vineri, 9 octombrie 2020

Ziua Mondială a Vederii - În a doua zi de joi din luna octombrie




În fiecare an, a doua joi din luna octombrie se sarbatoreste  Ziua Mondiala a Vederii pentru a atrage atenţia globală faţă de problemele de orbire, deficienţe vizuale şi reabilitare a persoanelor cu deficienţe vizuale. În acest an atentia se va concentra asupra sănătăţii ochilor şi de asigurare a accesului egal la asistenţă medicală.
În întreaga lume, deficienţe de vedere sint mult mai frecvente în rândul bărbaţilor şi femeilor în vârstă de peste 50 de ani. În ciuda faptului că cele mai multe cazuri de insuficienţă vizuale în această grupă de vârstă, cum ar fi cataracta, pot fi tratate cu usurinta, în unele părţi ale lumii, încă trebuie să facă eforturi pentru a asigura accesul egal al bărbaţilor şi femeilor la servicii de oftalmologie.

Demarată iniţial de Lions Club International Foundation ca parte a campaniei Sight First în anul 2000, Ziua Mondială a Vederii este acum coordonată de Agenţia Internaţională de Prevenire a Orbirii (IAPB), sub egida iniţiativei globale VISION 2020, al cărei scop este „o lume în care sa prevenim orbirea de cauze tratabile”.
Ziua Mondială a Vederii îşi propune:
– Să ridice gradul de conştientizare asupra riscului orbirii;
– Să influenţeze guvernele şi, în mod special, Ministerul Sănătăţii, să participe şi să aloce bugete pentru prevenirea orbirii;
– Să efectueze educaţie în prevenirea orbirii;
– Să ofere suport pentru programul VISION 2020.
Ziua Mondială a Vederii cuprinde evenimente care s-au extins în toată lumea, sub formă de seminarii şi screening-uri. Astfel, această iniţiativă de protejare a sănătăţii vederii este intens promovată şi sprijinită financiar prin strângere de fonduri, donaţii etc.




În respectarea  Zilei Mondiale a Vederii va participa tuturor partenerilor în prevenirea deficienţei vizuale şi de recuperare a vederii. Aceasta zi este, de asemenea, evenimentul principal pentru prevenirea orbirii şi o iniţiativă globală pentru a preveni orbirea "Vision 2020: Dreptul la Vedere", stabilit de OMS şi Agenţia Internaţională pentru Prevenirea de orbire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!