Translate

joi, 21 iunie 2018

22 Iunie



Este a 173-a zi a anului. 
Au mai rămas 192 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 05 h 32 m și apune la 21 h 04 m. 

Zodia Rac 22 iunie — 22 iulie 



 Citatul zilei

“Când e vorba să-ţi împlineşti datoria, nu începi cu socoteli. Îţi scrutezi mintea şi inima şi porneşti.”
(Take Ionescu, n. 13 octombrie 1858, Ploiești - d. 22 iunie1922, om politic, avocat și ziarist român, care a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1921-1922)


Evenimente de-a lungul timpului...

  • 1675: Charles al II-lea a deschis Observatorul Regal Greenwich în Anglia.

Greenwich – acolo unde se naste timpul
Nu mai este pentru nimeni un mister faptul ca, undeva in Marea Britanie, exista un loc denumit Greenwich, prin care trece meridianul zero al planetei si la care se raporteaza toate fusurile orare ale lumii. Si, in general, toti se multumesc cu aceasta informatie, fara a se intreba ce fel de localitate este Greenwich sau care i-ar fi potentialul turistic. Probabil sunt destui care nu s-au gandit ca ar putea fi vorba despre o asezare locuita, ci numai despre un petec de pamant dotat cu un observator astronomic si atat. Ei bine, Greenwich exista si pe harta lumii, nu doar pe cea a timpului, si este chiar un burg londonez din sud-estul capitalei britanice.
Pentru cei care se afla pe urmele "casei timplului", ale meridianului care da tonul coordonatelor planetei, dar si ale bogatiei istoriei maritime, Greenwich este locul de vizitat. Majoritatea atractiilor sitului de patrimoniu mondial merita explorate si bogata varietate de magazine si restaurante merita incercata pe durata unei sederi de mai multe zile aici. Totul se afla pe o raza relativ mica, la distante de parcursul cu piciorul, descoperirea pe indelete a fiecarui colt din Greenwich fiind o adevarata placere.
In primul rand, este important de stiut despre Greenwich ca este inscris in patrioniul cultural al lumii. Ansamblul de cladiri de aici, precum si cadrul natural in care sunt dispuse, incluzand Parcul Regal, reprezinta un simbol arhitectural puternic al dezvoltarii artistico-stiintifice englezesti din perioada cuprinsa intre secolele 17 si 19. Resedinta Reginei, proiectata de Inigo Jones, a fost prima cladire palladiana din Anglia, reprezentand o miscare revolutionare in arhitectura britanica. In prezent, muzeul gazduieste o frumoasa colectie de obiecte artistice, oferind un cadru festiv cu totul special pentru nunti si diferite evenimente. De asemenea, Colegiul Old Royal Naval, construit in principal de Sir Christopher Wren si Nicholas Hawksmoor, este o expresie fidela a stilului arhitectural baroc, cu influente englezesti.


Parcul Greenwich sau Parcul Regal sta pe un loc intrebuintat ca asezamant inca din vremea Imperiului Roman, devenit ceea ce este astazi odata cu intrarea teritoriului sub stapanirea fratelui lui Henric al V-lea, moment din care monarhii au indragit si s-au ingrijit in mod special de acest parc. Cu o suprafata de peste cinci hectare, intarcuirea adaposeste mult spatiu verde populat de caprioare, vulpi si diverse specii de pasari. Cel mai vechi parc inchis al Angliei, parcul Greenwich este situat pe o zona de deal cu privelisti impresionante asupra intregii Londre, de-a lungul raului Tamisa, pana spre faimosul district Canary Warf, catre arena internationala O2 si dincolo de ele. Pe langa vietuitoare, parcul gazduieste minunate gradini flori, gazon perfect tuns, un lac destinat plimbarii cu barca si un mare teren de joaca pentru copii.


Observatorul Regal, amplasat in chiar inima Parcului Greenwich, a fost prima cladire cu scop stiintific special construita pentru a servi acestui tel. Observatorul a fost fondat ca institutie stiintifica pentru cercetare in navigatie in 1675, de catre Charles al II-lea. Timp de 250 de ani, acest observator a reprezentat centrul national de cercetare in astronomie, reglarea timpului si evenimente solare si magnetice. Rolul sau navigational si temporal a condus la stabilirea Meridianului Greenwich (longitudinea de 0 grade), acceptat ca Prim Meridian al Lumii in 1884. Ceasurile dezvoltate de John Harrison pentru a determina longitudinea pe mare se numara printre cele mai pretuite posesiuni ale Observatorului Regal Greenwich. Alipit de el este Planetariul Peter Harrison, o opera de arta construita intr-o noua cladire cu arhitectura contemporana, unde este gazduit cel mai mare telescop cu refractie din intregul Regat Unit.
Greenwich se afla la o distanta de numai 20 de minute de Centrul Londrei, in Zona 2 a retelei turistice londoneze. Se ajunge facil aici, cu barca pe raul Tamisa, cu metroul usor de suprafata (DLR), cu trenul sau cu autobuzul. Nu se recomanda vizitarea zonei cu automobilul personal sau inchiriat, deoarece parcarea este cu timp limitat.


