duminică, 7 ianuarie 2018

8 Ianuarie

Este cea de-a 8-a zi a anului.
Au mai rămas 357 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 51 m și apune la 16 h 54 m.
Citatul zilei

”Oricât de grea ar fi viaţa, există un lucru pe care îl putem face fără să ne coste nimic: să privim cerul în loc să tot privim în jos...” (Stephen Hawking)





Pe 8 ianuarie, în Grecia se serbează " O zi sub papuc"



„O zi sub papuc” -  în fiecare an, în această zi, în satele greceşti Monoclisia şi Petra puterea este preluată în exclusivitate de femei. Obiceiul a luat amploare în ultimii ani, extinzându-se şi în alte localităţi greceşti. Este ziua în care bărbații preiau treburile gospodăriei, iar femeile obiceiurile bărbaților pentru timpul liber.

Femeile ies la cafenele, la cinema sau la teatru. Reprezentantele sexului frumos beau cafea si uzo, vorbesc despre meciurile de fotbal si joaca table. In acest timp, barbatii stau acasa, fac curatenie, pregatesc masa si au grija de copii. Abia la lasarea serii barbatilor le este permis sa ia parte la distractii.




8 ianuarie – Ziua Internațională a Rotației Pământului




Faptul că Pământul se mișcă, nu ar trebui să mai fie un mister pentru nimeni. Doar că puțini dintre noi știu că pe 8 ianuarie sărbătorim Ziua Internațională a Rotației Pământului.

De ce ar merita un astfel de fenomen o sărbătoare internațională? Răspunsul este simplu: fără mișcarea Pământului în jurul propriei axe, nu ar exista viață! Rotația Pământului determină succesiunea firească a zilelor și a nopților, modificarea orei pe glob și chiar forma Pământului, turtit la Poli și bombat la Ecuator. Viteza de rotație este constantă, 1,670 km/h, mișcarea se produce de la vest la est, în 23 de ore, 56 de minute și 4.09 secunde.

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri? Imaginea ar fi una apocaliptică: oamenii și tot ceea ce ne înconjoară ar zbura practic prin aer cu o viteză uimitoare, planeta nu ar mai beneficia de un camp magnetic, în consecință radiațiile solare ar distruge orice formă de viață. Forma Pământului s-ar modifica, transformându-se într-o sferă perfectă. Oceanele și-ar schimba locul, iar uscatul ar fi inundat. Ar exista astfel un singur continent, iar apele oceanelor ar înconjura cei doi Poli. Mai mult, nu ar mai exista ziua și noaptea, jumătate din planetă ar avea parte de Soare timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate ar fi 6 luni în întuneric.

Scenariul demn de filmele americane include și faptul că pământul nu ar mai fi înclinat, iar anotimpurile ar dispărea.

Se pare însă că nu există motive de panică: specialiștii de la NASA dau asigurări că așa ceva nu se poate întâmpla în următoarele miliarde de ani.



 Evenimente de-a lungul timpului...


  • 1297: Francois Grimaldi, cucerește stânca Monaco




Francesco Grimaldi, descendent al unui guelf (membrul unei grupări politice italiene care sprijinea papii împotriva împăraților germani și a ghibelinilor din Genova, Italia, ) deghizat în călugar Franciscan, a cucerit, pe 8 ianuarie 1297, fortăreața ce proteja promontoriul stâncos care astăzi găzduiește cartierul istoric al actualului stat Monaco. Astfel, Francesco Grimaldi, ambasador la curtea lui Frederic I Barbarossa, împăratul Sfântului Imperiu Roman și la cea a emirului Marocului, partizan al Papei, avea să aibă un rol important în istoria principatului de mai târziu, deși nu el este considerat fondatorul acestei vechi dinastii de pe mapamond. Menționat documentar încă din secolul al X-lea ca seniorie, micul stat de pe Coasta de Azur a devenit, în timpul domniei familiei Grimaldi  – Otto Canella, Consul al Republicii Genoveze în anul 1133, a numit familia după numele fiului său, Grimaldo – un principat independent și prosper.

