Translate

marți, 16 octombrie 2018

16 Octombrie




Este a 290-a zi a anului 2016.
Au mai rămas 76 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 32 m și apune la 18 h 30 m. 



Citatul zilei

„E mare lucru să știi să-ți trăiești viața. Majoritatea oamenilor doar există.” (Oscar Wilde)


 Ziua Şefului


Iniţial sărbătorită în SUA, Canada şi Lituania, Ziua Şefului a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare internaţională care dă angajaţilor ocazia să-şi felicite şeful, dacă el s-a dovedit a fi cumsecade pe parcursul anului
Totul a început în anul 1958, când Patricia Bays Haroski, secretară pentru State Farm Insurance Company din oraşul Deerfield, Illinois, a înregistrat Ziua Naţională a Şefului la Camera de Comerţ din Statele Unite şi a ales pentru această sărbătoare, data de 16 octombrie, ziua de naştere a tatălui ei.
Patru ani mai târziu, guvernatorul statului Illinois, Otto Kerner, a susţinut înregistrarea acestei aniversări şi a proclamat-o în mod oficial.
Ulterior, sărbătoarea a fost adoptată şi în Australia, India, Irlanda şi Egipt, care o serbează însă pe 10 decembrie.



"Cel mai bun  şef este acela care ştie să-şi aleagă oameni capabili să facă ceea ce crede el că trebuie făcut şi nu se amestecă în ceea ce fac aceştia "-  spunea Theodore Roosevelt.
În spiritul Zilei Şefului, angajaţii dornici să-i felicite, să intre sau să rămână în graţiile lui au găsit cele mai diverse soluţii, dintre care unele sunt chiar concluziile unor studii ştiinţifice.
S-a demonstrat că roşul este culoarea care evidenţiază cel mai bine implicarea şi concentrarea celui care o poartă. Poartă roşu şi arată-i şefului că eşti o persoană pe care se poate baza!
Tot studiile spun că cei care se trezesc de dimineaţă au performanţe mai bune, o carieră impresionantă şi deci, salarii mai mari şi aprecierea şefului.
Şi machiajul doamnelor sau un zâmbet larg te pot aduce în graţiile lui, dar şi ale colegilor, care te vor considera o persoană plăcută şi agreabilă.
Sunt multe moduri în care îi poţi arăta şefului că eşti o persoană de încredere.
Dacă ştii că întârzie la şedinţe, le poţi începe tu în locul lui, îl poţi ajuta să se concentreze pe deciziile cu adevărat importante şi să fie organizat.
Dacă ştii că răspunde greu, continuă-ţi proiectul şi nu aştepta până trimite mesajul, observă-i comportamentul, preferinţele, dar şi răutăţile, adaptează-ţi stilul de a comunica cu cel al şefului şi cu siguranţă munca va da roade, iar el îşi va aminti la următoarea negociere de salarii sau la următoarea promovare.

Iar astăzi, de ziua lui, oferă-i şefului, împreună cu colegii un dar. Îi vei arăta astfel că ştii cât de greu e să fi şef, să fi pus în situaţii dificile şi să iei decizii grele.
l



Ziua Mondială a Alimentației 


Ziua Mondială a Alimentaţiei (ZMA) este sărbătorită în fiecare an în toată lumea pe data de 16 octombrie, marcând şi celebrarea înfiinţării în 1945 a Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), structură ce aparţine de ONU.
Astfel, la acesta data se organizeaza pe mapamond evenimente de solidaritate impotriva foametei, precum si pentru a atentia asupra unei alimentatii sanatoase.
Înfiinţată în 1979, Ziua Mondială a Alimentaţiei este o zi de acţiune împotriva foametei. Sărbătorită în fiecare an la 16 octombrie , este o zi în care oamenii din întreaga lume îşi declară angajamentul faţă de eradicarea foametei. Ziua Mondială a Alimentației sărbătorește, de asemenea,  crearea Organizației pentru Alimentație și Agricultură ( FAO ) a Organizației Națiunilor Unite, în 1945, în Quebec, Canada.
Ziua marcheaza data fondarii FAO in 1945

Scopul acestei zile este încurajarea persoanelor, la nivel global, să se implice în acţiuni de solutionare şi combatere a foametei şi malnutriţiei. 

Obiectivele Zilei Mondiale a Sănătății:
- Încurajarea atenție asupra producției agronomice și stimularea eforturilor organizațiilor non-guvernamentale, naționale și bilaterale în acestă direcție.
- Încurajarea cooperării economice și tehnologice între țările membre.
- Încurajarea participării locuitorilor satelor, în special a fameilor și a categoriilor neprivilegiate, în luarea decizilor și în activități care le influențează condițiile de viață
- Creșterea gradului de conștiență a publicului asupra problemelor legate de foamete de pe glob
- Promovarea transferului de tehnologii către țările în curs de dezvoltare
- Întărirea solidarității naționale și internaționale în lupta împotriva foametei, malnutriției și a sărăciei și atragerea atenției asupra reușitelor în dezvoltarea alimentației și agriculturii.

Trei sferturi din populația aflată în sărăcie extremă își duc viața bazându-se exclusiv pe agricultură și alte activități rurale. Crearea unor condiții care să permită populației rurale, în special tinerilor, să rămână acasă și să se simtă în siguranță reprezintă o componentă crucială a oricărui plan de stopare a migrației, se arată pe site-ul amintit.
Dezvoltarea rurală ar putea crea și oportunitatea găsirii locurilor de muncă pentru tineri — ferme de animale și păsări, producția de alimente, întreprinderi de horticultură. 