Rafinament si cultura
"Tolerand" pe pamanturile sale, din secolul 15 pana in anul 1670, un fost palat regal din care numai Resedinta Reginei a mai ramas in picioare, fiind folosit ca muzeu si sala de spectacole, situl Greenwich si cladirile pe care le gazduieste au evoluat de-a lungul timpului traversand o sumedenie de roluri.
Dezvoltarea fizica si institutionala a "Greenwich-ului istoric" este inseparabila de perioadele-cheie ale istoriei moderne britanice timpurii, de puterea maritima britanica, de stiintele relationate, de comert, educatie si cultura, toate dainuind din secolul al 17-lea pana astazi. "Greenwich-ul Maritim" consta din centrul istoric al zonei, Parcul Regal si cladiri institutionale anexe, situl fiind luat in evidenta de Conventia Patrimoniului Mondial in 1997. Acest lucru este important deoarece inseamna ca "Greenwich Maritim" s-a alaturat unui club exclusivist al celor mai importante locuri naturale de pe Pamant - locuri speciale pe care oamenii sunt incurajati sa le viziteze si sa le exploreze atat acum cat si peste generatii.
Mostenirea vietii pe mare a Marii Britanii este extrem de fidel recreata in cadrul Muzeului Maritim National, in camere de expozitie ticsite cu ambarcatiuni si accesorii de explorat oceanul, ce alcatuiesc unul dintre muzeele maritime de top ale lumii. Povesti despre batalii cu nave ale marinarilor faimosi, aventurieri si exploratori, precum si viata si moartea eroica ale amiralului Lord Nelson sunt intens readuse le viata in galerii uluitoare si prezentari interactive.

Vizitatorii Greenwich-ului pot descoperi, de asemenea, trecutul colorat al Colegiului Old Royal Naval, precum si Greenwich-ul Maritim, in cadrul unui contemporan si modern proiect cultural, in valoare de sase milioane de lire sterline - Descopera Greenwich. Proiectul local cuprinde, printre altele, un centru de informare turistica, Centrul de Invatare Clore, galerii temporare, magazine de suveniruri si puncte de recreere - restaurante, baruri si mici berarii.
Construit pe locul palatului Tudor, acolo unde Henric al VIII-lea si Elisabetha I s-au nascut, Colegiul Old Royal Naval este unul dintre cele mai rafinate exemple britanice de stabiliment baroc. A fost proiectat de unii dintre cei mai mari arhitecti ai vremii, intre care Wren, Hawksmoor si Vanbrugh. Frumoasa Capela, cu magnificul sau Perete Pictat, unde trupul Lordului Nelson a fost depus in urma decesului sau din timpul Bataliei de la Trafalgar, sunt deschise zilnic publicului, spre vizitare.


Cutty Sark a fost cea mai sprintena ambarcatiune din timpul ei, fiind lansata in 1869, in Scotia, si navigata, initial, pe ruta ceaiului catre China. Mai tarziu, a adus lana din Australia. Din 1954, nava se afla pe o platforma andocata in Greenwich si este, in prezent, inaccesibila publicului, pentru executarea unor lucrari de restaurare si conservare, urmand sa poata fi vizionata la timp pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice care vor avea loc, in 2012, la Londra.
Pe locul unde a fost torturat martirul Sfant Alfege, arhiepiscop de Canterbury, ucis de vikingii pradatori la inceputul celui de-al doilea mileniu, inca din 1012 se afla o biserica. Lacasul de cult ce se ridica acum pe acest loc, al treilea construit aici, a fost proiectat de Nicholas Hawksmoor, care si-a desfasurat ucenicia sub Sir Christopher Wren, lucrand impreuna cu acesta la Colegiul Old Royal Naval.
Celebra colectie de obiecte artistice ale Renasterii, precum si piese de mobilier antic si picturi georgiene adunate de Sir Julius Wenher sunt expuse in Rangers House, resedinta aflata candva in proprietatea celui de-al Patrulea Earl din Chesterfield. Sir Julius, fondator al De Beers, una dintre cele mai mari companii de minerit din lume, si-a facut averea in minele de diamante din sudul Africii la finele secolului al 19-lea.


In Greenwich se gaseste si ineditul Muzeu al Evantaielor, acesta fiind singurul din lume dedicat artei si manufacturarii evantaiului. Exemple de exceptie, datand din secolele 17 si 18, ale acestui accesoriu elegant sunt expuse spre vizionare in muzeul gazduit in doua case georgiene. Gazduind mai mult de 3.500 de evantaie, acest muzeu este o nestemata arhitecturala si artistica.


In Palatul Eltham, vizitatorii se pot scufunda in decadenta Art Deco a anilor '30, la doar cativa kilometri de centrul Greenwich-ului. Construit de instarita familie Courtauld chiar langa ramasitele casei din copilarie a lui Henric al VIII-lea, palatul se afla printre cele mai rafinate exemple de arhitectura Art Deco din Anglia. Uimitorul hol de acces, splendida camera de zi, dormitoarele luxoase si magnifica Sala Mare sunt doar cateva dintre splendorile palatului. Inconjurat de incantatoare gradini, locul este perfect pentru o zi de plimbare.
Tot la distante mici de Greenwich se afla Well Hall Pleasaunce, din Eltham, un rai al gradinilor, iazurilor si paduricilor, datand din secolul al 13-lea, casa Charlton, unul dintre cele mai rafinate specimene de arhitectura domestica iacobista din Anglia, Muzeul Regal de Artilerie, Parcul Ecologist Peninsula Greenwich, aflat langa arena O2 si alcatuit dintr-un lac interior si unul exterior, camin al unei varietati fascinante de vietuitoare, si Bariera Tamisei, unul dintre cele mai mari diguri mobile din lume.

