vineri, 9 martie 2018

9 Martie




Este a 68-a zi a anului. 
Au mai rămas 297 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 39 m și apune la 18 h 14 m. 


Citatul zilei


”Educaţia reprezintă gardianul geniului şi al democraţiei. E singurul dictator pe care oamenii liberi îl recunosc, singurul conducător de care are nevoie omul liber.” (Mirabeau)




Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989 (prin Legea 247 din 5 decembrie 2011)


Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale au organizat manifestări prilejuite de comemorarea Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

În anul 2001, Consiliul Europei a adoptat o serie de criterii în urma cărora un deținut poate fi considerat deținut politic. În timpul perioadei comuniste, în România au existat 44 de penitenciare și 72 de lagăre de muncă forțată pentru deținuții politici. Aproximativ 800.000 de persoane au murit în timpul regimului comunist, din cei peste 3 milioane de deținuți.

Ziua de 09 martie a fost decretată, prin lege, „Ziua deţinutului politic din România”, în toată ţara fiind organizate manifestări omagiale pentru cei care au murit în temniţele comuniste sau după ce au fost eliberaţi.


Ziua Mondiala a Rinichiului


Marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, Ziua Mondială a Rinichiului are ca scop atragerea atenției asupra importanței sănătății rinichilor și reducerea frecvenței și impactului afecțiunilor renale și ale bolilor asociate în rândul populației. 
Prin ediția din 2018, desfasurata sub sloganul „Rinichiul si sanatatea femeii”, Societatea Internationala de Nefrologie intentioneaza sa atraga atentia asupra bolilor rinichilor, aducand la cunostinta publicului cele mai recente metode de tratament si preventie.


Boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica ce afecteaza aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreaga, situandu-se pe locul 8 in topul cauzelor de deces in randul femeilor.
Potrivit unor studii, prevalenta riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi este mai ridicata in randul femeilor in raport cu barbatii. Cu toate acestea, numarul femeilor dializate este mai mic decat cel al barbatilor, din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lenta in randul femeilor, barierele socio-economice conduc la intarzierea dializei sau absenta acesteia in randul femeilor, si accesul inegal la serviciile de sanatate in anumite tari. De asemenea, efectuarea transplantului renal este inegala, datorita diverselor aspecte de ordin social, cultural si psihologic.
Anumite boli renale, precum nefropatia lupica sau infectiile rinichiului (pielonefrita acuta sau cronica) afecteaza cu predilectie femeile. Nefropatia lupica este cauzata de o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca propriile celule si organe. Infectiile renale, asemeni majoritatii infectiilor de tract urinar, sunt mai frecvente in randul femeilor, si prezinta un risc crescut in timpul sarcinii. Diagnosticarea si tratamentul timpuriu sunt necesare pentru a obtine rezultate pozitive.

Inițiatorii ne îndeamnă pe toți ca în această zi să bem un pahar de apă pentru sănătatea rinichilor, un gest simbolic, pentru a ne aminti că rinichii sunt organe vitale, de care trebuie să avem grijă și prin alegerea stilului de viață. Dar, în același timp, trebuie să ținem cont de faptul că doar apa nu poate proteja și vindeca rinichii de boli.

Istoria Zilei Mondiale a Rinichiului a început în 2006 și în fiecare an se desfășoară o campanie de informare axată pe o temă. Această zi a pornit ca o inițiativă comună a Societății Internaționale de Nefrologie și a Federației Internaționale a Fundațiilor Rinichiului. Ea reprezintă un prilej pentru a fi subliniate problemele cu care se confruntă pacienții cu boli de rinichi din întreaga lume și își propune să aducă în atenția publicului larg, a medicilor și autorităților, informații utile pentru a înțelege cum ne putem feri de bolile rinichiului. Deși frecvente și periculoase, aceste boli pot fi tratate eficient dacă sunt descoperite din timp.

Stiați că…

1 din 10 oameni sufera de o afecțiune a rinichilor și anual milioane de oameni mor ca urmare a complicațiilor cauzate de boli de rinichi? Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicațiilor și numărul deceselor cauzate de acestea.

Ziua Mondială a Rinchiului își propune sa crească gradul de conștientizare a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.

Aveți grijă de sănătatea rinichilor!

Aveți tensiunea arterială crescută?

Suferiți de diabet?

Sunteți supraponderal?

Sunteți fumător?

Aveți peste 50 de ani?