Tema pentru 2018„Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. Până în 2030 este posibil”.
Programul de activități al Zilei mondiale a alimentației cuprinde hrana și nutriția, alimentele și alimentația, alimentele și băuturile, alimentele și băuturile, diversele contribuții ale agriculturii la cultura noastră belizeană.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, la nivel mondial, conferințe, seminarii, mese rotunde, pentru a intensifica eforturile de protejare a mediului înconjurător, îmbunătățirea educației, precum și inițierea de politici guvernamentale adecvate, care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare. Astfel, se atrage atenția asupra factorilor care reduc siguranța produselor alimentare și producția lor, cauzând foamete sau subnutriție la nivel mondial.
Scopul sărbătorii este de a face cunoscute problemele sectorului alimentar în lume și de a spori solidaritatea în lupta împotriva foamei, malnutriției și a sărăciei.

În România, în fiecare an, la data de 16 octombrie, este marcată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr. 47/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 47 din data de 30 martie 2016.

Istoria comportamentului alimentar, în ultimul centenar

În ultimul secol modul de hrănire al poporului român a variat semnificativ, în funcție de etapa istorică pe care a traversat-o, susține Lector Dr. Lygia Alexandrescu, însă foarte important în alegerea modului de hrănire a fost factorul economic. Astfel:
– La începutul secolului hrana țăranului român era săracă în nutrienți: tradiționala mămăligă, ciorba/borșul de legume, rar dres cu ou, varza, fasolea, mazărea, verdețurile, ocazional consumau puțin pește, sau carne de porc în perioadele în care nu era post. Așadar, aproape jumătate de an, fiind post românul începutului de secol XX își baza hrana pe vegetale.
– În perioada interbelică și postbelică, deși România a trecut și prin faze economice favorabile, alimentația țăranului român a continuat să fie limitată ca diversitate, calitate nutrițională și energetică. În Ardeal se consuma totuși mai multă carne decât în Vechiul Regat. Cantitatea de carne consumată anual de țăranul român era de 2 kg, față de țăranul francez care consuma 45 kg de carne anual, iar cel german în jur de 60 kg de carne pe an.
În mediul urban, consumul de carne era mai crescut și tot atunci apare un nou tip de bucătărie, apar cărțile de bucate și de menaj și astfel se transformă felul de a găti al româncelor.
– În perioada comunistă alimentele de bază sunt cartelate și în anii ’80 a apărut ”Programul de alimentație științifică a populației”, care a limitat drastic aportul energetic al tuturor locuitorilor țării.
– După 1990 alimentația românilor s-a diversificat semnificativ atât în mediul urban, cât și în cel rural, fapt inițial pozitiv. Acesta a implicat, însă și apariția/ consumarea alimentului intens procesat, care a afectat starea de sănătate a unui mare procent de populație.




Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare



În fiecare an, la 16 octombrie, este marcată Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, aceasta fiind instituită prin Legea nr 47/2016.

Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentației (World Food Day), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, pentru creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei. Totodată, Marian Vasiliev susține că "adoptarea prezentei legi, precum și acțiunile organizate cu această ocazie ar duce la o mai mare conștientizare a acestui fenomen", se arată pe site-ul cdep.ro.

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, "studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În același timp, România risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente".

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea inițială de Ziua națională a combaterii risipei alimentare fiind amendată și votată ca Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeași conotație cu Ziua mondială a alimentației. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă la 2 martie 2016, iar la 29 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii.

Prin Legea nr 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile.


Ziua Mondiala a Pâinii ( World Bread Day )


Pe 16 octombrie peste 30 tari sarbatoresc Ziua Mondiala a painii, in acelasi timp cu ziua mondiala a alimentatiei.
Romania s-a alaturat celorlalte peste 30 de state ale lumii care sarbatoresc Ziua Mondiala a Painii, cel mai important aliment al omenirii. Planeta duce 7 miliarde de oameni, iar pentru jumatate dintre acestia painea este alimentul de baza, uneori unicul aliment.


Ziua europeană a resuscitării


„Ziua europeană a resuscitării”, organizată pentru prima dată în 2013, de către Consiliul European de Resuscitare (CER), cu scopul de a educa populaţia tânără din Europa în ceea ce priveşte acordarea de prim ajutor. Prin această iniţiativă se doreşte creşterea numărului de supravieţuitori în cazul unui stop cardio-respirator în locuri publice. Iniţiativa CER are loc după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă despre tehnicile de resuscitare.


„În 16 octombrie 2018 va fi Ziua mondială a resuscitării eveniment susținut de comitetul international de legătură în domeniul resuscitării – the International Liaison Committee on Resuscitation (ILCOR)-pentru a promova resuscitarea de către martorii la eveniment -bystander CPR-la nivel mondial. Această zi a conștientizării se concentrează asuprainstruirii în  resuscitarea doar prin compresii toracice și asupra importanței intervenției immediate  pentru a contribui la salvarea mai multor vieți în cazul unor stopuri cardiace. … Cercetările arată că Resuscitarea cardio-pulmonară în special în cazul în care este efectuată imediat poate dubla sau chiar tripla șansele de supraviețuire ale unei victim aflate în stop cardio-respirator” Extras din comunicatul de presă al ERC 


Inițiativă a Consiliul European de Resuscitare (European Resuscitation Council—ERC), această zi este marcată după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare, la nivelul întregii Europe, despre tehnicile de resuscitare, datorită numărului mare de decese înregistrat din această cauză, potrivit www.erc.edu.

