Translate

sâmbătă, 22 septembrie 2018

22 Septembrie




Este a 265-a zi a anului.
Mai sunt 100 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 03 m și apune la 19 h 13 m.


Citatul zilei

„Prima lege a supravieţuirii: să nu gândeşti; iar dacă totuşi nu te poţi abţine, atunci obişnuieşte-te să taci; şi dacă ţi-e imposibil să taci, nu-ţi mai rămâne decât ultima şansă, să spui invers decât ai gândit!” (Augustin Buzura în Drumul cenuşii)
 

Ziua Europeană Fără Maşini


Pe 22 septembrie, în fiecare an, în marile oraşe europene, traficul este oprit pentru câteva ore. Iniţiativa Uniunii Europene a fost îmbrăţişată de 90 de localităţi din Franţa, 629 de localităţi din Spania, 51 de localităţi din Portugalia, iar în România s-au înscris peste 40.
În tot mai multe orașe se desfășoară numeroase acțiuni de-a lungul unei săptămâni, în 2000, acțiunea fiind denumită de către Comisia Europeană — "Săptămâna Europeană a Mobilității". Săptămâna se încheie, astfel, la 22 septembrie, cu Ziua europeană fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

Săptămâna Mobilităţii (16 - 23 septembrie) este un eveniment care promovează valori şi activităţi ce respectă principii de protecţia mediului, cum ar fi "mobilitatea durabilă", calitatea mediului, oraşe curate, conservarea resurselor naturale, biodiversitate.
În întreaga Uniune Europeană, sunt organizate evenimente tematice în peste 2.000 de orașe, cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice, informează Comisia Europeană.
SEM a fost lansată în 2002, iar în prezent peste 1.500 de orașe participă la campanie în fiecare an. Ea a avut drept rezultat implementarea a peste opt mii de măsuri permanente, ce vizează în principal infrastructura pentru cicliști și pietoni, îmbunătățirea accesibilității transportului în comun și sensibilizarea cu privire la comportamentul sustenabil în materie de transport.
Campania este sprijinită financiar de către Direcția Generală pentru Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene.



Maşina este un mijloc de transport fără de care 5% dintre români nu pot trăi, iar pentru patru din zece reprezintă o necesitate, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare Ipsos  Research, cu ocazia Zilei europene fără maşini, ce se organizează în fiecare an pe 22 septembrie, cu scopul de a promova alternativele la automobilul personal.
 Potrivit studiului, întrebaţi ce reprezintă maşina în viata lor, românii oferă două mari definiţii: la un pol, maşina este considerată absolut indispensabilă/ o necesitate (4 din 10 romani), în timp ce la polul opus, 3 din 10 români au definit-o ca fiind o comoditate, doar un mijloc de transport oricând la îndemana. Aproximativ 1 din 10 români consideră maşina ca fiind un ajutor (12%) sau un element de confort (7%).
Pentru 5% dintre români, masina este însă cel mai important lucru din viaţa lor, acest lucru fiind valabil în special pentru tinerii şoferi cu vârste între 18 si 24 de ani, în rândul cărora proporţia celor care nu pot trăi fără autoturismul lor creşte la 11%.
În ciuda traficului, bucureştenii sunt cei care apreciază cel mai mult rolul maşinii de a economisi timp (13%), prin comparaţie cu rezultatul total la nivel de ţară (3%).
 3 din 10 români conduc în prezent o maşină
În acest moment, 28% dintre români conduc o maşină, indiferent că este una personală sau una în interes de serviciu. Mediul de rezidenţă este un factor important în determinarea incidenţei şoferilor, prin urmare în mediul urban 31% dintre români sunt şoferi activi, în timp ce în mediul rural proportia scade la 22%. În rândul şoferilor, 70% sunt barbati şi 30% femei.
10% dintre bucureşteni merg cu taxiul
Chiar dacă nu sunt neaparat şoferi, 40% dintre locuitorii capitalei circulă cu maşina cel puţin săptămânal. Tot în intervalul unei saptamani obişnuite, RATB-ul este utilizat de peste 70% din populatia capitalei, metroul de peste 50%, microbuzul de 20% dintre acestia, iar taxiul de 10%.
Bicicleta – un trend inca emergent
De asemenea, aproximativ 1 din 5 romani (18%) au acasa o bicicleta pe care o şi folosesc, proporţia fiind semnificativ mai ridicată în mediul rural (24%), unde condiţiile specifice fac mai la îndemână deplasarea cu un alt mijloc de transport decât autoturismul. Profilul celor ce se deplaseaza cu bicicleta este unul mai degraba masculin şi foarte tânăr (18-24 ani). În timp ce campioni la mersul pe bicicleta sunt românii din sudul şi sud-vestul tarii, doar 15% dintre bucureşteni utilizează acest mijloc de transport.
Cercetarea Ipsos s-a desfasurat in luna august-septembrie 2015, pe un esantion de 1200 respondenti cu vârste cuprinse între 18 si 64 ani, reprezentativ pentru populaţia României.

