vineri, 5 octombrie 2018

5 Octombrie




 Este a 278-a zi a anului .
Au mai rămas 87 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 18 m și apune la 18 h 50 m. 
Lună Plină la 21 h 40 m. 


Citatul zilei

„Învăţătura îi conferă omului demnitate.  (Denis Diderot în Cugetări filozofice)


 Ziua Mondială a Educației (World Teacher’s Day)


Ziua Mondialã a Profesorilor – este ziua în care oamenii de pretutindeni primesc îndemnul de a spune MULŢUMESC unui profesor, unui om care le-a marcat destinul în aşa fel încât gândul la el sã le trezeascã sentimente de recunoştinţã.
Pe 5 octombrie, in intreaga lume, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Educatiei. Evenimentul tine sa ne reaminteasca faptul ca o educatie de calitate reprezinta cheia unei reusite profesionale.
În 1994, UNESCO a inaugurat prima ZI MONDIALĂ A EDUCATORILOR, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi ORGANIZAŢIA INTERNAŢIONALĂ A MUNCII privind condiţiile de muncă ale personalului didactic.

Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants în franceză. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.




Această zi a fost desemnată de UNESCO pentru a marca semnarea ''Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor'' (1966). Recomandarea din 1966, alături de ''Recomandarea privind învățământul superior'' (1997), constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice la scară globală.

Pentru ca principiile celor două recomandări să fie respectate de fiecare stat în parte și pentru ca această zi să fie recunoscută și sărbătorită la nivel internațional, federația globală a Uniunii Sindicatelor Cadrelor Didactice ''Education International'' a lansat la 5 octombrie 1994, o campanie de promovare a meritelor cadrelor didactice și a contribuției aduse de acestea în procesul educațional, la nivel mondial.

Totodată, pentru a recompensa performanțele profesorilor, a fost instituit, în anul 2008, Premiul Hamdan. Acesta este acordat din doi în doi ani și constă în suma de 300.000 de dolari americani, împărți între trei laureați ale căror proiecte își propun să îmbunătățească performanțele și eficiența profesorilor. Numele distincției vine de la susținătorul proiectului, S.A Sheikh Hamdan Bin Rashid Al-Maktoum, viceprim-ministru al Emiratelor Arabe Unite (1971-1973).

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la “Recomandarea UNESCO privind statutul cadrelor didactice din învățământul superior”. Sloganul pentru Ziua Mondială a Educației 2018 este același cu cel din 2015, și anume “Predarea în libertate, împuternicirea profesorilor”. În România, Ziua mondială a educației este marcată prin celebrarea Zilei învățătorului, pe 5 iunie. Această zi a început să se sărbătorească și la noi în țară începând cu 2013.




În țara noastră Ziua mondială a educației este marcată distinct de Ziua învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 și a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație ''Spiru Haret'').


Citate despre educație

“Cei care educa copiii sunt demni de mai multa onoare decat cei care le dau viata; de aceea pe langa viata, daruiti copiilor si arta de a trai bine, educandu-i.” - Aristotel

“Radacinile educatiei sunt amare, dar fructul este dulce.” - Aristotel

“Educatia este cea mai buna provizie pe care o poti face pentru batranete.” - Aristotel

“ Educatia este un ornament in vremuri de prosperitate si un refugiu in vremuri de restriste.” - Aristotel

“Natura ne aseamana, educatia ne deosebeste.” - Confucius

“Pregatirea inseamna totul. Conopida nu este altceva decat o varza care a fost educata intr-un colegiu. “ - Mark Twain


 Ziua Mondialã a Profesorilor


Ziua Mondialã a Profesorilor – este ziua în care oamenii de pretutindeni primesc îndemnul de a spune MULŢUMESC unui profesor, unui om care le-a marcat destinul în aşa fel încât gândul la el sã le trezeascã sentimente de recunoştinţã.
Aceasta zi, denumita si “ World Teacher’s Day”, a fost celebrata pentru prima oara pe data de 5 octombrie 1994, cand UNESCO a desemnat prima “Zi Mondiala a Educatorilor”, zi dedicata recunoasterii importantei muncii dascalilor. De atunci, in fiecare an, peste 100 de tari de pe intreg mapamondul marcheaza aceasta data in diferite moduri.