  • 1799: Comisia constituită din savanţi din mai multe ţări a prezentat etaloanele sistemului metric, metrul şi kilogramul, care au fost preluate de guvernul francez şi depuse, pentru păstrare, la Arhivele Republicii Franceze.


La 27 iunie, Convenţia de la Paris a stabilit metrul adevărat şi definitv (443,295938 linii de toise), după ce, în 1795, decretase metrul provizoriu şi legal (443,443 linii de toise), egal cu valoarea a 40-a miliona parte a meridianului parizian ( 20.522.960 toise).


  • 1805: S-a născut Giuseppe Mazzini, jurist, democrat și luptător italian în mișcarea „Renașterea Italiei” (1815-1870).

Țelul activității lui Mazzini era independența și unirea Italiei, care era pe atunci fragmentată în Regatul Neapolelui și Regatul Siciliei, care aparținea bourbonilor și spaniolilor, provincia Veneției și Lombardiei, ce aparținea Austriei, regiunile ce aparțineau de Statul Papal sau provinciile independente ale Piemontului și Sardiniei.
Mazzini căuta unirea acestor ținuturi într-o republică, lucru care se putea realiza numai printr-o revoluție, cu participarea maselor populare.
În primăvara anului 1827, după terminarea studiilor sale juridice la universitatea din Genova, el a devenit membru în mișcarea revoluționară secretă „Carbonari” (a Cărbunarilor).
După un an, a publicat un articol, un adevărat apel patriotic, în ziarul „Indicatore Genovese”, ziar care a devenit în scurt timp un cotidian al mișcării naționale de eliberare italiene, fiind interzis în anul 1829. Curând a fost înființat un alt cotidian, „Indicatore Livornese”, care a publicat concepția despre formarea unei republici italiene.


În noiembrie 1830, Mazzini a fost denunțat de unul dintre membrii mișcării, motiv pentru care a fost arestat timp de 3 luni în fortăreața din Savona.
După eliberare din detenție, a părăsit Italia, trăind în exil în Geneva și Savoia, de unde a coordonat mai departe mișcarea revoluționară. Mazzini și-a continuat activitatea revoluționară, trăind mai apoi în Lyon și Marseille, unde a inițiat, în anul 1831, mișcarea „Giovine Italia” (Tânăra Italie)
În ziarul care purta același nume a solicitat ridicarea revoluționară a maselor populare, rugându-l în același timp pe regele Carol Albert de Sardinia și Piemont să participe la lupta pentru eliberarea Italiei.


În 1830, revoluționarul italian Giuseppe Garibaldi s-a alăturat mișcării. La 15 aprilie 1834, au fost initiate, în Berna, mișcările revoluționare „Tânăra Germanie” și „Tânăra Polonie”, având ca motto „libertate – egalitate – umanitate”, mișcări care s-au unit sub numele „Tânăra Europă” sau „Noua Europă”, cu aspirația comună spre o Europă fără monarhi.
La 26 aprilie 1835, Mazzini a găsit refugiu la familia „Girard”, în Grenchen (Elveția), iar în 1837 a ajuns în Londra, continuând activitatea sa de agitator al maselor.
Revoluția din 1848/49, organizată în mare parte de Mazzini, a eșuat în Milano, dar el a continuat coordonarea mișcării revoluționare în Roma, unde ministrul papal Pellegrino Rossi a fost omorât de revoluționari, ceea ce l-a determinat pe Papa Pius al IX-lea să se refugieze în noiembrie 1848 la Gaeta.
La 9 februarie 1849, Mazzini a declarat statul papal „Republică Romană”, dar, la data de 3 iulie 1849, revoluția a fost înăbușită în mod sângeros, cu ajutorul trupelor franceze. Mazzini a plecat din nou în exil în Londra. De aici a căutat să sprijine mișcările revoluționare din alte țări europene, întemeind, împreună cu Lajos Kossuth, Ledru-Rollin și Arnold Ruge așa-numitul „Comitato europeo”, care avea ca țel formarea unei republici europene.


  • 1898: S-a născut Erich Maria Remarque, scriitor german (Im Westen nichts Neues)

Erich Maria Remarque (pseudonimul literar al lui Erich Paul Remark; n. 22 iunie 1898, Osnabrück, Germania - d. 25 septembrie 1970, Locarno, Elveția) este unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea. Multe din operele sale au fost ecranizate de-a lungul timpului.
Din martie 1921 se dedică, în principal, scrisului (critică, publicistică, proză, scenariu) fiind, printre altele, editor la revista Sport im Bild.  La 1 februarie 1927 se retrage împreună cu soția sa, Ilse Jutta, din biserica catolică. Este preocupat de literatură și filosofie, fiind atras de concepțiile lui Nietzsche. În 1920 publică primul său roman, Cuibul visurilor (Die Traumbude). Vor urma alte numeroase scrieri cu temă pacifistă. Cel mai mare succes al lui E. M. Remarque va fi romanul Pe Frontul de Vest nimic nou, ce descrie ororile Primului Război Mondial. Romanul, publicat în 1929, va fi vândut în 15 milioane de exemplare și tradus, de-a lungul timpului, în 42 de limbi.


