Translate

vineri, 26 ianuarie 2018

26 Ianuarie



Este a 26-a zi a anului.
Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 16 m. 


Citatul zilei


“Îţi dai seama că ai îmbătrânit când lumânările de pe tort costă cu mult mai mult decât tortul.” (Paul Newman)



Ziua mondială a vămilor



În fiecare an, la dată de 26 ianuarie, administraţiile vamale din cele 179 de state membre ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor (OMV) sărbătoresc „Ziua InternaţionalăVămii”. 

Ziua internaţională a vămilor este celebrată anual, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), la 26 ianuarie, dată la care a avut loc, în anul 1953, sesiunea inaugurală a Consiliului de Cooperare Vamală. Ziua internaţională a vămilor este marcată începând din anul 1983. 
La 26 ianuarie 1953 la Bruxelles, a fost convocată prima sesiune a Consiliului de Cooperare Vamală, reorganizat în anul 1994 în Organizaţia Mondială a Vămilor(OMV). În anul 1983, ziua de 26 ianuarie a fost aleasă pentru sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vămii. Ideea de creare a unei comunităţi vamale internaţionale şi-a realizat, astfel, efectul pozitiv. În scurt timp, dintr-o organizaţie modestă, care reunea un număr limitat de ţări europene, Organizaţia Mondială a Vămilor a devenit un organism eficient, cu o mare pondere şi autoritate internaţională, întrunind 174 ţări ale lumii la momentul actual. Organizaţia Mondială a Vămilor este unică organizaţieinterguvernamentală a cărei activitate este orientată numai la soluţionarea problemelor vamale. Datorită extinderii pe harta lumii, OMV este recunoscută că vocea globalăa comunităţii vamale. În special este de remarcat aportul acesteia la dezvoltarea unor standarde globale, simplificarea şi armonizarea procedurilor vamale, participareaactivă la combaterea contrafacerii şi pirateriei, cooperarea publică–privată, promovarea integrităţii economice. 
Ziua internaţională a vămilor constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi pentru evidenţierea importanţei rolului vămilor în facilitarea şi securitatea comerţului mondial.

Organizaţia Mondială a Vămilor dedică anul 2018 securităţii mediului de afaceri, sub sloganul ''Un mediu de afaceri sigur pentru dezvoltarea economică''. Membrii Organizaţiei Mondiale a Vămilor vor avea ocazia să îşi prezinte eforturile şi activităţile în acest sens.

Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor adoptă Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 - Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 182 de membri, responsabili pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Cei 182 de membri ai organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Sud şi de Est.
România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind, datorită poziţiei strategice, un important membru al organizaţiei.


Ca forum pentru dialog şi schimb de experienţă între reprezentanţii la nivel naţional ai vămilor, această organizaţie oferă membrilor săi o gamă largă de convenţii şi alte instrumente internaţionale, precum şi asistenţă tehnică şi servicii de pregătire.
Priorităţile activităţilor vamale vizează facilitarea globalizării comerţului şi elaborarea unor convenţii internaţionale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia.




 Evenimente de-a lungul timpului...


  • 1788: Întemeierea primei colonii engleze în New South Wales; Ziua Națională a Australiei

În ianuarie 1788, o flota engleza, formata din 11 vase, acosta în Botany Bay. "Pasagerii" (în afara de membrii echipajului) erau detinuti, trimisi sa puna bazele primei colonii penale europene pe continentul de la Antipozi. Iar acesti condamnati de pe "Prima flota" au devenit parintii fondatori ai Australiei.

Căpitanul Phillip împreună cu câțiva oameni au pornit cu trei mici ambarcațiuni să exploreze zonele de la nord de Botany Bay. După două zile, s-au întors aducând vestea cea bună: găsiseră un teritoriu care avea un golf larg și protejat, suficiente rezerve de apă și un sol mai fertil, unde avea să fie mutată tabăra. Acesta era Port Jackson, loc pe care de asemenea James Cook îl observase în timpul călătoriilor sale, dar unde nu se oprise.

În timpul pregătirilor de mutare în Port Jackson, în Botany Bay au poposit două corăbii franțuzești, aflate într-o expediție științifică, avându-l pe Jean-François de La Perouse drept conducător. Din păcate, francezii n-au avut norocul celor din "flota condamnașilor", majoritatea dintre ei pierzându-și viața într-un naufragiu undeva în insulele Vanuatu.

Pe 26 ianuarie 1788, cele 11 corăbii au ridicat din nou pânzele și, până seara, au ajuns în Port Jackson, locul în care au ancorat primind numele de Sidney Cove, în onoarea ministrului de interne britanic.