„Profesorul mediocru spune. Profesorul bun explică și demonstrează. Profesorul perfect inspiră.” (William George Ward)




Excelenţa Sa, Dascălul



Excelenţa Sa nu are cont în bancă. Nu are vilă cu douăzeci de camere. Nu are afaceri prospere prin ţară. Excelenţa Sa are un suflet cât galaxia. Are riduri şi fire albe de la generaţiile care sânt şi de la cele care au fost. Excelenţa Sa îşi mobilează viaţa cu extemporale, teze, concursuri. Rareori se gândeşte la ultimul strigăt al modei… Desele-i preocupări sunt legate de programe, perfecţionări, examene. De cele mai multe ori şlefuieşte nestematele altora. Pentru ele vinde pe bani mărunţi secundele fiilor lui.



Excelenţa Sa trudeşte viaţa-ntreagă la secera ascuţită a lunii, semănând pulberi de aur peste seminţele ce stau să- ncolţească. Uneori, ochelarii i se acoperă de roua amară, dacă un fost elev, ajuns senator, îi uită în anticameră ca pe un obiect decorativ. Alteori zâmbet de rodie îi inunda obrajii, când un necunoscut, pe stradă, îşi scoate pălăria în faţa lui: „Bună ziua, Domnule profesor, eu sânt…”



Excelenţa Sa nu-şi numără anii dupa buletin, ci după vârstă – mereu aceeaşi, care înfloreşte în bancă. Constată cu surprindere într-o zi că trebuie să iasă la pensie şi nu înţelege de ce inima lui, cu doua preinfarcte, bate ca la optsprezece ani. Excelenţa Sa, ca un pui de căprioară în bătaia puştii, nu ştie că se aseamănă cu sfinţii. Ei au dăruit. El se dăruieşte. Cel de Sus i-a hărăzit loc înalt în izvorul Luminii, loc plin de verdeaţă, din care Măria Sa, Dascălul, să poată priveghea şi de dincolo pruncii sufletului său.

Traducere şi adaptare după de R. Kipling.



Ziua mondială fără Tehnologie


Ziua mondială fără Tehnologie se poate serba în toată lumea, în fiecare an, pe 5 Octombrie.

Asociația Lifetraining declară această zi, "Ziua Mondială fără Tehnologie" în 5 Octombrie 2013, într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolului utilizării excesive a tehnologiei pentru societate, nu numai pentru cei care utilizează produse tehnologice!

Spune DA vieții adevărate, Spune NU tehnologiei în exces!

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăim o viață fără tehnologie? Să ne reamintim să trăim lucrurile mărunte și frumoase bucurându-ne pur și simplu de viață, Așa cum este ea?

Cum ar fi ca, măcar pentru o zi, în fiecare an, să reînvățăm să trăim fără produsele tehnologiei? Fără telefoane, fără internet, fără mijloace de transport, însă cu tot ce a rămas frumos în jur, cu cei dragi, făcând acele lucruri simple care în urmă cu doar câteva sute de ani erau atât de naturale...

Putem să creăm o lume în care să ne zâmbim direct unul altuia și nu doar prin smiley-face, să ne spunem lucrurile pe care le telegrafiem în sms, email sau în apeluri telefonice îndelungate și, de ce nu, să lucrăm și să facem lucrurile altfel decât tehnologizat.


Ziua Internaţională de Conştientizare a Dislexiei






În 1968, dislexia a fost definită ca “o tulburare la copii, care, în ciuda experienței în sala de clasă convențională, nu reușesc să atingă competențele lingvistice de citire, scriere, ortografie proporționale cu abilităţile lor intelectuale.” US National Institutes of Health defineşte dislexia ca o dizabilitate de învățare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, și, uneori, vorbi.




Un copil dislexic este o provocare pentru toţi cei din jurul lui: părinte, pedagog, logoped.

