Translate

joi, 4 octombrie 2018

4 Octombrie





Este a 277-a zi a anului. 
Au mai rămas 88 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 17 m și apune la 18 h 51 m.


Citatul zilei

„Analfabeţii secolului XXI nu vor mai  fi cei care nu ştiu să scrie şi să citească, ci aceia care nu știu să înțeleagă.” (Alvin Toffler)


Ziua Mondiala a Animalelor 

In fiecare an, la 4 octombrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Animalelor, instituita de Organizatia Internationala pentru Protectia Animalelor in 1931, in memoria Sfantului Francisc de Assisi (1182-1226), intemeietorul Ordinului Franciscan si protectorul animalelor.
Inițiativa de a înființa această zi i-a aparținut scriitorului și publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei Mensh und Hund (Om și câine). 
În anul 1931, la Florența, ziua de 4 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Animalelor de către Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor, inițial pentru a face cunoscută situația animalelor aflate în pericol, dar și ca un omagiu în memoria Sfântului Francisc din Assisi (1182-1226). 
Din anul 1945, Ziua Mondială (Internațională)a Animalelor a devenit o sărbătoare oficială a animalelor, sub patronajul Sf. Francisc din Assisi, și care la data de 4 octombrie atrage atenția asupra respectului pe care trebuie să-l acordăm vieții în toate formele ei.
Din 4 octombrie 2003, data la care a fost lansat primul eveniment in Marea Britanie, manifestatiile care au avut loc cu aceasta ocazie au capatat de la an la an o tot mai mare amploare.
Articolul 14 al. 2 al Declarației Universale a Drepturilor Animalelor proclamată solemn la Casa UNESCO (Paris, 15 octombrie 1978) stipulează ceva ce omul nu ar trebui sa uite niciodată drepturile animalelor trebuie sa fie aparate prin lege la fel ca si drepturile omului.
Scopul acestei zile este acela de a creste gradul de constientizare al populatiei fata de riscurile disparitiei a numeroase animale, din cauza actiunilor pe care omul le face, dar reprezinta si un tribut fata de necuvantatoare si fata de oamenii care iubesc si respecta animalele.

Ziua Mondiala a Animalelor este sarbatorita in moduri diverse in toate tarile, fara sa se tina cont de nationalitate, religie, credinta sau ideologie politica.

De asemenea, cu ocazia acestei zile se doreste comemorarea dragostei si respectului fata de animale, dar si sublinierea importantei lor in lume, deoarece constientizarea asupra acestui aspect poate duce la imbunatatirea standardelor de bunastare a animalelor din intreaga lume.
Practicile care incalca drepturile animalelor
Odata cu celebrarea acestei zile, in cadrul evenimentelor care se organizeaza se reaminteste de fiecare data ca si animalele au drepturile lor, de aceea omul trebuie sa fie atent la actiunile sale. Iata principalele probleme legate de incalcarea drepturilor animalelor:
- suprapopularea umana, cea mai mare amenintare pentru animalele domestice si salbatice din intreaga lume
- simtul proprietatii asupra vietii animalelor
- vanatoarea
- pescuitul
- experimentele pe animale
- utilizarea blanurilor naturale in industria modei
- conditiile in care sunt crescute animalele de ferma
- abandonarea animalelor de companie
Activistii pentru drepturile animalelor militeaza pentru cauze diferite, de la dreptul la viata si libertate pana la conditii mai bune pentru animalele de ferma. Printre cei mai ferventi se numara si veganii, care se abtin de la consumarea sau utilizarea oricarui produs de origine animala: de la carne, lapte si miere pana la blana, piele sau matase.
Gandeste-te macar in aceasta zi la impactul actiunilor tale directe si indirecte asupra animalelor si la suferintele animalelor cauzate de multe ori de oameni, care ar putea fi limitate sau eliminate complet cu mai multa grija si atentie din partea omului.
Articolul 14 al. 2 al Declarației Universale a Drepturilor Animalelor proclamată solemn la Casa UNESCO (Paris, 15 octombrie 1978) stipulează ceva ce omul nu ar trebui sa uite niciodată drepturile animalelor trebuie sa fie aparate prin lege la fel ca si drepturile omului.