Ziua europeană fara masini, initiativa a Comisiei Europene si promovata de Uniunea Europeana, a inceput sa fie marcata in mai multe orase de pe continentul european din 1999. Ideea a castigat teren si în alte parti ale lumii, în orase, precum Montreal, Seul si Tokyo. În prezent, se celebreaza în peste 2.000 de orase din 40 de tari de pe tot mapamondul. Centrele oraselor se inchid circulației auto, promovand ca alternative mersul pe jos, bicicleta, transportul public si alte forme de deplasare ecologice.


Ziua internaţională de informare cu privire la
leucemia mieloidă cronică


Este marcată din 2011 cu scopul creşterii gradului de conştientizare privind această formă rară de cancer al sângelui; data simbolizează modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22, cauza declanşării LMC
Ziua de 22 septembrie 2011 este foarte specială pentru pacienţii afectaţi de leucemia mieloidă cronică (LMC), o formă rară de cancer al sângelui ce a jucat un rol esenţial în dezvoltarea medicinei personalizate în domeniul cancerului. Pentru prima dată, grupuri de susţinere a pacienţilor de pe toate continentele vor aniversa la această dată „Ziua Internaţională a Informării cu privire la LMC". Cu sprijinul The Max Foundation, Alianza Latina şi International CML Foundation, organizaţiile de pacienţi din cadrul Reţelei de Susţinători ai Pacienţilor cu LMC din 49 de ţări fac apel la îngrijitori, cadre medicale, autorităţi de stat şi industria farmaceutică să colaboreze pentru facilitarea accesului la timp la mijloacele de diagnostic, tratament şi îngrijire.
Data nu a fost aleasă întâmplător; ea simbolizează modificarea genetică a cromozomilor 9 şi 22, cauza LMC. La  aceasta dată se vor desfășura activități în întreaga lume, de la reuniuni ale experţilor şi politicienilor cheie, lansarea de clipuri video de sensibilizare, conferinţe de presă , evenimente de strângere de fonduri, toate acestea având ca rezultat creşterea  gradului  de conştientizare a acestei forme rare  de cancer al sângelui. Incidenţa şi prevalenţa  leucemiei mieloide cronice sunt în creştere.
“Toti cei care contribuie prin munca lor la sprijinirea pacienților din întreaga lume, sunt extrem de încântați de celebrarea  Zilei Internaționale a Informării cu privire la Leucemia Mieloida Cronică, și de întreaga  lucrare care este angajată în vederea sprijinirii pacienților din toata lumea” spune Giora Sharf,  pacient cu LMC  de 11 ani şi co-fondator al rețelei care militează pentru LMC. "Există multe organizaţii ale pacientilor cu leucemie în întreaga lume care desfășoară o muncă fantastică pentru a sprijini pacienții care au supraviețuit acestei maladii. Faptul că aceste organizaţii de pacienţi au acum ocazia să se unească şi să lucreze împreună este o realizare importantă şi un mare pas înainte. Faptul că astăzi ne adresăm pe o „singură voce" este o reală împlinire şi un mare pas înainte. Este un apel important pentru îmbunătăţirea stării persoanelor ce trăiesc cu LMC în toată lumea", adaugă Pat Garcia-Gonzalez, director executiv al The Max Foundation.