În Europa, numărul anual al celor care suferă un stop cardio-respirator este în jur de 500.000 de oameni. Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic dar esențial către inimă și creier. Cu o intervenție corectă și în timp util rata de supraviețuire poate crește de 2-3 ori. Ar putea fi salvate astfel 100 000 de persoane, potrivit ERC Guidelines on Resuscitation 2015, www.cprguidelines.eu.

Dacă în țări precum Spania sau Germania rata de intervenție publică în caz de stop cardio-respirator se situează între 12% — 15%, în Suedia sau Olanda șansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este apropiată de 60%. În Europa, doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primește ajutor de urgență în afara spitalului.



În România funcționează Consiliul Național de Resuscitare (CNRR), organizație medicală științifică interdisciplinară care a fost constituită în 1998. Scopul său principal constă în apărarea vieții prin facilitarea accesului la îngrijiri de calitate în domeniul resuscitării, potrivit www.cnrr.org. Orientat fiind către educație în resuscitare, CNRR s-a organizat sub forma unor grupuri de lucru zonale. Consiliul reunește reprezentanți ai societăților medicale românești și este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educației în resuscitare desfășurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).



Ziua Mondială a Uniunilor de Credit



Pe data de 15 octombrie înreaga lume sărbătoreşte ZIUA UNIUNILOR DE CREDIT. Asociaţia Centrală, membru al Consiliului Mondial al Uniunilor de Credit, felicită membrii cu această sărbătoare şi le doreşte în continuare realizări în acordarea de servicii financiare. De asemenea este o zi în care noi onorăm persoanele, care au contribuit la dezvoltarea asociaţiilor de economii şi împrumut în Republica Moldova.

Scopul final al acestei sărbători este de a sensibiliza întreaga lume cu privire la marea lucrare pe care o fac uniunile de credit și faptul că dea membrilor posibilitatea de a se implice mai mult în activitate uniunilor de credit.



Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1384: Jadwiga devine regina  Poloniei, fiind  încoronată deşi era  femeie.



Jadwiga  a purtat titlul oficial de ”rege”, ceea ce reflecta faptul că ea a fost suveran  de  drept  şi nu doar o consoarta regala.
A apartinut Casei Capetiene d’Anjou ,  fiind fiica regelui Ludovic I al Ungariei şi al Elisabetei de  Bosnia.
Jadwiga, Rege al Poloniei, (nascuta între 3 octombrie 1373 și 18 februarie 1374 ), a domnit intre 16 octombrie 1384  si 17 iulie 1399, fiind incoronata 16 octombrie 1384, în Catedrala Wawel din  Cracovia. A fost sotia lui Władysław al II-lea Jagiello.
La data de 22 iunie 1399 Jadwiga a dat naștere unei fetițe, Elisabeth Bonifacia, dar dupa  o lună, atât ea cat si copilul au murit din cauza complicațiilor la naștere, fiind  înmormantați împreună în  Catedrala  din Wawel.


  • 1834:  O mare parte din Palatul Westminster din Londra a fost mistuită de flăcări din temelii într-un incendiu de proporții. 



Cunoscut si ca palatul Parlamentului (unde isi desfasoara activitatea cele doua Camere ale legislativului – cea a Lorzilor si cea a Comunelor), este unul dintre principalele obiective turistice ale Londrei. Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruita intre anii 1837 si 1860, in stil neogotic.
Reconstrucția va avea să dureze aproape 40 de ani.


  • 1846:  Americanul Willian G. Morton a utilizat pentru prima data eterul dietilic (sulfuric) inhalat pentru o anestezie sub care chirurgul John Collins Warren l-a operat pe bolnavul Gilbert Abbott pentru o tumora vasculara buco-linguala. 


Astfel, dentisul american William Green Morton a ajuns să fie considerat parintele anesteziei. Americanul testase in prealabil anestezia pe el insusi si pe animale. In Romania, anestezia cu eter dietilic a fost folosita de unii chirurgi chiar in primele luni ale anului imediat urmator descoperirii acestei metode.


  • 1854: S-a născut Oscar Wilde



Oscar Wilde a fost un scriitor irlandez, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori adepti ai estetismului. Scriitorul s-a nascut in Dublin pe 16 octombrie 1854. Tatal sau, William Wilde, a fost medic, scriitor si anticar in acelasi timp, iar mama sa, poeta si jurnalista.
Influentat de mediul in care a crescut, in perioada scolii, Oscar a fost printre cei mai buni elevi cand venea vorba de studiul clasicilor, desen si greaca, ocazie cu care a castigat multe premii si burse.
A studiat apoi la Oxford, unde si-a terminat studiile in 1878, dupa care s-a mutat la Londra. Tot in anul acela, Wilde a fost rasplatit cu premiul "Newdigate" pentru poezie.
Scriitorul avea mereu o tinuta rafinata, era foarte elegant si s-a remarcat prin stilul sau dandy. Acesta sustinea ideea artei de dragul artei, fondand chiar o miscare "Arta pentru arta" si datorita credintelor sale, a ajuns foarte repede cunoscut drept un pionier al curentului "aestheticism" – estetismul.
Primul volum de versuri l-a publicat in 1882, dar criticii nu au avut reactii destul de clare cu privire la aceasta culegere. A tinut apoi mai multe prelegeri despre estetica in Marea Britanie si Irlanda, dar si peste ocean in Statele Unite si Canada.
A inceput apoi perioada sa de glorie in plan scriitoricesc, acesta publicand povesti pentru copii, din care se remarca "Printul Fericit", piese de teatru, dar si singurul roman scris de el, care este cunoscut si dezbatut in intreaga lume, datorita ideilor transmise, "Portretul lui Dorian Gray".
La acea vreme, datorita scrierilor sale, pe langa notorietatea asteptata, acesta a "castigat" si unele citatii prin tribunale.