Săptămâna mondială a spațiului cosmic



Săptămâna mondială a spațiului cosmic este marcată anual între 4 și 10 octombrie, aceste zile punctând două evenimente: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1 (4 octombrie 1957), deschizând astfel calea spre explorarea spațiului și semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești (10 octombrie 1967).

Ediția din 2017 a Săptămânii mondiale a spațiului (World Space Week — WSW), are la bază tema "Explorând noi lumi în spațiu", ce se concentrează pe identificarea următoarelor obiective de explorare spațială: Luna, planeta Marte sau și mai departe.

De la prima ediție, din 2000, Săptămâna mondială a spațiului cosmic a devenit cel mai mare eveniment public dedicat celebrării spațiului, sărbătorit la nivel mondial. În 2016, au fost organizate un număr record de evenimente (2.700), în 86 de țări.

Agenția Spațială Română (ROSA), în calitate de coordonator național, invită să participe, la celebrarea Săptămânii mondiale a spațiului cosmic, organizații și instituții din România prin desfășurarea de acțiuni de educare și promovare a spațiului, având la bază tema ediției "Explorând noi lumi în spațiu", prilejul fiind o oportunitate prin care publicul larg poate fi informat despre contribuțiile științei și tehnologiei spațiale la îmbunătățirea condiției umane. În plus, este cadrul ideal prin care poate fi stârnit interesul tinerei generații către domeniul științei și tehnologiei.

România s-a aflat în repetate rânduri printre țările cu cel mai mare număr de manifestări cu ocazia Săptămânii mondiale a spațiului cosmic, în 2016 fiind desfășurate 200 de astfel de evenimente în țară, în perioada respectivă.

Tipurile de activități pe care organizatori pot să desfășoare sunt: expoziții, dezbateri publice, conferințe, festivaluri, proiecții de filme și nu numai. Activitățile pot fi adresate elevilor, angajaților, reprezentanților guvernamentali sau din mass-media, publicului larg etc.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a declarat, pe 6 decembrie 1999, marcarea Săptămânii mondiale a spațiului cosmic în fiecare an în aceeași perioadă. Evenimentul este coordonat de către ONU, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA), care conduce o echipă la nivel mondial de coordonatori naționali, ce promovează celebrarea săptămânii dedicate spațiului în propriile țări.


Sfântul Francisc de Assisi



Date importante
Născut        1181 sau 1182, Assisi, Italia
Decedat       3 octombrie 1226, Porțiuncula, lângă Assisi, Italia
Venerat în   Biserica Catolică
Beatificat    Papa Grigore al IX-lea
Canonizat   16 iulie 1228, Assisi, Papa Grigore al IX-lea
Rămășițe pământești      Mormântul din Sanctuarul de la Assisi
Sărbătoare 4 octombrie
Însemne      Stigmate, păsări, pacea cu lupul, haina franciscană, crucea franciscană ș.a.
Patronaje    Italia, păsări, animale, negustori, ecologie
Controverse         Predicați Evanghelia și, dacă totuși va fi nevoie, folosiți și cuvintele" (Îndemnul Sf. Francisc către frații săi)


Francisc din Assisi (în italiană San Francesco d'Assisi), pe numele său laic Giovanni Bernardone, (n. ca. 1181/1182, Assisi, Italia - d. 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi), întemeietorul Ordinului Fraților Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul franciscan, diacon, patron al Italiei, al orașului San Francisco etc.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 1582:  Papa Gregoriu al XIII-lea a introdus calendarul care îi poartă numele în Italia, Polonia, Portugalia şi Spania, după această zi sărindu-se direct la ziua de 15 octombrie.



