Translate

joi, 15 martie 2018

16 Martie




Este a 75-a zi a anului.
Au mai rămas 290 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 18 h 23 m.



Citatul zilei


“Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poţi să vezi foarte departe.” (Constantin Brâncuşi, n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris)


Ziua mondială a somnului (World Sleep Day - WSD)


Ziua Internaţională a Somnului este sărbătorită începând din 2008 în cea de-a treia zi de vineri din luna martie.

Ajunsă la ediția cu numărul zece, este o inițiativă a Asociației Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenția asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât și asupra societății. Sunt promovate metode preventive care ne pot feri de problemele legate de somn și variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecțiuni.


Marcată în preajma zilei echinocțiului de primăvară, începând cu 2008, Ziua mondială a somnului a devenit un eveniment internațional, care în acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos, care împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice adecvate, înseamnă sănătate și bună dispoziție.

Tema din acest an a Zilei mondiale a somnului este ''Sleep Soundly, Nurture Life''. În comunicatul de presă al evenimentului, Arianna Huffington, autoarea cărții ''The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time'' scrie: ''Trăim în epoca de aur a științei somnului — care ne dezvăluie toate modurile în care somnul și visele joacă un rol vital cu privire la deciziile pe care le luăm, la inteligența emoțională, funcțiile cognitive, productivitate și creativitate. Pe scurt, știința a demonstrat că somnul este esențial pentru a ne spori performanțele. Este limpede, așadar, că dacă vrem cu adevărat să avem o viață împlinită, trebuie să începem cu somnul.''


Conform http://www.worldsleepday.org/, un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului și să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică și psihică.

În luna ianuarie 2017, a fost făcut public un studiu potrivit căruia somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Astfel, oamenii de știință au prelevat probe de sânge de la 11 perechi de gemeni identici cu obiceiuri de somn diferite și au descoperit că sistemul imunitar al celor care dormeau cel mai puțin era mai slăbit în comparație cu cel al fraților lor, potrivit Medical Express. ''Ceea ce arătăm noi este că sistemul imunitar funcționează cel mai bine atunci când (corpul — n.r.) are parte de somn suficient. Șapte sau mai multe ore de odihnă sunt recomandate pentru o sănătate optimă'', susține autorul principal al studiului, dr. Nathaniel Watson, co-director al Centrului pentru medicina somnului din cadrul Universității din Washington și de la Centrul Medical Harborview.

Somnologia este un subiect care îi preocupă și pe medicii români. De exemplu, o cercetare prezentată de medicul pediatru Mihaela Oros, președinte al Asociației pentru Tulburările de Somn la Copii și Adolescenți, în luna martie 2016, a arătat că unul din zece copii riscă tulburări ale respirației în timpul somnului. "9,6% dintre copiii din România sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, dintre care forma cea mai severă este apneea obstructivă. 
Copiii care sunt la risc pentru această problemă pot avea semne în timpul nopții sau în timpul zilei. Principalele semne sunt sforăitul, somnul agitat, transpirația în timpul somnului. Peste zi, de la somnolență, mai rară totuși la copii față de adulți, copilul poate fi agitat, hiperactiv, are tulburări de învățare, anxietate, depresie. Acestea sunt semnele comportamentale cognitive, dar există și probleme de imunitate, în sensul scăderii acesteia, infecții respiratorii frecvente, otite recurente. Nu în ultimul rând, o problemă foarte importantă este în legătură cu greutatea fie în sensul obezității, fie al faptului că cei mici nu mai cresc în greutate în ritmul normal", a explicat medicul pediatru.

Ziua mondială a somnului este coordonată de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (AMMS), ce are ca scop conștientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu. Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puțin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist. Tulburările de somn constituie o problemă globală ce amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii. O mai bună înțelegere a condițiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obținut în urma controalelor la specialiștii în domeniu ar conduce la o scădere a efectelor negative prin reducerea tulburărilor de somn.

Asociația Mondială a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igienă pentru a avea un somn natural și sănătos. Condițiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil și dispozitivele electronice pot modifica somnul.

 😂

Importantă pentru calitatea somnului este și menținerea unei respirații regulate în timpul somnului. Întreruperea frecventă a funcției respiratorii, în perioada de somn, reprezintă o tulburare omniprezentă și comună numită apnee în somn, care afectează 17% dintre bărbați și 9% din femeile de vârstă mijlocie și peste, la nivel mondial, potrivit AMMS. Un număr deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburări ale somnului, persoanele care suferă de apnee în somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de mașină din cauza oboselii.