Francesco (François) Grimaldi supranumit “vicleanul”, este strămoșul genovez al actualei familii domnitoare care a luat în stăpânire Monaco printr-un șiretlic.
În anul 1997 au fost serbați în Monaco, șapte sute de ani de dinastie Grimaldi.
Familia Grimaldi este una dintre cele mai vechi dinastii din lume. Astăzi Principatul Monaco este un “paradis fiscal”, în care impozitul pe venit a fost desființat printr-un decret emis în 1969.

De peste șapte secole, familia de Monaco este asociată cu ceea ce francezii numesc "Stânca" ("Rocher"), micul loc de pe malul Mediteranei.


  • 1392: Are loc prima menţiune documentară a "stolnicului" şi "păharnicului" în Muntenia.




La 8 ianuarie 1392 are loc prima menţiune documentară a "stolnicului " în Muntenia. În Moldova el apare atestat pentru prima oară la 18 noiembrie 1393. Stolnicul este un deregător personal al domnitorului, care se îngrijea de masa şi mîncările acestuia, precum şi de aprovizionarea curţii domneşti cu unele alimente.

Tot în această dată are loc şi prima menţiune a "paharnicului " în Muntenia. În Moldova el se menţionează pentru prima oară la 16 septembrie 1408. Păharnicul este un dregător personal al domnitorului, care se ocupă de băutura necesară meselor curţii domneşti, avînd în grija sa paharele domnului şi ale oaspeţilor săi, precum şi aprovizionarea cu vin a pivniţelor domneşti.


  • 1503:este data primei atestări documentare a orașului Câmpina
datorită moșneanului Mansul (ori Mancsul ?) ce duce 425 livre de ceară de albine spre vânzare la Brasov și este consemnat în registrul vigesimal (de taxă vamală) la poarta cetății. În același an se consemnează prezența a altor doi moșneni din Câmpina, Șerban și Costea ce vor aduce spre vânzare tot ceară.




  •  1873: S-a nascut Iuliu Maniu, politician român, prim-ministru al României (d. 1953)
 

Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873, Bădăcin – d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației) om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul de la Budapesta, de mai multe ori prim-ministru al României (noiembrie 1928-iunie 1930; iunie 1930-octombrie 1930; octombrie 1932-ianuarie 1933), președinte al Partidului Național-Țărănesc (1926-1933, 1937-1947), deținut politic după 1947, decedat în închisoarea Sighet. Membru de onoare (din 1919) al Academiei Române.

 "Sunt supărat pe omul care spune: "Nu mă interesează politica, nu mă doare capul, îmi văd de treaba mea, de profesiunea mea, politica nu mă interesează să facă cine ce vrea". Pe acela care vorbește așa sunt foarte supărat, pentru că atitudinea aceasta înseamnă cinism și indiferantism față de viitorul neamului românesc. Noi cetățenii acestei țări, suntem cu toții datori să ne ocupăm de problemele politice ale neamului și țării românești. Suntem datori să cautăm cu toții calea cea mai bună pentru inaintarea fericită a țării românești și aceasta înseamnă politică. Suntem obligați să aratăm ce ne dictează convingerea noastră și nu avem dreptul să spunem că nu ne interesează ce cale trebuie să apuce neamul românesc, pentru fericirea lui." - Iuliu Maniu



 Iuliu Maniu a fost unul dintre cei mai importanți oameni politici dintre cele două războaie mondiale. Victimă a regimului comunist din România, Iuliu Maniu a întruchipat pentru mulți români, în timpul anilor grei ai dictaturii comuniste, simbolul speranței și al dorinței de libertate.



  • 1889: S-a patentat prima mașină de calculat, inventatorul ei, Herman Hollerith, fiind considerat părintele calculului automat modern (el a dezvoltat un tabulator mecanic bazat pe cartele perforate, pentru catalogarea rapidă a statisticilor, formate din milioane de bucăți de date).




Herman Hollerith (n. 29 februarie 1860, Buffalo, New York – d. 17 noiembrie 1929, Washington, D.C.) a fost un statistician american și inventator care a dezvoltat un tabulator mecanic bazat pe cartele perforate pentru a cataloga rapid statistici din milioane de bucăți de date. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM. A inventat în 1886 un dispozitiv folosit la recensământul populației din Statele Unite din 1890, dispozitiv care funcționa cu cartele perforate.

