româneşti în paşalâc. Desi in batalia de la Calugareni turcii au suferit grele pierderi,ei si-au continuat inaintarea  ocupand Bucureştiul.
Mihai a fost obligat sa-si continue retragerea tactică a lui Mihai în munţi, in asteptarea ajutoarelor din Ardeal si de la inparatul Austriei.
Ulterior, întărit cu o armată mai mare, Mihai avea să-i îndepărteze pe otomani, învingându-i decisiv în bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.


  • 1889: În SUA era brevet telefonul care funcţiona cu ajutorul monedelor, o invenţie a lui William Gray din localitatea Hartford, statul Connecticut. 


Primul telefon public cu fise, întroduse după terminarea conversaţiei, a fost instalat în acelaşi an la o bancă din oraşul său, iar în anul următor, un astfel de telefon s-a instalat şi la Chicago, la care însă plata se făcea înaintea convorbirii. În 1902, în SUA funcţionau deja 81 de mii de astfel de telefoane publice, iar în timp numărul telefoanelor publice cu plată a ajuns la mai multe milioane. Din anii 2000, numărul lor a scăzut însă vertiginos, fiind tot mai mult înlocuite de telefoanele mobile.
  

  • 1899: S-a născut Sir Alfred Hitchcock, regizor şi scriitor de origine britanică 


(filmografie: “Psihoză”, “Cazul Paradine”, “O crimă aproape perfectă”, “Păsările”) (d.29.04.1980)
Alfred Joseph Hitchcock (n. 13 august 1899 Leytonstone, Londra, Regatul Unit – d. 29 aprilie 1980, Bel Air, California, SUA) a fost un regizor și producător de film. A regizat mai mult de 50 de filme trecând prin toate erele cinematografiei. Este considerat unul dintre regizorii cu cea mai mare influență asupra posterității. Și-a început cariera de regizor în Regatul Unit în anul 1922 și abia din 1939 a început să lucreze în Statele Unite ale Americii. A locuit împreună cu familia sa în Scotts Valley, California (1940-1972). Hitchcock a decedat în 1980 în urma unei insuficiențe renale. Șase filme regizate de Alfred Hitchcock au fost nominalizate la Premiile Oscar: Rebecca în 1941, Suspicion în 1942, Lifeboat în 1945, Spellbound în 1946, Rear Window în 1955 și Psycho în 1961. Filmele sale au ajuns celebre pentru originalitate și, mai ales, pentru suspansul provocat de mâna unui maestru.


  • 1913: În Marea Britanie era anunţată descoperirea oţelului inoxidabil.

 Făcând cercetări pentru găsirea unei soluţii de prevenire a coroziunii ţevilor de puşcă, Harry Brearley descoperea un material care avea să revoluţionat lumea. Un amestec de carbon 0,24% şi 12,8% crom oţel, oţelul inoxidabil este un material dur, rezistent la umiditate, la cei mai mulţi acizi, cu rezistenţă mare la căldură şi frig şi cu proprietăţile igienice.


  • 1914: S-a născut Anghel Papacioc, cel care va deveni călugarul Arsenie; legionar activ si membru al grupului de la colonia Galda.


Arsenie Papacioc (n. 13 august 1914, satul Misleanu, comuna Perieți, județul Ialomița – d. 19 iulie 2011, Techirghiol) a fost un duhovnic ortodox român. Din anul 1976, era duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol. Părintele Papacioc a trecut prin pușcăriile comuniste unde a pătimit alături de Părintele Iustin Parvu, Ioan Ianolide, Valeriu Gafencu, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu și alții. A fost arestat și condamnat sub regimul mareșalului Ion Antonescu, în 1941, pentru apartenența la Mișcarea Legionară. S-a călugarit în 1946, după eliberare și s-a retras la Mănăstirea Antim din București până în 1949. Între 1949-1950 a fost sculptor la Institul Biblic, iar în anul 1951 a devenit preot la Seminarul Monahal de la Mănăstirea Neamț. Între 1952-1958 a fost preot la Mănăstirea Slatina. În vara anului 1958 a fost arestat din nou, pentru că facea parte din grupul „Rugul Aprins”. Condamnat la 20 de ani de muncă silnică, a fost grațiat în 1964 de la închisoarea Aiud.
Din anul 1976, a devenit  duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.


  • 1942: La New York era lansat în cinematografe filmul Bambi, produs de Walt Disney şi regizat de David Hand, al 5-lea din seria de filme animate Disney începută în 1937, odată cu Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici.


Nominalizat de trei ori la Oscar, Bambi este filmul de animaţie clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile
Lansat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi fără acces pe piaţa europeană, îniţial filmul a înregistrat pierderi. Relansat apoi în 1947, 1957, 1966, 1975, 1982 şi 1988, Bambi este astăzi un clasic al filmelor de animaţie, în top 3 al celor mai fune filme de gen din toate timpurile.


  • 1961: În noaptea de 12 spre 13 august a început ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest.


 A rezistat până la 9 noiembrie 1989.
Zidul Berlinului (Berliner Mauer), un simbol al Războiului Rece, a fost construit, inițial, pe 13 august 1961 și a fost demolat în săptămânile de după 9 noiembrie 1989. Parte a Cortinei de Fier, Zidul Berlinului a fost cea mai cunoscută parte a frontierelor RDG-ului. Concepută de administrația liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, și aprobată de liderul sovietic Nikita Hrușciov, zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. A fost construit în perioada postbelică, (perioadă în care Germania a fost divizată), în efortul de a stopa consecințele scurgerii de forță de muncă și pierderilor economice asociate cu migrația zilnică a unui mare număr de profesioniști și lucrători calificați între Est și Vest. 
Existența timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scăderea semnificativă a emigrației (evadați – „Republikflucht”): de la 2,5 milioane, în perioada 1949 – 1962, la numai 5.000 – între 1962 și 1989. Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Răsăriteană și pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste, insistent afișat în lumea occidentală, în special după împușcarea, intens mediatizată de mass media occidentale, a câtorva evadați. Liberalizarea politică de la sfârșitul deceniului al nouălea, asociată cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restricțiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus, în cele din urmă, la demonstrații de masă și căderea guvernului comunist. În momentul când a fost dat publicității, la 9 noiembrie 1989, un decret al oficialităților est-germane care permitea trecerea liberă a frontierei, mase uriașe de est-berlinezi s-au apropiat de zid și, în cele din urmă, au traversat prin toate punctele de trecere, unindu-se, într-o atmosferă sărbătorească, cu mulțimea din Berlinul Occidental. După câteva săptămâni, Zidul a fost, în cele din urmă, distrus în totalitate, căderea acestei bariere fiind primul pas către reunificarea Germaniei, care a fost încheiată, în mod oficial, pe 3 octombrie 1990.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!