Introducerea Calendarului Gregorian a fost necesara deoarece, in cazul Calendarului Iulian, anul mediu era ceva mai lung decat anul astronomic. Din cauza acestei erori de calcul, astronomii au constatat ca se acumulase o intarziere semnificativa – pana in 1582 erau circa 10 zile. Ultima zi a Calendarului Iulian a fost 4 octombrie 1582 si a fost urmata de prima zi a Calendarului Gregorian, 15 octombrie 1582. Romania a fost printre ultimele tari europene care a adoptat acest calendar, in 1919.

  • 1814: S-a născut Jean-Francois Millet, pictor și gravor francez. 



A fost unul dintre maestrii scolii de la Barbizon.
S-a nascut intr-o familie saraca intr-un satuc normand si in 1837 a plecat la Paris ca sa studieze desenul cu Paul Delaroche.
In 1848, a expus la Salonul din Paris  celebra sa lucrare , “Semanatorul”, prima inspirata din viata rurala.
A fost criticat  pentru picturile sale inspirate din viata taranilor francezi, ideile socialiste infiltrate in opera sa nefiind pe placul multora. in 1849, s-a mutat la Barbizon, unde a ramas pana la sfarsitul vietii sale, in anul 1875.

  • 1830: Se creaza statul Belgia, după separarea  in urma revoltei  din 1830 a teritoriilor din  sudul  Olandei



Populația acestor teritorii  era în mare parte de religie catolică și  s-a revoltat împotriva dominației provinciilor din nordul regatului care erau protestante.
Revolta inceputa in  luna august a provocat în câteva săptămâni separarea provinciei Valonia, unde populația vorbea în majoritate valona (franceza), de provinciile din nord în care populația era în mara majoritate flamandă, ceea ce a creat premisele  înființarii Belgiei independente, catolice, burgheze, neutre și oficial francofone, condusă de un guvern provizoriu și un congres național.

  • 1848: A apărut săptămânalul cu text bilingv, român şi german, ”Bucovina’’,Gazetă Romănească (Romanische Zeitung) pentru politică, religie și literatură, editat de fraţii Gh. si Alecu Hurmuzaki; (4 octombrie 1848–20 septembrie 1850).



Articolul – program publicat în primul număr, era programul revoluţiei române de la 1848 din Bucovina, exprimat   în „Petiţia Ţării”, iar ziarul se adresa în paginile sale întregului neam românesc.
Ziarul Bucovina, a avut colaboratori străluciţi: Vasile Alecsandri, Costache Negri, Costache Conachi, Dimitrie Bolintineanu, Vasile Cârlova, Vasile Pogor, Mihail Kogalniceanu, Andrei Şaguna, Andrei Mureşanu, Aron Pumnul, Gheorghe Bariţ etc.
Referindu-se la activitatea literară desfăşurată de “Bucovina”, Nicolae Iorga o asemăna cu cea a ”Daciei Literare”.

  • 1853: Turcia declară război Rusiei. 



Începe războiul Crimeii (1853-1856), purtat între Rusia, pe de o parte şi Turcia, Anglia, Franţa şi Regatul Sardiniei, pe de altă parte. Operaţiunile militare au avut loc la Dunăre, în Transcaucazia, la Marea Baltică şi în Crimeea (unde a fost teatrul principal de război).
Rusia a fost infranta, iar Tratatul de Pace a fost semnat la 30 martie 1856 (18 martie 1856 pe stil vechi).
Principalele lui prevederi priveau transformarea Mării Negre în teritoriu neutru, închis tuturor navelor militare, pe țărmul acestei mări fiind interzisa construirea de fortificații sau prezența armamentelor de orice fel.