Filosofia pacifistă a lui Remarque îi irită pe conservatorii și pe naziștii din Germania. În 1932 scriitorul emigrează în Elveția, stabilindu-se la Ascona. În 1933, anul venirii la putere a naziștilor, aceștia îi ard cărțile în mod public. Scriitorul continuă să publice, iar în 1939 emigrează în SUA. Soția, fiindu-i refuzată intrarea în SUA, se stabilește în Mexic.
În 1943 sora sa, Elfriede Scholz, este executată de către naziști.
În anul 1947 E. M. Remarque obține cetățenia SUA iar în 1948 se întoarce în Europa, stabilindu-se din nou în Elveția, iar în 1952 apare romanul Scânteia vieții a cărui acțiune se petrece într-un lagăr de concentrare (sora scriitorului fusese închisă și ucisă de naziști într-un asemenea lagăr). Romanul său Soroc de viață, soroc de moarte (1954) a fost cenzurat de editura germană care l-a publicat, eliminând scenele despre atrocitățile comise de naziști în țările ocupate, în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. Remarque a continuat să publice până în 1962. În ultima parte a vieții, a călătorit mult în Franța, Italia, SUA. În perioada 1958 - 1970 a fost căsătorit cu Paulette Goddard.
În 1963 Remarque suferă primul atac cerebral. Al șaselea atac îi este fatal, murind pe 25 septembrie 1970 în spitalul Saint Agnes din orașul Locarno din Elveția.


Remarque și lupta pentru pace
În anul 1931 E. M. Remarque a fost nominat pentru Premiul Nobel pentru Pace pentru romanul său Nimic nou pe Frontul de Vest 1929, în care descrie o imagine realistă a armatei germane și a ororilor războiului. Asociația Ofițerilor Germani (Deutscher Officier-Bund) a protestat contra acestei propuneri susținând că romanul este o ofensă gravă adusă armatei germane și soldaților germani. Tot în 1931 Remarque a fost nominat și pentru Premiul Nobel pentru Literatură.
Orașul Osnabrück a instituit în 1991 „Premiul Erich Maria Remarque pentru Pace” (Erich-Maria-Remarque-Friedenspreis) care este atribuit în fiecare an în săptămâna corespunzătoare nașterii scriitorului. În 1996 primăria orașului Osnabrück și Universitatea din Osnabrück au înființat „Centrul pentru pace Erich Maria Remarque” (Erich Maria Remarque-Friedenszentrum).
  
  • 1910: S -a născut Konrad Zuse, inginer german, pionier al informaticii.

Cea mai mare realizare a sa a fost primul calculator funcțional programabil și Turing-complet, Z3, care a fost pus în funcțiune în mai 1941.
A primit premiul Werner-von-Siemens-Ring, în 1964, pentru Z3. Mare parte din activitatea sa timpurie a fost finanțată de familie și de comerț, nefiind aproape deloc ajutat de guvernul nazist.


Mașina de calcul S2 a lui Zuse este considerată a fi primul calculator controlat de proces. În 1946, el a proiectat un limbaj de programare de nivel înalt, Plankalkül.
Zuse a înființat una din primele sale afaceri în domeniul calculatoarelor la 1 aprilie 1941 (Zuse Ingenieurbüro und Apparatebau).


  • 1940: A fost creat Partidul Naţiunii, partid unic, totalitar, care a înlocuit partidul Frontul Renaşterii Naţionale, sub conducerea supremă a regelui.

Reprezintă o încercare de ultimă oră a lui Carol al II-lea de a se alinia, pe plan intern, la noua balanţă de forţe de pe continent, înclinând în favoarea Reichului (dizolvat la 11 septembrie acelaşi an) – 75 de ani.
La 16.XII.1938 se înfiinţase, prin Decret-lege, Frontul Renaşterii Naţionale, organizaţie politică unică în stat (primul partid „de masă” din istoria României), având drept scop sprijinirea monarhiei şi a regimului autoritar al regelui Carol al II-lea; şeful suprem al FRN era regele; totodată, s-a reorganizat şi formaţiunea paramilitară „Straja ţării”


  • 1941: România intra în “războiul sfânt” alături de Germania, pentru a-şi redobândi teritoriile răpite de URSS în iunie 1940.

Acum 75 de ani, în noaptea de 21 – 22 iunie, ora 24.00, pe o ploaie torențială, Armata Română a declanşat operaţiunile militare pentru eliberarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord de sub ocupaţia sovietică criminală care a survenit în urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov, transmite Romanian Global News.
„OSTAȘI, Vă ordon: treceți Prutul! Sdrobiți vrajmăsii din răsărit și miazănoapte. Desrobiți din jugul roșu al bolsevismului pe frații noștri cotropiți. Reîmpliniți în trupul țării glia strabună a Basarabilor și codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre. [...]
Să luptați pentru desrobirea fraților noștri, a Basarabiei și Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieții și a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.
Să luptați pentru a ne răzbuna umilirea și nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.
OSTAȘI, Izbanda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!"
Peste 71.000 de militari români au căzut în Razboiul de Reintregire a Ţării, pornit in zorii zilei de 22 iunie 1941 si sfârșit tragic la 23 august 1944, act ce a trimis în lagarele de exterminare sovietice 114.000 militari romani, făcuți prizonieri de război ai Armatei Roșii.
Conform arhivelor militare, numai în perioada 22 iunie-15 iulie 1941, s-au înregistrat 2.320 morți, 7.962 raniți si 3.492 dispăruți.
După 33 zile de razboi, întreaga Basarabie și Bucovina de nord erau eliberate.

