marți, 13 martie 2018

Ziua numărului Pi







Numărul exprimă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său.
În secţiile de ştiinţe exacte din universităţi, ziua este sărbătorită prin câteva manifestări şi, tot cu această ocazie, fast-food-urile pregătesc faimoasele plăcinte 'Pi Pie' (a se citi 'pai pai'). Universitatea americană Princetown a organizat un week-end special dedicat valorii pi. Şi alte manifestări legate de pi vor avea loc, printre care proiecţia primului film al lui Darren Aronofsky, 'Pi' (1997), sau piesa cu acelaşi nume a cântăreţei Kate Bush. 
Ziua Pi. Ziua pi este o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume. Ziua numărului Pi, o constantă frecvent utilizată în formulele de calcul din matematică, fizică şi inginerie, este celebrată pe plan mondial de iubitorii acestor discipline. π (pi) = 3.14159265359..... 
Ziua Pi. Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. Aceeași secundă a conținut de asemenea un anumit moment, numit Pi Instant, corespunzător tuturor cifrelor lui π.



ce este pi? Numărul π (sau, dacă preferați, pi) este o constantă matematică egală cu raportul dintre perimetrul și diametrul unui cer (sau cu raportul dintre aria și pătratul ariei sale). Valoarea este de aproximativ 3,14 iar denumirea ei provine de la grecesc “περίμετρος” – perimetros.

ce este Ziua Pi? Este o zi în care se sărbătorește pe plan internațional numărul pi. O zi care, pentru prima dată a fost sărbătorită pe data de 14 martie 1988.

de ce pe 14 martie? Pentru că această dată însemană luna trei, ziua 14 – 3/14.cum se sărbătorește? Americanii o sărbătoresc mâncând plăcintă (pie).

și un fapt amuzant: pe 22 iulie se sărbătorește Ziua Aproximării lui Pi (scrisă în formatul american de afişare a datelor ca 22/7, ce reprezintă împărţirea numărului 22 la numărul 7, iar rezultatul este o valoare aproximativ a lui Pi).


 Faimosul Pi este celebrat şi pe 10 noiembrie (sau 9 noiembrie în anii bisecţi), întrucât acea zi este cea de-a 314-a din calendarul gregorian.
De ce însă 14 martie? Această dată nu include însă niciun element care să ţină de vreo aniversare. Explicaţia constă în formatul american de scriere a datelor calendaristice. Astfel, această dată se scrie 3/14. Respectiva scriere se apropie de valoarea 3,14 care reprezintă aproximarea obişnuită, din trei cifre, a numărului Pi.
 
14 martie (în sistem american 3/14) este ziua dedicată fascinantului număr pi (3,14). Întrucât pi este număr irațional, el are un număr infinit de zecimale care nu conțin secvențe ce se repetă.
Numărul exprimă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său.
Ziua Mondială a Numărului Pi, o iniţiativă apărută la început în Statele Unite ale Americii pentru a promova matematica în rândul copiilor, s-a transformat în ultimii ani într-un veritabil "Crăciun al tocilarilor", afirmă The Guardian, fiind sărbătorită în lumea întreagă atât de către copii, cât şi de adulţi, cel mai adesea prin degustări de plăcinte. Cuvântul "pie" din limba engleză înseamnă "plăcintă" şi are o pronunţie similară cu aceea a numărului Pi.
În şcolile din Swansea, un oraş din Marea Britanie, elevii au avut dreptul de a mânca plăcinte în timpul orelor de matematică.
Evenimentele asociate cu această sărbătoare au fost încurajate şi de guvernul din Ţara Galilor, care a declarat ziua de sâmbătă drept "Pi Day Cymru", pentru a-l onora pe matematicianul William Jones, născut în Anglesey, care a propus simbolul π pentru numărul Pi în anul 1706.
William Jones nu a fost primul matematician care a înţeles faptul că raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său reprezintă un număr care sfidează calculele facile. Însă el a fost primul care a propus ca acest raport să fie denumit cu ajutorul simbolului π, sugerându-l într-o carte, ca un fel de abreviere pentru cuvântul "perimetru".
Cercul reprezintă cea mai elementară formă bidimensională care poate fi desenată. El poate fi trasat cu un compas sau cu ajutorul unui creion ataşat de o sfoară care execută o mişcare circulară.



Fascinaţia savanţilor pentru numărul Pi provine din faptul că raportul dintre cele mai simple cantităţi măsurabile ale cercului - circumferinţa şi diametrul - produc un număr care este atât de complicat: expansiunea sa de după virgulă continuă la infinit, generând o secvenţă de zecimale care nu se repetă şi nu formează niciun tipar.
Contrastul dintre simplitatea definiţiei sale şi complexitatea rezultatelor sale a făcut ca numărul Pi să devină un veritabil simbol cultural. Pi a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind glorificat în multe feluri, inclusiv printr-un cântec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky şi un parfum lansat de casa Givenchy.


Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.
Lăsând la o parte rolul său major în ştiinţele exacte, Pi este de asemenea singurul număr care a inspirat propriul său gen literar, "pilish", în care lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi.
De exemplu: "It's a bash, a party: celebrate Pi!" ("Este o petrecere: Sărbătorim Ziua Pi!").