Tratatul a marcat un uriaș pas înapoi pentru Rusia și pentru pretențiile sale de dominație a regiunii.
De asemenea, era stabilită libera circulație pe Dunare și la gurile ei sub supravegherea Comisiei Europene a Dunării.
Alte prevederi priveau statutul Principatelor Dunarene – Moldova și Valahia – care rămaneau, în mod oficial, sub suzeranitatea otomană, dar li se acorda dreptul de a avea propriile constituții și adunări legislative, instituții care aveau sa fie puse sub supravegherea puterilor victorioase, desființîndu-se astfel protectoratul Rusiei.
Turcia era obligată să respecte administrația independentă a principatelor Moldovei și Valahiei, deplina libertate a credinței și legislației, comerțului și navigației.
De asemenea a fost stabilită convocarea în principate a Divanurilor Ad-hoc (fapt realizat în 1857 la Iași și București) pentru exprimarea dorinței populației asupra unirii și altor principii fundamentale de organizare a statului; (art. 24).
Din punct de vedere teritorial, pentru înlăturarea Rusiei de la gurile Dunării, se hotărăște restituirea către Moldova a Județului Ismail din Basarabia țaristă (pană în 1812 acesta fusese parte integrantă a Moldovei).

  • 1881: S-a nascut la Craiova, George ( Gogu) Constantinescu, inginer constructor român,intemeietorul unei noi stiinte, “sonicitatea”. 



    A elaborat „Teoria Sonicităţii” (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizând proprietatea de compresibilitate a lichidelor).
    A construit cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii la avioane, prin spaţiul lăsat de palele elicelor acestora.
    A materializat primul tun sonic.
  A proiectat şi construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive, fără ambreiaj şi roţi dinţate, bazată pe efectul inerţial al maselor în mişcare.
   A gândit primul   hidroglisor care a fost materializat în jurul anilor 1970 de către ruşi.
   A demonstrat efectul termic al sonicităţii prin realizarea primului calorifer sonic.

 Revista engleză The Graphic il considera unul dintre cei 17 titani ai lumii,care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister ; (a decedat la Corniston, in Marea Britanie la 11.12.1965).
A demonstrat ca lichidele sunt compresibile(tot domeniul sonicitatii se bazeaza pe acest lucru)desi toate manualele de fizica sustin si azi exact opusul. I-au fost refuzate primele brevete in America deoarece conducerea institutului de patente a considerat nerealizabile inventiile tocmai datorita teoriei incompresibilitatii lichidelor. A fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate, care descrie transmiterea energiei prin vibrații în corpurile fluide sau solide. A aplicat noua teorie în numeroase invenții: motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic și altele. Printre alte realizări ale sale se mai numără și un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turația acesteia și primul schimbător de viteze automat. A participat activ la construcția de avioane engleze, tipul Bristol, în perioada cât a locuit în Anglia.


A fost printre primii care a folosit betonul-armat în construcția clădirilor din România – printre clădirile construite de acesta: Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periș, podurile de peste râul Siret de la Adjud, Răcătău, Roman, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanța (Moscheea Carol I).

Gogu Constatinescu a fost unul dintre acele minți geniale, ale cărui idei au devansat cu mult timpul existenței sale fizice, dar care astăzi își păstrează actualitatea, surprinzând prin acuratețe, inventivitate și aplicabilitate.

În contul lui Gogu Constatinescu figurează circa 400 de brevete de invenție, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța, România etc., precum și altele, care nu au fost niciodată publicate. Un mic calcul ne arată că de la apariția primei invenții (1907), până la data trecerii în eternitate (1965), a fost realizat câte un brevet la mai puțin de 2 luni.


Multe dintre prezicerile lui Gogu Constatinescu au apărut și au dispărut, multe se folosesc astăzi sau retrezesc interes. A cucerit faimă academică și onoare profesională atât acasă cât și în străinătate, dar a fost mai puțin răsplătit pentru ceea ce a făcut în domeniul materialelor. Ca și cei mai mulți inventatori, a suferit dezamăgiri în străduințele sale de a convinge industria și oficialitățile de valoarea ideilor sale.

Omul de știință și inginerul Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat și aplicat Teoria Sonicității, o nouă știință referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide sau gaze. Dar Gogu este încă comemorat cu stimă de publicul general și piloții din Serviciul Aerian, ca omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizată a tirului mitralierelor de bord printre palele elicei pentru avioanele din Primul Război Mondial. În acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar „The Times” publica: „Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani în aer, așa cum am făcut-o”.



  • 1883: A fost pus in circulatie primul tren Orient Express, care unea Parisul de Constantinopole, trecand prin Romania. 