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc și pentru anumite stări mentale, precum depresia și anxietatea. Imposibilitatea de a obține un somn de calitate poate reduce capacitatea de concentrare, lipsa de atenție, precum și scăderea capacității de muncă, în timp ce riscul de accidente creștere. Pornind de la aceste aspecte, această zi reprezintă o oportunitate de a organiza diverse activități pentru a informa populația atât asupra riscurilor lipsei somnului, cât și a pașilor ce trebuie făcuți pentru a obține un somn de calitate.

Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 și 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.

Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn, în timp ce oamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.

Ziua Mondială a Somnului 2018 are motto-ul “Păstrează-ți ritmul și bucură-te de viață!”, menit să sublinieze importanța ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos. Motto-ul a fost inspirat de studiile celor trei laureați ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2017.
Circuitele circadiene se referă la evenimente ciclice din organism legate de  ritmurile eliberării unor hormoni, temperatura corporală și nivelurile de tensiune. Aceste ceasuri biologice sunt afectate de factorii de mediu, cum ar fi lumina soarelui sau modificarea fusului orar, iar dereglarea lor poate creşte riscul de tulburărilor de somn, afecta sănătatea mentală sau poate conduce la probleme cronice precum obezitatea, hipertensiunea arterială și diabetul.
Cercetările arată că petrecem până la o treime din viața noastră dormind. Somnul este o nevoie umană de bază, la fel ca şi alimentaţia și hidratarea, și este crucial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală. Persoanele care beneficiază noaptea de un somn fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate și alte boli cronice.
„Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții. 35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic și psihic, însă rata celor care caută ajutor profesional este încă mică, în condițiile în care cele mai multe tulburări de somn sunt prevenibile sau tratabile” a declarat Prof. Dr. Florin Mihălţan, Președintele Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.
Ca și activitatea fizică și nutriția, somnul este esențial pentru reglarea metabolică la copii și la adulti. Datele epidemiologice din ultimii ani reflectă trendul paralel al scăderii duratei de somn și creșterii afecțiunilor metabolice precum obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.  Există dovezi care demonstrează legătură între durata somnului și obezitatea infantilă.
“În România, 9,6% dintre copii sunt la risc pentru tulburări de respirație în timpul somnului, conform primului studiu efectuat în acest sens, în țara noastră. Se descrie în prezent și la copii tipul II de sindrom de apnee în timpul somnului, cu obezitate. Aceasta asociere, care combină fragmentarea somnului cu afectarea oxigenării, are un risc mai mare pentru rezistența la insulină și posibil diabet. În același timp, obezitatea constituie un factor de risc pentru apnee de somn”, a declarat Dr. Mihaela Oros, preşedintele Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi. 
Ziua Mondială a Somnului este organizată pentru a mări gradul de conștientizare a tulburărilor de somn și a impactului negativ avut asupra societății.
Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1521: Navigatorul portughez Fernando Magellan a ajuns pentru prima dată în Insulele Filipine.



Fără a exagera în vreun fel, Fernando Magellan este unul dintre acei puţini oameni care au schimbat soarta şi evoluţia omenirii. Cu toate că privită prin ochii prezentului, realizarea sa nu pare deloc una epocală, la scara istoriei, ocolul în premieră al Pământului este echivalent cu episodul aselenizării din cadrul istoriei recente. Spirit cutezător, atras de cunoaştere şi aventură în egală măsură, Fernando Magelan s-a dovedit a fi un om care a impulsionat întreaga evoluţie a omenirii. Căci în urma reuşitei sale, lumea nu a mai fost deloc aceeaşi.
Traversând Oceanul Pacific escadra lui Magellan a străbătut cel puțin 17 000 km, din care o mare parte în apele Polineziei de sud și Microneziei, unde sunt presărate nenumărate insule mici. Este uimitor că în tot acest timp călătorii n-au întâlnit decât „două insulițe pusti, pe care au găsit doar păsări și copaci”.



