Translate

sâmbătă, 22 decembrie 2018

22 Decembrie





Este a 356-a zi a anului.

Au mai rămas 9 zile până la sfârșitul anului.

Soarele răsare la 7 h 49 m și apune la 16 h 40 m.
Lună Plină 19 h 49 m.
Solstițiului de iarnă 00 h 23 m.

Zodia Capricorn: 22 decembrie — 19 ianuarie.


Citatul zilei

„Zâmbeşte şi vei avea prieteni. Încruntă-te şi vei avea riduri.”
(George Eliot (Mary Ann Evans), scriitoare britanică, n. 22 noiembrie 1819, - d. 22 decembrie 1880)


Sfânta Mare Muceniţă Anastasia Romana, 
izbăvitoarea de otravă

Sfânta şi preaviteaza Muceniţă Anastasia a trăit în Roma, pe vremea împăratului Diocleţian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, şi al unei creştine cu numele Fausta. A învăţat credinţa creştină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu şi binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinţii au măritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredinţei lui, sfânta se purta cu el fără dragoste; se prefăcea totdeauna bolnavă, ca să nu aibă nici o legătură cu el. Se îmbrăca cu haine proaste şi sărăcăcioase; stătea de vorbă numai cu femei nevoiaşe; slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla şi le ungea rănile cu untdelemn şi le dădea hrană potrivită, însoţită fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisă de soţul ei, că îi ştia faptele. S-a întâmplat însă că soţul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărţit toate averile ei săracilor. După aceea, fără să se mai teamă, slujea celor ce pătimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua şi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulţi la mucenicie. A fost prinsă, supusă la chinuri de mulţi ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor şi-a luat cununa muceniciei.
Semnificația numelui

Anastasia vine din grecescul "anastasis" care inseamna trezire, desteptare, inviere.
 
Zodia Capricorn (22 decembrie – 19 ianuarie)


Personalitatea zodiei Capricorn
Nativul Capricorn este disciplinat, loial, serios, practic, se orienteaza catre succes. Capata cu greu încredere în ceilalti. Are un puternic simt al realitatii. El se concentreaza asupra esentialului, este sârguincios, perseverent, econom, corect.
Nativul din zodia Capricorn este un om pe care te poti baza. Îsi cheltuie energia metodic si „se catara” încet spre telurile lui ambitioase. Un Capricorn merge la sigur si evita experimentele. Are aptitudini pentru profesiuni ca inginer, administrator, constructor sau mestesugar (în general în profesiuni legate de pamânt).
Daca Soarele este prost aspectat, nativul din Capricorn poate gândi si actiona în mod egoist, înclina spre supraevaluare, este încapatânat, ipocrit si, din cauza neîncrederii în ceilalti, îsi deschide cu greu inima.

Sanatate : Nativul din Capricorn este mai expus la boli cronice decât la cele acute; totusi este amenintat de fracturi, raniri, în special la genunchi sau încheieturi, reumatism, raceli, afectiuni ale stomacului si ale pielii, ca si la dereglari metabolice.
 


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 244: S-a nascut la Salona, pe coasta Dalmată, imparatul roman Diocletian; (d. 3 decembrie 311).


Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, a fost  imparat roman de la 20 noiembrie 284  până la 1 mai 305.
A incercat sa reformeze  viața religioasă prin reactivarea vechilor culte (cultul lui Jupiter devine obligatoriu pentru întregul imperiu).
In anii 303-304 a promulgat 4 edicte anticreștine, care au condus la declanșarea  celei  mai mari  persecuții din istoria imperiului împotriva acestei religii, rămase în istorie sub denumirea de persecutia lui Diocletian.


  • 1858: S-a nascut Giacomo Puccini - compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (conform cu ital. vero = adevărat).

Puccini s-a născut într-o familie cu tradiții muzicale. Tatăl său, Michele, conducea orchestra orășenească din Lucca, era organist al Domului din localitate și compusese câteva opere de calitate modestă, un Miserere și câteva cantate pe teme religioase.
Creația artistică a lui Giacomo Puccini se întinde pe o perioadă de 40 de ani, din 1884 până în 1924, timp în care a compus 12 opere. Acest număr restrâns dovedește o dată mai mult exigența artistică deosebită a compozitorului. Succesul enorm de care s-au bucurat operele lui Puccini încă din timpul vieții sale, dăinuie până în ziua de astăzi și este în continuă creștere.