Hollerith este considerat ca fiind părintele calcului automat modern. În 1889, Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat.


În 1896, inventatorul american Herman Hollerith (1860-1929) a fondat compania privată Tabulating Machine Company, care a devenit 28 de ani mai târziu International Business Machines — IBM. În numai patru ani, inginerii acesteia au perfecționat, pentru aceea vreme, mașinile de calcul, care au început să lucreze cu cartele de 80 de coloane.


  • 1935: S-a născut Elvis Aaron Presley, actor și cântăreț american, celebru în lumea întreagă caregele rock and roll-ului”, unul dintre artiștii dominanți ai muzicii rock de la mijlocul anilor ’50 până la moartea sa. 



Personalitate explozivă, a devenit idolul adolescenților acelei perioade, fascinând milioane de oameni din întreaga lume. Cei care nu îl venerau, îl considearu vrednic de dispreț, însă nimeni nu-l putea ignora. Rasiștii l-au acuzat că amestecă muzica albilor cu a negrilor. Preoții și criticii l-au descris ca pe o anatemă, iar stilul lui de dans derivat din religia penticostală a fost considerat obscen. A fost declarat responsabil de toate faptele de huliganism din rândul tinerilor si de delincvența juvenilă. Majoritatea filmelor sale erau însoțite de coloane sonore care, impreună cu albumele, l-au transformat într-un om bogat. În timp, Presley nu mai era un personaj controversat, devenise un nou artist al maselor, previzibil, nu mai prezenta niciun interes real pentru publicul rock care se diversificase foarte mult odatî cu apariția noilor artiști precum The Beatles, Rolling Stones și Bob Dylan. În 1968, schimbările din lumea muzicii îl depășiseră, câștigurile din filme și vânzările de albume scăzuseră, la fel ca și popularitatea sa. La începutul anilor ’70 revine spectaculos în câteva turnee, dar sfârșitul carierei era aproape. Avea un stil de viață complet nesănătos, cu mâncăruri grase, medicamente și nopți pierdute. În ultimii ani, trăia ca un dependent de droguri singuratic. Decesul a survenit în urma unui stop cardiac, dar se vehiculase ideea unei supradoze fatale.




  • 1937: S-a născut Shirley Bassey, cîntăreaţă americană de jazz.


Shirley Veronica Bassey s-a născut în Cardiff (Țara Galilor – Marea Britanie) la 8 ianuarie 1937. Era cea mai mică dintre cei șapte copii din familie. Pe când era bebeluș, tatăl a fost condamnat la închisoare, ceea ce a determinat-o pe mama ei  să se mute la Splott, o zonă muncitorească a orașului Cardiff. Shirley a ieșit mereu în evidență prin înfățișarea ei, tatăl fiind nigerian, iar mama englezoaică. În condițiile descrise, și-a petrecut copilăria și adolescența într-un mediu marcat de sărăcie, de lipsă de orizonturi în ceea ce privește afirmarea socială. În 1952, Shirley a fost nevoită să renunțe la studii pentru a se angaja într-o fabrică, dar numai după un an a întâlnit o situație avantajoasă care i-a permis să semneze primul ei contract profesional în industria muzicală. Este vorba despre un turneu cu spectacolul muzical inspirat de viața lui Al Jolson. Apoi, a jucat în spectacolul Hot from Harlem, care a ținut afișul până în anul 1954. Paradoxal, lumea muzicală a dezamăgit-o pe Shirley. În același timp, viața i-a fost marcată de situația în care s-a aflat la 16 ani, când, însărcinată fiind, dar fără să dezvăluie numele tatălui copilului, s-a întors la Cardiff, unde s-a angajat chelneriță.


