miercuri, 10 ianuarie 2018

Ziua cuvântului ”Mulțumesc”







Astăzi, 11 ianuarie, este celebrată Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc” (International Thank You Day).

Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc” a fost instituită în anul 1994 și era marcată, inițial, timp de o săptămână – între 11 și 18 ianuarie.

Conform DEX-ului, cuvântul „Mulțumesc” este o interjecție (adesea cu valoare verbală), ce  exprimă cuiva recunoștința pentru ceva sau ca răspuns la o urare, la un salut etc..
 Cuvântul mulțumesc în limba română provine de la un regionalism “mulţám”, care exprimă dorinţele de mulţi ani de viaţă şi de sănătate bună pentru destinatar.

Trăim într-un ritm nebun: nu ne ajunge timp să ne oprim să citim o carte, să stăm la taifas cu cei dragi, să mulțumim celor care ne fac viața frumoasă.
Or efectul magic al cuvîntului ”mulțumesc” este aidoma unui remediu pentru suflet.



Mulțumesc este un ”chițibuș” care ne face viața mai luminoasă. Deseori, din grabă, ori din neatenție, uităm să spunem acest cuvînt. Și atunci coborîm cu o treaptă mai jos.
Un simplu mulțumesc însoțit de un zîmbet îi poate încălzi pe cei din jurul nostru. E simplu și nu costă nimic!
Mulțumesc, todA, cпасибо, dziakuju, dziekuje, thank you, danke, merci, grazie, arigato, xie xie, obrigado (a), gracias, tack, tesekkür ederim, … – oricum ar suna acest cuvînt în diferite limbi ale lumii, rostit cu sinceritate ne face mai buni, mai receptivi și, de ce nu, mai fericiți! 



Cuvântul rus „spasibo”, a apărut în sec. al XVI-lea, din două cuvinte „spasi Bog” (Domnul să te păzească). Curios este faptul, că rădăcina analogului englez – „Thank you” – de asemenea, are o semnficiaţie mai profundă, decât o simplă mulţumire. Aceasta ne demonstrează că „mulţumesc”, rostit în toate limbile lumii, a avut şi are o importanţă majoră în cultura oricărui popor.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!