Leucemia mieloida cronică model pentru medicina personalizată
Buna coordonare a cercetărilor moleculare și colaborarea strânsă dintre clinicieni, pacienţi şi industria farmaceutica a schimbat fața LMC în ultimii 10 ani. " Cu 15 ani în urmă, LMC a fost o boală mortală pentru majoritatea pacienţilor. Odată cu apariţia terapiilor tintite, LMC a devenit o boală cronică, astăzi de gestionat", spune Prof. Timothy Hughes, membru al Consiliului Director al Fundaţia Internaţională a LMC şi unul dintre pionierii în derularea studiile cu tratamente țintite în LMC la începutul anilor 2000. "Viața pacienților cu  LMC poate fi prelungită atunci când boala este descoperită la timp și tratată corespunzător. LMC a devenit un model de medicină personalizată pentru multe tipuri de cancer", adaugă el.

Mai sunt însă multe de facut. Aproximativ 20% dintre pacienţii cu LMC nu răspund la tratament sau manifestă efecte secundare foarte puternice. În plus, nu s-a găsit încă un remediu definitiv, astfel încât apar recăderi la un timp destul de scurt după terminarea tratamentului. Pentru a rezolva această problemă, noi studii inovatoare care vizează celulele stem canceroase reziduale sunt în curs de desfăşurare. Multe abordări inovatoare vor fi discutate pe 22 septembrie când aproximativ 400 de hematologi se vor întâlni în Portugalia, pentru a revizui cele mai noi abordari curative la conferinţa "LMC - Biologie şi Terapie", organizată de Fundaţia Internaţională LMC şi Şcoala Europeană de Hematologie.
Ziua Internaţională a Informarii cu privire la  LMC  demonstrează strânsa colaborare dintre pacienţi, medici şi factorii de decizie politică.
Proclamaţia privind "Ziua Internaţională a Informarii cu privire la LMC " a primit deja un sprijin important, cu peste 1.000 de semnături din peste 50 de ţări. La nivel internaţional, comunitatea LMC face apel la toţi cei care sunt responsabili pentru bunăstarea paciențiilor cu LMC să se adreseze pe o "singura voce" , să adere la şi să se bazeze pe standardele de bază prevăzute în ghidurile de tratament publicate de experţii în LMC şi să lucreze împreună pentru a îmbunătăţii accesul la mijloacele de  diagnostic, tratament şi îngrijire.
Prof. John M Goldman, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fundaţia Internaţională a LMC a declarat că: "Este foarte important pentru pacienții cu LMC să știe că există grupuri de sprijin în măsură să le ofere consiliere.  Fundaţia Internaţională a LMC salută lansarea aniversarii Zilei Internaţionale a Informarii privind LMC şi invită pe toţi membri comunităţii LMC din toată lumea să semneze proclamaţia. "
Organizațiile de pacienți sărbătoresc Ziua Internationala a Informarii cu privire la LMC
Pe data de 22/9 organizațiile de pacienți din întreaga lume vor pune în aplicare activități mărețe, precum  răspândirea de clipuri informative, organizarea de conferințe de presă, strângere de fonduri, campanii de informare,  reuniuni ale experţilor şi politicienilor cheie. Nevoile pacienților cu LMC din întreaga lume difera în mod esențial, în funcție de sistemul național de sănătate, accesul la metodele de diagnostic și tratament, precum şi disponibilitatea informaţiilor pentru pacienți si îngrijitori.


Ce este LMC?
Leucemie mieloidă cronică (LMC) este o boală de sânge şi măduva osoasă care apare atunci când se produce o transformare canceroase a unei celule stem. Celulele stem sunt ca niște seminţe în măduva osoasă care se maturizeaza în oricare dintre cele trei celule sanguine majore: globulele albe din sânge, celulele roşii din sânge şi trombocitele. In cazul LMC celulele stem sunt anormale, acest lucru se datoreaza producerii unui număr prea mare de celule albe în corp. Netratată această boală duce la deces în 2-3 ani.
In cazul LMC are loc o translocație reciprocă  între celule, o parte detașată din cromozomul 22 se mută la cromozomul 9, rezultând astfel așa numitul cromozom Philadelphia care a fost descoperit în anul 1960. Fuziunea acestor gene produce o proteină anormală cu o activitate crescută de tirozin-kinază considerata a fi cauza LMC. Intelegerea acestor mecanisme a condus la dezvoltarea unui medicament , considerat a fi una din descoperirile de top în medicina personalizată în domeniul cancerului.
Pe data de 22 septembrie cu ocazia Zilei Internaţionale a informării cu privire la Leucemia Mieloidă Cronică, împreună cu membri ARCrare şi o echipă de voluntari am desfăşurat şi noi o campanie de informare. Am distribuit materiale informative: broşuri şi pliante la secţia de oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Zalău, atât la pacienţi cât şi la cadrele medicale. De asemenea, am desfăşurat şi o campanie stradală în dorinţa de a transmite un mesaj de solidaritate cu pacienţii afectaţi de leucemie mieloidă cronică, în speranţa îmbunătăţirii accesului la diagnostic şi tratament în ţara noastra.


