luni, 3 august 2020

Ziua Internațională a Berii - Prima vineri din August

Ziua Internațională a Berii - Prima vineri din August



Ziua internațională a berii este sărbătorită în fiecare an în prima zi de vineri a lunii august. De la prima celebrare în 2008, în orașul american Santa Cruz, din statul California, evenimentul a ajuns în prezent să fie marcat în peste 200 de orașe, potrivit internationalbeerday.com.


Berea este o băutură alcoolică fermentată din cereale, caracterizată prin gustul amar și compusă din patru ingrediente principale: orz, drojdie, apă și hamei. Răcoritoare, de diferite arome și chiar branduri, este consumată încă din vechime, potrivit unor surse care menționează crearea de bere în Mesopotamia, în urmă cu 6.000 de ani. Se vorbește despre o artă antică. La vremea respectivă, sumerienii nu aveau acces la această licoare aurie. Era o băutură divină destinată doar zeiței fertilității. Mult mai târziu, în Evul Mediu, călugării consumau bere mai ales în timpul postului, ca înlocuitor al cărnii. Astăzi, este consumată la nivel mondial.
După cum se menționează pe www.cute-calendar.com, printre scopurile declarate ale Zilei internaționale a berii se numără acela de a "uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor națiunilor, împreună, într-una și aceeași zi".
Ziua internațională a berii este o celebrare care se desfășoară în pub-uri, restaurante, cluburi, fabrici de bere și spații amenajate. Este o zi pentru iubitorii de bere de pretutindeni pentru a fi împreună, pentru a lega prietenii savurând această băutură reconfortantă.
Tradiția acestei zile a început când Jesse Avshalomov a convins patronul barului local să declare ziua de 5 august drept Zi a berii. Încă de la începuturile sale, acest eveniment, desfășurat într-o zonă restrânsă la vestul Statelor Unite, a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare de nivel mondial. Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie și în America de Sud. 

Impactul mondial a avut loc în 2011, când a fost creat un site web, care a publicat argumente ce susțineau celebrarea Zilei internaționale a berii. La început a fost folosit un hashtag pe Twitter, care a fost bine primit de către internauți. Prin popularizarea pe rețelele de socializare, evenimentul a fost creat, de asemenea, și pe Facebook. Toate aceste acțiuni au făcut posibilă, în 2011, organizarea a 276 de festivități în 138 de orașe din 23 de țări din întreaga lume, care au fost înregistrate pe pagina www.internationalbeerday.com.

Sărbătorită în prima vineri din august, a fost fondată în 2007 de oraşul californian Santa Cruz şi în scurt timp a ajuns să fie celebrată în 50 de ţări de pe şase continente. Scopurile acestui eveniment sunt celebrarea celor care fabrică şi servesc băutura de culoarea chihlimbarului, dar şi un prilej de petrecere a timpului liber alături de prieteni.
În lungul drum pe care l-a parcurs, din îndepărtatul Sumer şi până astăzi, berea a fost încojurată de nenumărate fapte ştiute şi mai puţin ştiute.


   * Cea mai veche reclamă a fost găsită pe o tăbliţă de lut datată 4000 î.Hr., în care o femeie ţinea în mâini două cupe şi o inscripţie, care interpretată ar spune “Drink Elba Beer — the beer with the heart of a lion!”.

