duminică, 7 ianuarie 2018

8 ianuarie – Ziua Internațională a Rotației Pământului




Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Rotației Pământului, o zi dedicată științei, în care copiii, și nu numai, au ocazia să învețe mai multe lucruri despre modul în care funcționează lumea.
Deși nu cu foarte mult timp în urmă oamenii credeau că Pământul stă pe loc și Soarele se învârte în jurul lui, astăzi știm prea bine nu numai că Pământul se învârte în jurul Soarelui, ci și că Pământul se rotește în jurul propriei axe. Exact acest fenomen, numit mișcarea de rotație, este sărbătorit de această zi care își propune să atragă atenția oamenilor asupra științei.

Rotația Pământului se produce cu o viteză constantă (motiv pentru care noi nu o sesizăm), de la vest la est, invers față de mișcarea de revoluție (rotația Pământului în jurul Soarelui).
Ca urmare a mișcării de rotație are loc turtirea Pământului la poli și bombarea lui la Ecuator, succesiunea zilelor și a nopților, dar și modificarea orei pe glob.
O rotaţie completă a Pământului în jurul axei sale se realizează în 24 de ore. În timpul acestei rotaţii, zonele de pe glob sunt orientate rând pe rând către Soare. Partea planetei care este spre Soare este luminată. Acolo este zi. Cealaltă parte este în întuneric. Acolo este noapte. Lumina Soarelui şi mişcarea completă a Pământului în jurul axei sale determină formarea zilelor şi a nopţilor. 



Viteza de rotatie a Pamantul variaza

Ca rezultat al variatiei fortelor gravitationale sub influenta Lunii, a Soarelui si a celorlalte planete din sistemul solar, precum si al altor mecanisme cosmice, viteza de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe ajunge sa varieze in timp. Recent, zilele au devenit mai scurte cu sutimi de secunda, ceea ce sugereaza ca viteza unghiulara de rotatie a Pamantului in jurul axei sale a crescut. Factorii care induc aceasta sporire de viteza nu au fost inca determinati cu exactitate. De asemenea, datele inregistrate referitoare la rotirea Terrei prezinta oscilatii in functie de anumite perioade din an. Astfel, cea mai pronuntata incetinire a rotatiei planetei are loc iarna, in lunile ianuarie si februarie, cand Pamantul isi atinge viteza minima dintr-un an.


Licarirea “Lumanarului”

“Licarirea Lumanarului” reprezinta o mica variatie a axei de rotatie a Pamantului, descoperita de astronomul american Seth Carol Chandler (Lumanar) in anul 1891. Axa de rotatie a Terrei manifesta o modificare de 0.7 arc secunde ( 0.7 * 1/3600 grade) la o perioada de 433 de zile. Altfel spus, polii Pamantului se deplaseaza intr-o miscare circulara neregulata cu un diametru de trei pana la 15 metri intr-o oscilatie. Cauza acestui fenomen este necunoscuta. Pe 18 iunie 2000, Laboratorul Jet Propulsion a anuntat ca “principala cauza a licaririi Lumanarului este presiunea fluctuanta de pe fundul oceanului, cauzata de schimbarile de temperatura si salinitate precum si de schimbari provocate de curenti in circularea oceanelor”. Totusi, in perioada ianuarie-februarie 2006, oamenii de stiinta au observat ca licarirea Lumanarului s-a oprit si a existat o perioada de aproximativ sase saptamani in care o pauza semnificativa a persistat. Aceasta anomalie a reprezentat un mare factor de interes in obtinerea unei mai bune intelegeri a fenomenului, dar nu se stie inca daca acest lucru a provocat sau va provoca schimbari catastrofale in axa de rotatie generala a planetei noastre.



