Translate

duminică, 12 august 2018

12 August




Este a 224-a zi a anului.
Au mai rămas 141 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 15 m și apune la 20 h 26 m. 


Citatul zilei

„Păzeşte-ţi timpul! Păzeşte orice oră, orice minut! Nesupravegheat, timpul va fugi ca o şopârlă. Umple cu lumină orice clipă printr-o faptă cinstită, vrednică! Dă-i greutate, valoare, lumină!” (Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel, n. 6 iunie 1875 – d. 12 august 1955) 

 
Ziua Mondială a Tineretului




Ziua internationala a tineretului se sarbatoreste in fiecare an pe 12 august prin organizarea de diverse activitati publice de informare asupra drepturilor si responsabilitatilor tinerilor.
12 august a fost declarata Ziua Internationala a Tineretului de catre Adunarea Generala a ONU in 1999.
Ziua internationala a tineretului se sarbatoreste in fiecare an pe 12 august prin organizarea de diverse activitati publice de informare asupra drepturilor si responsabilitatilor tinerilor.
În aceasta zi, sustineti campaniile de informare, organizati activitati si discutii, incurajati participarea tinerilor la deciziile care le afecteaza viata. In aceasta zi fiecare dintre voi poate arata ca tinerii pot contribui pozitiv la societatea in care traiesc.
12 august a fost declarata Ziua Internationala a Tineretului de catre Adunarea Generala a ONU in 1999.
Ziua internationala a tineretului se sarbatoreste in fiecare an pe 12 august prin organizarea de diverse activitati publice de informare asupra drepturilor si responsabilitatilor tinerilor.
Tema din acest an este "Tinerii și Sănătatea Mintală", sub sloganul "Sănătatea mintală contează!".
În momentul de față, în lume trăiesc 1,2 miliarde tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. Cei mai mulți se bucură de prieteni, familie, își desăvârșesc studiile sau încep o carieră. 20% dintre ei, însă, suferă de o afecțiune psihiatrică. Cu alte cuvinte, 280 de milioane de oameni care abia au pornit la drum în viață s-au pierdut deja.


Ziua Mondială a Elefanţilor


Numărul elefanţilor a scăzut cu 62% în ultimii zece ani, iar estimările arată că 100 de elefanți africani sunt uciși în fiecare zi de braconieri. Cererea mare de produse din fildeș de pe piața asiatică face comerțul ilegal extrem de profitabil, astfel că între 2010 și 2014, prețul fildeșului în China s-a triplat. Din 2011, au murit mai mulţi elefanţi decât s-au putut reproduce, iar anul trecut numărul deceselor a a atins numărul de 14606 de exemplare.
Elefantul asiatic, a cărui habitat se întinde în peste 13 țări din Asia, este o specie pe cale de dispariție, cu mai puțin de 40.000 de exemplare rămase în întreaga lume - mai puțin de o zecime din populația de elefanţi africani. Elefanții asiatici suferă o pierdere de habitat severă în unele zone dens populate. Teritoriile și rutele lor de migrație au fost fragmentate de dezvoltare, de autostrăzi și industrializare. Când nu au acces la habitatul lor natural, elefanţii sunt prinşi în confruntări mortale cu oamenii. Elefanții adulţi sunt vânaţi pentru fildeș şi carne, în timp ce puii sunt capturaţi și vânduţi în industria turismului. Animalele captive sunt adesea tratate necorespunzător, abuzate și supuse unui trai neadecvat.
Şi populația de elefanţi africani este în continuare în pericol, în special în Africa Centrală şi de Vest, unde nivelul braconajului este foarte ridicat.


