Translate

sâmbătă, 28 aprilie 2018

28 Aprilie



Este a 118-a zi a anului. 
Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m.


Citatul zilei


„Învăţătura îl face pe om întreg, discuţiile pregătit, scrierea exact”. (Francis Bacon)




Ziua Internaţională pentru 
Sănătate şi Securitate la Locul de Muncă




Această zi îşi are originile în Canada, unde mişcarea sindicală a determinat guvernul să proclame, în 1989, ziua de de 28 aprilie „zi de doliu naţional”.

Din anul 1996 devine „zi internaţională” în cadrul Naţiunilor Unite, iar în 2005, această zi a fost oficial adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.



28 Aprilie este Ziua Internaţională a Sănătăţii si Securitatii la locul de muncă. Din 2003 Organizaţia Internaţională a Muncii a constatat şi a subliniat necesitatea prevenirii accidentelor şi problemelor de sănătate la locul de muncă cu ajutorul dialogului social şi tripartismului.



Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate in Munca susţine OIM prin lansarea ultimei sale campanii de sănătate la locul de muncă. 28 Aprilie este, de asemenea, ziua in memoriam a muncitorilor din organizaţii. 



În 2018, tema Zilei mondiale a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă are în prim plan siguranţa şi sănătatea tinerei generaţii în Indonezia, fiind marcată împreună cu Ziua mondială împotriva muncii copiilor într-o campanie care are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi sănătăţii tinerilor care muncesc şi stoparea muncii copiilor, potrivit site-ului Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Cu acest prilej este organizat, în perioada 27-28 aprilie 2018, un seminar la Jakarta, în Indonezia.

La nivel global, există aproximativ 540 de milioane de tineri, cu vârste între 15 şi 24 de ani, care muncesc, aceştia reprezentând 15% din forţa de muncă mondială. Există, din acest motiv, mulţi factori care pun în pericol siguranţa şi sănătatea tinerilor la locul de muncă - nivelul fizic scăzut de dezvoltare a acestora, lipsa experienţei de muncă şi a antrenamentului, a instruirii.

Indonezia, cu o populaţie de 255 milioane locuitori, este una dintre cele mai populate ţări ale lumii, precizează site-ul www.ilo.org. Aproape o jumătate din populaţie are vârste sub 30 de ani, iar 90 % dintre cei care muncesc lucrează în domeniul construcţiilor, existând multe cazuri de accidente de muncă. Din acest motiv, s-a luat hotărârea organizării la Jakarta a unui seminar pe tema promovării drepturilor tinerilor care muncesc şi a creşterii siguranţei la locul de muncă, împreună cu stoparea muncii copiilor.

Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă din 2030, adoptată la 25 septembrie 2015, cuprinde un plan global de acţiune cu obiective clare pentru a pune capăt sărăciei, pentru a proteja planeta şi pentru a asigura prosperitatea locuitorilor. Odată cu adoptarea sa, capacitatea de colectare şi utilizare a datelor fiabile privind securitatea şi sănătatea ocupaţională a devenit indispensabilă pentru ca ţările să îşi îndeplinească angajamentul de a pune în aplicare şi de a raporta unele dintre cele 17 obiective ale dezvoltării durabile, potrivit site-ului Organizaţiei Internaţionale a Muncii, www.ilo.org.

Ziua de 28 aprilie este asociată şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele de pe mapamond.

În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii. Potrivit normelor stabilite de această instituţie, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, conform site-ului www.inspectiamuncii.ro.

Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor revine angajatorilor, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană. Între factorii care pot influenţa sănătatea fizică a lucrătorului se numără mediul de muncă (zgomot, vibraţii), mijloacele de producţie (curent electric, maşini, agenţi chimici), sarcina de muncă (efort fizic, poziţii de lucru vicioase, munca în schimburi, munca în condiţii de izolare).









Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Accidentelor de Muncă şi ale Bolilor Profesionale

 

Această zi marcată la nivel global este şi o zi în care mişcarea sindicală din lume comemorează Ziua internaţională a lucrătorilor decedaţi şi răniţi. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.

Avându-și originea din 1984, când Congresul Muncii canadian a organizat ceremonii de comemorare a victimelor accidentelor de muncă, mai întâi la nivel național, iar, în cele din urmă, recunoscută oficial de Guvernul canadian în 1991, ziua de 28 aprilie s-a răspândit la nivel global sub diferite denumiri: ”O zi de doliu”, ”Ziua internațională a comemorării lucrătorilor morți sau răniți”, ”Ziua mondială pentru securitate și sănătate la locul de muncă” sau ”Ziua comemorării muncitorilor”.



