Translate

joi, 9 august 2018

9 August


Este a 221-a zi a anului. 
Au mai rămas 144 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 30 m.

Citatul zilei


Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor


La 9 august celebrăm Ziua internațională a grădinilor zoologice și a parcurilor, pentru a marca importanța conservării speciilor, pentru promovarea educației și a informării opiniei publice cu privire la conservarea biodiversității.
În fiecare an, pe data de 9 august se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi Parcurilor. Rolul grădinilor zoologice este acela de a furniza informaţii asupra speciilor pe care le găzduiesc, a celor aflate în sălbăticie, de a promova protecţia mediului, conservarea naturii, a speciilor rare şi a celor pe cale de dispariţie şi nu în ultimul rând de a participa la proiectele care vizează refacerea populaţiilor speciilor periclitate în mediul natural.
Între cele mai vechi grădini zoologice din lume se află catalogate: Gradina Zoologică "Schonbrunner" din Viena, fondată în 1792, Grădina Zoologică din Berlin deschisă în 1844, dar și Grădina Zoologică din Frankfurt, care a fost înființată în 1858, potrivit www.delfinariu.ro. În top 10, al celor mai mari grădini zoologice din lume, pe primele locuri se află, după cum menționează www.therichest.com., locul 1—Grădina Zoologică din Berlin, reconstruită după 1952, cu peste 1.500 de specii de animale și 19.500 de animale în total, ea deține cea mai completă colecție de specii din lume și are anual peste 3 milioane de vizitatori; locul 2 — Zoo Columbus și Aquarium o grădină zoologică non-profit în Powell, Ohio, cu 793 de specii diferite și peste 9.000 de animale în total, se bucură de 2,3 milioane de vizitatori anual; locul 3 — Mitropolit Toronto Zoo, cea mai mare grădină zoologică din Canada cu 491 de specii de animale, găzduiește în prezent peste 5.000 de animale; locul 4 — Zoo Beijing fondată în 1906 are 950 de specii de animale și este renumită pentru colecția sa de animale rare endemice din China.


În 1929, în pădurea Dumbrava din Sibiu, a fost deschisă prima grădină zoologică din România. Muzeul de Științe Naturale Constanța a fost înființat, în 1958, odată cu stabilirea primului departament — Aquarium, lângă Casino. În iunie 1972 la Delfinariu au început demonstrațiile cu delfini. Lista rezervațiilor naturale din România cuprinde ariile protejate de interes național (rezervații naturale de tip științific, rezervații naturale declarate monumente ale naturii, rezervații naturale de tip geologic, floristic, faunistic, avifaunistic, peisagistic sau mixt și zone umede).


România

Rezervatiile biosferei, parcurile naturale si nationale insumeaza o suprafata de 1132176 ha (incluzand si un numar de 134 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 129643 ha).

De asemenea, au fost declarate alte 693 rezervatii naturale si monumente ale naturii cu o suprafata de 102434 ha in plus fata de cele 134 continute in interiorul parcurilor nationale, naturale si rezervatiilor biosferei.
Şi, pentru că toţi ne bucurăm de clipele pe care le petrecem în parcuri şi grădini zoologice, nu trebuie să uităm că toţi suntem responsabili de protejarea lor.


Ziua internaţională a popoarelor indigene 


La data de 9 august este celebrată, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua internaţională a popoarelor indigene. Conform estimărilor, pe întreg mapamondul sunt circa 370 de milioane de persoane indigene, locuitori în 90 de state, potrivit www.un.org. Aceste mari grupuri distincte constituie mai puţin de 5% din populaţia mondială, vorbesc peste 7.000 de limbi ale planetei şi reprezintă circa 5.000 de culturi diferite.

Membrii acestor populaţii indigene sunt moştenitori şi practicanţi ai unor culturi unice şi ai unor modalităţi distincte de raportare la mediul înconjurător şi la societate. Şi-au păstrat caracteristicile sociale, culturale, economice şi politice, care sunt distincte de cele ale populaţiilor dominante în care trăiesc. În ciuda diferenţelor lor culturale, populaţiile indigene din întreaga lume împart probleme comune privind protecţia drepturilor lor ca populaţii distincte.