Apoi, pasagerii erau transportati cu feribotul peste Dunare la Ruse, in Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o noua transbordare, pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, dupa un voiaj ce insuma 83 de ore si 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul). 

Orient Express este numele unei linii feroviare de distanță lungă pentru pasageri care a fost inițiată de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internațională de Vagoane de Dormit) după modelul existent în Statele Unite și operate de Compania Pullman. Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Deși originalul Orient Express a fost o linie feroviară internațională de lux creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea. Devenită legendară prin călătorii celebri și romanul Crima din Orient Express de Agatha Christie, numele acestui tren a devenit sinonim cu călătoria luxoasă. Cele două orașe de la capetele liniei erau Paris și Istanbul, orașe legate la început.
 
  • 1895: La Newport (Rhode Island), a fost organizat primul turneu de golf, sport despre care se spune ca si-ar avea originile in jocul roman paganica, dar a carui istorie moderna incepe in Scotia, in secolul al XII-lea.



  • 1928: S-a născut Alvin Toffler, jurnalist și autor american



Pentru mai mult de patru decenii, Alvin Toffler, a fost una dintre cele mai influente și bine cunoscute voci din domeniul afacerilor și din cel intelectual. Odată cu publicarea primei sale lucrări Șocul viitorului, Toffler a creat o nouă disciplină, futurologia, prin studiul schimbării și impactul acesteia asupra afacerilor și culturii. Acesta are un deosebit dar pentru definirea forțelor și tendințelor ce ne modelează viitorul în economia actuală bazată pe informații. În afară de Șocul viitorului și Al treilea val, Alvin și Heidi Toffler (soția și partenera intelectuală a acestuia de 51 de ani) au scris și alte cărți printre care se numără Război și antirăzboi, Puterea în mișcare și, recent, Crearea unei noi civilizații.
Toffler este un important consultant pentru comunitățile militare și de spionaj din lume, laureat al Fundatiei McKinsey pentru contribuția în literatură și de asemenea co-președinte onorific al Comitetului American privind Dezvoltarea Fondului Națiunilor Unite pentru Femei. Alvin Toffler deține diplome onorifice în literatură, drept, ștințe, și management de la Universitatea Keio din Japonia.
În ce priveşte învăţământul, lecţia este clară: obiectivul lui fundamental trebuie să fie acela de a spori "capacitatea de adaptare" a individului, pentru ca acesta să se poată adapta repede şi uşor la noutatea permanentă. Şi cu cât ritmul schimbărilor este mai rapid, cu atât se cere mai multă atenţie pentru a discerne tipul de evenimente ce vor surveni. Nu mai este suficient ca Johnny să înţeleagă trecutul. Nu este suficient nici ca el să înţeleagă prezentul, căci mediul ambiant imediat va dispărea curând. Johnny trebuie să înveţe să anticipeze sensul şi ritmul schimbărilor. El trebuie, ca să ne exprimăm în termeni tehnici, să facă previziuni repetate, probabiliste şi pe termen din ce în ce mai lung. Şi la fel trebuie să facă şi profesorii lui Johnny.” (Alvin Toffler în Şocul viitorului, Noua revoluție a învățământului)

  • 1957: Primul satelit artificial, Sputnik I, a fost lansat pe orbita de catre sovietici de pe cosmodromul de la Baikonur.



Evenimentul a luat prin surprindere Vestul, mai ales specialistii americani care concurau cu URSS la cucerirea spatiului.
Satelitul, de aproximativ 80 de kilograme, era dotat cu doua transmitatoare radio, semnalele transmise de acesta pe Pamant permitand obtinerea de informatii deosebite la acea vreme.
Programul Sputnik s-a intins pe mai multi ani, in timpul desfasurarii lui sovieticii reusind o alta premiera, pentru ca al doilea satelit lanasat de acestia a transportat in spatiu prima fiinta, catelusa Laika.
Sputnik 1 s-a dezintegrat in momentul revenirii in atmosfera Terrei, la data de 3 ianuarie 1958.

Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...