Caci toti ucidem ce ni-i drag

Si-ntindem mortii prada,

Unii ucid cu desmierdari,

Multi cu priviri de-otrava,

Cei lasi ucid cu sarutari

Iar cei viteji cu spada.
Oscar Wilde, The Ballad of Reading Gaol

Cateva dintre piesele sale de teatru remarcante au fost: "Lady Windermere's Fan" din 1892, "A Woman of No Importance", publicata in 1893, "An Ideal Husband" din 1895 si "The Importance of Being Earnest" din acelasi an.
Oscar Wilde s-a casatorit cu Constance Lloyd in 1884 si au avut doi copii impreuna: Cyril si Vyvyan. La doi ani de la casnicie, acesta a avut prima sa relatie homosexuala cu Robbie Ross, a carui cenusa a fost ingropata, dupa moartea sa, in mormantul scriitorului.
Oscar Wilde a murit la varsta de 46 de ani, pe 30 noiembrie 1900, intr-un hotel din Paris, din cauza meningo-encefalitei. Totusi, nici moartea lui nu a ramas nediscutata, vorbindu-se pe atunci de faptul ca acesta ar fi avut sifilis si ca aceasta ar fi fost adevarata cauza a mortii sale.

Citate

„ Copii încep prin a-şi iubi părinţii; pe măsură ce cresc, îi judecă; uneori îi iartă.”

„Un pesimist este cineva care, atunci când trebuie să aleagă dintre două rele, le alege pe amândouă.”

„ E trist când lumea te bârfeşte, dar când nu te bârfeşte nimeni e groaznic!”

„ În ziua de azi, oamenii ştiu preţul oricărui lucru, dar nu cunosc valoarea a nimic.”

„ Căsnicia e singurul tip de închisoare pe viaţă a cărei sentinţă poate fi suspendată pentru purtare rea.”

„ Oricine poate compătimi un prieten, când acesta suferă, dar numai un înţelept poate lua parte la succesul acestuia.”

„ Democraţia vrea ca toţi oamenii să ia startul de pe aceeaşi linie. Omul de dreapta crede că unii trebuie opriţi pe drum. Omul de stânga vrea ca toţi să termine primii.”

„ Nu-i uşor să fii solist, când eşti confruntat cu ura corului, din care te-ai ridicat.”

„ Iartă-ţi întotdeauna duşmanii; nimic nu-i enervează mai tare.”

„ Să îţi trăieşti viaţa este ceva foarte rar. Majoritatea oamenilor doar există.”

„ Ce trai fericit am avea dacă ne-am preocupa mai puţin de treburile altora şi mai mult de ale noastre.”

„ Între un optimist şi un pesimist, diferenţa este hazlie. Optimistul vede gogoaşa, iar pesimistul doar gaura acesteia!”

„ Deosebirea dintre literatură şi ziaristică este că a doua este de necitit, în timp ce literatura e necitită.”

„ Priceputul face doar greşeli noi. Prostul îşi repetă greşelile. Leneşul şi laşul nu fac greşeli.”

„ Cel bătrân crede totul; cel de vârstă mijlocie suspectează totul; cel tânăr ştie totul.”

„ Când libertatea vine cu mâinile stropite de sânge este greu să dai mâna cu ea.”

„ Tragedia vârstei nu e de a fi bătrân, ci de a rămâne tânăr.”

„ Experienţa este singurul lucru pe care îl poţi obţine gratis.”

„ Numai personalităţile pun lumea în mişcare, niciodată principiile.”

„ Fiecare reuşită atrage un inamic. Ca să fii popular trebuie să fii mediocru.”

„ Orice prost poate face istorie, dar e nevoie de un geniu ca să scrie despre ea.”

„ Cinicul este omul care cunoaşte preţul tuturor lucrurilor, dar nu cunoaşte valoarea niciunuia dintre ele.”

„ Îmi aleg prietenii după înfăţişarea lor, cunoştinţele după caracterul lor şi duşmanii după inteligenţa lor.”

„ Jurnalismul îşi justifică propria existenţă prin marele principiu Darwinian al supravieţuirii celui mai vulgar.”

„ Educaţia este un lucru memorabil, dar este bine să-ţi aminteşti din când în când că nimic din ceea ce este valoros în cunoaştere nu se poate preda la şcoală.”

„ Democraţia nu este altceva decât demolarea poporului, prin popor, pentru popor.”

Eroarea tinereţii este să creadă că inteligenţa este un înlocuitor pentru experienţă, în vreme ce eroarea bătrâneţii este să creadă că experienţa este un substitut pentru inteligenţă.”