Aveți în familie cazuri de boli de rinichi?

Dacă răspunsul dvs este DA la una dintre întrebările de mai sus, nu omiteți să verificați sănătatea rinichilor dumneavoastră efectuând un examen de urină sau determinându-vă creatina serică!

Urmați cele 8 reguli de aur:

1. Eliminați sedentarismul! Adoptați un stil de viață activ.

2. Păstrați-vă nivelul glicemiei și al colesterolului în limite normale.

3. Consumați o cantitate suficientă de apă.

4. Păstrați-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8.

5. Adoptați o alimentație echilibrată, fără alimente procesate.

6. Mențineți-vă o greutate corporală normală.

7. Nu fumați.

8. Reduceți pe cât posibil consumul de sare.


Sfinții 40 de mucenici din Sevastia



Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte la 9 martie pe Sfinţii 40 de Mucenici care au pătimit în oraşul Sevastia din Armenia, în timpul domniei împăratului Liciniu (307-323), la ordinul guvernatorului Agricola. Cei 40 erau soldaţi în trupele din subordinea guvernatorului care dorea să-i facă pe plac împăratului Liciniu aflat în conflict cu cumnatul său ( Sf. Constantin cel Mare) şI pornise o persecuţie împotriva creştinilor. La rându-i, guvernatorul Agricola a cerut ca toţi soldaţii săi să aducă jertfe idolilor, iar cei care nu au făcut acest lucru, declarându-şi credinţa creştină, au fost arestaţi.

Între soldaţii care au mărturisit că sunt creştini s-au aflat şi cei patruzeci de mucenici care, după opt zile de arest, au fost duşi la judecata lui Agricola. Au fost chinuiţi în nenumărate rânduri, dar suferinţele nu i-au determinat să renunţe la dreapta credinţă. Atunci Agricola a poruncit să fie scufundaţi în apa aproape îngheţată a unui iezer de lângă cetate. Unul dintre soldaţi, nemaiîndurând frigul, a acceptat cererea guvernatorului Agricola însă, scos din apa îngheţată şI dus într-o baie caldă, a murit. În timpul nopţii, temnicerul a văzut cum o lumină cobora din cer, încălzind apa iezerului, iar capetele mucenicilor purtau cununi luminoase. Văzând că o cunună nu are deasupra cui să se aşeze, paznicul s-a aruncat în apă, cerându-I Domnului să-l numere şi pe el în ceata Sfinţilor Mucenici. Mânios, Agricola a poruncit să le fie zdrobite gleznele. Sfinţii şi-au încredinţat duhul Domnului. Trupurile le-au fost arse şi oasele aruncate în lac, dar se spune că, după trei zile, Sfinţii s-au arătat Episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creştinii s-au dus noaptea şi oasele au strălucit în apă, ca stelele, arătându-le unde sunt. Le-au scos şi le-au îngropat cu cinste, la loc cuvenit.  Numele celor 40 de mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Heracliu, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudiu, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghiu, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domiţian, Gaiu, Leontie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valeriu, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.


Sfinții 40 de Mucenici, tradiții și obiceiuri


Potrivit tradiției, în ziua de 9 martie, gospodinele prepară mucenici, care pot fi pregătiți ca o prăjitura cu miez de nucă și miere sau un aluat în forma cifrei opt, fiert în apă cu mirodenii și nucă. 
Mucenicii se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morți, dar și pentru belșugul viitoarelor recolte.
Se mai spune că, în această zi, poarta cerului se deschide și moșii se întorc între cei din care s-au ridicat. Situarea acestei sărbători în preajma echinocțiului nu este întâmplătoare, pentru că, în viziunea populară, trecerea între cele două lumi se poate face numai urmând drumul Soarelui. Sărbătoarea mucenicilor trebuie pusă și în legatură cu pregătirea pământului pentru noul an agricol și a uneltelor necesare.
Tot în 9 martie se încheie perioada cunoscută ca "zilele babelor" și începe săptămâna moșilor. Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, a cărei zi centrală este 9 martie, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, și se încheie în 11 martie, cu Beția rituală. Incinerarea simbolică a spiritului iernii și renașterea spiritului verii se realizează, simbolic, prin aprinderea focurilor rituale, în dimineața zilei de Măcinici, 9 martie, echinocțiul de primăvara pe stil vechi.
În Banat, copiii scormoneau și băteau cu "botele" (betele) în foc, iar mamele lor împrăștiau cenușa rămasă dupa stingerea jarului în jurul caselor și adăposturilor de animale și păsări. Focurile de Măcinci erau considerate purificatoare - curățau spațiul de forțele malefice în ultima zi a anului vechi și în prima zi a anului nou, profilactice - preveneau neplăcerile aduse oamenilor de șerpi și de insecte pe timpul verii, fertilizatoare pentru grădini, livezi și vii prin împrăștierea cenușii pe pământ.
În ziua Mucenicilor se trasează hotarul dintre iarna și vara, dintre zilele aprige ale Dochiei și cele călduroase ale Moșilor. În această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiției, aceasta moare și se preface în stană de piatră, și prima zi a Moșilor, jertfiți și transformați în cenușă pe rugul funerar, pentru dreapta lor credinșă. Obiceiul de a bea de Mucenici 40 sau 44 de pahare cu vin, la începutul anului agrar, este o reminescență a sărbătorilor bahice ale Antichității.