Ziua independenţei în Bulgaria


În anul 1908, cu sprijinul guvernului lui Alexandar Malinov, cneazul Ferdinand de Saxa Coburg a declarat, printr-un manifest special, independenţa Bulgariei şi s-a proclamat ţar al bulgarilor (se sărbatoreşte începând din anul 1998).




Evenimente de-a lungul timpului...


  • 66: Împăratul roman  Nero creeaza  Legiunea a I-a Italica.



Legiunea I Italica, in latina Legio I Italica, a fost un corp de infanterie al armatei romane, creat de catre Imparatul Nero (Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus 15 decembrie 37 – 9 iunie 68).
Numele sau provine de la locul recrutarii primilor soldati, de pe teritoriul Italiei si era  compusa dintr-un numar de soldati cuprins intre 4200 (in perioada republicana) si 5200 (in perioada imperiala).
Simbolul Legiunii a I-a  Italica era un porc mistret.
Nero s-a  nascut la  15 decembrie 37 si  a fost ultimul  imparat roman din dinastia iulio-claudiana .
 A urcat pe tron la 13 octombrie 54, la moartea tatălui său, Claudius.
Este unul dintre împărații care au fost foarte aspru judecați în literatura antică. Se presupune că a dat foc  Romei si se spunea ca ar fi violat-o pe mama lui.
A fost deposedat de putere si s-a sinucis la 9 iunie 68.


  • 1784: Rusia fondează colonia de la Kodiak, în Alaska.



Acest teritoriu apartinut din vechime triburilor de indieni americani Alutiiq, in limba carora kadiak înseamnă „insulă”.
În 1763, exploratorul rus Stephan Glotov descoperit insula, numind-o Kad’yak (Кадьяк), fiind urmat de căpitanul britanic James Cook cincisprezece ani mai târziu, care a scris primul „Kodiak”, în jurnalele sale în 1778.
Insula a devenit un centru pentru colectarea blanurilor, in special a celorde vidre de mare care erau foarte apreciate. Misionarii ortodocși s-au stabilit pe insula de la sfârșitul secolului al 18-lea, continuând colonizarea europeana a insulei, care ulterior a devenit capitala Alaskai ruse.
Când Rusia a vândut Alaska în Statele Unite în 1867, Kodiak a devenit un centru de pescuit comercial, important si pentru fabricile sale de conserve.


  • 1791: S-a născut Michael Faraday, fizician şi chimist britanic, unul dintre fondatorii teoriei electromagnetismului. 



S-a nascut in casa unui fierar care nu a avut bani sa il trimita la scoala. De la 13 ani, Faraday a inceput sa lucreze la o legatorie de carti. Aici si-a descoperit pasiunea de a citi, atentia sa indereptindu-se spre cartile de popularizare a stiintei. In 1812, a reusit sa isi gaseasca un loc de munca la Institutul Regal ca ajutor de laborant. In 1824 a fost ales membru al Societatii Regale.
Lucrarea sa de referinta este “Cercetari experimentale in domeniul curentului electric”.Cercetarile sale au contribuit enorm la dezvoltarea fizicii si chimiei.
A descoperit, în anul 1831, fenomenul de inducţie electromagnetică şi a formulat legile electrolizei. El a fost cel care a introdus noţiunea de echivalent electrochimic, cunoscut şi ca „numărul lui Faraday”. De asemenea, el este cel care a introdus în fizică noţiunea de „câmp”. S-a născut în casa unui fierar care nu a avut bani să îl trimită la şcoală.
Cercetările sale au contribuit enorm la dezvoltarea fizicii şi chimiei. Faraday şi-a găsit timp să scrie şi cărţi pentru popularizarea ştiinţei, una dintre ele, „Istoria chimică a luminării”, fiind extrem de apreciată.
A decedat la  25 august 1867.


