sâmbătă, 10 martie 2018

10 Martie





Este a 69-a zi a anului. 
Au mai rămas 296 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 38 m și apune la 18 h 15 m.





Citatul zilei



“Libertatea vă conferă facultatea de a alege între bine şi rău, adică între datorie şi egoism. Educaţia este însă aceea care vă învaţă să faceţi alegerea.” (Giuseppe Mazzini, n. 22 iunie 1805 - d. 10 martie 1872)



Sărbători ciudate pe 10 martie


Pe 10 martie, avem parte de nu mai puțin de 4 sărbători ciudate: Ziua extraordinarului, Ziua organizării biroului de acasă, Ziua lui Mario, și Ziua împachetării gustării zilnice.


Ziua extraordinarului


”Nimeni nu e perfect, dar oricine poate fi minunat.”

Ziua extraordinarului/excelenței (în engleză, "Day of Awesomeness") este una de celebrare a tuturor lucrurilor nemaipomenite, a tot ce ai facut extraordinar tu, prietenii tăi sau oricine altcineva.

Cel mai simplu mod de a sărbători Ziua Internațională a Awesomeness este de a fi minunat.

Ziua internațională a Awesomeness este o sărbătoare informală sărbătorită anual pe 10 martie și ea  coincide cu ziua de naștere a lui Chuck Norris.

Ziua internațională a extraordinarului a fost creată de către informaticianului Kevin Lawver și colegii lui. A început ca o zi națională, dar în cele din urmă a ajuns  la nivel mondial.

Ziua internațională a extraordinarului este sărbătorită la 10 martie, pentru că atunci este ziua de naștere Chuck Norris. Chuck Norris este considerat chintesența extraordinarului.


Ziua organizării biroului de acasă


Nu este neapărat necesar să ai o slujbă independentă sau să lucrezi acasă pentru a deține în locuința ta un birou, cât de modest. Această sărbătoare este dedicată sortării facturilor, chitanțelor, actelor și altor lucruri distractive de făcut, de obicei, într-o zi ploioasă. La fel ca și bucătăria, sufrageria sau orice altă cameră din casă, biroul tău poate deveni cu timpul prăfuit, răvățit, dezorganizat și, drept urmare,îșii poate pierde din utilitate. În Ziua organizării biroului de acasă ai ocazia să arunci tot ce-ți este nefolositor, inclusiv hârtiile lipsite de importanță adunate cu timpul, să cureți geamurile biroului, să îți pui în ordine documentele, sau chiar să îți introduci în birou o glastră cu flori având darul de a reîmprospătata atmosfera.


Ziua lui Mario



O sărbătoare închinată celebrului personaj Nintendo. Apărut pentru întâia oară în Donkey Kong în anul 1981, Mario a devenit curând nu doar singură mascotă a gigantului calculatoarelor Nintendo, dar și o senzație în întreaga lume. Jocurile pe calculator Super Mario Bros, incluzându-i pe Mario și pe fratele său Luigi, au marcat anii 1980 și 1990, transformându-l pe Mario în unul din cele mai adorați, renumiți eroi ai jocurilor pe calculator din toate timpurile.

Mario este un instalator italian, scund și îndesat, cu păr șaten și mustață neagră, ce locuiește în Mushroom Kingdom (Regatul Ciupercilor). El este îmbrăcat cu un tricou roșu și o salopetă albastră și poartă o pălărie cu inițiala M. Înfățișarea standard a acestui personaj nu este schimbată aproape niciodată.



Ziua împachetării gustării zilnice

Mulți dintre noi își cumpăra mai curând în fiecare zi o gustare pe drumul spre școală sau serviciu, decât să piardă 10 minute prețioase dimineața sau în seara anterioară pentru a-ți pregăti propriul pachețel cu mâncare. Ziua împachetării gustării zilnice sărbătorește modesta gustare pregatită acasă, indiferent dacă este vorba despre niște sandviciuri, un borcan cu borș ori o caserolă cu fasole. Avantajele pregătirii propriei gustări sunt evidente: poți mânca ce îți dorești fără a fi limitat de ofertele din magazine sau chioșcuri, știi cât se poate de bine ce este în mâncarea ta, și poți economisi, totodată, niște bănuți!


Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1833: S-a născut Dimitrie Alexandru Sturdza Miclăuşanu, academician, om politic român, de 4 ori prim-ministru al României (între anii 1895-1909), preşedintele Academiei Române (1882-1884).
Dimitrie Alexandru Sturdza a jucat un rol important în afacerile interne ale României, începând din perioada de preunificare a principatelor Moldovei şi Valahiei până la Răscoala ţărănească din 1907.

Descendentul unei mari familii boiereşti din Moldova, Sturza a participat în anii 1857-1858 la în calitate de secretar la organizarea divanului ad-hoc în Moldova şi apoi al căimăcămiei în trei, pregătind fundalul pentru unificarea principatelor Moldovei şi Valahiei.  Deşi după Unire, domnitorul Alexandru Ioan Cuza l-a ales ca secretar personal al său, în scurt timp Sturdza i-a devenit adversar. În 1866, aceasta a făcut parte din monstruoasa coaliţie înlăturându-l de la putere pe Alexandru Ioan Cuza şi instalându-l ulterior pe Carol de Hohenzollern-Singmaringen, primul rege al României.