Există unele semne încurajatoare, în anumite zone ale Africii de Est, cum ar fi Kenya, unde braconajul a început să scadă.
Elefanţii şi oamenii au o lungă istorie de-a lungul civilizației noastre. Elefantul asiatic trăieşte alături de oameni de peste 4000 de ani și această relaţie este marcată de respect, tradiție și spiritualitate în multe culturi. În Thailanda, elefantul este un simbol național, are o sărbătoare națională și poate primi un titlu de onoare din partea regelui.
Cu toate acestea, în timp ce elefanții trăiesc alături de oameni de mult timp, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre ei. Cu cel mai mare creier dintre animalele terestre, elefanţii sunt fiinţe inteligente, sensibile, sociabile și empatice.
Elefanţii creează și mențin ecosistemele în care trăiesc ei, dar și o multitudine de specii de plante și animale. Pierderea elefanților afectează grav multe specii care depind de ecosistemele întreținute de ei și provoacă haos și o slăbire a structurii și diversității naturii în sine.
Elefanţii dispar în spațiu și timp, fără să ne dăm seama. Trebuie să oprim braconajul, să stopăm cererea de fildeş şi să milităm pentru un habitat natural protejat, în țările în care elefanți și alte animale sălbatice pot prospera acum, dar şi în viitor.

1. Ne e frică de riduri și intrăm în panică atunci când ne privim în oglindă? Ei bine elefanții se nasc cu riduri și nu par a fi deranjați deloc!

2. Și elefanții pot face insolație și pot avea arsuri solare… ca să le evite își acoperă pielea cu noroi și nisip. Elefanții nou născuți, în grădinile zoologice, beneficiază de masaj cu cremă solară…

3. Chiar dacă are câteva sute de kilograme, fiind considerat cel mai mare și cel mai greu animal de pe planetă, elefantul este un bun înotător, folosindu-și trompa pentru a respiră sub apa

4. Pot alergă cu 30 de kilometri pe oră, așa că nu va bazați pe aspectul lor greoi atunci când va luați la întrecere cu un elefant, s-ar putea să pierdeți…

5. Au o memorie excelentă și nu uită niciodată nimic. Dacă cineva îl lovește sau se poartă urât cu el, elefantul își va aminti chipul agresorului și peste 30 de ani…

6. Când un elefănțel își pierde mamă, celelalte femele din grup îl adopta și au grijă de el

7. La naștere, puiul de elefant cântărește aproximativ 100 kg. Un bebeluș destul de mare…

8. Există două specii de elefanți, foarte asemănătoare dar totuși diferite biologic: elefantul asiatic (cu o populație de 40.000, în 14 țări asiatice) și african (400.000 la nivel mondial)

9. Poate ridica cu ajutorul trompei o greutate de până la 270 kg

10. Pe parcursul vieții unui elefant, toți dinții acestuia, cu excepția colților de fildeș, se schimbă de 6 ori. Când ajunge la bătrânețe, cam la 60 de ani, nu mai are dinți și nu mai poate mesteca…

În Nairobi, capitala Kenyei (o țară în Africa Centrală) există un orfelinat ‹pentru elefanți. Până acum aproape 100 de elefanți au fost salvați și aduși la orfelinat, unde sunt hrăniți cu un lapte special, în sticle de 2 litri cu biberon.

Acești elefanți au rămas orfani pentru că mamele lor au fost omorâte de braconieri pentru fildeș sau au fost părăsiți, din diferite motive, de părinți. Unii dintre ei au fost salvați cu elicopterul din diferite parcuri naționale și aduși în orfelinat. Din păcate nu toți au supraviețuit… 





Evenimente de-a lungul timpului...

  • 490 î.Hr.: Grecii îi inving pe invadatorii perși  în Bătălia de la Marathon; 



Atenienii conduși de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de imparatul Darius I ( alte surse, indica data bătăliei la 12 septembrie).
Legenda spune că Pheidippides, un mesager atenian, a alergat distanţa de 42 de kilometri de la câmpul de luptă din oraşul Marathon până la Atena, pentru a anunţa victoria asupra Persiei în bătălia de la Marathon. În momentul în care a ajuns, a strigat : Nenikikamen (Am învins!), după care a murit pe loc.

  • 1099: Prima cruciadă s-a încheiat odată cu bătălia de la Ascalon și cu retragerea forțelor fatimide în Egipt.