Nu există doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulburările capacităţilor parţiale apar în combinaţii variate şi grade de dezvoltare diferite. Aceste tulburări pot apărea şi sunt vizibile la nivelul dezvoltării slabe a motricităţii, echilibrului şi orientării în spaţiu, la nivelul schemei corporale, la nivelul percepţiei vizuale, auditive şi tactile, la nivelul memoriei precum şi din pricina deficienţei în prelucrarea secvenţială a informaţiei.

Tulburarea de învăţare poate apărea la orice nivel de inteligenţă, chiar şi la un nivel de inteligenţă superioară.


Potrivit estimărilor științifice, dislexia are o incidență de 5% – 12% din populația europeană. În ianuarie 2016, Parlamentul României a completat Legea educației naționale cu o prevedere ce vizează persoanele cu tulburări de învățare (dislexia, disgrafia, discalculia). Astfel, legea prevede ca în învățământul primar să se efectueze, în mod obligatoriu, teste de evaluare a capacității de învățare în vederea depistării precoce a tulburărilor de învățare, stabilirii eventualelor metode specifice de educație și a asigurării terapiilor specifice. Nu există nicio legătură între gradul de inteligență, efortul individual, poziția socio-economică și prezența dislexiei, mai mult, mulți dislexici excelează în domenii precum, arhitectură, inginerie sau arte creative.
Dintre dislexicii ajunsi celebri mentionam sir Richard Branson, Agatha Christie, Steven Spielberg, Walt Disney, etc.

Asociaţia Română pentru Copii Dislexici (ARCD) şi OMV au pornit de câţiva ani o campanie de informare cu privire la dislexie, pentru a susţine accesul egal la educaţie pentru persoanele cu această tulburare de învăţare. Toate informaţiile sunt disponibile pe siteul http://dislexic.ro.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 1502: Cristofor Columb descoperă Costa Rica.

 
Descoperirea a avut loc în timpul celei de-a patra sa expediţie. Expediţia, cu patru caravele, a pornit din Cadiz în mai 1502. La sfârşitul celor 21 de zile de traversare a oceanului, navele sale aveau neapărată nevoie de reparaţii. 


Columb a coborât ancora aproape de Santo Domingo şi după ce a terminat reparaţiile la nava sa, s-a îndreptat spre apele din Honduras, apoi a navigat spre sud de-a lungul coastelor Americii Centrale timp de şase luni căutând o trecere spre vest către India. El a ajuns la Cariay, în faţa insulei Quiribrí (astăzi Isla Uvita), botezând teritoriul descoperit La Huerta (Gradina). Numele de „costa rica” (în spaniolă: coasta bogată) i-a fost acordat de catre un alt navigator spaniol, Gil González Davila, in 1522.

  •  1712: S-a născut Francesco Guardi, pictor italian (d. 1793) 

 
Deşi astazi este cel mai cunoscut membru al familiei Guardi, Francesco Guardi si-a petrecut intreaga viata aproape necunoscut de contemporani. Nu a atras niciodata atentia strainilor, si desi picturile sale se vindeau destul de bine, avea sa moara sarac. Guardi a lucrat sub indrumarea fratelui său, Antonio Guardi, in studioul acestuia. Cei doi realizau piese pentru altar, picturi cu scene de batalie si chiar fresce. Francesco Guardi a parasit studioul inainte de moartea fratelui sau din 1760. Acesta si-a dezvoltat stilul in perioada 1770-1780, in timp ce lucra pentru Canaletto. Spre deosebire de acesta, Francesco picta realitatea inconjuratoare conturand accentuat liniile. Spre sfarsitul vietii, Guardi s-a concentrat asupra stilului "capricci" (fantasticului) pe care aristocratia venetiana o prefera.