În 2018, Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă (28 aprilie) şi Ziua Mondială împotriva Muncii Copiilor (12 iunie) sunt celebrate printr-o campanie comună cu titlul "Generaţia Securitate şi Sănătate".
Scopul campaniei îl constituie promovarea de acţiuni pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor tineri şi pentru eliminarea muncii copiilor.
Conform datelor statistice ale OIM, la nivel mondial există cca 541 milioane de tineri lucrători (15-24 ani), care reprezintă mai mult de 15% din forţa de muncă. În aceste cifre sunt incluse şi cele 37 milioane de copii implicaţi în munci periculoase.
În Uniunea Europeană lucrătorii tineri suferă cu 40% mai multe accidente de muncă cu consecinţe grave asupra sănătăţii faţă de lucrătorii adulţi cu vârsta de peste 25 ani. Cele mai importante cauze care pot creşte vulnerabilitatea tinerilor sunt: stadiul lor de dezvoltare fizică şi psihică, lipsa experienţei de muncă şi lipsa de instruire, conştientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă şi lipsa puterii de negociere, lucruri ce determină pe tinerii lucrători să accepte cu uşurinţă sarcini periculoase sau condiţii de muncă precare.
Campania "Generaţia Securitate şi Sănătate" abordează aceste provocări şi pune în evidenţă importanţa decisivă a activităţii de îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii tinerilor lucrători prin promovarea locurilor de muncă sigure şi sănătoase pentru aceştia, dar în acelaşi timp şi prin formarea unei culturi a prevenirii.
Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă şi se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale.

Se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămaţi la locul de muncă.

Această cronică neagră a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin conştientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire şi protecţie la locurile de muncă.
În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, dorim să atragem atenţia lucrătorilor şi angajatorilor că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă. Cu precădere lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecţie colectivă şi, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie şi să-şi însuşească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să  ajungă sănătoşi acasă după o zi de muncă. La rândul lor, angajatorii trebuie să fie conştienţi de obligaţiile pe care le au potrivit cerinţelor legale, de protecţie a vieţii, sănătăţii şi integrităţii lucrătorilor.

Numai eforturile comune, ale părţilor interesate de asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase, pot garanta îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale şi de consolidare a unei reale culturi a prevenirii.



În România situaţia situaţia accidentaţilor mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 508 în anul 2008 la 185 în 2014, fenomen îmbucurător care obligă la pastrarea valenţelor.







Ziua Cărţii Rrome în România


Ziua Cărţii Rome în România marchează tipărirea, în anul 1878, a primei culegeri bilingve de folclor Rom, elaborată de Barbu Constantinescu şi publicarea, de către Gheorghe Sarău, a primului Dicţionar Rom în România, la data de 28 Aprilie 1992.






Evenimente de-a lungul timpului…



  • 1502: Se încheie traducerea în limba germană a Letopisețului slavon al domniei lui Stefan cel Mare  – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda” – cunoscut  sub numele de  „Cronica moldo–germană” sau „Cronica lui Ștefan cel Mare„.


Cronica începe cu prezentarea anului 1457, an în care Ştefan cel Mare ocupa scaunul domnesc al Moldovei.

Urmează o prezentare cronologică a războaielor purtate de Ştefan, exceptând unii ani neimportanţi pentru autor (1458, 1459, 1460 etc.).

Printre evenimentele prezentate se numără: campania împotriva secuilor, cucerirea cetăţii Chilia, luptele de la Vaslui şi Valea Albă, confruntările cu ungurii, precum şi luptele dintre moldoveni şi armata Ţării Româneşti.

Scrisă la curtea lui Ștefan cel Mare, ea relatează evenimentele domniei acestuia cuprinse între 1457 și 1499.

Este cea mai veche dintre scrierile istorice din Moldova păstrate pînă azi si a fost descoperită de profesorul polonez Olgierd Górka, în anul 1937.

În anii ’30, conform lui Ştefan  Ciobanu, cronica era păstrată în Biblioteca Statului din München, la nr. 952.


  • 1653: Se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova, aceasta fiind disputată de  domnul Vasile Lupu.