  • 1885:  S-a născut scriitorul Mihail Sorbul (Mihail Smolski).



 Creaţia sa cuprinde atât drame de inspiraţie istorică („Letopiseţ”), cât şi comedii tragice, romane şi dramatizări („Patima roşie”, „Dezertorul”, „Prăpastia”) (m. 20 decembrie 1966)
S-a născut la Botoşani, unde a urmat clasele primare, continuând cu studiile secundare la Iaşi, Bucureşti şi Ploieşti. În capitală, a absolvit Facultatea de Drept, după ce urmase un an la Conservator. Ca scriitor se încadrează în perioada interbelică. La 3 martie 1916 are loc premiera capodoperei sale "Patima roşie”"- dramă psihologică şi de idei. Mihail Sorbul a intuit una dintre direcţiile principale ale evoluţiei teatrului modern, piesele sale numindu-le "comedii tragice". Alte piese ale acestui dramaturg sunt: "Răzbunarea" (1918), "Prăpastia" (1920), "A doua tinereţe" (1922), "Dracul" (1921), "Baronul" (1940) ş.a. Ca prozator, a publicat romanele "O iubeşti?", în 1932, şi "Mângâierile panterei",în 1934.  A mai publicat nuvelele "Glasul nevesti-mii" (1938) şi "Miting" (1949). Dintre piesele sale, trei drame au fixat definitiv locul lui M. Sorbul în istoria dramaturgiei române: "Letopiseţi", "Patima roşie”"şi "Dezertorul".
Dramaturgul M. Sorbul rămâne  însă în antologia dramaturgiei româneşti prin comediile tragice "Patima roşie" şi "Dezertorul". Cele două drame psihologice şi de idei au marcat un moment însemnat în evoluţia dramaturgiei naţionale. Mai cunoscută este "Patima roşie"- operă ce reprezintă o nouă tendinţă a artei dramatice de la începutul secolului al XX-lea - comedia tragică, autorul fiind  un precursor al marelui dramaturg Eugen Ionescu.


  • 1888: S-a născut Eugene Gladstone O'Neill dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1936



Motivația Juriului Nobel
"pentru puterea, onestitatea și emoțiile profunde ale operelor sale dramatice, care întruchipează o concepție originală a tragediei".
Eugene Gladstone O'Neill s-a născut la New York, într-unul din hotelurile de pe Broadway, fiu al actorui James O'Neill, al cărui rol în Contele de Monte Cristo îl făcuse celebru în întreaga țară. Copil fiind, Eugene și-a însoțit tatăl în turnee, apoi a frecventat variate școli și în 1906 a intrat la universitatea din Princeton, unde nu a rămas decât un an.
O experiență de viață deosebit de diversă - a încercat tot felul de meserii de la căutător de aur până la reporter de ziar - s-a reflectat în fondul dramatic din care au izvorât operele lui O'Neill. În peregrinările care l-au dus în multe părți ale lumii, o atracție constantă a constituit-o marea și viața chinuită a oamenilor ei.
Între anii 1912 - 1913, O'Neill a fost spitalizat într-un sanatoriu de tuberculoși, unde a făcut ample lecturi din literatura dramatică, cu deosebire din Ibsen și Strindberg. Momentul acesta a fost decisiv pentru orientarea sa ulterioară. În 1914 s-a înscris la cursurile de dramă ale profesorului George Pierce Baker de la Harvard, predate în cadrul așa-numitului "47 Workshop". După un an le-a părăsit pentru a se asocia trupei de artiști amatori "Provincetown Players". Această trupă îi va juca prima piesă într-un act Bound East for Cardiff (Îmbarcat pentru Cardiff), și apoi mutându-și sediul la New York, în Greenwich Village, va prezenta în continuare noile piese într-un act ale tânărului dramaturg.
O'Neill câștigă atenția criticii și a publicului abia în 1920 cu piesa Dincolo de orizont, care a marcat începutul unei noi ere în teatrul american contemporan.


  • 1902 : Francezul Alphonse Bertillon a realizat  prima amprentă digitală.



Încă din timpul lui Alphonse Bertillon – funcţionar de poliţie la Prefectura Paris, unul din întemeietorii poliţiei ştiinţifice care în 1879 introduse sistemul antropometric de înregistrare – s-a impus pe tărâmul justiţiei o nouă metodă de indentificare, mult mai sigură şi mai eficientă, bazată pe desenul papilar al fiecărui individ (amprenta digitală).
Antropometria, procedeul inventat de  Bertillon, se bazează pe faptul că fiecare fiinţă umană diferă de alta prin măsurile diverselor părţi ale corpului (cap, membre superioare şi inferioare). Bertillon a ajuns la concluzia că luându-se în consideraţie numai 11 măsurători şansa de a le regăsi la o altă persoană ar fi de 1 la 4.191.304. Multe ţări europene au adoptat acest sistem de identificare, inclusiv România.


  • 1916: Margaret Sanger, Fania Mindell si Ethel Burne deschideau portile primei clinici destinate controlului nasterii, in Statele Unite. 