    * Muncitorii egipteni care ridicau piramidele erau plătiţi cu patru litri de bere pe zi.
    * În Evul Mediu, berea era consumată mai mult decât apa.
    * Cea mai tare bere din lume are un conținut de alcool de 67,5%.
   * În 1814, o cuvă care conținea 135.000 galoane de bere s-a răsturnat în St. Giles, Londra. Rezultatul a fost un uriaş val de bere care a luat viaţa a opt persoane şi a distrus numeroase proprietăți. Printre victime, şi doi copii de 3 şi 4 ani. Deşi fabrica a fost dată în judecată, instanţa a hotărât că a fost un Act al lui Dumnezeu şi nimeni nu a fost tras la răspundere. În 1922, fabrica a fost dărâmată, iar astăzi, în locul ei se află Teatrul Dominion.
    * Prohibiţia în SUA, care a durat 13 ani, a dus la creşterea numărului bandelor de gangsteri şi a medicilor care prescriau alcoolul în scopuri terapeutice.
    * Primul incident de conducerea sub influența alcoolului a fost înregistrat în anul 2000 î.Hr. Un vizitiu egiptean a fost arestat după ce, beat fiind, a accidentat o femeie, apoi a fost crucificat la uşa tavernei care îi vânduse alcool.
    * Cercetătorii americani au descoperit că micronutrienţii numiţi polifenoli care se găsesc în bere pot crea antioxidanţi care ajută la prevenirea bolilor de inimă.
    * O sticlă de 12 litri de bere a fost descoperită în pivniţa unui restaurant din Londra, în 2009, cu un preţ estimat la 700 £.
    * În civilizaţiile antice, toate “fabricile” de bere aveau în întregime personal feminin. Se poate spune că primii berari profesionişti au fost femei
    * Florile femele ale plantei de hamei, utilizate în fabricarea berii, fac parte din aceeaşi familie cu marijuana.
    * Frank Zappa a susţinut că o ţară nu este “reală” fără o bere naţională, Platon a sugerat că cel care a inventat berea este un “om înțelept”, iar Jack Nicholson a numit-o “best damn drink in the world”.
* Lost Tribes Brew are misiunea de a reînvia vechile reţete de bere, datând de acum peste 2700 de ani, ale triburilor stabilite în Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Fiecare trib avea o reţetă specială de preparare, iar ei încearcă să o reproducă.
  * În 2009, în Coreea de Nord, a apărut prima reclamă TV ce prezintă o marcă de bere locală, care ajută muncitorii să scape de stres.

Scurtă istorie a berii
După o serie de cercetări, la începutul secolului al XX-lea, s-a descoperit că prima bere a fost produsă în Sumer, iar în mai multe documente găsite în templul de la Lagash este menţionat orzul folosit la fabricarea băuturii. În palatul din Mari, pe malul Eufratului, s-au găsit tablete cu scriere cuneiform.
* În Irak, într-un sit din 4000 î. Hr., s-a găsit o pictogramă care înfăţişează două persoane bând bere prin paie de stuf dintr-un vas de mari dimensiuni.Cea mai veche fabrică de bere a fost identificată în secolul al XV lea î.Hr., în Tell Hadidi (Siria).
* În Egipt existența berii este menţionată din mileniile VI-IV î.Hr. În Abadiyeh şi Naqada au fost găsite vase cu depuneri de bere. La egipteni, Osiris era considerat inventatorul berii şi cel care transmite oamenilor reţeta fabricării băuturii. Toţi oamenii consumau bere, inclusiv Faraonul. Era folosită şi la procesiunile religioase, în acest scop fiind fabricată după o reţetă specială, dar şi pentru ofrande divine sau înzestrarea mormintelor.
* La romani, berea a fost identificată în scrierile lui Diodorus Siculus care spunea că licoarea “barbară” era consumată ca și vinul şi că fabricarea ei se datora lui Dionisos, zeul grec al vinului.
* Berea mai era consumată şi de către hitiţi, evrei, fenicieni, armeni, sirieni şi sciţi. Nubienii şi etiopienii îşi fabricau beri speciale din materiile pe care le aveau la dispoziţie. În America Centrală şi în America de Sud se folosea porumbul pentru fabricarea pâinii şi a berii, malţul fiind obţinut prin mestecarea boabelor de porumb.


Această sărbătoare coincide cu una care s-ar putea să ne dea peste cap planurile: Ziua Iubitei. Fie că-i o coincidență, fie că cineva a făcut-o intenționat, cele două zile nu prea se pupă. Sigur, dacă sunteți printre norocoșii care au o prietenă ce consideră că e ok să sărbătorească această zi împreună cu prietenii voștri la bere, e foarte bine. Dacă nu, singura soluție ar fi să nu o lăsați să citească decât primele două paragrafe din acest articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!