De ce nu simţim mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe?
Viteza de rotație a Pământului la ecuator este de aproximativ 1.675 km/h sau 465 m/s. Dacă ne aflăm undeva mai aproape de unul dintre polii Pământului, atunci înseamnă că ne rotim cu o viteză ceva mai mică.
De ce nu putem simți rotaţia Pământului? Datorită faptului că această mişcare este practic uniformă. Imaginaţi-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: pasagerii, avionul și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte rotația Pământului. Planeta noastră efectuează o rotație completă în jurul axei sale la fiecare 23 ore și 56 minute, fără întrerupere, cu o viteză unghiulară aproape constantă. Nu putem percepe mișcarea de rotaţie a Pământului în jurul axei sale sub forma unui vânt, deoarece şi atmosfera Pământului se deplasează alături de noi cu aceeași viteză.
Dacă Pământul şi-ar schimba brusc viteza de rotaţie, atunci cu siguranță am simți mişcarea acestuia şi n-ar fi deloc plăcut. Ar fi ca o frână bruscă în urma căreia atmosfera Pământului s-ar deplasa în continuare cu o viteză de 465 m/s și ar șterge tot de pe suprafața planetei. Deoarece mişcarea de rotaţie a Pământului este aproape uniformă, aceasta este imperceptibilă.
De ce este însă mișcarea de rotaţie a Pământului atât de uniformă? Pentru că nu există nimic care să o oprească. Sistemul Solar s-a format prin colapsul gravitaţional al unui nor molecular și astfel a rezultat un disc de acreţie plat în centrul căruia s-a format Soarele, iar toate planetele au căpătat această mişcare de rotație în jurul axei proprii. Datorită inerţiei, Soarele, planetele din vecinătatea sa şi sateliții acestora continuă să se rotească după miliarde de ani de la formarea lor. Practic, doar ciocnirea cu un alt obiect cosmic ar putea schimba mişcărea uniformă de rotaţie a acestor corpuri cerești.
Aşa cum am menţionat anterior, viteza unghiulară de rotaţie a planetei noastre este aproape constantă. Mai exact, viteza de rotaţie a Pământului se micşorează foarte lent datorită efectului gravitaţional al Lunii asupra Pământului (forţa mareică).
Ca rezultat, din când în când trebuie să mai adăugăm o secundă în plus la ceasurile noastre, tocmai pentru că rotația Pământului încetinește cu două miimi de secundă în fiecare zi. Cu toate acestea, deoarece această variaţie a vitezei de rotaţie este atât de mică, putem considera că Pământul se rotește cu o viteză constantă. Şi acesta este motivul pentru care rotaţia Pământului nu poate fi percepută.


Faptul că Pământul se mișcă, nu ar trebui să mai fie un mister pentru nimeni. Doar că puțini dintre noi știu că pe 8 ianuarie sărbătorim Ziua Internațională a Rotației Pământului.

De ce ar merita un astfel de fenomen o sărbătoare internațională? Răspunsul este simplu: fără mișcarea Pământului în jurul propriei axe, nu ar exista viață! Rotația Pământului determină succesiunea firească a zilelor și a nopților, modificarea orei pe glob și chiar forma Pământului, turtit la Poli și bombat la Ecuator. Viteza de rotație este constantă, 1,670 km/h, mișcarea se produce de la vest la est, în 23 de ore, 56 de minute și 4.09 secunde.

Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri? Imaginea ar fi una apocaliptică: oamenii și tot ceea ce ne înconjoară ar zbura practic prin aer cu o viteză uimitoare, planeta nu ar mai beneficia de un camp magnetic, în consecință radiațiile solare ar distruge orice formă de viață. Forma Pământului s-ar modifica, transformându-se într-o sferă perfectă. Oceanele și-ar schimba locul, iar uscatul ar fi inundat. Ar exista astfel un singur continent, iar apele oceanelor ar înconjura cei doi Poli. Mai mult, nu ar mai exista ziua și noaptea, jumătate din planetă ar avea parte de Soare timp de 6 luni, iar cealaltă jumătate ar fi 6 luni în întuneric.

Scenariul demn de filmele americane include și faptul că pământul nu ar mai fi înclinat, iar anotimpurile ar dispărea.

Se pare însă că nu există motive de panică: specialiștii de la NASA dau asigurări că așa ceva nu se poate întâmpla în următoarele miliarde de ani.

 Profită de această zi pentru a afla și a transmite mai departe cât mai multe informații despre mișcarea de rotație a Pământului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!