  • 1831: S-a născut Grigore Cobălcescu, geolog şi paleontolog



Grigore Cobălcescu (n. 22 septembrie 1831, Iași — d. 21 mai 1892, Iași) a fost un geolog și paleontolog român, membru titular al Academiei Române din 1886. Este considerat creatorul școlii românești de geologie și întemeietorul cercetărilor geofizice din România.
Grigore Cobălcescu a fost primul profesor de geologie și mineralogie la Universitatea din Iași. A elaborat prima lucrare românească de geologie, Calcarul de la Răpidea (1862) dedicată fosilelor din rezervația geologică și paleontologică Repedea de lângă Iași.
Insula Cobălcescu din arhipelagul Palmer (în Antarctica, la granița dintre oceanele Pacific și Atlantic) îi poartă numele. Numele a fost propus de Emil Racoviță, în timpul expediției sale pe vasul Belgica.
A publicat, în 1862, prima lucrare geologică originală „Calcariul de la Rapidea”; membru al Academiei Române.


  • 1832: S-a născut Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino



Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (n. 22 septembrie 1832, București - d. 23 martie 1913, București) a fost un om politic român, ales primar al Bucureștiului (mai 1869 - ianuarie 1870) și numit prim-ministru al României în perioadele 1899 - 1900 și 1904 - 1907.

Gheorghe Grigore Cantacuzino se trăgea din vechea familie nobilă Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români respectiv împăraților bizantini Cantacuzino.

Era descendent direct al domnului Constantin Brâncoveanu.

A studiat la București și Paris, unde și-a luat doctoratul în drept, în anul 1858. După ce s-a întors în țară a fost numit judecător la Tribunalul Ilfov, după care a devenit consilier la Curtea de Apel Bucuresti, functie din care a demisionat la data de 4 mai 1864.

În calitatea sa de membru al lojei masonice Sages d'Heliopolis, din anul 1865, a participat activ la coaliția politică care a dus la îndepărtarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la conducerea României. Dupa lovitura de stat de la 11 februarie 1866 a reintrat în magistratură, ca președinte al Curții de Apel București. A fost ales deputat în Adunarea Constituantă de la 1866, unde a făcut parte din comitetul însărcinat cu elaborarea Constitutiei.

A fost ales de mai multe ori deputat și senator în Parlamentul României, iar în perioada aprilie 1869 - ianuarie 1870 a fost primar al Bucureștiului. Una din inițiativele sale în perioada cât era primar a fost și ridicarea monumentului denumit Fântâna George Grigorie Cantacuzino din Parcul Carol I. A deținut în două rânduri funcția de ministru de Interne (11 aprilie 1899 - 9 ianuarie 1900 si 22 decembrie 1904 - 12 martie 1907) și pe cea de președinte al Consiliului de Miniștri. A mai deținut funcțiile de: ministru Lucrărilor Publice (16 decembrie 1873 - 7 ianuarie 1875) și pe cea de ministru al Justiției (24-27 ianuarie 1870). După moartea lui Lascăr Catargiu a devenit șeful Partidului Conservator. În iulie 1900 a prezidat ședința partidului în care s-a aprobat fuzionarea acestei formațiuni politice cu Partidul Constituțional ("junimist"). În aprilie 1907 s-a realizat fuziunea tuturor formațiunilor politice consevatoare, iar Cantacuzino a fost nevoit să cedeze șefia noului Partid Conservator lui Petre P. Carp.


Datorită averii sale colosale a fost supranumit "Nababul". Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, numit uneori „Palatul Cantacuzino Bușteni”, în prezent muzeu, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și "Micul Trianon", în prezent în ruină.



  • 1862: Abraham Lincoln a decretat sfârşitul sclaviei în statele din sudul Statelor Unite, emiţând Proclamația de Emancipare, prin care erau eliberaţi toţi sclavii negri.




