Translate

marți, 6 octombrie 2020

Ziua Mondială a Mersului pe Jos - în primul weekend al lunii octombrie

Ziua Mondială a Mersului pe Jos 



În primul weekend al lunii octombrie a fiecărui an se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mersului pe Jos.

Totul a pornit de la iniţiativa luată de către Asociaţia Internaţională a Sportului pentru Toţi(TAFISA), în 1991, din dorinţa de a transforma mersul pe jos într-un fenomen de masă, pentru o viaţă activă, ferită de obezitate şi riscurile asociate acesteia.

 Această zi a fost celebrată pentru prima dată, în 1992, la Rio de Janeiro, iar câţiva ani mai târziu, în 2005, peste 70 de ţări au conştientizat importanţa acestei activităţi şi au organizat exerciţii de mers pe jos.



Campania de prevenţie şi conştientizare „Mergem sănătoşi!” vrea să „atragă atenţia asupra faptului că mersul pe jos este metoda cea mai simplă, sigură şi ieftină de a contribui la o sănătate bună. O viaţă activă este o viaţă ferită de obezitate şi riscurile asociate acesteia, între care se numără şi cel cardiovascular. Mersul pe jos este la îndemâna oricui, chiar şi a persoanelor care nu beneficiază de o condiţie fizică bună, se poate practica împreună cu alţii, ajută la socializare, fiind extrem de agreabil, previne bolile cardiovasculare, dar nu numai, diminuează stresul, îmbunătăţeşte calitatea somnului, contribuie la sănătatea oaselor”



Mersul pe jos este o activitate plăcută, utilă şi, mai ales, sănătoasă, motiv pentru care evenimentul este susţinut, la nivel global, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Mersul pe jos previne apariţia diabetului de tip 2. Specialiştii au demonstrat că o persoană care merge pe jos timp de 150 minute pe săptămână, pierde circa 7% din greutatea corpului.

S-a demonstrat că mersul întăreşte inima şi astfel persoanele care au mers pe jos timp de 3 ore sau mai mult pe săptămână au avut un risc mai redus de apariţie a atacului de cord. De asemenea, mişcarea este bună şi pentru funcţia cognitivă.


Mergând pe jos minim 30 de minute în fiecare zi, puteţi ajuta la stimularea creşterii secreţiei de endorfine, fapt ce va pregăti organismul pentru lupta cu infecţiile.

Aşadar haideţi ca anul acesta cât mai mulţi dintre noi să ne alăturăm în această iniţiativă atât de benefică pentru corpul nostru!

Alăturaţi-vă în octombrie mişcării Zilei Mondiale a Mersului pe Jos!



În fiecare an, Asociația Internațională a Sportului pentru Toți (TAFISA) dedică primul weekend al lunii octombrie mersului pe jos. 

Cu această ocazie, la manifestări sunt invitați să participe, pe de o parte, membrii organizațiilor internaționale, fie ele guvernamentale sau non-guvernamentale, care pot contribui semnificativ la promovarea acestui eveniment. Pe de altă parte, sunt așteptați, pe străzi, în parcuri sau în orice spațiu public deschis, oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale și din toate colțurile lumii, care sunt încurajați să meargă pe jos, celebrând, astfel, activitatea fizică și promovarea unei vieți sănătoase.



Evenimentul este integrat în cadrul unui program mai amplu de promovare a activității fizice pentru un viitor sănătos, desfășurat sub deviza ''Take Back Your Streets... Take Back Your Future!''. Într-o lume care se confruntă cu sedentarismul, îndeosebi în marile orașe, trebuie să ne unim cu toții eforturile pentru a readuce mișcarea în viața noastră de zi cu zi. Spațiile publice deschise, în aer liber, reprezintă nu doar un mediu optim în care să creștem, să descoperim lumea, să ne facem prieteni, să ne distrăm și să învățăm, ci oferă și un potențial uriaș pentru o viață activă, oferind un mediu prietenos și sigur pentru mersul pe jos.

Tema de anul acesta încurajează organizarea de evenimente în aer liber, îndeosebi în marile orașe, încurajând mișcarea și activitatea fizică, prin renunțarea la mașini sau la transportul în comun și promovând, astfel, obiceiul de a rămâne mereu activ în mediul urban. Tocmai de aceea, evenimentele organizate în aceste zile au scopul de a reintroduce activitatea fizică în viața de zi cu a cetățenilor, organizatorii fiind încurajați să susțină unul sau chiar mai multe evenimente, cât mai variate și de dimensiuni diferite, pentru a marca această zi.

Celebrată începând din anul 1991, Ziua mondială a mersului pe jos promovează sănătatea prin mișcare și atrage, an de an, peste 15 milioane de participanți din circa 50 de țări de pe mapamond. Anul acesta, participanții la aceste manifestări sunt invitați ca, pe lângă mersul pe jos, să folosească și biciclete, skateboard-uri, role etc.

Mersul pe jos reprezintă o metodă ușoară de a face mișcare, disponibilă atât persoanelor cu o condiție fizică bună, cât și celor care suferă de diferite afecțiuni. Nu implică niciun cost, are un risc minim de accidentare și poate fi extrem de agreabil atunci când este practicat alături de alte persoane. Beneficiile mersului pe jos asupra sănătății sunt binecunoscute, printre acestea numărându-se și cele prezentate pe site-ul www.telegraph.co.uk, cum ar fi: reduce riscul de cancer sau de demență senilă, ajută sistemul cardiovascular, ajută la asimilarea vitaminei D prin expunere la razele solare, îmbunătățește tonusul muscular și starea de spirit etc.

Fiind o activitate plăcută, utilă și, totodată, foarte sănătoasă, mersul pe jos și evenimentul dedicat lui la începutul lunii octombrie sunt susținute la nivel internațional, printre alții, de către Organizația Mondială a Sănătății, Comitetul Olimpic Internațional și UNESCO.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...