La 6 martie 1521 au apărut la vest trei insule locuite (din arhipeleagul insulelor Mariane). Zeci de luntri ale băștinașilor au ieșit în întâmpinarea străinilor „Sunt săraci, dar foarte îndemânatici și mai cu seamă hoți foarte iscusiți și de aceea am denumit insulele acelea Insulele Hoților (Ladrones)” scrie Pigaffeta.
În dimineața zilei de 16 martie 1521, după ce a mai parcurs spre vest 2 000 km, în dreptul paralelei de 10 grade latitudine nordică, escadra s-a apropriat de un grup de insule din Asia de est denumite ulterior insulele Filipine.
Oricum s-ar fi calculat distanța parcursă de corabiile lui Magellan din America până în primele insule mari, ea s-a arătat a fi mult mai mare decât distanța dintre Lumea Nouă și Japonia indicată pe hârtile existente la acea vreme. Magellan a dovedit că între America  și Asia se află o uriață intindere de apă, mult mai largă decât Oceanul Atlantic.Într-adevar, Columb a traversat pentru prima oară Oceanul Atlantic intr-o luna si ceva, pe cand lui Magellan i-au trebuit pentru traversarea Oceanului Pacific mai mult de trei luni, deși a avut o vreme minunată și vânt prielnic.
Descoperirea strâmtorii dintre Oceanul Atlantic și Marea de Sud și călătoria lui Magellan pe Marea de Sud au produs o adevărată revoluție în geografie. S-a dovedit că cea mai mare parte din suprafața globului nu este acoperită de uscat, ci de ocean și că exista un ocean Mondial unic.


  • 1789:  S-a născut Georg Simon Ohm, fizician şi educator german.



La data de 16 martie 1789, s-a născut fizicianul german Georg Simon Ohm, cel care a descoperit legea care îi poartă numele, „Legea lui Ohm”.  În onoarea sa, unitatea internaţională de măsură a rezistenţei electrice, de asemenea, îi poartă numele.

Folosind echipament creat de el însuşi, Ohm a descoperit proporţionalitatea dintre diferenţa de potenţial, intensitatea curentului electric şi rezistenţa electrică, care a devenit cunoscută în lumea ştiinţifică începând cu 1826 şi până azi ca legea conducţiei electrice, dar mai ales ca legea lui Ohm.



Ohm a adus numeroase contribuții la dezvoltarea fizicii. Teoria sirenelor și interferența luminii polarizate în cristale se numără printre cele mai semnificative.

Fizicianul s-a stins din viaţă pe 6 iulie 1854, la Munchen.



  • 1821: Tudor Vladimirescu a lansat „Proclamaţia către bucureşteni”, prin care îi chemă pe aceştia la luptă antiotomana.

Tudor Vladimirescu, ajuns la Bolintin, a lansat „Proclamaţia către bucureşteni”, prin care îi chema la luptă antiotomana; dată (16.III.1821) este înscrisă şi pe documentul programatic al Revoluţiei de la 1821, intitulat „Cererile norodului românesc”. La 21 martie va intra în Bucureşti, pentru că în următoarele zile să-şi aşeze tabăra militară pe platoul de lângă Mănăstirea Cotroceni, lăsând garnizoane de panduri şi la manăstirile Mihai Vodă, Antim şi la Mitropolie.

 “Către toţi locuitorii din oraşul Bucureştilor, parte bisericească şi mirenească, boierească şi negustorească, şi către tot norodul. Pricinile care m-au silit a apuca armele, sunt: pierderea privilegiurilor noastre şi jafurile cele nesuferite care le pătimea fraţii noștri. Mai naintea intrării mele în Bucureşti, cu cale am socotit să vă vestesc mai întâi ca din partea norodului uitare de istov celor mai nainte lucrate; şi să vă chiem pe toţi ca să vă uniţi cu norodul şi să lucraţi cu toţii dinpreună obşteasca fericire, făr’ de care norocire în parte nu poate fi. Fraţilor! Câţi n-aţi lăsat să se stingă în inimile dv. sfânta dragoste cea către patrie, aduceţi-vă aminte că sunteţi părţi ale unui neam; şi că, câte bunătăţi aveţi, sunt răsplătiri din partea neamului către strămoşii noştrii pentru slujbele ce au făcut. Ca să fim şi noi vrednici acestei cinstiri ale neamului, datorie netăgăduită avem să uităm patimele cele dobitoceşti şi vrăjbele care ne-au defăimat atât, încât să nu mai fim vrednici a ne numi neam. Să ne unim dar cu toţii, mici şi mari, şi ca nişte fraţi, fii ai unia maici, să lucrăm cu toţii împreună, fieştecare după destoinicia sa, câştigarea şi naşterea a doua a dreptăţilor noastre.Vericarele va îndrăzni a face cea mai mică împotrivire în lucrarea acestei naşteri de al doilea, unul ca acela, fraţilor, să se pedepsească cumplit ca să cunoască adevăraţii patrioţi şi osârdia celor ce voiesc a sluji patriei cu dreptate şi far’de vicleşug, cu cale am găsit a se întări legătura cea de obşte pentru binele norodului şi prin jurământ, care să şi trimite ca să-l iscăliţi, adeveraţii fii ai patriei.”1839: S-a născut poetul francez Sully Prudhomme; primul scriitor laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, în anul 1901 (m. 1907).