Pentru a descuraja sclavia si pentru a incuraja aparitia micilor fermieri, care sa-si lucreze singuri pamantul din ferma proprie, fara sclavi, dar si pentru a-i ajuta pe oamenii saraci sa devina proprietari de pamant, Abraham Lincoln a dat in 1862 o lege, “Homestead Act“, prin care orice persoana – inclusiv sclavii – care nu a luptat niciodata impotriva Guvernului SUA, putea primi gratuit un lot de pamant de 65 de hectare, pe care trebuia sa-l lucreze si unde trebuia sa locuiasca apoi macar 5 ani.


  • 1873: S-a născut matematicianul Dimitrie D. Pompeiu, creatorul şcolii matematice române de teoria ecuaţiilor cu derivate parţiale şi de mecanică; (m. 7 octombrie 1954).



De numele lui Pompeiu se leagă si organizarea la Cluj, după primul război mondial, a învăţământului matematic românesc. El organizează seminarul matematic din Cluj, după exemplul celebrului seminar de la College de France.
De asemenea, în 1929, împreună cu Petru Sergescu, înfiinţează revista Mathematica, de largă circulaţie internaţională.
Opera matematică a lui Pompeiu este conţinută în cele aproximativ 150 de lucrări publicate.
A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe din România, începând cu 5 iunie 1943.


  • 1888: Apare primul număr din National Geographic Magazine.



National Geographic, cunoscuta in trecut drept National Geographic Magazine, este revista oficiala a National Geographic Society. Primul numar a aparut in anul 1888, la noua luni dupa infiintarea Societatii. National Geographic este editata lunar in 12 numere, plus alte suplimente. Revista este disponibila in editia traditionala print sau prin intermediul editiei interactive digitale, care poate fi accesata online. Ocazional, pasionatii de stiinta pot achizitiona numere speciale ale prestigioasei reviste. Aceasta contine articole foarte bine structurate din domenii diverse: geografie, stiinta, istorie, cultura, evenimente actuale si fotografie.
La lansarea primului numar, la sfarsitul secolului XIX, revista National Geographic isi propunea "sa creasca si sa difuzeze cunoasterea geografica" (increase and diffuse) idee care "a ramas neschimbata pentru toate echipele editoriale pe care le-a avut revista", dupa cum declara Kent J. Kobersteen, Director of Photography si Senior Editor al revistei National Geographic, in a carei echipa lucreaza de 20 de ani.
Acum National Geographic este publicata in 24 de limbi straine, inclusiv romana, si este citita lunar de peste 40 de milioane de cititori din lumea intreaga. "Nici o revista nu investeste editorial mai mult decat National Geographic", spune Kobersteen comentand felul in care este conceputa revista. "Este posibil sa cheltuim ani de zile pentru o singura poveste, tocmai pentru ca ne intereseaza foarte mult ca informatiile pe care le prezentam sa fie cat mai precise", adauga Kobersteen. Din acelasi motiv suma alocata pentru realizarea unuia din cele 5 materiale principale ale unui numar poate sa depaseasca usor nivelul de 100.000$, adica peste jumatate de milion de dolari cheltuiti doar pentru realizarea principalelor articole, in special a fotografiilor. Printre cele mai costisitoare materiale sunt cele subacvatice, precum expeditia doctorului Ballard in pe fundul Marii Negre, pentru ca ele necesita un vapor, echipamente de scufundare si aparatura speciala pentru fotografierea sub apa. "Noi suntem o revista de reportaj si vrem fotografii care sa fie cat mai aproape de realitate, care sa vorbeasca cu cititorul la nivel emotional", spune Kobersteen.