Din Testamentul Politic al Mareşalului Ion Antonescu
....
"Un popor care nu respectă trecutul şi datina creştinească, un popor care îşi pierde credinţa, un popor care nu cultivă iubirea pentru morţii săi, este un popor condamnat.

Să ne unim în muncă şi în frăţie, în gândire şi în simţire, în dreptate şi în lege, în disciplină şi în cumpătare, în ordine şi în credinţă, pentru că prin muncă să ne întărim, să prosperăm şi să fim gata pentru orice ceas, fiindcă numai aşa vom spori stima prietenilor şi grija duşmanilor.
Fii om, fii drept, şi recunoaşte că deasupra ambiţiilor şi intrigilor şi urilor este Patria, este veşnicia Neamului; şi că acolo trebuie să ne întâlnim totdeauna, chiar dacă nu ne înţelegem de fiecare dată."
Operaţiunea de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei de nord s-a soldat cu succes şi s-a încheiat la 26 iulie 1941.



  • 1941: Începutul  Operațiunii Barbarossa, numele de cod al Germaniei naziste pentru atacarea Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, la radioul german, era citită proclamaţia lui Adolf Hitler, prin care se anunța atacarea de către Germania a Uniunii Sovietice. Această acțiune a fost considerată de către cercetători, cea mai mare greşeală strategico-militară  a lui Hitler  în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, deoarece eșecul Operațiunii Barbarossa a dus, în cele din urmă, la înfrângerea Germaniei naziste. Frontul de răsărit, care a fost deschis prin această operațiune, avea să devină cel mai mare teatru de lupte din timpul războiului, pe acest front purtându-se unele dintre cele mai mari și violente bătălii, cu uriașe pierderi de vieți omenești atât pentru germani cât și pentru sovietici. Hitler era convins că germanii au nevoie de  „spațiu vital”, adică de teren și materii prime, ce putea fi găsite numai în răsăritul Europei. Astfel, scopul declarat al naziștilor era distrugerea populației slave din răsărit, pe care o considerau inferioară din punct de vedere rasial și înlocuirea acesteia cu populație germană. Cu toate că generalii săi îl avertizaseră asupra pericolului unui război dus pe două fronturi, Hitler se considera un geniu militar și nu a ținut cont de sfaturile colaboratorilor săi, mai ales după ce armata germană "îngenunchease’’ Franța și cucerise aproape jumătate din Europa.  Astfel, în cadrul pregătirilor pentru atacarea Uniunii Sovietice, Hitler a ordonat deplasarea a peste trei milioane de soldați către frontiera sovietică, a hotărât lansarea a numeroase raiduri de recunoaștere aeriană deasupra teritoriului sovietic și a impus stocarea în depozitele din est a unor cantități uriașe de materiale necesare atacului. La data 22 iunie 1941, orele 4:45 dimineața, forțele germane au atacat Uniunea Sovietică, iar  șocul atacului  s-a  datorat în special numărului foarte mare de unități germane, care împărțite în 3 grupuri de armate acţionau spre Leningrad în nord, spre Smolensk şi Moscova în centru şi spre Kiev și bazinul Donbas, în sud. Atacul armatei germane a fost devastator, forţele naziste obţinând numeroase victorii  pe un front care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră, reușind ca până în decembrie 1941 să ajungă până în apropierea Moscovei, moment în care frigul năpraznic va face ca ofensiva germană să fie oprită.


  • 1942: Al Doilea Război Mondial: Germania începe Operațiunea Fall Blau, reprezentând atacul Grupului de Armate Sud asupra sudului URSS.


Operațiunea Albastru
Parte a frontului de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial
Operaţiunea Albastru: înaintarea germană 7 mai 1942 – 18 noiembrie 1942
– culoarea galbenă – până pe 7 iulie 1942
– culoarea roșie – până pe 22 iulie 1942
– culoarea mov – până pe 1 august 1942
– culoarea verde – până pe 18 noiembrie 1942

Operațiunea Albastru (în limba germană: Fall Blau) a fost numele de cod pentru operațiunea Wehrmachtului german din timpul ofensivei de vară a anului 1942. Ea a dus la declanșarea bătăliilor de la Voronej, Stalingrad și din Caucaz. Se pare că, la început Hitler a dorit să numească această operațiune Siegfried, după numele legendar al unui erou teutonic. Armata Roșie a învins Wehrmachtul la Stalingrad și, după executarea ofensivelor cu numele de cod Uranus și Saturn a distrus mari concentrări de trupe din regiunea Stalingradului și i-a forțat germani să se retragă din Caucaz. Grupul de Armate Sud a fost ales să atace prin sudul stepelor rusești spre Caucaz pentru cucerirea câmpurilor petroliere din această regiune. Ofensiva de vară a fost codificată Fall Blau (“Soluția Albastru” – operațiunile germane erau cazuri sau soluții la problemele de luptă). Principalele forțe ale atacului erau Armatele a 6-a și a 17 germană și Armata I Panzer. În 1942, Armata a 6-a cucerise RSS Ucrainiană și se afla într-o poziție potrivită pentru declanșarea atacului.


  • 1944: Al Doilea Război Mondial: URSS începe Operațiunea Bagration, ofensivă care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane.