Sensibilitatea veneţianului pentru efectele de atmosferă, pentru irizările norilor şi apelor, paleta lui foarte personală, omogenă şi argintată, factura liberă, cu o tuşă extrem de vie, sugestivă şi chiar eliptică în figurarea personajelor au fost extrem de apreciate în perioada impresionistă, Guardi intrând în rândul precursorilor modernităţii artistice.Veneţia este, poate, oraşul cel mai des reprezentat în pictură. La Roma, a cărei iconografie apare încă din secolul al XVI-lea, interesul artiştilor se opreşte în principal asupra vestigiilor oraşului antic sau a edificiilor cele mai impresionante. Oraşului din lagună i se datorează însă dezvoltarea unui gen pictural, imaginat de cei mai mari pictori ai secolului al XVIII-lea, veduta, adică „vederea peisajului unui oraş".Arta vedutelor (în italiană "vedutismo", de la veduta = vedere, perspectivă) este un gen de pictură foarte detaliată, de cele mai multe ori în format mare, în care sunt reprezentate în perspectivă largă peisaje sau vederi panomarice citadine. Acest stil s-a dezvoltat în special în pictura veneţiană, atingând apogeul la mijlocul secolului al XVIII-lea.Înceţoşată sau luminoasă, Cetatea Dogilor a devenit un motiv frecvent în creaţia pictorilor secolului al XVIII-lea, generând un gen artistic, „veduta", ai cărui reprezentanţi au fost Canaletto, Bellotto, Guardi

  • 1713: S-a născut  Denis Diderot, filozof şi scriitor francez.



Născut la Langres, Diderot a fost o figură complexă a iluminismului francez, având o influență majoră asupra spiritului raționalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educație iezuită și a renunțat la o carieră în drept, dedicându-se studiului și scrisului. În 1745, împreună cu D'Alembert, Diderot a început să editeze Encyclopédie, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toți scriitorii francezi iluminiști importanți.
Una din piesele sale, Le Père de famille (Tatăl de familie, 1758), a fost considerată prototipul "dramei burgheze". Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Călugărița, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum și satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.
De asemenea, Diderot este apreciat și pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetări filozofice, 1746) și Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contribuție fundamentală în domeniul criticii moderne de artă, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat în ziare, începând din anul 1759. Corespondența vastă a lui Diderot descrie o imagine obiectivă a epocii sale. El a avut o influență semnificativă asupra generațiilor următoare de gânditori din Franța, Germania și Anglia.
 A inaugurat critica de artă în Franţa („Saloanele”); teoretician („Despre poezia dramatic”) şi autor de drame („Fiul natural”). Capodoperele sale sunt: povestirea filozofică „Jacques Fatalistul” şi dialogul „Nepotul lui Rameau”.
 A fost unul dintre cei mai mari reprezentanţi ai iluminismului. A urmat studiile în şcolile iezuiţilor, după care s-a înscris la Colegiul „Louis le Grand” din Paris. Scopul lui Diderot a fost acela de a impune o filozofie pozitivă, el concentrându-se pe definirea naturii umane şi întemeierea unei morale.


  • 1789: În timpul Revoluției Franceze, are loc Marșul Pâinii, la care participă în special femei.




Ele pornesc din Paris catre Versailles pentru a-i cere regelui Ludovic al XVI-lea sa promulge decretele care aboleau feudalismul si sa scada pretul painii, care la acea ora constituia pentru francezi trei sferturi din hrana zilnica. Prin protestul lor, au reusit sa-l aduca pe rege impreuna cu intreaga sa curte la Paris, dar pretul painii nu a scazut.


  • 1864:  S-a născut, la Besançon, Louis Jean Lumière. Auguste și Louis Lumière sunt copiii industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat. 



Cei doi erau fotografi de meserie.  Cei doi sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică.De fapt, primul aparat era folosit atât la filmare, cât și la proiecție prin adaptarea unei surse de lumină. Pentru atragerea unui număr mai mare de spectatori, s-a ajuns la concluzia că aceștia ar veni în sala de cinema dacă filmele ar fi în culori. Alternativa a fost de a colora imagine cu imagine filmele făcute până atunci, lucru posibil relativ ușor, dat fiind lungimea lor mică. Au reaşit acest lucru cu muncitorii uzinei lor. Rezultatul a fost niște filme colorate, diferit de ceea ce se va numi peste ani „film color”. Frații Lumière au pus la punct proiecția, în anul 1933, filmului în relief. Totuși, frații au declarat la început că „cinematograful este o invenție fără viitor” și au refuzat să-i vândă invenția lui Georges Méliès, însă viitorul a fost altul. 