La 28 aprilie 1653, stil vechi (8 mai 1653, stil nou), se întrerupe domnia lui Gheorghe Ştefan în Moldova. Următoarele luni (aprilie-octombrie 1653), scaunul domnesc din Iaşi a fost activ disputat între Vasile Lupu şi boierul Gheorghiţă, logofătul acestuia.

Desfăşurarea evenimentelor din Polonia vecină, legate de insurecţia oştii zaporojene, de rînd cu alte evenimente ce vizau atît Ţara Moldovei, cît şi Imperiul Otoman, i-au determinat pe otomani să-l recunoască ca domn pe logofătul rebel şi nu pe Vasile Lupu , care domnise aproape două decenii .

Sirianul Paul din Alep, martor ocular al “răzmeriţelor moldovene”, nota în jurnalul său de călătorie: “Logofătul nu înceta a trimite mesagii, a intriga şi a face toate silinţele pentru a atrage în partidul său pe toţi oamenii cei mai însemnaţi…, care urau foarte mult pe Vasile şi pe nobilii săi, dimpreună cu toţi grecii lor...”.

Ţinut sub pază la închisoarea Şapte Turnuri din Constantinopol, Vasile Lupu îi scria cu indignare “succesorului” său:
“...Mi-ai stricat şi mi-ai dezrădăcinat şi neamul cu morţi rele şi cumplite, ai stins şi avuţia şi odoara agonisită din tinereţele mele pînă la bătrîneţe…”.




  • 1758: S-a născut James Monroe, al cincilea preşedinte al Statelor Unite ale Americii între anii 1817 şi 1825 (m. 4 iul. 1831). Este autorul asa numitei Doctrine Monroe.


Doctrina Monroe a  Statelor Unite,  proclama pe 2 decembrie 1823 că puterile europene nu vor mai coloniza și nu se vor mai amesteca în afacerile interne ale continentelor americane.

 Președintele SUA James Monroe a fost primul care a prezentat public această doctrină în timpul celui de-al șaptelea discurs anual asupra stării Uniunii ținut în fața Congresului SUA. Acesta este considerat unul dintre cele mai importante momente ale  istoriei  politicii externe ale SUA.

Perioada președinției lui Monroe a fost marcată de dispariția a partizanatului politic datorată războiului americano-britanic din 1812, fiind ulterior cunoscută ca Perioada bunelor sentimente (în engleză, Era of Good Feelings). Monroe a fost un politician important din perioada sa, deși partidul unit al democraților și republicanilor, Partidul democrat-republican (în engleză Democratic-Republican Party aproape că a dispărut de pe scena politică în decursul președenției sale din perioada 1817 - 1825.





  • 1916: În această zi la Renazzo di Cento se naşte Ferruccio Lamborghini, 


omul care a lansat una dintre cele mai fascinante mărci auto din lume, Lamborghini. Încă de tânăr Ferruccio a manifestat un vădit interes pentru maşini şi viteză, participând în mai multe raliuri cu Fiat-ul său Topolino, modificat chiar de el. Cariera sa în motorsport a luat sfârşit atunci când şi-a făcut praf micul bolid.



După Al Doilea Război Mondial spiritul său de antreprenor a ieşit la suprafaţă înfiinţându-şi propria companie care producea tractoare. Ulterior şi-a extins activitatea în domeniul sistemelor de climatizare şi încălzire. Averea sa a crescut exponenţial şi implicit şi colecţia sa de maşini de colecţie.


În industria constructoare de maşini a ajuns după o dispută cu Enzo Ferrari. Ferruccio a mers în vizită la fondatorul Ferrari pentru a îi propune o soluţie tehnică, dar Enzo foarte îngâmfat a spus că nu are nevoie de sfaturi de la un constructor de tractoare. Dintr-un orgoliu pur italian, Lamborghini a hotărât să îi dea o replică pe măsură, făcând maşini sport mai bune. Astfel în 1963 a luat naştere Automobili Lamborghini înfiinţată la Sant'Agata Bolognese şi în acelaşi an a luat naştere Lamborghini 350 GTV, primul model.


Taurul, binecunoscutul logo al companiei, a fost ales după semnul zodiacal al lui Ferruccio şi toate modelele create au purtat nume de tauri sau legate de această disciplină. Modelul care a adus consacrarea pentru Lamborghini a fost Miura, botezat după celebrul crescător de tauri Don Eduardo Miura.



Ferruccio Lamborghini şi-a luat treptat mâna de pe afacere la începutul anilor '70 şi s-a retras la podgoria sa ducând un trai boem. Italianul a murit pe data de 20 Februarie 1993, la vârsta de 76 de ani.