În cabinetele Ion Ghica şi Ion Brătianu, Sturdza a deţinut câteva ministere precum ministerul de externe în 1883, semnând tratatul secret între Austro-Ungaria şi Germania.

Din 1892 a fost preşedintele Partidului Liberal din România fiind prim-ministru în anii 1895-1896, 1897-1899, 1901-1904 şi 1907-1908. Ultimul său mandat de prim-ministru a fost marcat de Răscoala ţărănească din 1907, soldată cu o mare cruzime şi mii de vieţi omeneşti.

Mulţi ani consecutiv, Dimitrie Alexandru Sturdza a fost secretar general al Academiei Române şi a publicat numeroase studii de istorie.



  • 1856: S-a născut Petre Dulfu, autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie roman; membru al Societății Scriitorilor Români din 1911.


După absolvirea claselor primare și a Gimnaziului din Baia Mare (Colegiul Gheorghe Șincai de astăzi), a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie la Cluj, obținând, în 1881, diploma de doctor în filosofie cu o lucrare dedicată activității literare a lui Vasile Alecsandri (titlul original: Activitatea lui Vasile Alecsandri pe tărâmul literaturii române.

După terminarea studiilor, a trecut Carpații și s-a stabilit în București, desfășurând o bogată activitate literară și didactică până la sfârșitul vieții. Aici, prin intermediul lui Ioan Slavici și apoi în casa cunoscutului pedagog Barbu Constantinescu, a avut ocazia să cunoască mari personalități culturale: Bogdan Petriceicu Hașdeu, Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuță, Alexandru Odobescu, B. Șt. Delavrancea.

A fost dascăl la școala normală de învățători și la școala normală de fete Elena Doamna din București.

Primele poezii originale le-a citit în ședințele Societății de bibliotecă devenită Societatea de lectură a elevilor români din Gimnasiul din Baia Mare, al cărei membru și bibliotecar a devenit în 1871.

În anul 1894, aceasta a debutat editorial cu Isprăvile lui Păcală. Premiată de Academia Română, lucrarea a cunoscut zeci de ediții aducându-i o popularitate deosebită. Au urmat alte creații care, de asemenea, i-au adus recunoaștere unanimă: Snoave, Odinioară, Ion Săracul, Zâna florilor, Cei doi feți-logofeți cu părul de aur.

Activitatea didactică desfășurată de-a lungul a 40 de ani l-a impus drept pedagog desăvârșit și deschizător de drum prin caracterul modern și aplicativ al ideilor didactice susținute.

A redactat numeroase manuale școlare din cele mai diverse domenii: abecedare, cărți de cetire la limba română, aritmetică, geografie. Cele mai cunoscute și apreciate au fost Etica sau morală filosofică și Noțiuni de estetică.

A primit premii ale Academiei Române pentru Isprăvile lui Păcală și pentru traducerile din Euripide (Ifigenia în Aulida – Ifigenia în Taurida), considerate cele mai bune traduceri ale pieselor lui Euripide existente la vremea respectivă.


  • 1876: Alexander Graham Bell a realizat prima convorbire telefonică.


Când legătura telefonică a fost stabilită, Bell a rostit celebrele cuvinte care au rămas în istorie ca primele fraze comunicate într-o convorbire telefonică: Mister Watson, come here! I want you! (Domnule Watson, vino aici! Am nevoie de tine!).

Aparatul folosit era confecţionat din lemn şi câteva fire care aveau la capăt o pâlnie. Bell a reuşit să îşi testeze invenţia cu puţin timp înainte de concurentul său, Elisha Gray, care, de asemenea, dorea să patenteze invenţia. Bell a folosit un telefon cu un transmitator lichid, asemanator cu designul lui Elisha Grey. Vibratia diafragmei a facut un ac sa vibreze in apa, schimband rezistenta electrica din circuit.

Succesul a fost astfel asigurat, pentru că după trei săptămâni, a reuşit să perfecţioneze aparatul şi să îl înregistreze sub numele său.

Telefonul este derivat din cuvintele greceşti tele, care înseamnă departe, şi phon, care înseamnă voce.

Pe 3 august, în același an, Bell a ăacut o demonstrație a unei convorbiri la o distanță de 8 kilometri. Invenția telefonului a fost atât de simplă, dar conține și o anecdotă care ar fi schimbat poate fața telecomului astăzi. Bell și partenerii săi s-au oferit să vândă patentul telefonului către Western Union (cea mai mare firmă de telegrafie din lume) cu 100.000 de dolari. Oficialii firmei au considerat că telefonul e doar o jucărie. Doi ani mai târziu, nici dacă ar fi dat 25 milioane de dolari nu ar mai fi putut să se bucure de acest patent.

În 1877 compania de telefonie Bell era fondată, iar nouă ani mai târziu SUA avea 150.000 de abonați la telefonie. Bell a achiziționat patentul lui Edison privind microfonul de carbon și a făcut telefonul practic pentru distanțe lungi. Istoria telefoniei scrisă de Bell a continuat în 1915, când Bell și Watson au vorbit peste continentul american, de la New York și San Francisco.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!