Oamenii credeau că vinul băut de Macinici se transforma, de-a lungul anului, în sânge și putere de muncă. Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, trebuia să guste sau cel puțin să fie stropit cu vin. Numărul paharelor de vin băute ar corespunde cu numărul Sfinților Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume, în funcție de zonă - Moși, Sfinți, Sfințișori sau Măcinici.


Evenimente petrecute de-a lungul timpului…

  • 1454: S-a născut Amerigo Vespucci, unul dintre cei mai mari navigatori ai tuturor timpurilor.


Amerigo a fost foarte mult influențat de unchiul său, Giorgio Vespucci. Giorgio colecta manuscrise și deținea o bibliotecă pe care mai târziu a dăruit-o familiei Medici, conducătoarea Florenței.
Unchiul său l-a inițiat în psihologie, dar, mai ales, în învățăturile lui Aristotel, ce includeau astronomia, cosmografia și geografia.

Mai târziu, Amerigo a urmat cea mai renumită școală de geografie din Florenţa, Paolo Toscanelli (1397-1482). Toscanelli era cel mai marte cosmograf al timpului, un mare colecționar și realizator de hărți, cel care i-a implantat lui Amerigo ideea de a naviga spre vest.

A devenit managerul familiei Medici, și timp de 16 ani a încheiat contracte în numele acestora strângând și el foarte mulți bani.

Vespucci devenea, treptat, din ce în ce mai interesat de călătoriile lui Columb. După mai multe încercări de a descoperi un pasaj către Asia, Vespucci și-a dat seama că trebuia să devină și el explorator, avea toate calitățile pentru a fi marinar.

Călătoriile l-au transformat pe Vespucci dintr-un om de afaceri într-un învățat. Vespucci se gândea că era foarte aproape de a găsi o nouă rută spre Asia, totuși, în iunie 1500, navele s-au întors în Spania.

Cum a ajuns în Europa, Vespucci era foarte dezamăgit, deoarece Vaco da Gama reușise să navigheze în jurul Africii, ajungând până în partea estică.

Amerigo Vespucci s-a decis să mai facă o expediție, iar guvernul spaniol i-a dat 3 nave plus provizii, dar el a refuzat considerând că va avea succes numai dacă va naviga sub pavilion portughez. Astfel, portughezii i-au oferit și ei 3 nave și control total asupra lor.

Expediția l-a făcut pe Vespucci faimos, deoarece descoperise un nou continent.

  • 1749: S-a născut Honoré Gabriel de Riqueti, conte de Mirabeau, om de stat si lider al  în Revoluţiei Franceze, scriitor, diplomat, jurnalist si francmason; (m.2 aprilie 1791).
Honoré Gabriel Riqueti, conte de Mirabeau a fost un lider al  Revoluției franceze de origine nobilă.

În primii ani (1789-1791) a Revoluției Franceze a devenit o voce a poporului, un orator de succes și un lider moderat, adept al monarhiei constituționale construite pe modelul Marii Britanii.


A fost preşedinte al Clubului Iacobinilor şi al Adunării Naţionale.

S-a descoperit mai târziu că, începând din 1790 el a fost în solda Austriei, inamica Franței.

  
  • 1831: A fost înființată Legiunea franceză străină, de către regele Franței Ludovic Filip I.