  • 1923: A fost inaugurat Stadionul Wembley din Londra , cu ocazia finalei Cupei FA între Bolton Wanderers  și WestHam United.


A fost demolat in 2003, dupa care a inceput constructia unui  stadion modern .

Dupa cateva intarzieri, Wembley a fost finalizat,deschizandu-se  oficial pe 19 mai 2007.

Stadionul Wembley (cunoscut ca Wembley Stadium connected by EE din motive comerciale) este un stadion de fotbal din Wembley Park, Londra, Anglia. El a fost deschis în 2007, și a fost construit pe locul vechiului Stadion Wembley care a fost demolat în 2003. Arena găzduiește meciuri de fotbal majore cum ar fi finalele FA Cup și meciurile de acasă ale echipei naționale de fotbal a Angliei.

Stadionul Wembley este un stadion de categoria a patra UEFA. Cu 90.000 de scaune el este al doilea stadion după mărime din Europa. Stadionul este deținut de către The Football Association prin filiala sa Wembley National Stadium Ltd (WNSL).


Arena a fost proiectată de HOK Sport (cunoscuți ca Populous din 2009) și Foster and Partners, și include un acoperiș parțial retractabil și Arca Wembley de 134 m înălțime. Stadionul a fost construit de către firma australiană Multiplex contra sumei de 798 milioane £.

Amplasat in parcul Wembley din Londra, stadionul Wembley este unul dintre cele mai appreciate si cunoscute arene sportive din lume. Multi o cunosc ca “New Wembley”, caci a fost construita in anul 2007 practic peste vechiul stadion construit in anul 1923. Cu o capacitate de 90000 de spectatori, este cel de-al doilea stadion ca dimensiune de pe teritoriul Europei. De aceea a fost desemnat stadionul oficial al nationalei engleze de fotbal. Constructia este cu adevarat impresionanta atat din punct de vedere al dimenisunilor, cat si al detaliilor si stilului arhitectural. A costat in jur de 798 de milioane de lire sterline, adica peste 900 de milioane de euro. Din punct de vedere al facilitatilor, noul Wembley da clasa oricarei alte arene sportive. Dispune de 2618 toalete, mai mult decat suficiente pentru a nu creea probleme miilor de spectatori la meciurile sau concertele organizate acolo.
 

  • 1932: A fost anunțată apariția unui vaccin pentru imunizarea omului împotriva febrei galbene.


La data de 28 aprilie 1932 era anuntata aparitia unui vaccin pentru imunizarea omului impotriva febrei galbene, boala infectioasa tropicala transmisa la oameni prin intermediul tantarilor care se hranesc cu sangele maimutelor infectate. 


Virusul infecteaza saliva tantarului care ajunge in organismul uman prin intepatura acestuia. Persoana intepata devine purtator al virusului pe care il poate raspandi tot prin intermediul tantarilor care se hranesc cu sangele purtatorului. Odata patruns in organism, virusul se raspandeste prin circulatie, se inmulteste si infecteaza variate tipuri de celule, de obicei ficatul, rinichii si vasele de sange.





  • 2001: Milionarul american Dennis Tito a devenit primul om care a plecat în spațiu ca turist.


Dennis Tito (născut: 8 august, 1940, Queens, New York) este un multimilionar american, care și-a câștigat și statutul de celebritate prin faptul că a devenit primul turist spațial.



Tito a obținut un Bachelor of science în astronautică și aeronautică la New York University în 1962 (titlul este echivalent Bacalaureatului din statele europene; adică primul grad academic (cel mai de jos), iar mai târziu a obținut și un Master of science, (specialitatea inginerie) la Rensselaer Polytechnic Institute, Troy, New York. La 18 mai 2002 a obținut un titlu de Doctor honorific de la același Institut (Rensselaer Polytechnic Institute), care îi recunoscuse cu ani în urmă și Masteratul. Se numără printre foștii cercetători ai proiectului Jet Propulsion Laboratory de la NASA. În 1972 a fondat Wilshire Associates, o societate de asistență și consultanță financiară în Santa Monica, California.



Pe 28 aprilie 2001 Tito s-a alăturat echipajului navetei Sojuz TM-32 și, timp de 7 zile, 22 de ore și 4 minute a rămas cu ei pe orbită. Pentru această călătorie a sa, Tito, a achitat suma de 20 de milioane de dolari americani.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...