Margaret Sanger este supranumita astazi “mama mijloacelor moderne de contraceptie” si a fost fondator al fundatiei Planned Parenthood. In 1922 cartea acesteia, “The Pivot of Civilization”, a subliniat teoriile personale despre eugenie (controlul rasei umane prin reproducerea selectiva) si despre puritatea rasei (cu trei ani inaintea ei , Hitler facuse acelasi lucru in cartea sa Mein Kampf ). Baza teoriei lui Margaret despre eugenie a fost convingerea personala ca oamenii inferiori ar trebui sa fie ucisi pentru a permite rasei superioare sa se dezvolte. Celebra asistenta medicala a fost inchisa pentru 30 de zile din cauza conceptiilor ei, considerate periculoase.


  • 1919: Este sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris, construită în perioada 1875-1914



Sacre Coeur mai este denumita si “castelul alb din cer” iar drumul catre bazilica ce vegheaza de la inaltima cartierul Montmartre este asemanat de unii cu ascensiunea catre Rai. Bazilica a fost construita in 1875 ca un act de penitenta, menit sa aduca speranta, dupa ce Franta a fost invinsa de Prusia in 1870. Construita in stilul Romano-Bizantin, Sacre-Coeur a fost sfintita in 1919 si a fost numita bazilica, astfel devenind un loc Sfant.
A fost construită în 1875 în stil romano-bizantin sub îndrumarea arhitectului Paul Abadie al cărui proiect a surclasat cele 78 de proiecte concurente. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Isus resuscitat,imbracat in alb,cu bratele larg deschise in plina glorie. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite.
Iniţial a fost conceput ca monument public in memoria francezilor care şi-au pierdut viaţa in războiul franco-prusac şi pentru ispăşirea păcatelor comise de Comuna din Paris (guvernul popular).
Arhitectul acestei construcţii a fost Paul Abadie, dar acesta a fost succedat de alţi şase arhitecţi, pănă ce construcţia clădirii a fost finalizată. Piatra de temelie a fost pusă in anul 1875 şi, chiar dacă construcţia a fost finalizată in 1914, pănă la sfărşitul primului război mondial, in anul 1919, nu a fost mediatizată. Deşi este un monument controversat, acesta este unul dintre cele mai vizitate din Paris. Bazilica are formă de cruce greacă, cu patru domuri. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentăndu-l pe Iisus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte in 1944, in timpul celui de-al doilea război mondial, fiind ulterior inlocuite. Arhitectura construcţiei se inspiră din arhitectura romano-bizantină şi a influenţat alte edificii religioase ale secolului al XX-lea, ca de exemplu Bazilica Sfănta Teresa de Lisieux. Stilul in care a fost proiectată este in contrast cu stilul gotic specific bisericilor medievale ca Notre Dame de Paris.

Istoria construcţiei
In anul 1875 a fost incepută fundaţia, in care au fost construiţi stălpi subterani de rezistenţă de 33 de metri. Aceştia au devenit picioarele pe care edificiul este susţinut. In anul 1878 au inceput lucrările pentru construcţia criptei, iar in anul 1881 pentru Bazilică.

Interiorul este conceput tot in stil romano bizantin, mozaicul fiind creat intre 1900 şi 1922. Din faţa Bazilicii se poate vedea intregul Paris. O vizită la Domul inalt de 200 de metri peste nivelul mării conferă o incredibilă panoramă şi se pot observa imprejurimile pe o distanţă de 50 de kilometri. Acesta este cel mai inalt punct, după Turnul Eiffel, de unde se poate vedea intregul Paris. Datorită consacrării sale, biserica a fost intitulată bazilică şi loc de pelerinaj.

Muntele martirilor
Numele colinei Mortmartre semnifică "Muntele martirilor". Tradiţia spune că acesta este locul calvarului Sfăntului Denis, primul episcop al Parisului şi a apropiaţilor lui. Foarte mulţi sfinţi, printre care şi Ioana d Arc, au venit să se roage pe acest deal. O impresionantă mănăstire benedictină a ocupat intregul deal pănă la inceperea Revoluţiei Franceze, cănd călugării au fost ghilotinaţi şi mănăstirea distrusă. Cei care ajung in Paris, la Sacre Coeur, vor fi impresionaţi de faptul că pănă acolo se poate urca cu funicularul.
Dealul Montmartre în partea nordică a Parisului se ridică 129 de metri peste nivelul mării și este locul în care Sf. Dionisie primul episcop al Parisului a suferit moartea martirică. O mare mănăstire benedictină a ocupat până la revoluția din 1789 întregul deal. Revoluționarii francezi au distrus mănăstirea și ghilotinat toate măicuțele. Ca răspuns la înfrângerea suferită în războiul franco-german, Alexandre Legentil și Hubert Rohault de Fleury au hotărât să dea un răspuns spiritual dezastrului politico-militar în care se afla Franța și să construiască o catedrală dedicată Cultului Inimii lui Isus în semn de pocăință pentru păcatele comise.


  • 1923: Walt Disney si fratele lui, Roy Disney, fondau The Walt Disney Company.



Compania are venituri anuale de peste 30 de miliarde de dolari, iar numele lui Walt Disney (castigator de 22 de ori al Premiilor Oscar) este cunoscut in aproape orice casa din lume.


  • 1945: Crearea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.




Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură ("Food and Agriculture Organization of the United Nations" - FAO) este o instituție specializată a Organizației Națiunilor Unite (ONU) înființată la 16 octombrie 1945. Organizația are în componență 192 de state.