Se marchează în cadrul Deceniului Internaţional al populaţiilor autohtone, declarat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 48/163.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a hotărât ca Ziua internațională a popoarelor indigene să fie sărbătorită în fiecare an, la 9 august (Rezoluția nr. 49/214 din 23 decembrie 1994), în primul Deceniu internațional al popoarelor indigene. Această dată marchează ziua primei reuniuni, organizată în 1982, a Grupului de lucru al ONU pentru populațiile băștinașe al Subcomisiei pentru promovarea și protejarea drepturilor omului.
În 1993, Adunarea Generală a ONU a proclamat Deceniul internațional al popoarelor indigene, începând cu 10 decembrie 1994. Scopul marcării primului deceniu a fost consolidarea cooperării internaționale în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă popoarele indigene în domenii precum: drepturile omului, mediu, dezvoltare, educație și sănătate.
În 2004, Adunarea Generală a declarat ce-al de-al doilea Deceniu internațional al popoarelor indigene, numindu-l "Un deceniu de acțiune și demnitate." A decis, de asemenea, continuarea sărbătoririi Zilei internaționale a popoarelor indigene în fiecare an al celui ce-al de-al doilea Deceniu, la New York, Geneva și alte sedii ale Națiunilor Unite. Adunarea Generală a cerut secretarului general să sprijine sărbătorirea zilei cu ajutorul resurselor existente și să încurajeze guvernele să o marcheze și la nivel național.
Ediţia din 2018 este marcată în cadrul unui eveniment organizat la Camera ECOSOC din sediul Naţiunilor Unite din New York. Manifestările din acest an se desfăşoară sub tema ''popoare indigene, migraţie şi mişcare''. Evenimentul, al cărui cuvânt de deschidere va fi transmis de secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Antonio Guterres, include un panel de discuţii asupra situaţiei curente a teritoriilor indigene, a cauzelor principale ale migraţiei, a mişcărilor transfrontaliere şi a relocărilor, cu accent asupra popoarelor indigene care locuiesc în zonele urbane şi în zonele de graniţe internaţionale. Panelul va examina de asemenea provocările şi modalităţile pentru revitalizarea identităţilor popoarelor indigene şi pentru încurajarea protecţiei drepturilor lor în interiorul şi în exteriorul teritoriilor tradiţionale, indică www.un.org.



Stiati ca?

• Lumea in care traim este extraordinar de diversa. Exista peste 5000 de grupuri indigene pe planeta.

• Din cele 6700 de limbi straine estimate in lume, peste 4000 apartin popoarelor indigene.

• Se crede ca majoritatea limbilor vorbite de popoarele indigene sunt pe cale de disparitie, acestea fiind inlocuite de limbi dominante pana la sfarsitul secolului XXI.

• Bazinul raului Amazon ocupa aproximativ 7% din suprafata Pamantului, dar adaposteste 400 de grupuri indigene diferite.

• In multe tari, peste 50% din popoarele indigene locuiesc la oras. In ultimele trei decenii popoarele indigene si-au parasit pamantul natal in cautare de oportunitati de educatie, angajare, sau datorita abuzurilor drepturilor omului, in special a celor legate de pamant si supravietuire culturala.


Ziua internaţională de solidaritate cu lupta femeilor din Africa de Sud şi Namibia, 
 zi marcată la iniţiativa Comitetului ONU împotriva apartheidului.


Ziua Nagasaki: SUA au lansat a doua bombă atomică asupra Japoniei.

Până în prezent, Statele Unite ale Americii nu au fost de acord să-şi ceară scuze pentru moartea celor peste 210.000 de persoane, majoritatea civili nevinovaţi, care şi-au pierdut viaţa în urma celor două atacuri cu bombă de la Hiroshima şi Nagasaki, aproximativ jumătate din ei au murit în zilele bombardamentelor, printre aceştia, 15-20% au murit din cauza rănilor sau a efectelor combinate de arsuri din cauza radierii, traume, completate de boli, malnutriţie şi boli cauzate de iradiere.


La şase zile de la detonarea asupra oraşului Nagasaki, la data de 15 august, Japonia a anunţat capitularea sa, semnând documentul de capitulare la data de 2 septembrie, oficial punând capăt războiului din Pacific, şi a celui de-Al Doilea Război Mondial.


Evenimente de-a lungul timpului...


  • 1173:  A început construirea Turnului din Pisa, piatra de temelie fiind pusă de către arhitectul şi sculptorul Bonanno din Pisa.



Turnul din Pisa este un turn din Pisa, Italia, cu o înălţime de 56 de metri şi o greutate de 14.453 tone; turnul a fost proiectat să stea vertical, însă din cauza proastei calităţi a solului, fundaţia a început să se scufunde imediat după începerea construcţiei, provocând înclinarea turnului spre sud.
Iniţial, în 1173, Turnul din Pisa găzduia clopotele imensei catedrale din Piazza dei Miracoli („Piaţa Miracolelor”). La momentul respectiv, Pisa reprezenta o importantă putere comercială şi era unul dintre cele mai bogate oraşe din lume, iar turnul clopotelor era cel mai mare văzut vreodată în Europa.


