duminică, 25 noiembrie 2018

Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor





Unul dintre sfinţii cei mai apropiaţi copiilor este prăznuit în luna noiembrie, pe data de 26. Este vorba de Sfântul Stelian Paflagonul, considerat ocrotitor al pruncilor şi al familiei creştine. 
Viaţa sa de rugăciune, râvna şi iubirea de Dumnezeu l-au învrednicit de darul facerii de minuni, tămăduindu-i mai ales pe copiii bolnavi.
Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.
La o vârstă potrivită, plin de iubire dumnezeiască şi povăţuit de Duhul Sfânt, el şi-a împărţit averea săracilor şi s-a retras în pustiu, pentru a se adânci în rugăciune şi cunoaşterea lui Dumnezeu. A intrat într-o peşteră unde primea hrană de la înger. Dar, spre deosebire de alţi pustnici, el nu s-a retras cu totul din lume, ci, din dragoste pentru oameni, mergea printre ei şi îi ajuta, întorcându-se apoi la chilie pentru odihnă.
Pentru viaţa de curăţie şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit de darul tămăduirii. Într-o noapte, în timp ce se ruga, Sfântul Stelian a simţit prezenţa lui Dumnezeu şi a fost copleşit de Duhul Sfânt. În ziua următoare, chipul său strălucea arătând o bucurie profundă şi o linişte sufletească pe care nu o mai cunoscuse până atunci.
Într-unul din drumurile sale obişnuite în care mângâia şi alina, Sfântul Stelian a pus mâna pe creştetul unui copil suferind şi a simţit cum puterea lui Dumnezeu trece prin mâna sa întinsă asupra copilului bolnav. Copilul s-a tămăduit imediat şi de atunci sfântul a început să fie căutat de oameni aflaţi în suferinţă, copii, tineri sau bătrâni. Aceştia, prin rugăciunea sfântului, dar şi prin rugăciunea şi credinţa lor, luau tămăduire de la Dumnezeu.


Nu întâmplător, Sfântul Cuvios Stelian este pictat cu un copil în braţe, el este îngerul păzitor al micuţilor bolnavi pentru care ridică rugi şi-I scapă de suferinţe. Blând, binevoitor şi iubitor Astfel, prin grija faţă de copii şi familii, prin tămăduirea copiilor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian avea să devină ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul său. Era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare. Şi-a trăait viaţa în sihăstrie, mergând printre oameni numai pentru a-i sfătui şi a-i alina. Aşa s-a întâmplat odată să întâlnească un copil rănit. Şi-a pus atunci mâna deasupra lui şi, pe dată, acesta şi-a revenit. Mulţi micuţi au fost salvaţi De atunci, a început să ajute atât pe copiii bolnavi, cât şi pe cei care aveau nevoie de îndrumare duhovnicească, familii din diverse categorii sociale cerându-i să le educe copiii. Rugăciunile lui au fost de ajutor şi femeilor care nu puteau avea prunci, iar atunci când o boală aducătoare de moarte a început să secere pruncii, părinţii l-au chemat pe Sfântul Stelian şi mulţi dintre micuţi au fost salvaţi. Chiar şi după moartea lui, a continuat să facă minuni pentru copiii ai căror părinţi îl chemau în ajutor.
Multe familii îi încredinţau Sfântului Stelian educaţia copiilor lor şi astfel a luat naştere un loc unde mamele îşi puteau lăsa copiii cât timp ele se ocupau de treburile zilnice.
Astfel, prin grija faţă de copii şi familii, prin tămăduirea copiilor, dar şi prin ajutorul dat mamelor, Sfântul Stelian avea să devină ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. Grija sa pentru copii se vedea mereu pe chipul său. Era mereu blând, binevoitor, plin de dragoste pentru cei din jur, având mereu un cuvânt de mângâiere pentru fiecare.

Sfinte Moaste ale Sfântului Stelian se pastreaza la Biserica Sf. Stelian - Lucaci din Bucuresti (str. Logofat Udriste nr. 6-8), unde se afla din anul 1736, fiind daruite acestei biserici de catre Mitropolitul stefan al tarii Românesti, ctitorul acesteia. În ziua de pomenire a Sfântului, racla este scoasa în curtea sau pridvorul bisericii, spre închinare credinciosilor. Fragmente ale moastelor Sfântului mai sunt si la Biserica Mihai-Voda si la Biserica Icoanei din Bucuresti. 

Semnificația numelui Stelian
Origine: Grecesc
Desi este asemanator cu numele Stela (stea) nu are nicio legatura cu acesta.
Stelian provine din cuvantul stylos - stalp, coloana.
Sfantul Stylianos din sec VII este considerat a fi patronul copiilor.
Semnificatii pentru numele Steliana:
Forma feminina a numelui Stelian - desi pare ca numele de Stelian sau Steliana ar avea aceeasi origine ca numele de Stela, realitatea este alta. Aceste nume sunt total diferite din punct de vedere istoric si etimologic, primul fiind creat de romani, iar cel de-al doilea de greci.
 Numele grecesc de Stylianos isi are originea in viata unui pustnic crestin, pe nume Simion, care a trait in secolul al V-lea d.Hr. Acesta a avut ideea de a-si petrece viata in varful unui stalp. Aceasta forma de practiva ascetica a facut scoala in rasaritul Europei, unde exemplul lui Simion Stalpicul a fost urmat de numerosi credinciosi, deveniti supranumiti "stalpnici". Asa se face ca din grecescul "styllos", tradus prin "stalp, coloana", s-a format in perioada bizantina Stylianos, nume sub care a fost sanctificat un alt pustnic din Adrianopole. Cultul acestuia a contribuit la raspandirea numelui, ajuns si la noi prin filiera slava.
Forme vechi ale numelui sunt gasite in documente: Stelea este ctitorul bisericii cu acelasi nume din Targoviste, construita in secolul al XV-lea; tot Stelea a fost si numele unui spatar de la inceputul secolului al XVII-lea, a a carui amintire este pastrata si de numele unei strazi din Bucuresti; Stilea, Stilian, Tilian, Stelica (forma foarte frecventa astazi in mediul rural).

 Ziua onomastica este sarbatorita de calendarele ortodox si catolic pe data de 26 noiembrie.

Nume inrudite cu Stelian
Aster, Estela, Stelian, Steliana, Stelica, Stelu
In italiana intalnim forma Stiliano, in spaniola - Estiliano, greceste - Styliano, Stellianos, bulgara - Stilian etc.


2 comentarii:

  1. buna ziua!As putea folosi informatii din blogul dumneavoastra pentru a putea concepe materiale didactice pentru elevii mei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună ziua! Puteți folosi orice informație, conținutul blogului este public și este alcătuit tot din materiale de pe internet. Mă bucur că folosește cuiva.

      Ștergere

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!