Ziua Națională a Australiei sau Ziua Australiei,este sărbătoarea națională oficială aAustraliei .
 Este sărbătorită în fiecare an în ziua de 26 ianuarie și comemorează sosirea Primei Flote în Golful Sydney în 1788, ridicarea drapelului britanic în acel loc și proclamarea suveranității britanice asupra coastei de est a Australiei.

26 ianuarie este Ziua Australiei (Australia Day) şi marchează începutul cuceririi continentului verde de către europeni. La 26 ianuarie 1788, căpitanul Arthur Phillip a păşit pe pămîntul oraşului Sydney, unde a pus bazele primei colonii – New South Wales. Acest eveniment a avut loc după ce, cu 18 ani mai devreme, continentul a fost descoperit de către căpitanul James Cook.

Ziua Australiei este o sărbătoare publică oficială în toate statele și teritoriile australiene, și este marcată prin decernarea premiilor Ordinul Australiei și Australianul Anului,precum și de cuvântarea primului ministru.

Deși doar după un secol această sărbătoare a fost denumită Ziua Australiei, ziua de 26 ianuarie a fost sărbătorită încă din 1808, guvernatorul Lachlan Macquarie ținând prima sărbătorire a formării coloniei New South Wales în 1818.

De Ziua Australiei, în Sydney, ia start un festival muzical, iar în oraşul Adelaide, se organizează un meci de cricket.


Ziua Australiei este contestată ca sărbătoare națională de unii australieni, care consideră acest eveniment ca începutul distrugerii culturii indigene de colonialismul britanic. Comunitatea australienilor indigeni a protestat în mai multe rânduri. În lumina acestor îngrijorări, s-au făcut propuneri de schimbare a datei zilei naționale. Cum în aceeași zi se poate marca și aniversarea Revoltei Romului din 1808, Ziua Australiei poate fi văzută și ca o comemorare a singurei lovituri de stat militare din istoria Australiei.


 
  • 1905: Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume,Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.


 Diamantul Cullinan, considerat cel mai mare diamant descoperit până în prezent, a uimit atât de tare prin dimensiunea lui, încât, când a fost adus de către un miner managerului minei, acesta l-a aruncat pe geam, spunând că nu se poate să existe un diamant atât de mare.

Diamantul avea, în stare brută, 3.106 carate, adică 602 grame, şi era, de fapt, doar o parte dintr-un diamant şi mai mare, desprins după o faţă de clivaj (clivaj – proprietate a unor minerale, roci, cristale etc. de a se desface în foi sau plăci cu suprafețe plane).

Renumita piatră preţioasă a fost descoperită în mina Premier (Transvaal), din Africa de Sud, în anul 1905 şi a primit numele patronului minei, Sir Thomas Cullinan. El a fost generalul unei foste colonii britanice şi a oferit preţiosul diamant regelui Edvard al VII – lea regele Marii Britanii, ca dar de ziua lui, în anul 1907.

Însă diamantul nu a fost păstrat în starea lui naturală, ci a fost tăiat în 105 piese – 9 mari si 96 mici, în Amsterdam.  Cel mai mare diamant şlefuit, provenit din piatra iniţială  are 530,2 carate si a fost considerat drept cel mai mare diamant slefuit din lume, până în anul 1985, când a fost descoperit diamantul Golden Jubilee, tot în mina Premier, de 545,67 carate. Diamantul se numeşte Cullinan I, sau Marea Stea a Africi, şi a fost tăiat sub formă de pară. El împodobeşte astăzi sceptrul regal britanic.

Cel de-al doilea diamant ca mărime, şlefuit din piatra îniţială, se numeşte Cullinan II, sau Mica stea a Africii, şi are 317,40 carate, e sub formă de pernă şi se află în partea frontală, centru a Coroanei Imperiale de Stat a Marii Britanii.

Astăzi, cele noua diamante mari Cullinan fac parte din bijuteriile coroanei britanice şi sunt afişate la Turnul din Londra.




  • 1925: S-a născut Paul Newman, actor și regizor american de film.


Unul dintre cei mai talentați și prolifici actori de la Hollywood, Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA.

Newman a lucrat, de-a lungul anilor, cu unii dintre cei mai importanți regizori, printre care Alfred Hitchcock, John Huston, Robert Altman, Martin Scorsese și frații Coen. Printre partenerii săi de scenă sau film s-au numărat Elizabeth Taylor, Lauren Bacall, Tom Cruise, Tom Hanks și Robert Redford.

Cariera artistică în lumea filmului i-a adus numeroase premii, printre care se numără: un premiu Oscar, de trei ori Globul de Aur, câte o dată BAFTA, Screen Actors Guild, Festivalul de Film de la Cannes și Emmy, precum și numeroase premii onorifice.