  • 1483: Este deschisa Capela Sixtina de la Vatican la Roma, dupa celebrarea unei Messe divine.



Capela Sixtină (italiană: Cappella Sistina, iar în latină Sacellum Sixtinum / Aedicula Sixtina) este capela palatului papal din Vatican și este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei. A fost construită între anii 1472 și 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea, de unde îi provine numele.

Capela se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă și datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.


Capela are o formă dreptunghiulară, măsurând 40,93 metri în lungime și 13,41 metri lățime, corespunzând - conform tradiției biblice - dimensiunilor Templului lui Solomon. Înălțimea este de 20,70 metri, plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură. Capela are două părți: una mai mare împreună cu altarul, rezervată ceremoniilor religioase, și alta mai mică pentru credincioși. În timpul solemnităților mai importante, pereții laterali sunt acoperiți cu tapiserii executate după modele de Rafael.

Planurile arhitectonice aparțin lui Baccio Pontelli iar lucrările de construcție au fost executate sub supravegherea lui Giovannino de' Dolci. Primul serviciu religios a fost celebrat la 9 august 1483 și a fost dedicat Înălțării la cer a Fecioarei Maria.

Picturile de pe pereții laterali au fost executate de cei mai mari artiști ai timpului: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, Luca Signorelli și de ajutoarele lor, printre care Pinturicchio, Pietro di Cosimo și Bartolomeo della Gatta. Subiectele picturilor reprezintă teme de istorie religioasă, selecționate după conceptul medieval de împărțire a istoriei lumii în trei epoci: prima de la Facerea lumii la darea Celor zece porunci, a doua de la Moise până la nașterea lui Isus Cristos, a treia fiind epoca creștinismului.
Plafonul Capelei Sixtine: Fragment cu motivul Crearea lui Adam, frescă de Michelangelo

În 1508 Papa Iuliu al II-lea i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului, care inițial reprezenta un cer albastru cu stele aurii. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512, artistul depune un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în șir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, când lucrarea a fost desăvârșită cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafață de aproape 500 de metri pătrați. Frescele au fost sfințite cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților, în anul 1512. Giorgio Vasari povestește: „Aflând că vor fi descoperite frescele, s-a adunat toată suflarea să privească picturile, rămânând cu toții muți de încântare.” Artistul a folosit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 și 1994, și-au recăpătat în întregime strălucirea.

În anul 1535, Michelangelo începe pictarea peretelui de deasupra altarului la cererea Papei Paul al III-lea, cu tema „Judecata de Apoi”, pe care o termină după șase ani, în 1541. Tema capătă dimensiuni uriașe, fresca înfățișează figuri și scene pline de groază, reflectând propria reprezentare a artistului, care trecea pe atunci printr-o dureroasă criză de credință. Pe 31 octombrie 1541, papa dezvelește cu mult fast pictura. Autoritățile bisericești și opinia publică rămân stupefiate la vederea atâtor corpuri goale, fără nicio acoperire, în cea mai importantă biserică a creștinătății. Artistul este învinuit de imoralitate, obscenitate și blasfemie. Cardinalul Carafa organizează o campanie („Campania frunzelor de viță”) pentru acoperirea organelor genitale. Această acțiune va avea loc după moartea lui Michelangelo și va fi executată de unul din ajutoarele sale, Daniele da Voltera, în anul 1565. Cu ocazia lucrărilor de restaurare din anii '90 ai secolului al XX-lea, aspectul original a fost refăcut în cea mai mare parte.


  • 1631:  S-a născut scriitorul John Dryden, 


care a încercat aproape toate genurile dramatice populare în zilele sale: comedie, tragicomedie, operă (piese cu interludii muzicale), tragedii în versuri albe, adaptări după Shakespeare, tragedie eroică în cuplete ritmate (formă al cărei creator este). Cea mai bună piesă a sa este considerată „All for love”, o repovestire a dragostei dintre Antoniu şi Cleopatra.


  • 1776:  S-a născut Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogardo, fizician şi chimist italian


Până la vârsta de 30 de ani, a făcut studii juridice, dar după acea vârstă s-a interesat de domeniul științific. Între 1809 și 1819 a fost profesor de fizică și matematică la Colegiul Regal din Vercelli. În anul 1820 a fost înființată prima catedră de fizică și matematică din Italia, la universitatea din Torino. Amedeo Avogadro a fost numit șeful acestei catedre, unde a predat, cu întreruperi, până în 1850.
A fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene "dei XL" (a celor 40). Și-a orientat cercetările spre problemele cele mai imporante din fizică și chimie.
În 1811, pe când preda la Vercelli, a emis așa numita "ipoteză moleculară", potrivit căreia două volume egale din orice gaze, aflate la aceeași presiune și temperatură, conțin același număr de molecule.