  • 1926: Fizicianul american Robert Goddard Hutchings a construit prima rachetă cu combustibil lichid, care s-a ridicat la o înălţime de 12 m şi a zburat pe o distanţă de 56 m.


Robert Hutchings Goddard (n. 5 octombrie 1882, Worcester, Massachusetts - d. 10 august 1945, Baltimore, Maryland) a fost un proeminent savant american, unul dintre pionierii rachetelor moderne.
În 1914 a patentat două brevete ale unor rachete. Primul, brevetul US 1102653 descrie o rachetă cu mai multe etape. Al doilea, brevetul US 1103503, descrie o rachetă care funcționează pe benzină și oxid de azot lichid.

În 1911 a lucrat la Universitatea Clark, unde a investigat impactul undelor radio asupra izolatorilor. Pe baza acestui studiu a inventat redresorul în vid pe care l-a brevetat la 2 noiembrie 1915 (US Brevet 1159209).
Goddard a lansat prima sa rachetă (numită „Nell”) cu combustibil lichid la 16 martie 1926 în Auburn.
Goddard a mai avut ideea unui lansator de rachete, primul model american de Bazooka (lansator de grenade propulsate de rachete) fiind inspirat din munca sa.


  • 1978: Unul dintre cele mai mari tancuri petroliere din lume s-a scufundat lângă coastele atlantice ale Franței.


Unul dintre cele mai grave dezastre maritime din istoria omenirii s-a petrecut la 16 martie 1978, atunci când tancul petrolier "Amoco Cadiz" a eșuat în largul coastelor Franței, lângă Portsall.

Deși în alte accidente au fost deversați mai mult decât cei 1,6 de milioane de barili de petrol  scurși în mare,  acesta rămâne cel mai mare naufragiu din istorie.

”Amoco Cadiz” era cu 65 de metri mai lung decât Titanicul și capabil să transporte 250.000 de tone de țiței. Petrolierul era deținut de către compania Amoco, o companie americană, dar fusese înregistrat sub pavilion liberian și era operat de către un echipaj în mare parte italian.

Vasul transporta petrol din Golful Persic și se îndrepta către portul Rotterdam. Datorită vântului puternic vasul a deviat de la direcția stabilită, plutind în derivă spre coasta stâncoasă. După o încercare eșuata a unui remorcher german de a trage nava spre larg, "Amoco Cadiz" a fost lovit de un val uriaș și s-a rupt în două bucăți. Datorită locului izolat în care s-a petrecut incidentul și a condițiilor atmosferice neprielnice, dar și din cauza lipsei unui plan amănunțit de urgență, nu a putut fi recuperat niciun gram de petrol, care s-a scurs încetul cu încetul în apele oceanului.

Atunci când echipele de intervenție au realizat că petele de țiței se îndreaptă către coastă au decis să utilizeze explozivi, pentru a deschide corpul navei și a elibera cei 1,6 milioane de barili de petrol cât mai repede. Elicopterele marinei franceze au aruncat în apă 16 bombe, dar din păcate acțiunea nu a reprezentat un succes complet, o mare parte din încărcătura plutind ăn derivă pe coastă.

În cele din urma, cei aproape 400 de kilometri ai coastei bretone au avut serios de suferit de pe urma acestei catastrofe, peste 20.000 de păsări și 9.000 de tone de stridii pierind în urma otrăvirii apelor. Paguba, estimată la 250 de milioane de dolari a fost suportată de industria de pescuit și cea turistică din zona de deversare, până în anul 1992, când Amoco a fost de acord să plătească 200 de milioane de dolari pagube.

Astăzi, "Amoco Cadiz" se află pe fundul mării, acoperită de alge, și cum unele dintre bombele folosite pentru a deschide corpul navei au rămas neexplodate, scufundările în apropierea zonei sau explorarea epavei sunt complet interzise.


Să aveți o zi frumoasă!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...