Inițiată de Papa Urban al II-lea, prima cruciadă a avut ca obiectiv recâștigarea controlului asupra orașului sfânt Ierusalim și a Țării Sfinte creștine stăpânite în acel moment de musulmani. Astfel, ceea ce a început ca un apel făcut cavalerilor francezi, s-a transformat repede într-o migrație pe scară largă, și o cucerire de teritorii aflate în afara Europei. Atât cavaleri, cât și țărani, din diferite națiuni ale Europei Occidentale, fără o conducere centralizată efectivă, au plecat pe uscat și pe mare spre Ierusalim și au ocupat orașul în iulie 1099, înființând Regatul Ierusalimului și celelate state cruciate. Deși acestea au rezistat mai puțin de două sute de ani, prima cruciadă a reprezentat un moment important în expansiunea Lumii occidentale, fiind de asemenea și singura cruciadă — față de multele care au urmat — care și-a atins scopul, respectiv ocuparea Ierusalimului.

  • 1887: S-a născut Erwin Schrödinger, fizician austriac, laureat al Premiului Nobel (d. 1961).


Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger pe numele său complet, s-a născut la Viena  și a fost un fizician austriac, laureat al premiului Nobel pentru fizică în anul 1933 și unul din părinții fizicii cuantice. De asemenea, Schrödinger a fost profesor de fizică teoretică la Berlin, Graz și Dublin fiind fondatorul mecanicii ondulatorii, a cărei ecuație fundamentală îi poartă numele. De-a lungul vieții, a studiat elementul radiu și a adus contribuții însemnate la definitivarea teoriei culorii. Prima lucrare de mecanică ondulatorie elaborată de Schrödinger în ianuarie 1926 înlocuia electronul din modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde, aplicând teoria lui Louis de Broglie, conform căreia electronii se comportă ca niște unde; această teorie este încorporată în ecuația lui Schrödinger.

  • 1949: S-a născut la Glasgow, Scoția, Mark Knopfler-solist, chitarist, compozitor și producator muzical britanic.

 
Knopfler este cunoscut ca vocalistul, chitaristul și compozitorul formației rock britanice Dire Straits, pe care a fondat-o în 1977 alături de fratele său David. După ce Dire Straits s-a destrămat în 1995, Knopfler și-a continuat cariera ca artist solo.
Knopfler se află pe locul 27 în lista "Celor mai buni 100 de chitariști ai tuturor timpurilor" publicată de revista "Rolling Stone". Mark Knopfler și Dire Straits au vândut în total peste 120 de milioane de albume.


  • 1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piață.


Internaţional Business Machines (IBM) a prezentat atunci primul computer personal, legendarul IBM 5150 PC. Acesta cântărea 12 kilograme, tastatura avea 2,7 kilograme şi nu era mai puternic decât un simplu calculator de buzunar de astăzi.
Modelul care a făcut ravagii în lumea tehnicii era dotat cu sistem de operare MS DOS, creat de compania Microsoft, avea un monitor monocrom verde, procesor Intel de 4,77 MHZ, memoria de 16 kilobyte şi un BIOS (sistem de baza de intrare şi ieşire) realizat special pentru computer.
În anul lansării, IBM 5150 PC s-a vândut în aproximativ 35.000 de unităţi, cererea căpătând dimensiuni gigantice în următorii câţiva ani. Până în 1987, IBM a vândut peste trei milioane de bucăţi.
Preţul aproximativ al primului PC era de 1.565 de dolari, echivalentul unui salariu mediu din Statele Unite. "Conceput pentru afaceri, şcoală şi domiciliu, acest sistem uşor de utilizat este disponibil la preţul de 1.565 de dolari", suna textul reclamei produsului-minune.
Prin comparaţie, cel mai puţin sofisticat PC al anului 2006 este de 500 de ori mai rapid, de 32.000 de ori mai puternic, dar şi mult mai scump decât IBM 5150.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...