In general, editiile internationale ale National Geographic dintr-o anumita luna contin cam in proportie de 80% aceleasi materiale cu editia in limba engleza, al carei format (layout) este pregatit de obicei cu cinci luni inainte de tiparire. Bineinteles, exista si cazuri cand un material intra mai rapid in revista, un exemplu in acest sens fiind articolul despre Bagdad care va aparea in numarul din iunie al editiei in limba engleza, si care a fost facut in primele patru luni ale acestui an.
In Statele Unite National Geographic se distribuie in proportie de peste 80% pe baza de abonamente (5 milioane dintr-un tiraj de 6 milioane de copii) iar in restul lumii ponderile sutn egale intre difuzarea la stand si cea prin abonament. Majoritatea veniturilor realizate de revista provin din pretul de coperta care pentru editia in limba engleza este de 7$. Societatea National Geographic care editeaza revista este o societate non-profit si de aceea majoritatea profiturilor sunt reinvestite in realizarea de noi materiale si in sponsorizarea de expeditii si activitati de cercetare si acordarea de burse. "In loc sa platim dividende actionarilor noi reinvestim in cercetare. Este adevarat ca avem de condus o afacere dar National Geographic chiar este o institutie unica", spune Terrence B. Adamson, vice-presedinte executiv al National Geographic Society din 1998. "Este foarte satisfacator sa stii ca lucrezi pentru un bine mai mare", adauga Adamson, care in timpul Administratiei Carter a lucrat in Departamentul de Justitie si ulterior a avut si propria sa firma privata de avocatura.
Inainte de Romania, National Geographic a fost lansata in Europa de Est in tari precum Cehia, Ungaria si Polonia, unde Terrence B. Adamson spune ca "am creat o traditie cu abonamentele". De exemplu in Cehia unde revista a fost lansata in septembrie anul trecut, au fost 20.000 de abonamente inainte ca ea sa apara pe piata la care ulterior s-au mai adaugat inca 35.000 de abonati.


  • 1903: În SUA, Italo Marchiony, un producător de înghețată venit din Italia, a primit brevetul de invenție pentru cornetul de înghețată.



Italo Marchiony a venit in Hoboken, SUA din Italia in 1895. El isi castiga existenta vanzand inghetata si limonada rece dintr-un carucior pe Wall Street, New York. Folosea pahare de lichior pentru inghetata si limonada. Dar paharele nu prea rezistau, au inceput sa se sparga, in plus era mult de lucru cu spalatul lor.
Marchiony s-a gandit sa gaseasca o metoda mai buna pentru a servi inghetata – o cupa comestibila cunoscuta azi sub numele de cornet pentru inghetata.
Marchiony a inceput sa produca un fel de foi de clatita pe care, asa calde, le turna in forma de cupa. Clientii au savurat cupele care s-au dovedit convenabile, igienice si gustoase. Waffele pentru inghetata produse de Marchiony au devenit foarte populare pe Wall Street si, in curand, el si-a facut un lant de carucioare la care vindeau 45 de oameni angajati de el.


Inghetata in waffa a devenit cunoscuta sub numele de “toot,” derivat din cuvintul “tutti” deoarece clientilor li se spunea sa manance totul. Mai tarziu, Marchiony n-a mai facut fata solicitarilor si a avut nevoie de un dispozitiv pentru productia de masa. El a reusit sa adapteze schita formei de waffa reusind sa toarne waffe in doua randuri de cate cinci forme, obtinand 10 waffe odata. Marchiony a aplicat pentru patentarea inventiei sale in 1902 si a primit brevetul in 22 septembrie 1903.


  • 1904: Cursă automobilistică, organizată de ACR, pe traseul București-Giurgiu-București, una din primele din țara noastră și din această parte a Europei.

Cursa a fost câștigată de George Valentin Bibescu care a obținut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, pe un drum public, folosind un autoturism Mercedes de 40 CP. Viteza lui medie a fost de 66 km/h.



  • 1914:  Împaratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, îi cere telegrafic regelui Carol I al României (1866-1914) intrarea tarii noastre în razboi de partea Puterilor Centrale.

Regele Carol I îi raspunde ca nu poate da curs cerererii, din cauza impotrivirii opiniei publice românesti.
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenta tariii, căreia  i-a șcrescut imens prestigiul international, a redresat economia  și a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia  castelul  Peles, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc din 1877, România a câștigat Dobrogea , iar  in 1913, in urma Pacii de la Bucuresti, Cadrilaterul ( Dobrogea de sud).
Carol a dispus ridicarea primului pod peste  între Fetesti si Cernavoda, una dintre marile  constructii europene ale timpului , care să lege noua provincie de restul țării.


