Translate

duminică, 4 februarie 2018

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului






Ziua Mondială contra Cancerului este marcată pe 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul. Ziua Mondială contra Cancerului a fost fondată de către Uniunea Internațională de Control al Cancerului - UICC pentru a sprijini obiectivele Declarației de la World Cancer, scrisă în 2008. Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzate de cancer.

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfășurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianțe puternice între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie și mass-media în lupta împotriva cancerului. 



Carta de la Paris a stabilit data de 4 februarie a fiecărui an pentru marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului. UICC este responsabil pentru coordonarea manifestărilor din această zi, fiind sprijinit de diverși parteneri și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Energie Atomică. 




Începând cu anul 2016 şi până în 2018, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: ''We Can. I Can'' (Noi putem. Eu pot.), un îndemn atât colectiv, cât şi individual de a lupta împotriva cancerului, notează http://www.worldcancerday.org. Se pune accent pe prevenţie, depistarea precoce a tumorilor maligne şi tratamentul acestora, fie el şi doar paleativ, în unele cazuri.

Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. Extinderea poate afecta şi zonele apropiate tumorii, dar pot apărea metastaze şi în zone îndepărtate. Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume, afectând anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial.

În prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an, în lume, dintre care 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani), precizează https://www.uicc.org. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.

Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

UICC este un consorţiu mondial, care are ca membre peste 800 de organizaţii care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de ţări. UICC a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006.

Din 2015, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este marcată şi în România.

''Sunt peste 200 de tipuri de cancer descoperite în lume şi doar 65 de milioane de oameni. Împreună putem să accelerăm progresul în lupta împotriva cancerului prin campanii de conştientizare, informare şi prevenţie în rândul populaţiei. 'Să Fim Împreună Împotriva Cancerului' este Campania pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România va continua să o desfăşoare an de an, alături de Voi'', este mesajul transmis pe site-ul http://fabc.ro.


Datele statistice arată că, în fiecare lună, 600.000 de oameni mor în lume din cauza cancerului și multe din aceste decese ar putea fi evitate dacă guvernele s-ar implica mai mult, bugetând corect programele de prevenție, diagnostic și tratament, potrivit scoalapacientilor.ro. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global ce are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singură temă pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului. Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare a cancerului în rândul publicului larg și prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii. Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului - Union for International Cancer Control (UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare. În prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului în întreaga lume, iar dintre aceştia 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30 şi 69 de ani). Având loc sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot”, campania Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului 2017, derulată de Institutul Național de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, explorează acțiuni ce trebuie întreprinse pentru a salva vieți, pentru a atinge o mai mare echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face din lupta împotriva cancerului o prioritate la cele mai înalte niveluri politice, punctează scoalapacientilor.ro.


Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în întreaga lume, potrivit OMS, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. În prezent, 7,6 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului în întreaga lume, iar, dintre aceștia, 4 milioane mor prematur (cu vârste între 30-69 de ani). 1,5 milioane de persoane, care suferă de această boală, ar putea fi salvate, dacă ar fi luate măsuri decisive pentru a atinge obiectivul OMS ''25 by 25'': reducerea deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în anul 2025. Cele mai afectate sunt țările în curs de dezvoltare. La nivel mondial, este estimată o creștere a îmbolnăvirilor ajungând la 19,3 milioane de cazuri (pe an) în 2025, comparativ cu 14,1 milioane în 2012.

În România, conform Centrului Național de Statistică și Informatică în Sănătatea Publică, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, în aceeași perioadă a anului 2012. O statistică a Organizației Mondiale a Sănătății publicată în 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de țări, în ceea ce privește numărul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Țara noastră se situează pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar și prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani. Conform OMS, rata mortalității prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est, și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE Aceasta se explică în primul rând prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Uniunea internațională pentru controlul cancerului este un consorțiu mondial, care are ca membre peste 800 de organizații, care luptă împotriva cancerului, din peste 155 de țări. UICC a organizat pentru prima dată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului în 2006. 
1. Mit: Nu trebuie să vorbim despre cancer.

Adevăr: Este necesar să vorbim despre cancer. Un diagnostic de cancer este un eveniment care schimbă viaţa pentru majoritatea oamenilor, evocă de obicei sentimente de şoc, frică, furie, tristeţe,  singurătate şi anxietate.  Însă, vorbind despre cancer, membrii familiei, prietenii şi colegii vă pot ajuta pentru a atenua aceste sentimente, chiar dacă mulţi oameni consideră că este dificil. În cele mai multe comunităţi, cancerul rămâne tabu şi persoanele ce suferă de această boală sunt stigmatizate şi discriminate.


2. Mit: Nu există semne sau simptome de cancer.

Adevăr:Recunoaşte semnele  şi simptomele. Pentru mai multe tipuri de cancer există semne şi simptome de avertizare şi beneficiile de depistare precoce sunt incontestabile. Este adevărat că semnele şi simptomele timpurii nu sunt cunoscute pentru toate tipurile de cancer, dar pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de col uterin, piele, colorectal pot fi recunoscute şi depistate.

3. Mit: Nu pot să fac nimic privind cancerul.

Adevăr:  Există strategii privind prevenirea cancerului care se pot face la un nivel de individ, comunitate şi societate. O treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite. Condiţiile în care trăiesc şi muncesc oamenii, stilul lor de viaţă, influenţează sănătatea şi calitatea vieţii lor. Politici şi programe globale, regionale şi naţionale care promovează un stil de viaţă sănătos sunt esenţiale pentru a reduce cazurile de cancer, care sunt cauzate de factori cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.
4. Mit: Eu nu am dreptul la îngrijiri de cancer.

Adevăr: Toţi oamenii au dreptul de a avea acces la tratamente şi servicii de îngrijiri de cancer eficiente, în condiţii de egalitate. Bolnavii din comunităţile cu resurse scăzute de multe ori suferă şi mor din cauza lipsei de conştientizare, resurse şi acces la servicii accesibile şi de calitate. Inechităţile de gen, resurse, cultură şi investiţii insuficiente, la nivel de asistenţă medicală primară restricţionează accesul la tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...