Cinematograful s-a dezvoltat, devenind atât o nouă artă, cât și o nouă industrie. În acest zbucium al căutărilor în dezvoltarea tehnicii cinematografice, cei doi au contribuit la dezvoltarea sistemului de transport sacadat al filmului în aparatul de proiecție, prin îmbunătățirea complexului de malta.Toată viața lor, cei doi au perfecționat și îmbunătățit descoperirea lor, cinematograful.


  • 1895: Langa Londra are loc prima cursa ciclista contra cronometru pe sosea. 

Evenimentul a fost organizat de North Road Cycling Club, pe un traseu de 50 de km.


  • 1902: S-a născut Zaharia Stancu, poet, prozator și ziarist român (d. 1974)


Zaharia Stancu (n. 5 octombrie 1902, Salcia, județul Teleorman - d. 5 decembrie 1974, București) a fost un scriitor român, poet, romancier, prozator, director de teatru, jurnalist și publicist, academician, laureat al Premiului Herder.

A fost și continuă să fie controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte din literatura sa.
Zaharia Stancu și-a început cariera literară ca gazetar și poet liric, a devenit un militant activ de stânga, romancier angajat după război, în primii ani ai puterii populare. Ulterior a scris proză realistă, naturalistă, marcată însă de un lirism specific. A reînceput să scrie poezie în ultimii ani ai vieții.
Romanul său Desculț (1948) a fost masiv promovat în perioada comunistă, fiind cel mai tradus roman al unui autor de expresie română și parcurgând globul „în sandale de aur”, după cum îi plăcea autorului să spună. A fost tradus în 24 de limbi până în 1988, printre altele, existând o traducere și în limba japoneză.
Cu toate acestea, în opinia mai multor critici, cărțile lui importante sunt romanele Șatra, Jocul cu moartea și Pădurea nebună (Dilîi-orman; două cuvinte provenite din două limbi, care definesc aria sa natală, Diliorman sau Teleorman).
A încetat din viață în 1974, la vârsta de 72 de ani.

  • 1944: Frantuzoaicele primesc drept de vot. 


Franta a fost printre tarile codase in acordarea acestui drept femeilor. Premiera mondiala apartinea Noii Zeelande care le-a permis in 1893 sa se apropie de urne, urmata de Australia in 1902, apoi de Finlanda in 1906 si de Norvegia in 1913. Anglia a urmat exemplul in 1918, Germania in 1919 si Statele Unite in 1920.


  • 1962:  Celebra replică „My name is Bond, James Bond" se auzea pentru prima oară într-o sală de cinema.



James Bond Dr. No, primul film din seria James Bond, avea premiera in Anglia. Din distributie faceau parte Sean Connery, si „Bond-Girl“ Ursula Andress. James Bond, sau agentul 007, cum mai este cunoscut, este un personaj din romanele lui Ian Fleming (12 romane si 2 colectii de scurte povestiri) si seria filmelor James Bond. Rolul sau a fost jucat de mai multi actori: Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan si Daniel Craig. Agent Secret al Serviciilor Secrete Britanice, James Bond a fost personajul principal in nu mai putin de 22 de pelicule, iar franciza care ii poarta numele este cea mai longeviva din istoria cinematografiei. In 1983, James Bond a aparut si intr-un prim joc video si in acelasi an, tot intr-o zi de 5 octombrie, doi astronomi cehi au descoperit un asteroid pe care l-au botezat 9007 James Bond, in onoarea creatorului Ian Fleming si a personajului sau, al carui motto este “Lumea e prea mica”.

 Să aveți o zi frumoasă!
 
„Nu-i de ajuns să faci binele, mai trebuie să-l faci şi bine.” (Denis Diderot)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!