Operațiunea Bagration
Parte a luptelor de pe frontul de răsărit al celui de-al Doilea Război Mondial

Operațiunea Bagration a fost numele de cod dat de sovietici Ofensivei Bieloruse în timpul celui de-al doilea război mondial, care a curățat teritoriul Bielorusiei sovietice și al Poloniei răsăritene de trupele germane. Operațiunea s-a desfășurat între 22 iunie – 19 august 1944. Această ofensivă a dus la distrugerea aproape completă a Grupului de Armate Centru și a trei dintre armatele componente: Armata a 4-a, Armata a 3-a Panzer și Armata a 9-a. Armatele sovietice implicate direct în Operațiune Bagratilon au fost Frontul I Baltic, Frontul I Belarus, Frontul al II-lea Belarus și Frontul al III-lea Belarus. Operațiunea s-a încheiat cu una dintre cele mai grave înfrângeri ale armatei germane (Wehrmacht Heer) din tot războiul. Numele de cod al acestei operațiuni a fost dat în cinstea prințului georgian Piotr Bagration, general al armatei țariste mort în Bătălia de la Borodino.

  • 1964: S-a născut Dan Brown, scriitor american

Dan Brown (n. 22 iunie 1964 în Exeter, New Hampshire) este un autor american de thrillere detective de senzație, după ce a avut diverse ocupații (compozitor de cântece și profesor de limbă engleză, sau mai precis de simbologie). Brown este interesat de criptografie, chei și coduri, care sunt o temă recurentă în poveștile sale. Până în prezent, cărțile sale au fost traduse în peste 40 de limbi.
Brown a absolvit Amherst cu o dublă specializare, în Spaniolă și Engleză în 1986. Mai apoi a avut de-a face cu o carieră muzicală, creând efecte cu un sintetizator (instrument electric cu claviatură, comutatoare de filtre, posibilități de memorizare etc., având o largă paletă de timbre și sonorități, care este folosit în jazz – n.t.) și producând de unul singur o casetă pentru copii intitulată SynthAnimals, care includea o colecție de track-uri (cântece în format audio – n.t.), cum ar fi „Happy Frogs” (trad. Broaștele vesele) sau „Suzuki Elephants”; a vândut câteva sute de copii. Apoi și-a înființat propria casă de discuri, numită Dalliance, iar în 1990 a produs un CD intitulat Perspective, țintind publicul adult, care a avut de asemenea vânzări de câteva sute de copii. În 1991 s-a mutat la Hollywood pentru a-și urma cariera de cântăreț, compozitor și pianist. Pentru a se întreține, predă cursuri la Beverlz Hills Preparatory School.

Între timp, se alătură la Los Angeles Academiei Nationale de Compozitori și participă la multe dintre evenimentele organizate de aceasta. Acolo a cunoscut-o pe Blythe Newlon, cu 12 ani mai în vârstă decât el, care era directorul Academiei pentru Dezvoltarea Artiștilor. Deși oficial nu făcea parte din slujba ei, a preluat aparent neobișnuita însărcinare de a-l ajuta pe Brown să-și promoveze proiectele; a scris declarații pentru presă, a organizat evenimente de promovare și l-a pus în contact cu oameni care îi puteau fi folositori în carieră. Ea și Brown au dezvoltat și o relație personală, deși acest lucru nu a fost cunoscut tuturor asociaților până în 1993, când Dan s-a mutat înapoi în New Hampshire și s-a aflat că Blythe va merge cu el. S-au căsătorit în anul 1997, la Pea Porridge Pond, o locație în apropiere de North Conway, New Hampshire.

Pe lângă ajutorul oferit în cariera de cântăreț, Blythe a avut de asemenea o mare influență în cariera lui Dan ca și autor, ajutându-l cu o mare parte din promovarea pe care o implicau cărțile sale. A fost co-autoare la ambele cărți “umoristice”, care erau scrise sub pseudonime, și există speculații privind participarea ei la alte cărți, de asemenea. În rubrica de mulțumiri de la “Conspirația” (Deception Point, 2001), Brown mulțumea “lui Blythe Brown pentru neobosita căutare și putere creativă.”
În anul 1993, Brown a scos pe piață CD-ul auto-intitulat Dan Brown, care includea cântece precum “976-Love” și “If You Believe In Love”.
În 1994, Brown a scos pe piață un CD intitulat Îngeri și Demoni. Ilustrația era aceeași ambigramă realizată de artistul John Langdon, pe care a folosit-o mai târziu pentru romanul cu același nume. Acest CD includea cântece precum „Here In These Fileds” și balada religioasă „All I Believe”. Scriitorul notează din nou recunoștința adresată soției sale pentru implicare, mulțumindu-i „pentru că este neobositul meu coautor, coproducător, inginer secund, multe altele importante, și terapeut.”
De asemenea, în 1994, în timp ce se afla în vacanță în Tahiti, a citit cartea „Conspirația” (The Doomsday Conspiracy) a lui Sidney Sheldon, și a decis că ar putea să o scrie mai bine. A început munca la Fortăreața Digitală, și a fost de asemenea co-autor la o carte cu umor alături de soția sa: 187 Bărbați de evitat: Un Ghid pentru Femeia Frustrată Romantic (187 Men to Avoid: A Guide for the Romantically Frustrated Woman), sub pseudonimul Danielle Brown (unul dintre cele 187 criterii din carte se referea la bărbații care scriu cărți de autoajutorare pentru femei). În profilul autorului, scris pe carte, spune că „Danielle Brown locuiește actualmente în New England: preda la școală, scrie cărți și evită bărbații”. Drepturile de autor aparțin, oricum, lui Dan Brown. A vândut câteva mii de copii înainte să iasă din stocuri.
În 1996, Brown a renunțat la catedră pentru a deveni scriitor cu normă întreagă. Fortăreața Digitală a fost publicată în 1998. Blythe s-a ocupat mult de promovarea cărții, a scris declarații pentru presă, i-a stabilit întâlniri pentru talk-show-uri și a aranjat întâlniri cu presa. Câteva luni mai târziu, Brown și soția sa au publicat „Cartea Cheală” (The Bald Book), o altă carte de umor. A fost oficial recunoscută ca fiind a soției sale, deși un reprezentant al editorului a spus că această carte a fost scrisă în primul rând de Brown.