FAO are un caracter preponderent tehnic, urmărind ridicarea condițiilor de trai ale popoarelor statelor membre, sporirea randamentului producției și repartiției tuturor produselor alimentare și agricole, îmbunătățirea condițiilor de existență a populațiilor rurale, expansiunea economiei mondiale și rezolvarea problemei subnutriției de pe Terra.
Pentru îndeplinirea funcțiilor sale FAO desfășoară o serie de activități, dintre care: culege, analizează, interpretează și difuzează membrilor săi date privind hrana, alimentația și agricultura; acordă asistență tehnică în vederea realizării unor programe naționale; promovează și, acolo unde este indicat, recomandă întreprinderea unor acțiuni pe plan național și internațional (de exemplu: în legătură cu cercetări științifice, tehnologice, sociale și economice privind hrana, alimentația și agricultura); facilitează conservarea resurselor naturale și adoptarea unor metode perfecționate de producție agricolă; asigură adoptarea unor sisteme satisfăcătoare de credit agricol pe plan național și internațional etc.; răspunde de campania mondială lansată în 1960 împotriva foametei; încheie acorduri cu instituțiile de dezvoltare guvernamentale cu privire la crearea unor fonduri cu destinație specială.

FAO are legături strânse și programe comune cu celelalte instituții specializate ale ONU (BIRD, OMS, OIM, UNCTAD, UNESCO, PNUD etc.). FAO organizează congresele alimentare mondiale, îndeplinește o activitate de documentare și de informare dispunând de o bibliotecă de specialitate agrară, cea mai cuprinzătoare din lume.

Principalele organisme ale FAO sunt: Conferința (compusă din toate statele membre), care se reunește din doi în doi ani; Consiliul (alcătuit din 34 de state), ca organ executiv de conducere a activității între două conferințe; directorul general, numit de Conferință.
Pe lângă Consiliul FAO activează șapte Comitete specializate, organizate pe domenii specifice. Pe lângă aceste organisme principale, FAO dispune de numeroase organe subsidiare (comisii, comitete, grupuri de lucru, liste și grupuri de experți) constituite independent sau în colaborare cu diferite organizații internaționale. Sediul FAO este la Roma. Organizația are birouri regionale pentru Africa, Asia și Orientul îndepărtat, Orientul Apropiat, America Latină și birouri de legătură pentru America de Nord și Națiunile Unite. România a devenit membră a FAO în anul 1961.

Ca urmare a dezbaterilor avute atât în cadrul ultimelor Conferințe regionale FAO, cât și a Summitului Mondial pentru Securitate Alimentară FAO din 2009, au fost stabilite o serie de obiective strategice, dintre care amintim: susținerea importanței și rolului siguranței și securității alimentare la nivel mondial; reducerea sărăciei și a foametei (peste un miliard de oameni suferă de foame); îmbunătățirea securității alimentare, a nutriției animaliere și a resurselor de alimentație; combaterea procesului de încălzire globală și deșertificare; intensificarea susținerii alimentației — stabilizarea piețelor; managementul volatilități prețurilor; susținerea managementului și utilizarea resurselor pentru agricultură, pescuit și acvacultură, forestier și păduri, protecția mediului etc.

Obiectivul principal al FAO este acela de examinare a noilor parametri la nivel mondial, în care încălzirea globală și cererea pentru biocarburanți impun alegeri complexe și decizii de politici economice, sociale și de mediu, care vor avea impact semnificativ asupra producției agricole mondiale, a accesului la alimente și a veniturilor populațiilor rurale. Scopul acestui demers îl constituie dezvoltarea capacității de a anticipa schimbările și de a adopta noi strategii, în vederea garantării unei bune gestiuni a resurselor naturale și a mediului, a obținerii unei producții agricole adecvate și a protejării securității alimentare în contextul mai larg al acțiunilor care sunt recomandate pentru a răspunde provocărilor bioenergiei și schimbărilor climatice la nivel global, regional și național.

Potrivit datelor FAO, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, ceea ce reprezintă o treime din producția de alimente la nivel mondial și costuri de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea, malnutriția și insecuritatea alimentară. Prezent la Conferința regională de la București, directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a declarat, printre altele, că România este un partener al FAO pentru a ajuta țările vecine. "România este considerată din punctul de vedere al FAO o țară donatoare. România este un partener pentru a lucra cu țara vecină, Republica Moldova. Am dori să extindem colaborarea pe care o avem cu România pentru a ajuta țările vecine. Există chestiuni comune care afectează țările din jur și mă refer la securitatea alimentară. Într-o lume globalizată nu se poate spune despre o țară că și-a asigurat securitatea alimentară dacă țările vecine nu au reușit același lucru", a subliniat șeful FAO.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a anunțat că va pune în aplicare două inițiative noi în regiunea Europei și Asiei centrale, prima vizând reducerea sărăciei în mediul rural, iar cea de-a doua va susține dezvoltarea comerțului cu produse agroalimentare. Împreună, cele două inițiative, vor contribui și la alte procese precum combaterea risipei și a deșeurilor de alimente. Potrivit ultimelor estimări FAO, producția agricolă ar trebui să crească cu 60% pentru a hrăni populația până în 2050, însă prin reducerea deșeurilor și a risipei alimentelor, la jumătate față din nivelul actual, producția ar trebui să crească cu numai 30%, jumătate din nivelul previzionat.
Articol preluat de pe: http://www.agerpres.ro