  • 1938: S-a născut Augustin Buzura, scriitor român, membru al Academiei Române

Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berința, județul Maramureș) este un psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 este membru titular al Academiei Romane.
Urmează cursurile pre-universitare la Liceul “Gheorghe Șincai”, actualul Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Absolvă Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958-1964).
Renunță la profesia de medic psihiatru și se dedică literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se vor regăsi în romanele sale.
Debutează cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe în 1963.
A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 devine președintele Fundației Culturale Române, iar între 2003-2004 al Institutului Cultural Român. În prezent este directorul revistei Cultura.
Augustin Buzura se oprește în romanele sale din tinerețe asupra dramei intelectualului care intră în conflict cu sistemul comunist din lumea academică (Orgolii, Refugii) și în aceste romane experimentează din punct de vedere narativ procedeul fluxului conștiinței.
Următoarele romane sunt mai simple din punctul de vedere narativ, scrise la persoana a treia, eroii sunt hermeneuți care doresc să reconstituie evenimente din trecut, întotdeauna controversate, cum ar fi cooperativizarea forțată și fenomenul partizanilor și a rezistenței armate din munți, revolta minerilor din Valea Jiului și represiunea care a urmat după aceasta.
Buzura a continuat tematica romancierilor din "obsedantul deceniu" având la dispoziție informații mai variate, pe care le culegea uneori intervievând pe cei implicați în evenimente, ca un veritabil sociolog. Poate și din această cauză romancierul a fost unul dintre cei mai cenzurați în acea epocă, luptându-se cu cenzorii pentru fiecare frază.
Mai multe producții cinematografice și de televiziune au fost realizate pe scenarii de Augustin Buzura.
    Orgolii (1981, r. Manole Marcus, după romanul omonim)
    Pădureanca (1987, r. Nicolae Mărgineanu, după o nuvelă de Ioan Slavici)
    Undeva în Est (1991, r. Nicolae Mărgineanu, după romanul "Fețele tăcerii")


  • 1953: Prima structură din lume  de autostrăzi suprapuse

In aceasta zi a anului 1953 s-a deschis prima structura de autostrazi pe patru nivele, din cauza traficului aglomerat, in Los Angeles.
Los Angeles, cunoscut la nivel mondial pentru traficul aglomerat si pentru smogul acumulat, este strabatut de kilometri intregi de autostrazi.
Structurile masive din beton leaga autostrazile dintre Hollywood, Harbor, Santa Ana si Arroyo Seco.

  • 1958: S-a nascut Andrea Bocelli, tenor italian  de pop opera și cântăreț de operă.

Până astăzi el are șapte albume de operă înregistrate (La bohème, Il trovatore, Werther, Pagliacci, Cavalleria rusticana, Carmen și Tosca). A vândut deja peste 65 de milioane de albume peste tot în lume. Născut cu un glaucom grav, Andrea Bocelli a orbit total la vârsta de 12 anidupă un accident de fotbal.

A fost pasionat de muzica inca din copilarie, cand a invatat sa cante la pian, flaut si saxofon. Faptul ca a orbit  nu l-a impiedicat sa studieze Dreptul la Universitatea din Pisa.
Dupa ce a profesat un an ca avocat, a decis sa inceapa sa cante. Bocelli si-a inceput cariera de muzician cantand la pian in barurile italiene. Norocul i-a suras in 1992, cand a inregistrat un demo cu piesa “Miserere”.
Celebrul tenor Luciano Pavarotti a ascultat piesa si a insistat pe langa Bocelli sa o inregistreze impreuna. Duo-ul a avut imediat succes pe plan international, iar Bocelli a primit tot mai multe oferte.
A urmat single-ul “Time To Say Goodbye” (1996), in duet cu Sarah Brightman, iar un an mai tarziu artistul italian si-a lansat albumul “Romanza”.




  • 1968: Are loc transferul celor două temple de la Abu Simbel, in Egipt.

Clădirile de o inestimabila valoare istorica  sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser.
Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinațională de arheologi, ingineri și operatori calificați sub stindardul UNESCO, și a costat aproximativ 40 de milioane de dolari.
Între 1964 și 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate și reasamblate într-un nou loc, cu 65 de metri mai mare și la 200 de metri mai sus de râu, într-una dintre cele mai mari provocările de inginerie arheologică din istorie.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...