În propoziţia din limba engleză, primul cuvânt are trei litere, al doilea o literă, al treilea are patru etc. Recordul absolut în acest gen literar inedit este americanul Mike Keith, al cărui roman "Not a Wake" corespunde cu precizie primelor 10.000 de zecimale ale numărului Pi.
Pi reprezintă, de asemenea, sursa de inspiraţie a unei competiţii sportive: Memorarea Pi, în cadrul căreia participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului Pi.
Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, afirmă că a stabilit un nou record mondial în această privinţă, după ce ar fi recitat în public primele 100.000 de zecimale ale numărului Pi. El ar fi avut nevoie de 16 ore şi 30 de minute pentru a stabili acest record.
Oficial, recordul mondial Guinness este deţinut de chinezul Chao Lu, care a recitat în public primele 67.890 de zecimale ale numărului Pi.
Scrierea de texte în genul literar "pilish" şi competiţiile de memorare reprezintă metode tradiţionale de sărbătorire a Zilei Mondiale a Numărului Pi, însă cele mai populare activităţi implică de obicei degustările de plăcinte, preparate cu această ocazie în formă circulară. În Statele Unite, unde Pi Day are cea mai mare vizibilitate, magazinele marchează această zi specială adoptând preţul special de 3,14 dolari pentru o plăcintă.



O altă coincidenţă fericită constă în faptul că 14 martie reprezintă de asemenea ziua de naştere a lui Albert Einstein, adăugând astfel un element de respectabilitate ştiinţifică unei sărbători insolite. În Princeton, oraş din statul american New Jersey, unde Einstein a locuit vreme de două decenii, Pi Day este una dintre cele mai importante zile ale anului, în timpul căreia sunt organizate zeci de evenimente, inclusiv o paradă, un concurs de aruncat plăcinte şi o competiţie la care participă persoane care seamănă din punct de vedere fizic cu celebrul savant.


Numărul π (adesea scris pi) este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferinţa şi diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian; este aceeaşi valoare ca şi raportul dintre aria unui cerc şi pătratul razei sale. Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones în 1706. Valoarea constantei este egală aproximativ cu 3,14159 în notaţia zecimală obişnuită. Numărul Pi este una dintre cele mai importante constante din matematică şi fizică: numeroase formule din matematică, inginerie şi alte ştiinţe implică folosirea lui π.
Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.
 



Prima sărbătoare oficială a constantei Pi, a fost organizată în 1988 de fizicianul Larry Shaw, supranumit și „prințul Pi”, la Explorarium, legendarul muzeu de știință, artă și percepție umană din San Francisco. De atunci festivalul a devenit o tradiție anuală care include activități PI, o paradă pe un traseu circular și bineînțeles consumul de plăcintă Pi.
Și cum celebrarea constantei matematice a devenit un cult, iată cele mai neobișnuite fapte  care circulă în jurul numărului π.
O eroare cu valoare fixă
În 1897, Indiana General Assembly a fost la un pas să adopte un proiect de lege prin care să îi atribuie constantei valoarea de 3,2 – la cererea unui matematician amator. Din fericire un coleg priceput în tainele științei exacte, aflat din întâmplare în preajmă a intervenit și a oprit proiectul înainte să devină lege.
Fluviul șerpuit și constanta pi
Dacă ne referim la un fluviu care are un traseu sinusoidal, pâna la vărsrea sa în mare, raportul dintre dintanța – în linie dreaptă – de la izvor până la gura de vărsare și lungimea reală a răului este un număr foarte apropiat de valoare 3,14.
Pi – rațional și transcedent
Numărul pi este un număr irațional pentru că valoarea sa nu poate fi exprimată exact sub formă de fracție, cu numărătorul și numitorul numere întregi.
Dar numărul pi este și un număr transcendent, ceea ce înseamnă că nu poate fi rezultatul unor ecuații algebrice cu coeficienți numere întregi.
Numărul fără sfărșit
Ca un număr irațional și transcendent, numărul pi va continua la nesfârșit, fără să respecte un anumit model matematic. Dacă în 1873, William Shanks cunoștea primele 527 de cifre corecte ale constantei, în 2004, japonezul Yasumasa Kanada, ajutat de un supercomputer a reușit să afle 1.241 miliarde de cifre, fără să găsească și o anumită ordine matematică. Pe de altă parte Chao Lu, student din China, este cel care a memorat, fără eroare, nu mai puțin de 67.890 cifre ale constantei Pi, recordul său fiind recunoscut de Guinness World Records.
Telefonul Pi
Cum ar fi dacă la un singur apel cineva v-ar recita nesfârșitul număr pi? Proiectul pi Phone, care permite acest lucru, a fost creat de Christopher Poole și  funcționează fără probleme, momentan doar în SUA.
Constanta Pi – o sursă de inspirație
În mitologia greacă, Euterpe a fost considerată muza poeziei lirice și muzicii, dar în zilele noastre constanta pi este sursă de inspirație pentru muzicienii care iubesc matematica. Michael John Blake, a  creat o reprezentare muzicală pentru 31 din zecimalele numărului pi cu la 157 de bătăi pe minut (care poate fi interpretat ca 314:2).


Care este cel mai potrivit moment pentru a ne aduce aminte de Pi? Evident, astăzi 14 martie 2015, ora 9:26:53, adică 3, 141592653 sau primele zece cifre ale constantei.
Ziua de astăzi este una specială și datorită faptului că astăzi este celebrat Albert Einstein, care este sărbătorit cu fast la Princeton, în New Jersey, unde savantul a trăit mai bine de două decenii. Festivităţile au legătură, mereu, şi cu sărbătoarea "pi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!