În afara carierei artistice s-a făcut remarcat și ca antreprenor, filantrop și pilot de curse

Ca pilot de curse, Paul Newman a câștigat numeroase curse în competițiile organizate de Sports Car Club of America, iar el și echipa sa au câștigat mai multe titluri naționale în secțiunea open wheel a curselor IndyCar.

Newman a fost cofondator al companiei Newman's Own, o companie a cărei venituri după taxare au fost donate integral unei societăți de caritate.

Newman fost nominalizat de 9 ori pentru premiul Oscar ca actor și o dată ca producător pentru filmul Rachel, Rachel. În 1986 a fost distins cu acest premiu pentru rolul din pelicula Culoarea banilor în regia lui Martin Scorsese.



S-a stins din viață la 26 septembrie 2008, la locuința sa din Westport, Connecticut. A fost căsătorit de două ori și a avut șase copii.



  • 1950: Proclamarea republicii India. Ziua națională a Indiei.

În India, Ziua Republicii este o sărbătoare ce aniversează adoptarea Constituției și trecerea Indiei de la statutul de Dominion Britanic la cel de republic independentă în ziua de 26 ianuarie 1950.

Astăzi, Ziua Republicii este una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Parada militară tradițională, la care asistă Președintele, are loc în capitala New Delhi, iar în capitalele fiecărui stat al Indiei au loc alte festivități.

India celebrează ziua republicii pe data de 26 ianuarie. Este una dintre cele trei sărbători naționale ale Indiei. Deși India a obținut independența la 15 august 1947, aceasta nu a avut încă o constituție permanentă. La 29 august 1947, comitetul de redactare a fost numit pentru a elabora o constituție permanentă, cu Bhimrao Ramji Ambedkar în calitate de președinte. Un proiect de Constituție a fost pregătit de către comisie și prezentate la Adunarea din 4 noiembrie 1947.

26 ianuarie 1950 este una dintre cele mai importante zile din istoria indiană, în această zi Constituția din India a intrat în vigoare și India a devenit o țară cu adevărat suverană. S-a realizat visul lui Mahatma Gandhi, care a luptat și și-a sacrificat viața pentru independența tării. Deci, 26 ianuarie a fost decretată  sărbaătoare națională. 


Republica India este situată în Peninsula Indiană din sudul Asiei de la Oceanul Indian, având graniţe cu Pakistan în vest, Nepal, Tibet / China, Bhutan în nord şi Bangladeş, Birmania în est. India are suprafaţa de 3287590 kmp, capitala New Delhi, are 3 ore şi jumătate diferenţă în fusul orar faţă de România şi utilizează ca monedă Rupia Indiană. În data de 15 August 1947, India şi-a obţinut independenţa faţă de Imperiul Britanic. Alte 2 zile naţionale importante legate de evenimentul respectiv ale Indiei sunt ziua republicii în 26 Ianuarie şi în 2 Octombrie ziua de naştere a liderului Mahatma Gandhi, părintele naţiunii (dată celebrată de Organizaţia Naţiunilor Unite ca ziua internaţională a neviolenţei, adoptată în memoria sa). Cămin al civilizaţei hinduse, centru al unor importante drumuri comerciale şi vaste imperii, India a jucat un rol major în istoria umanităţii. Brahmanismul, hinduismul, sikhismul, budismul şi jainismul îşi au originea în India, în timp ce islamismul şi creştinismul se bucură de o bogată tradiţie. Calendarul hindus lunisolar este calendarul oficial Indian. Indienii folosesc scrierea proprie sanscrită. Limbile oficiale naţionale în India sunt hindi şi engleza (mai există 15 limbi statale, căci ţara este o federaţie formată din 28 de state şi 7 teritorii, organizate preponderent lingvistic din 1956). Republica India are deschisă în România Ambasada în Bucureşti şi Consulat Onorific în Timişoara.



  • 1965: Hindi devine limba oficială în India

Limba hindi este o limbă indo-europeană, ce este vorbită pe teritoriul Indiei.

Vorbitori nativi ai dialectelor Hindi alcătuiesc 41% din populația Indiei. În Constituția Indiei, hindi este una din două limbi oficiale,engleza  fiind cea de-a doua. În Guvernul Indian Federal mai sunt specificate încă 22 de limbi. Hindi oficială este deseori descrisă ca fiind limba standard, care, împreună cu engleza, este folosită în administarea guvernului central. Limba Hindi oficială mai este și limba oficială a statului Fiji.

Termenul Hindi este unul ce semnifică perspective multiple ale clasificării limbilor; deci trebuie utilizat cu o anumită rezervă. Hindi standard și urdu standard sunt considerate de lingviști ca fiind derivate din dialectul Khari Boli, hindi fiind sanscritizată iar urdu fiind supusă influențelor limbipersane. Ambele sunt scrise în sisteme diferite (Devanagari respectiv perso-arabă).

Să aveți o zi frumoasă!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...