Numărul lui Avogadro, cunoscut și sub denumirea de constanta lui Avogadro, este aproximativ egal cu 6,023×1023 mol−1 și reprezintă numărul de molecule conținut într-un mol de substanță.


  • 1896: S-a născut Jean Piaget, filosof, sociolog și epistemolog elvețian (d. 1980)



Într-o perioadă de șase decenii, Jean Piaget a desfășurat un program de cercetări naturaliste, care a afectat profund înțelegerea noastră asupra dezvoltării copilului. Piaget și-a denumit lucrarea teoretică generală de bază "epistemologie genetică" pentru că a fost în primul rând interesat de cum se dezvoltă cunoașterea în organismul uman.
Conceptul de structură congnoscibilă stă la baza teoriei sale. Structurile cognoscibile sunt modele fizice sau mentale de acțiuni care subliniază acte specifice de inteligență și corespund unor stadii ale dezvoltării copilului. Conform teoriei lui Piaget, există patru stadii de dezvoltare: senzi-motor, preoperații, operații concrete, și operații formale. În stadiul senzi-motor (0-2 ani), inteligența ia forma acțiunilor motoare. În perioada de preoperații (3-7 ani), inteligența este intuitivă. În timpul stadiului de operații concrete (8-11 ani), structura cogniscibilă este logică, dar depinde de referințe concrete. În stadiul final de operații formale (12-15 ani), gândirea implică noțiuni abstracte.
În timp ce stadiile cunoașterii indentificate de Piaget sunt asociate cu diferențele caracteristice vârstei, ele variază de la individ la individ. Ba mai mult, fiecare stadiu are mai multe forme structurale distincte.
Piaget a fost un scriitor prolific și a publicat cărți ca Biologia și cunoașterea, Concepția copilului asupra lumii, Limbajul și gândirea copilului, Epistemologie genetică.
Opera lui Piaget constituie o sursă de inspirație în domenii ca psihologie, sociologie, educație, epistemologie, economie și drept. El a fost răsplătit cu numeroase premii în toată lumea.


  • 1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din Bockscar B-29. 39.000 de persoane au fost ucise.



Fat Man, model în culori la scara 1:1, aflat la Muzeul Național al USAF, Wright-Patterson AFB, statul Ohio Ohio - foto - ro.wikipedia.org
Bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au constat din două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, asupra a două orașe din Japonia, Hiroshima și Nagasaki. La timpul aruncării celor două bombe atomice, deși războiul din Europa se terminase prin capitularea necondiționată a Germaniei, Imperiul Japoniei și Statele Unite ale Americii se aflau încă în stare de război.

La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki. 

Cele două arme atomice au fost arme de șoc și teroare. Avantajul enorm al acestor arme nu a fost militar (SUA dispuneau doar de câteva) ci politic. Din punct de vedere militar, Statele Unite ar fi câștigat puțin prin distrugerea a două orașe japoneze. Dar din punct de vedere civil, Japonia avea să piardă mult. Noutatea adusă de armele nucleare a fost nu distrugerea la scară largă (care s-ar fi putut realiza și cu arme convenționale în cantitatea necesară), ci faptul că armele nucleare comprimă distrugerea catastrofică într-o perioadă de timp foarte scurtă schimbă dramatic politica războiului, motivațiile oamenilor cu putere de decizie și capacitatea de a reflecta în timp ce războiul se desfășoară.
A fost un port deschis, în care au pătruns primii navigatori occidentali, portughezi și olandezi. Chiar dacă în Japonia medievală era interzis străinilor accesul, în Nagasaki aceștia au avut în permanență oficii de comerț. Prin Nagasaki, Japonia comunica cu Occidentul.


Nagasaki a fost de asemenea centrul misiunii creștine în Japonia, promovate în principal de iezuiți. Interzicerea propagandei creștine în Japonia au fost urmată de persecuții, între care execuția celor 26 de martiri de la Nagasaki din anul 1597.

În anul 1945 aviația SUA a lansat o bombă atomică asupra orașului, după ce Japonia atacase Pearl Harbor. Explozia s-a produs în apropierea Catedralei Catolice din cartierul Urakami în timpul slujbei duminicale. Preotul și toți credincioșii au fost lichefiați de explozie. La Muzeul Atomic din Nagasaki există rozariile acestora și vitraliile, topite și transformate în mărgele de sticlă colorată.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...