 Regele a intuit pofta de bătaie a francezilor, astfel că i-a invitat să se înroleze voluntar în această ramură a armatei franceze, regele ieșind și mai ieftin decât cu plata mercernarilor.
Legiunea străină (franceză Légion étrangère) , o unitate a Armatei Franceze, care a fost întemeiată  printr-un decret dat de Ludovic-Filip al Franței.
Acest corp de elită a fost creat pentru voluntarii străini care, după Revoluția franceză din iulie 1830, nu mai aveau voie să se înscrie în armata franceză.
Voluntarii străini erau conduși de ofițeri francezi, iar astăzi sunt acceptați și cetățeni ai Republicii Franceze, care acum  formează un sfert din numărul total de recruți.
Deviza legionarilor francezi este „Legio Patria Nostra” (Legiunea este patria noastra)

Legiunea are în prezent  în jur de 7.700 de soldați, iar sediul este la Aubagne.

  • 1842: Are loc, la Teatrul “Scala” din  Milano, premiera absolută a operei “Nabucco” de Giuseppe Verdi pe un libret al lui Temistocle Solera.


Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea, care a trăit și domnit în jurul anului 600 î.Hr. Opera în patru acte a lui Verdi s-a montat cu acest nume – Nabucco – începând cu spectacolul de la Teatrul San Giacomo din Corfu, în septembrie 1844. Nabucco este prima opera compusă de Giuseppe Verdi care s-a dovedit un mare succes. Cele două teme principale ale acțiunii sunt dorința de libertate a poporului evreu aflat in robie in Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal  Nabucco,  autoproclamat  Dumnezeu unic și  pedepsit de divinitate cu pierderea minților.

 Spre sfârșitul operei el însă își revine, adoptă credința în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, și eliberează pe evrei din robie. Acțiunea operei se petrece la Ierusalim și în vechiul Babilon. Opera a fost scrisă de Giuseppe Verdi într-un moment dificil, după moartea soției sale Margherita și a celor doi copii ai lor și atunci când el hotărâse să renunțe la activitatea componistică. Tentat însă de libretul prezentat de impresarul său (libret al lui Temistocle Solera), Verdi începe lucrul asupra operei, finisând-o în scurt timp. Premierea operei Nabucco la Teatrul Scala din Milano a cunoscut un succes extraordinar, datorat în parte și interpretării magnifice a sopranei Giuseppina Strepponi, cea care îi va deveni soție și care îi va rămâne alături până la sfârșitul vieții. 
Nabucco a marcat apariția unui nou lider al operei italiene, un compozitor cu stil, viziune și mod de tratare a genului de operă aparte.



  • 1844: Are loc, la Teatro La Fenice din Veneţia, premiera operei „Ernani“ de Giuseppe Verdi (libretul adaptat  de Francesco Maria Piave), după drama cu acelaşi titlu a lui Victor Hugo).


Ernani este o operă în cinci acte de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave.

Premiera operei a avut loc la 9 martie 1844 la Teatro La Fenice din Veneția.

Durata operei: cca 2 ¼ ore.

Locurile și anul de desfășurare a acțiunii: Aragon (Spania), Aachen (Germania) și Zaragoza (Spania), 1519.



  • 1859: S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti (iulie 1917); (m.1938). 


Alexandru Averescu (n. 9 martie 1859,in Basarabia, in  satul Babele, astăzi în Ucraina – d. 3 octombrie 1938, București) a fost mareșal al României, general de armată și comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial.
A fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate (fiind și ministru interimar al afacerilor externe în perioada ianuarie-martie 1918). Averescu a fost autorul a 12 opere despre chestiuni militare (inclusiv un volum de memorii de pe prima linie a frontului) , membru de onoare al Academiei Române și decorat cu Ordinul Mihai Viteazul.


  • 1934: S-a născut Iuri Alekseievici Gagarin, primul om care a ieșit în spațiul extraterestru, făcând un înconjur complet al Pământului.


S-a născut la Klusino, azi Gagarin, lângă Smolensk – în fosta Uniune Sovietică (URSS). În 1955, s-a înrolat în aviația sovietică, iar patru ani mai târziu a început antrenamentele pentru a deveni cosmonaut.

În 12 aprilie 1961, Iuri Alekseievici Gagarin, la bordul rachetei Vostok 1, a devenit celebru după ocolul său în jurul Pământului, în spațiul extraterestru, într-un satelit artificial. URSS, de asemenea, a reușit să puncteze decisiv în fața americanilor, cu care sovieticii erau în concurență directa pentru cucerirea spațiului.

