Translate

duminică, 4 martie 2018

Ziua Bunicii în Franța






Toate bunicile, dar şi femeile care au mai mult de 55 de ani, din Franţa, au, astăzi, un motiv deosebit de sărbătoare: în fiecare an, în prima duminică a lunii martie, francezii sărbătoresc Ziua Naţională a Bunicilor (Fête des grands-mères).
Că e numită Mamie, Manou, Mamouty sau Mamina, bunica ocupă un loc special în inima copiilor, indiferent de vârstă. Considerate cele mai bune confidente, prietene vesele, bucătarese pricepute, complicele lor, bunicile reprezintă de fapt legatura dintre generații.
Prima celebrare a Zilei Bunicilor avut loc în 1987, odată cu lansarea brandului de cafea "Bunica". Fiind o sărbatoare comercială, a devenit în scurt timp foarte populară și a intrat în calendar.
Există mai mult de 7 milioane de bunici în Franța.  


Este cea mai potrivită ocazie pentru copii să-și exprime afectivitatea față de "Mamimetta" lor, să aleagă cu grijă cadouri potrivite, micuții confecționându-le ei înșiși.

Cei mai mari le compun poezii frumoase, culeg flori de pe câmp, trimit felicitări virtuale animate sau video.
Gestul de a oferi un cadou e mai mult decat o declarație de dragoste, înseamnă respect pentru persoanele mai în vârstă, transmiterea sentimentului ca în fiecare zi nepoții se gândesc la ele, făcându-le să înțeleagă că nu sunt singure.
Sărbătoarea nu are aceeași dată în fiecare an, ci a fost fixată în prima duminică din martie. Toată lumea a ajuns să respecte această zi, plină de tandrețe.
În această zi, bunicuţele franceze, care nici pe departe nu seamănă cu nişte bătrînele, se dichisesc, beau lichior, mănîncă prăjituri şi îngheţată şi, desigur, primesc cadouri.



Bunicile franţuzoaice întineresc din an în an. Mai mult din jumătate din ele au un pic mai mult de 50 de ani şi continuă să lucreze. Poate, anume de aceea ziua lor „profesională” este marcată în zi de duminică!


Deşi majoritatea bunicelor din Franţa îşi văd nepoţii cel puţin o dată pe săptămînă, iar o treime din ele acordă celor mici jumătate din timpul liber, Ziua bunicilor este aşteptată cu nerăbdare, pentru că este un prilej deosebit de a se întîlni mai multe generaţii.
In fiecare minut, in Franta "se naste" o alta bunica. Noua generatie difera mult de cea veche. In medie, are 50 de ani, este dinamica, activa, moderna, plina de energie. Iubeste moda, plimbarile, lectura, merge la concerte, mai nou foloseste Internetul, avand chiar si cont pe facebook.
În această zi, firmele turistice propun bunicilor şi nepoţilor acestora călătorii gratuite cu autobuzul, restaurantele alcătuiesc meniuri speciale, iar în magazine se deschid secţii speciale, în care DOAR BUNICILE pot cumpăra diferite mărfuri la preţuri reduse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...