În 1955, a beneficiat de o recomandare adresată „vânătorilor de talente” Michael Sullivan și George Baines, care o aduc pe Shirley înapoi pe drumul către o strălucită carieră muzicală. Ei i-au descoperit talentul și au decis să o transforme într-o vedetă. Shirley a susținut spectacole în mai multe teatre până când a fost remarcată de impresarul Jack Hylton, care a invitat-o să joace în spectacolul lui Al Read Such Is Life, la „Adelphi Theatre” din Londra.
În timpul spectacolului, Johnny Franz, producător muzical la Phillips, a văzut-o pe ecranul televizorului. A fost impresionat de talentul ei și i-a oferit un contract. Astfel, a înregistrat primul său single Burn My Candle, apărut pe piață în februarie 1956, când Shirley avea 19 ani. Din cauza versurilor considerate „inadecvate”, BBC a interzis difuzarea piesei, însă aceasta s-a vândut destul de bine. În continuare, Bassey și-a înscris în palmares, în februarie 1957, primul său hit cu piesa The Banana Boat Song, melodie care ajunge pe locul 8 în UK Singles Chart. În același an, a înregistrat la New York melodia If I Had a Needle and Thread, după care a susținut primul ei spectacol în Statele Unite, la Las Vegas.
La jumătatea anului 1958 a înregistrat două single-uri care aveau să devină clasice în catalogul său muzical: As I Love You și Hands Across the Sea.

În ianuarie 1959, As I Love You ajunge în topul britanic pe locul 1, unde rămâne patru săptămâni. A fost primul single number 1 al unui artist din Țara Galilor. Câteva luni mai târziu, Bassey a semnat un contract cu Columbia, continuându-și, astfel, cariera de succes.
La începutul anilor ’60, Shirley Bassey și-a înscris în biografia sa muzicală numeroase hit-uri în Marea Britanie și cinci albume în top 15. Înregistrarea melodiei As Long As He Needs Me în anul 1960 a ajuns pe locul 2 și a rămas în topuri timp de 30 de săptămâni. Bassey a debutat la televiziunea americană la 13 noiembrie 1960, în emisiunea The Ed Sullivan Show.
Shirley s-a bucurat de succes în topul US Top 40 Billboard Hot 100, în 1965, cu piesa de pe coloana sonoră a filmului James Bond,  Goldfinger. De asemenea, a înregistrat o melodie și pentru filmul James Bond, Thunderball, în anul 1965. Mr Kiss Kiss Bang Bang, așa cum se numea personajul interpretat de ea, nu a apărut însă în film, cu toate că prezența sa o atestă coloana sonoră.
Mai târziu, a compus temele muzicale pentru unele dintre cele mai celebre filme cu Agentul 007; după Goldfinger, în anul 1964, a urmat Diamonds Are Forever, în  anul 1971, și Moonraker,  în anul 1979.
Bassey nu a mai putut lucra în Marea Britanie timp de aproape doi ani, începând cu 1968, din cauza unor probleme cu impozitele. A „revenit” în țara natală în 1970, la 18 martie, când și-a inaugurat emisiunea pentru postul BBC, The Young Generation Meet Shirley Bassey, înregistrată în Suedia. Revenirea „de facto” în Marea Britanie a avut loc mai târziu, prin concertele susținute la clubul Talk of the Town, unde a doborât recorduri în materie. În același an, a lansat albumul Something, prin care a promovat un nou stil, lăsând în urmă stilul pop tradițional, prin alegerea unui aranjament contemporan al liniilor melodice.
Something a ajuns în top 10 Adult Contemporary din Statele Unite. Alte single-uri din aceeași perioadă au inclus piesa Never Never Never, o variantă în limba engleză a melodiei italiene Grande grande grande, care ajunge în top 10 Adult Contemporary în Statele Unite, UK top 10 și, totodată, numărul 1 în Australia și Africa de Sud.
Pe parcursul anilor ’80, Shirley Bassey s-a axat pe acțiuni de caritate și a mai susținut concerte doar ocazional în Europa, Australia și Statele Unite. După încetarea contractului cu United Artists, a început ceea ce ea a numit „semi-retragerea” din lumea muzicală. A înregistrat un album în anul 1982, intitulat All by Myself și un duet cu actorul francez Alain Delon, Thought I'd Ring You în anul 1983, care a devenit mare hit în Europa. Deși în această perioadă Bassey înregistra foarte rar, a realizat un album împreună cu London Symphony Orchestra, album care a conținut cele mai celebre piese ale sale. De asemenea, în 1987 a înregistrat un album cu teme ale filmelor cu James Bond, dar pe care nu a dorit să-l lanseze pe piață, nefiind mulțumită de calitatea acestuia. Peste cinci ani, însă, albumul a fost lansat fără acordul lui Shirley. În urma unui proces pe care Bassey l-a câștigat, copiile nevândute au fost retrase de pe piață.