  • 1885:  Fizicianul german Wilhelm Konrad Röntgen a efectuat prima radiografie, cea a mâinii soţiei sale. 


Savantul german a descoperit razele X pe 8 noiembrie a aceluiaşi an.
Începînd din 1897, radiologia era inclusă în curicula de studii la majoritatea facultăţilor de medicină din ţările Europei. Totuşi la acea vreme radiologii nu cunoşteau despre riscul iradierii cu raze X şi nu se protejau de actiunea acestora.   


  • 1900: Primul automobil Mercdes din istorie

În aceasta zi a fost livrat, catre Emil Jellinek, noul automobil construit de catre Wilhelm Maybach, automobil proiect dupa specificatiile lui Jellinek, acesta fiind primul Mercedes din istorie.
Modelul avea centrul de greutate scazut, sasiu din otel comprimat, un nou motor usor si puternic de 35CP, radiator in forma de fagure, fiind considerat primul automobil modern.
Modelul a fost denumit Mercedes, acesta fiind numele fiicei lui Emil Jellinek, insusi Jellinek fiind cunoscut in cercurile automobistice ca "Monsieur Mercedes".
Inainte de aceasta, Mercedes era propietatea Daimler Motoren Gesellschaft, si s-a inceput dezvoltarea modelului Mercedes dupa moartea co-fondatorului Gottlieb Daimler.
Numele Mercedes a fost inregistrat oficil abia pe 26 Septembrie 1902, acesta fiind folosit pentru a reprezenta brandul DMG, mai tarziu devenind Mercedes-Benz, folosit si astazi, in urma fuzionarii DMG cu Benz & Cie, in 1926. Firma Benz & Cie a fost fondata de catre Karl Friedrich Benz in 1883.


  • 1989: Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii

1104 morţi, dintre care 162 înainte de 22 decembrie, iar 942 după 22 decembrie; 
 3352 răniţi, dintre care 1107 înainte de 22 decembrie şi 2245 după 22 decembrie. 
Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea președintelui Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație; România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați.
Revolutia Romana a dus la schimbarea regimului comunist. Dupa o noapte insangerata pe strazile Bucurestiului, muncitorii de pe marile platforme au ocupat inca de dimineata Piata Universitatii.
Cu putin inainte de ora 10.00, Nicolae Ceausescu a convocat, in sediul C.C. al PCR, ultima sedinta a CPEx. El a anuntat ca, datorita situatiei extrem de grave, a preluat conducerea armatei si a hotarat sa instituie starea de necesitate in intreaga tara.
Despre generalul Vasile Milea, care a fost gasit impuscat cu putine minute in urma in sediul Comitetului Central, fostul dictator a afirmat ca a fost un tradator de tara.
Putin dupa  ora 10.00, postul de radio a anuntat introducerea starii de necesitate in intreaga tara, printr-un decret semnat de Ceausescu. Cetatenii – conform decretului – nu aveau voie sa se intruneasca in grupuri mai mari de 5 persoane.
In ciuda interdictiilor, situatia a inceput sa se precipite in toata Romania unde au izbucnit proteste anticomuniste.
In Capitala, manifestantii stransi in fata sediului C.C. al PCR au fortat usile si au patruns in cladire, determinandu-l pe Ceausescu sa fuga cu un elicopeter de pe acoperis. La orele amiezii, la radio si televiziune s-a transmis vestea fugii dictatorului, ceea ce a provocat valuri de bucurie in intreaga tara.
Mii  de romani au iesit pe strazile marilor orase pentru a saluta caderea regimului comunist. In aceeasi zi a fost constituit Frontul Salvarii Nationale (FSN), din Consiliul de conducere al acestuia facand parte 39 de persoane.
Ion Iliescu a citit la posturile de radio si televiziune “Comunicatul catre tara al Consiliului FSN”, care avea ca principale obiective: instaurarea unui sistem democratic si pluralist de guvernamant; organizarea de alegeri libere in luna aprilie 1990; separarea puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca in stat.
Armata a trecut de partea demonstrantilor insa acest lucru nu a impiedicat varsarea de sange si in zilele urmatoare ale revolutiei.


  • 1989: Poarta Brandenburg din Berlin, care timp de 30 de ani a despartit Germania de Est de cea de Vest, a fost redeschisa.

Poarta a devenit un simbol al unitatii germane. La scurta vreme dupa acest eveniment, autoritatile au dat ordin sa fie deschise si granitele dintre cele doua state.

Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...