Primele trei romane ale lui Brown au avut puțin succes, cu mai puțin de 10.000 de copii fiecare, dar cel de-al patrulea, Codul lui Da Vinci, a devenit un besteseller răsunător, intrând în topul de la New York Times Best Seller list în prima săptămână după ce a fost publicată, în 2003. Acum, este considerată ca fiind una dintre cele mai cunoscute/populare cărți din toate timpurile, cu 60,5 milioane copii vândute în toată lumea până în anul 2006. Succesul acesteia a ajutat la creșterea vânzărilor cărților lui Brown publicate înainte de aceasta. În 2004, toate cele patru romane erau în New York Times list în aceeași săptămână, iar în 2005, se afla printre cei mai influenți 100 de oameni ai anului, în topul realizat de revista Times. Revista Forbes l-a plasat pe Dan Brown pe locul 12 în lista „Celebrity 100” din 2005 și a estimat venitul său anual la 76,5 milioane $. The Times a estimat venitul din vânzarea cărții „Codul lui Da Vinci” la 250 milioane $.

În octombrie 2004, Brown și frații săi au donat 2,2 milioane $ Academiei Phillips Exeter în memoria tatălui lor, pentru a înființa „Richard G. Brown Technology Endowment”, pentru a le furniza calculatoare și echipamente de ultimă generație studenților cu necesități.


În 2006, s-a făcut un film după romanul „Codul lui Da Vinci”, realizat de Columbia Pictures și de regizorul Ron Howard. În film apăreau Tom Hanks în rolul lui Robert Langdon, Audrey Tautou ca și Sophie Neveu și Sir Ian McKellen în rolul lui Leigh Teabing. A fost considerat unul dintre cele mai anticipate filme ale anului și fost folosit în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes din 2006, deși primise per total recenzii nesatisfăcătoare. Filmul a adus câștiguri de 750 milioane $. Brown apare ca unul dintre producătorii executivi ai filmului „Codul lui Da Vinci” și a creat de asemenea coduri suplimentare pentru film. Una dintre piesele lui, „Piano”, pe care Brown a scris-o și a cântat-o, apare ca parte din coloana sonoră a filmului.


In anul 2006 , Dan Brown lansează un al doilea bestseller Îngeri și demoni. Scenarista Akiva Goldsman a fost delegată să adapteze Îngeri și demoni. Filmul a apărut in anul 2009.
Tot în anul 2009, Dan Brown lansează si al treilea bestseller Simbolul Pierdut. In 2012 va apărea și un film după această carte.


  • 1978: Astronomul american James W. Christy a descoperit  primul satelit al planetei Pluto,Charon, la Observatorului Naval Statele Unite, dupa examinarea unor imagini extrem de mărite ale planetei  Pluto, luate în urmă cu două sau trei luni.

Charon  a fost  numit după personajul mitologic Charon, luntrașul care trece sufletele morților dincolo de Styx si este primul și cel mai mare satelit natural al planetei pitice Pluton.
 Descoperirea lui a permis determinarea precisă a masei și dimensiunilor lui Pluton. Charon și Pluton alcătuiesc un sistem de planetă dublă, deoarece centrul de masă al sistemului este deasupra suprafeței planetei pitice Pluton, între cele două corpuri.


  • 1995: România a depus, în cadrul unei ceremonii la Paris, cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană

Demersul a fost precedat de o întâlnire a întregului spectru politic românesc, care a semnat, cu o zi în urmă, „Declaraţia de la Snagov” (la 1.II.1995 a intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană, Acord semnat la 1.II.1993). NOTĂ: La 25.IV.2005 a avut loc ceremonia de semnare a Tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (la Abaţia Neumünster din Luxemburg), precedată de reuniunea Consiliului European, care a dat votul final asupra documentelor ce consfinţeau calitatea de viitoare membre ale UE pentru cele două ţări; de la 1.I.2007 România şi Bulgaria sunt membre ale Uniunii Europene (după ce Parlamentele tuturor ţărilor UE au ratificat cele două Tratate semnate la 25.IV 2005).


 Zodia Racului


Zodia Racului ocupă locul patru pe cercul zodiacal clasic european (care cuprinde 12 zodii), cu începere din 22 iunie, încheindu-se pe 22 iulie.

Zodia Rac este o zodie feminină de apă, predominant emoţională, guvernată de Lună, planeta care sporeşte romantismul, diplomaţia, puterea de adaptare, sensibilitatea, memoria, imaginaţia, aptitudinile artistice, dar şi instabilitatea, inconstanţa, capriciile.

Ceea ce îl caracterizează în tot ceea ce face este consecvenţa. Chiar şi în situaţii mai complicate, în cele din urmă îşi atinge scopul şi nimeni nu va putea să spună vreodată că nu e meritul lui. Idealul său se bazează pe cultivarea datelor native, urmărind şi obţinerea unei bunăstări materiale solide şi va face totul ca să o obţină.