În 1989 a mai scos un album, de data aceasta interpretat integral în limba spaniolă, La Mujer. Doi ani mai târziu a lansat albumul Keep the Music Playing, pentru care a adoptat un stil inspirat din operete.




  • 1942: S-a născut Stephen William Hawking, fizician britanic, teoretician al originii Universului, renumit pentru studiul găurilor negre, unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. 


Deși suferă de paralizie, fiind complet imobilizat, și-a continuat activitatea didactică (este profesor la catedra de matematică la Universitatea Cambridge) și științifică. A primit numeroase distincții importante și a scris câteva cărți de popularizare a științei foarte apreciate: “Scurtă istorie a timpului”, 2004, “Visul lui Einstein și alte eseuri”, 2004, “Universul într-o coajă de nucă”, 2005.

Herman Hollerith (n. 29 februarie 1860, Buffalo, New York – d. 17 noiembrie 1929, Washington, D.C.) a fost un statistician american și inventator care a dezvoltat un tabulator mecanic bazat pe cartele perforate pentru a cataloga rapid statistici din milioane de bucăți de date. El a fost fondatorul Tabulating Machine Company, care mai târziu a fuzionat cu alte două companii pentru a deveni IBM. A inventat în 1886 un dispozitiv folosit la recensământul populației din Statele Unite din 1890, dispozitiv care funcționa cu cartele perforate.
Hollerith este considerat ca fiind părintele calcului automat modern. În 1889, Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat.
În 1896, inventatorul american Herman Hollerith (1860-1929) a fondat compania privată Tabulating Machine Company, care a devenit 28 de ani mai târziu International Business Machines — IBM. În numai patru ani, inginerii acesteia au perfecționat, pentru aceea vreme, mașinile de calcul, care au început să lucreze cu cartele de 80 de coloane.
Stephen Hawking s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei[1]. Și-a făcut educația la St. Albans School (Hertfordshire) și la University College (Oxford). În 1962 - la vârsta de 20 de ani - obține titlul de Doctor în Fizică la Trinity Hall din Cambridge, unde își începe activitatea didactică și științifică.
Lupta cu boala și infirmitatea
În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală progresivă de neuron motor, afecțiune cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 2 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidității. Se căsătorește în 1965 cu Jane Wilde (divorțând ulterior, în 1995, după o separare ce dura din 1990), și va avea trei copii. Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut! Infirmitatea nu îl poate împiedica să își continue activitatea didactică și științifică. În 1995 se căsătorește din nou, cu Elaine Mason.
În data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a declarat că Hawking este „foarte bolnav”, și a fost internat la spitalul Addenbrooke. A două zi s-a declarat că starea lui este stabilă, dar pentru observație și o recuperare integrală, este în continuare ținut la spital.
Activitatea științifică
Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică. În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul "marii explozii" inițiale ("The Big Bang") și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică. Cercetările sale l-au dus la concluzia că aceste găuri negre au o durată de existență limitată, constituirea unor perechi de particule-antiparticule virtuale ducând la o "evaporare" treptată a acestora sub forma radiației Hawking. Mai târziu, revine asupra acestei teorii, admițând că radiația se produce indiferent de procesul ce are loc înăuntrul unei găuri negre, reprezentare ce contrazice regulile mecanicii cuantice, teorie cunoscută sub numele de paradoxul informațional al găurilor negre. La Conferința Internațională asupra Relativității Generale și Gravitației din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis ideea că găurile negre ar putea transmite, într-o manieră deformată, informații asupra întregii materii pe care au asimilat-o.
Foarte populare sunt cărțile sale de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein's dream, 1993 (Visul lui Einstein și alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul într-o coajă de nucă, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005 (O mai scurtă istorie a timpului).
În data de 1 octombrie 2009, Universitatea din Cambridge declară că: În joia aceasta celebrul fizician și cosmolog predă la celebra „Catedră Lucasiană de Matematică” a Universității.


Stephen Hawking a construit un calculator la vârsta de șaisprezece ani, folosind piese de schimb.


Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!