  • 1951: Apar caroseriile monobuilt



In 1948 compania Hudson a lansat noul tip de caroserie, Monobuilt, o inovatie care se gaseste pe majoritatea automobilelor de astazi.
Acest tip de caroserie consta intr-un sasiu si cadru comun, care produceau un design puternic si usor si un centru de greutate scazut, ceea ce ducea la o stabilitate mult mai buna.
Hudson a numit caroseria "step-down" deoarece pentru prima data pasagerii erau obligati sa se aplece pentru a se urca in masina.
In aceasta zi, in anul 1951, Hudson a lansat pe piata automobilul Hornet, care avea un motor de 5047 cmc, sase cilindri in linie oferind un cuplu generos si o putere deosebita. Acesta a fost primul model stoc care a intrat in cursele auto. Dupa ce au terminat primul sezon pe un onorabil loc trei, Hudson a inceput o perioada de dominare a curselor auto, timp de trei ani. Intr-un singur an, 1952, Hudson a castigat 29 din cele 34 de evenimente. Cheia succesului acestei masini era noua caroserie step-down. Multumita centrului de greutate scazut, Hornet aluneca cu usurinta prin curbe, lasand mult in spate pe ceilalti concurenti.
Hornet a dominta cursele automobilelor de serie pana in anii 50. In 1952, un automobil Hornet cindus de Marshall Teague, Herb Thomas si Tim Flock a castigat 27 de curse NASCAR. In cursele AAA, Teague a condus un Hornet stoc, denumit ulterior "Fabulosul Hornet", castigand 14 curse in acel sezon.Insumate, in acel sezon Hornet a castigat 40 de curse din totalul de 48 de evenimente auto, insemnand un porcent de 83%.
In total Hornet a castigat 27 de evenimente  NASCAR din 34 in 1952, urmat de 22 din 37 in 1953 si 17 din 37 in 1954, o incredibila realizare avand in vedere ca acest automobil se vroia a fi unul de lux.
Originalul Fabulous Hornet se gaseste si astazi, restaurat in totalitate, in Ypsilante, Michigan.


  • 1978:  Cardinalul polonez Karol Wojtyla devine Papa sub numele de Ioan Paul al II-lea. A fost primul papă neitalian din anul 1523 şi cel de-al 266-lea Papă al Bisericii Catolice. (n.18 mai 1920 – d. 2 aprilie 2005).



Acesta avea 58 de ani in momentul in care a fost ales suveran pontif. Papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papa slav din istoria Bisericii Catolice si a avut unul dintre cele mai indelungate pontificate din istoria catolicismului, aflandu-se in fruntea Vaticanului vreme de 27 de ani.
S-a nascut in Wadowice, Polonia, pe data de 18 mai 1920. in 1938 s-a inscris la Universitatea din Cracovia, iar in aceasta perioada a inceput sa frecventeze si o scoala de teatru.
Izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a dus la suspendarea cursurilor, astfel incat Karol Wojtyla s-a angajat ca sa scape de deportare. In 1942 a inceput cursurile unui seminar care functiona clandestin in Cracovia si tot in aceasta perioada a infiintat o trupa de teatru de amatori.
Dupa incheierea razboiului s-a inscris la facultatea de teologie si a devenit preot in 1 noiembrie 1946, iar doi ani mai tarziu si-a sustinut lucrarea de doctorat la Roma.
S-a reintors in tara natala si a fost preot in mai multe parohii, precum si profesor universitar. În 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop al Cracoviei, iar in 13 ianuarie 1964 Papa Paul al VI-lea l-a facut arhiepiscop. La trei ani dupa aceasta a devenit cardinal, ceea ce i-a permis sa participe la intrunirile Consiliului de la Vatican. A fost numit in locul Papei Ioan Paul I, care a decedat la scurta vreme dupa ce a fost ales. Din pozitia de suveran pontif, Ioan Paul al II-lea a reusit sa atraga un numar insemnat de persoane spre catolicism, dar mai ales a reusit sa ajunga in locuri in care nici un alt papa nu a mers. A fost primul suveran pontif care a pasit intr-o moschee, a fost primul care s-a deplasat in tari majoritar ortodoxe, inclusiv in Romania.

A fost numit “Papa calator” datorita numeroaselor sale drumuri efectuate de la un capat la altul al lumii. A scris cinci carti si chiar a inregistrat un album cu rugaciuni. S-a stins din viata in data de 2 aprilie 2005, fiind plans nu doar de catolici, ci si de restul credinciosilor.


  • 2002:  A fost deschisă noua Bibliotecă din Alexandria.




 În formă de disc înclinat (soare răsărind din ape), aluzie la anticul mit al lui RA, biblioteca, dispusă pe terase, este un „Paradis” al meselor de lectură şi al calculatoarelor. 

Chiar dacă are cea mai mare sală de lectură din lume, planetarium, muzee de antichităţi şi de ştiinţe şi vocaţie de centru cultural complex, Biblioteca din Alexandria, cu un buget de 25 de milioane de dolari (pentru început), e departe de puterea financiară a Bibliotecii Congresului din SUA (cu un buget de funcţionare de 435 de milioane de dolari), dar ambiţionează să fie „casa cărţilor lumii”, după cum a afirmat preşedintele instituţiei, Ismail Serageddin, şi prin bogata colecţie de manuscrise, şi prin arhiva Internet. Din cele opt milioane de cărţi, la inaugurare au putut fi consultate aproximativ 240.

Să aveți o zi frumoasă!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...