În timpul zborului, pilotul de teste și tehnicianul în vârstă de 27 de ani, a orbitat în 89 de minute în jurul Pământului cu racheta sa, Vostok 1.

Aparatul a zburat la o altitudine maximă de 187 de mile și a fost condus integral de un sistem de control automat. Gagarin a devenit erou național, a fost recompensat cu numeroase distincții și a primit Ordinul Lenin – cel mai înalt posibil în Uniunea Sovietică.

Cosmonautul rus s-a stins din viață în 27 martie 1968, la Novosolovo, într-un accident de avion.


  • 1959: A fost creată celebra păpuşă Barbie, la Hawrhorne, lânga Hollywood.


Păpuşile Barbie au ajuns prima dată la Târgul internaţional de jucării (American Toy Fair) din New York, fiind creaţia lui Ruth Handler şi a soţului ei, Elliot.
Ideea i-a venit lui Ruth, care a fost intrigată de dezinteresul total al fetei ei faţă de păpuşi. S-a gândit că ar trebui să facă o păpuşă matură, cu părul bogat, extrem de frumoasă. Apoi, a văzut o păpuşă în vitrina unui magazin elveţian, vândută sub numele Lilli.
Soţii Handler au cumpărat drepturile de autor pentru statueta Lilli şi au cerut unui producător din Japonia să o stilizeze şi să creeze un prototip.
Păpuşa a căpătat numele Barbie, diminutivul de la Barbara, numele fiicei soţilor Handler. La o înălţime prevăzută de 1,83 cm, noii păpuşi i-au fost atribuite dimensiunile 96-46-96. La început, păpuşa Barbie a trecut neobservată, mai ales că părinţii nu îşi puteau închipui ca odraslele lor să se joace cu o „femeie” cu sânii mari, buzele senzuale şi o atitudine sexy.
Cum vânzarile nu au fost cele sperate, soţii Handler au îmbrăcat păpuşa în costum de baie şi s-au apucat s-o vândă în California. Succesul a fost garantat pentru că în trei luni de vară, aceştia au vândut, prin magazinele locale, circa 350.000 de exemplare.
După succesul repurtat de Barbie în California, a început o adevărată barbie-manie. Apoi, în 1961, a apărut şi partenerul păpuşii Barbie, Ken, la presiunea extraordinară a consumatorilor.
De-a lungul anilor, Barbie a stârnit numeroase controverse, însă păpuşile continuă să fie în vogă şi chiar au devenit un icon mondial, fiind îndrăgite din Statele Unite, în Europa şi din America de Sud până în China.
Știați că…
– păpușa Barbie are în repertoriu peste 80 de înfățișari, de la star rock până la paleontolog sau candidat la președinția SUA?
– prima apariție a păpușii Barbie a fost de manechin?
– Barbie-studenta a apărut în 1964?
– Army Barbie a apărut în 1992 și reprezenta un medic cu gradul de sergent care activa în Razboiul din Deșert?
– Army Barbie, Air Force Barbie, Navy și Marine Corps Barbie au trecut prin rigoarea aprobărilor Pentagonului, înainte de a fi lansate pe piață?
– Barbie a apărut pe piașa europeană în 1961?
– Barbie este vânduta în prezent în peste 150 de state din lume?
– prima păpușă Barbie de culoare și prima hispanică au apărut în 1980?
– Barbie are peste 43 de animale de companie (21 de câini, 12 cai, 3 ponei, 6 pisici, un papagal, un cimpanezu, un urs panda, o girafa și o zebră)?
– partenerul lui Barbie, Ken, a apărut în 1969?


  • 1962:  Începea construcția Teatrului Ahmanson, unul dintre cele 4 locuri de interes pe care le cuprinde Los Angeles Music Center.


 Construit din banii filantropului Robert H. Ahmanson, teatrul va fi inaugurat în 12 aprilie 1967 de producția More Stately Mansions, având în rolurile principale interpreți precum Ingrid Bergman, Arthur Hill și Colleen Dewhurst. 
Teatrul Ahmanson are cel mai lung sezon de reprezentații, pe bază de bilete pre-comandate, de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii. După renovarea din anul 1994, capacitatea sălii poate fi reconfigurată de la 1.600 la 2.100 de scaune.

*** 


Să aveți o zi frumoasă! 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!