Foarte conservator, tradiţionalist, tot ceea ce înseamnă întâmplare îl irită, pentru că îi afectează sentimentul de stabilitate şi de securitate personală. Detestă singurătatea, căutând să se ataşeze de cineva sau de munca sa. Are instincte materne şi paterne foarte dezvoltate. Îşi doreşte o viaţă de familie armonioasă, potrivit www.eastrolog.ro. Nu suportă criticile, presiunile sentimentale şi opiniile contrare.

Foarte sensibili şi extrem de emotivi, sentimentali şi uşor impresionabili, Racii stau foarte bine ascunşi sub carapace. Luna are o mare influenţă asupra lor. Nu e întotdeauna foarte uşor să-i înţelegi. Sunt greu de suportat pentru că nu-şi exteriorizează întotdeauna sentimentele. Chiar şi atunci când sunt foarte sociabili şi transparenţi, poţi constata ulterior că acţiunile lor sunt foarte enigmatice.

Alimentele benefice racilor sunt: varza albă şi roşie, napii, peştele, lactatele, iar tarhonul face minuni ajutând la refacerea stocului de săruri minerale.

Plantele cu un efect bun în aromaterapie pentru cei născuţi în această zodie sunt: trandafirii albi, nuferii, crinii, iarba surzilor şi ochii şoricelului. Esenţa de santal alb le creşte puterea de concentrare, teiul le linişteşte psihicul, iar ambra alungă stările depresive.

Piatra mistică - perla
Ziua norocoasă - luni
Numerele norocoase - 3, 8
Culori norocoase - albastru, argintiu
Simţul cel mai dezvoltat - gustul

Bărbatul Rac se maturizează târziu şi rămâne marcat de imaginea mamei sale. Iubeşte o viaţă de familie protectoare şi stabilă. Trădarea îl răneşte cumplit şi chiar dacă în mod raţional iartă, emoţional nu va uita niciodată. Este un tată foarte bun şi se va mândri mereu cu copiii săi, cărora le este educator şi prieten.

Femeia Rac este poate cea mai feminină nativă din tot Zodiacul, în sensul clasic al cuvântului. Este maternă, pasională şi blândă. Este plină de şarm şi sensibilă la orice compliment. Preferă să fie apreciată, tratată cu blândeţe şi acceptată totdeauna. Rareori ia iniţiativa în mod deschis, aşa că trebuie ca ceilalţi să facă prima mişcare. O dorinţă majoră a femeii Rac este să fie iubită. O calitate majoră a ei este loialitatea. Devotamentul ei pentru copii (adesea exagerat) include şi nevoia de a le oferi ceea ce ea apreciază atât de mult - stabilitatea. Şi e mult prea înţeleaptă pentru a nu înţelege că banii sunt un ingredient absolut necesar pentru asigurarea acesteia.

Copilul Rac, drăguţ şi sensibil, va crea o legătură foarte puternică cu mama sa şi va plânge cu lacrimi de crocodil la cel mai mic semn de separare. Copiii născuţi sub semnul Racului au nevoie de multă afecţiune şi de încurajări permanente pentru a se simţi confortabil. Se simt cel mai bine acasă, înconjuraţi de familie şi de animale de companie, precum şi în locurile familiare, cu sunete şi mirosuri care le sunt cunoscute, cum menţionează www.copilul.ro. Preferă jocurile liniştite, paşnice, nu le place sub nicio forma violenţa. Le place să meargă la şcoală, sunt perseverenţi şi prietenoşi. Ei trebuie să fie încurajaţi să devină independenţi, să aibă puterea de a-şi conştientiza ambiţiile şi potenţialul creativ.

Compatibilitate cu alte zodii:
Excelentă (100%) - Rac, Scorpion, Peşti
Bună (80%) - Fecioara, Taur
Delicată, riscantă (60%) - Berbec, Balanţă
Nerecomandabil (10%) - Leu, Gemeni

Personalităţi de pe tot mapamondul născute în zodia Rac: Jean Cocteau, Gina Lollobrigida, Jean Jacques Rousseau, Franz Kafka, Camillo Golgi, Ferdinand Zeppelin, Spencer Williams, Irving Stone, Ingmar Bergman, Herbert Marcuse, Natalie Wood, Pamela Anderson, Pierre Cardin, Hermann Hesse, Diana Frances Spencer (Prinţesă de Wales), Sebastian Vettel, Tom Cruise, Javier Solana, Camilla (Ducesa de Cornwall), Vin Diesel, Brian May, Carlos Santana, Julian Paul Assange, Sylvester Stallone.

Personalităţi de la noi născute în zodia Rac: Alexandru Giugaru, Ion Ionescu de la Brad, Tania Filip, Paul Gherasim, Şerban Papacostea, Temistocle Popa, Paul Urmuzescu, Mircea Rusu, Constantin Tănase, Brânduşa Zaiţa Silvestru, Aimée Iacobescu, Octavian Paler, Gheorghe Visu, Teodor Răducan, Dorin Anastasiu, Angela Marinescu, Anastasia Lazariuc, Margareta Pâslaru, Pepe, Angela Similea, Mirabela Dauer, Maria Dragomiroiu, Mădălina Manole, Alina Sorescu, Ilie Năstase.  




Să aveţi o zi frumoasă!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...