marți, 6 februarie 2018

Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day)





Safer Internet Day sau Ziua Siguranței pe Internet (în România) este Ziua globală a Siguranței pe Internet și este sărbătorită în fiecare an în luna Februarie, în peste 60 de țări din întreaga lume. Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE - European Safer Internet Network in cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În fiecare an, cu ocazia Safer Internet Day, INSAFE promovează învățarea utilizării într-un mod responsabil a noilor tehnologii online și mobile și face referire în special la copii și la comportamentul acestora în mediul online. Safer Internet Day se celebrează anual începând cu 2003.

Ziua Siguranței pe Internet este un eveniment de anvergură europeană care se desfășoară anual în luna Februarie, sub egida rețelei europene "INSAFE" - European Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus co-finanțat de Comisia Europeană.
Ziua Siguranţei pe Internet este marcată anual în a II-a săptămână a lunii februarie și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet.
În lipsa unei informări corecte a copiilor cu privire la riscurile la care se expun printr-o utilizare neadecvată a Internetului (accesarea anumitor site-uri, crearea de conturi pe reţele de socializare, publicarea de date personale sau fotografii indecente, descărcarea neautorizată a unor programe sau materiale găsite pe Internet) aceştia pot deveni foarte uşor victime ale mediului online.


Tema anului 2018, „Creează, conectează-te și oferă respect: un internet mai bun începe cu tine!” este un apel la acțiune pentru fiecare dintre părțile interesate să-și joace rolul în crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru cei mai tineri utilizatori. Mai mult decât atât, este o invitație pentru toți, să ne respectăm, să facem un internet mai bun. 

Ajunsă la editia a 15-a, Safer Internet Day, desfăşurată sub egida reţelei europene INSAFE, în cadrul programului Safer lnternet Generic Services cofinanţat de Comisia Europeană, este aniversată în toată lumea, din Argentina, până în Rusia, Mauritania şi Noua Zeelandă, iar fiecare stat organizează cu ocazia acestei zile evenimente naţionale.
În 2017, peste 1.600 de organizații au fost implicate în SID2017, iar cifra crește anual, din 2011, când erau 70 de susținători. O mare varietate de organizații susțin anual SID, inclusiv școli, unități de poliție, autorități locale, organizații de caritate, companii, guverne.



Ziua Siguranței pe Internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți.
Ziua siguranței pe Internet (Safer Internet Day) este marcată anual, începând din 2004, în luna februarie, în mai multe țări ale lumii, și are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online și a telefoanelor mobile, mai ales de către copii și adolescenți.





Se face apel la toate părțile interesate să se alăture organizatorilor  pentru a face internetul un loc mai sigur și mai bine pentru toți, și în special pentru copii și tineri.

Marcarea Zilei siguranței pe Internet oferă posibilitatea de a evidenția utilizările pozitive ale tehnologiei precum și rolul pe care toți îl putem avea în crearea unei comunități online mai bune și mai sigure. Se pot implica în aceaste eveniment tineri, părinți, îngrijitori, profesori, companii etc.



În România, Ziua siguranței pe Internet a fost marcată pentru prima dată în 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin evenimente precedate de un concurs național de proiecte adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor, urmat de premierea celor mai bune proiecte participante.

Internetul este o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, dar ea poate ascunde și pericole.



Tocmai de aceea poliţiştii recomandă copiilor dacă li se întâmplă ceva pe internet care nu le place, dacă au fost speriaţi sau dacă, pur și simplu, nu au înţeles ceva, să se oprească imediat din navigare. Vorbește direct cu părintii tăi sau cu un adult în care ai incredere și explică-le ce te-a îngrijorat.



Reține!



* Părintii tăi sunt persoane de încredere cu care poți să vorbești despre activitatea ta pe internet. Stabilește împreună cu ei o listă de situri sigure și un program pentru folosirea computerului.

* Parolele conturilor tale sunt secrete și îți aparțin. Ele sunt ca și cheile de la casă, nu le dai nimănui, nici măcar cunoștințelor.

* Nu da persoanelor întâlnite pe internet informații despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasă, numărul de telefon, școala la care înveți, locul de muncă al părinților tăi.



* Internetul este un spațiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informații personale pe internet, pentru că alții le pot vedea.

* Nu tot ceea ce vezi sau citești pe internet este adevărat sau potrivit vârstei tale. Ai mare grijă să intri pe situri sigure și să verifici cu părinții tăi informațiile citite.

* Nu răspunde mesajelor supărătoare sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blochează persoana care le trimite și spune-le părintilor.



Pentru părinţi, poliţiştii recomandă:

* Discutați cu copiii despre internet, despre beneficii și pericole în lumea virtuală.

* Folosiți internetul împreună cu copiii, căutați împreună lucruri care să-i intereseze.

* Țineți computerul într-o cameră unde îl poate folosi întreaga familie.

* Arătați-vă interesul pentru activitatea copiilor dvs. și a prietenilor lor atât on-line, cat și off-line.

* Stabiliți cu copiii când și în ce condiții să folosească internetul.

* Învățați împreună mai multe despre folosirea computerului.

* Învățați copiii să nu le dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe internet.

* Controlați activitatea on-line a copiilor astfel încât să limitați cât mai mult accesul la conținuturi nocive sau periculoase pentru ei.

* Învățați copiii să nu stabilească, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet.

* Atrageți atenția copilului dvs. să nu spună nimănui nici o parola, în afara părinților.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!