Translate

luni, 4 iunie 2018

4 Iunie




Este a 155-a zi a anului.
Au mai rămas 210 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 05 h 33 m și apune la 20 h 55 m.



Citatul zilei

„Lipsa de imaginaţie te fereşte de durere”. (Alice Voinescu,  scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare română, n. 10 februarie 1885 - d. 4 iunie 1961 )



Zile ciudate
 
  Ziua dedicată fetelor bătrâne


 Ziua dedicată fetelor bătrâne, adică a femeilor care nu au dorit, nu și-au găsit jumătatea sau nu au vrut să se căsătorească în tinerețe și se apropie cu pași repezi de instalarea menopauzei ceea ce echivalează cu încetarea funcției reproductive. Tradiția aceasta a început după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial atunci când multe femei au rămas în acest stadiu pentru că tot și-au așteptat iubiții să se întoarcă de pe front, însă din păcate nu s-a mai putut înfăptui acest lucru pentru că au fost răpuși de război.

 Ziua alergatului


Ziua alergatului se află și ea printre lucrurile pe care le celebrăm azi, așadar dacă vreți să o sărbătoriți cum se cuvine, nu este nimic mai simplu decât să vă îmbrăcați cu echipamentul vostru sportiv și să o luați la fugă.

33 de motive pentru a te apuca de alergat

1. Te ajuta sa scapi de stres, depresii si atacuri de panica
Alergarea duce la producerea unei cantitati mai mari de endorfina (hormonul fericirii). Asa ca alergarea reduce nivelul de stres si oboseala si poate combate depresiile usoare. Joggingul e si un bun tratament impotriva atacurilor de panica. Vei resimiti toate aceste beneficii dupa o perioada de cateva luni in care ai continuat sa alergi constant.
2. Dai jos kilogramele in plus
Alergarea e una dintre cele mai bune metode de a slabi. Evident ca asta nu se intampla peste noapte daca continui sa mananci foarte mult, totusi, cu timpul, metabolismul se regleaza iar tu vei arde mai repede caloriile. Oricum, daca alergi constant, nu te vei mai ingrasa. Prin alergare se ard circa 700 calorii pe ora.
3. Arati mai bine
Pai, e logic. Daca slabesti, arati mai bine. Dar nu numai din aceasta cauza. Pentru ca daca ai slabi numai pe baza de regim, tot nu ai arata atat de bine ca atunci cand si alergi. Dar alergarea ajuta la intarirea musculaturii intregului corp. Tinuta ta va fi mai dreapta, fesele mai proeminente iar picioarele mai frumoase. Asa ca vei arata excelent!
4. Te simti mai bine
Vezi mai sus. Daca scapi de stres si arati bine inseamna ca te vei simti bine din toate punctele de vedere. Atunci ce ar mai fi de spus? Multe!. Citeste mai departe.
5. Esti la moda
Pai este evident. Nu fac jogging mai toate vedetele de la Hollywood? Nu le vezi pe fetele alea din "Totul despre sex" sau "Neveste disperate" sau pe baietii aia "buni" cand fac antrenamentre in filme ce mai alearga? E cel mai la moda sport in toata lumea.
6. Faci sport fara sa fie nevoie sa cheltuiesti mult
Pe langa ca e la moda, alergarea e si cel mai ieftin sport. Totusi, fii atent la incaltari. Sunt cele mai importante. Dar cum le poti folosi si ca sa mergi la piata inseamna ca te-ai scos!
7. Iti poti face noi prieteni
In cazul in care iti doresti sa socializezi, sa te apuci de alergat e o metoda foarte buna. Vei intalni in locurile unde fac majoritatea jogging, adica in parcuri, persoane dispuse sa vorbeasca si sa alerge impreuna cu tine. Poti sa-ti alegi un partener de jogging si pe site-ul nostru!
8. Te intalnesti mai des cu vechii prieteni
Tot despre socializare este vorba. Numai ca aici intervine puterea ta de convingere, de a-ti smulge prietenii din pat si a-i convinge sa te urmeze. Sau poate ei alearga de mult si asta e o modalitatea de a te alatura tu lor. In oricare dintre situatii, va veti vedea mai des.
9. Esti mai sanatos
E o chestie demonstrata de nenumarate studii: inima devine mai puternica, circulatia sangelui se imbunatateste, tensiunea se regleaza si astfel riscul de a face atac de cord sau atac cerebral se reduc considerabil; alergarea intareste plamanii si intreg sistemul imunitar, asa ca devii mai rezistent la raceli, viroze si gripe. De asemenea, alergarea actioneaza pozitiv asupra densitatii oaselor, ferindu-te de osteporoza, iar articulatiile devin mai puternice. Se reduce mult riscul aparitiei cancerului de san si de colon si, in general, a oricarui tip de cancer (asta daca nu exista o predispozitie genetica si chiar si in acest caz poate fi o buna metoda de preventie).
10. Imbatranesti mai tarziu
Cercetatorii americani au descoperit in cadrul unui studiu amplu ca in cazul celor care alearga zilnic, semnele batranetii apar cu 16 ani mai tarziu fata de cei care nu fac miscare.
11. Iti gasesti un hobby
Asta mai ales in cazul in care nu aveai deja unul care sa-ti ocupe timpul. Totusi asta e unul de pe urma caruia ai numai de c]stigat!
12. Poti participa la competitii
Ai visat vreodata cand te uitai la televizor sa fii si tu macar un pic ca aceia care se urca pe podium dupa diverse intreceri sportive? Daca alergi, indiferent de varsta poti gusta macar o bucatica din acea senzatie unica prin participarea la diverse crosuri, apoi, eventual la semimaraton si, de ce nu, chiar la maraton. E o senzatie unica atunci cand treci linia de sosire. Locul chiar nu conteaza. Oricum vei fi incurajat si aplaudat.
13. Respiri aer mai curat
Stai toata ziua in trafic si respiri gaz de esapament? Atunci cand alergi, e normal sa te duci intr-un parc, pe un stadion, oricum, intr-o zona mai verde sau mai ferita de trafic. Si asta te va ajuta ca macar putin sa respiri un aer mai curat chiar intr-o capitala imbcsita.
14. Esti mai destept
Asta tot cercetatorii au descoperit-o: dupa cateva saptamani de cand te apuci de acest sport iti creste capacitatea de concentrare si de organizare. Si inca una: mamicile care fac jogging nasc copii mai inteligenti.
15. Oferi un bun exemplu familiei, copiilor tai si prietenilor
Fii sigur ca vei deveni centrul atentiei in familia ta, mai ales daca esti primul care are initiativa de a se apuca de alergat. Cel putin la inceput! Toti te vor intreba cum e, se vor mira de performantele tale, de cat de bine arati si de cat ai slabi.
Probabil partenerul iti va urma exemplul, iar copiii tai vor fi incantati. Doar alergarea e jocul lor preferat! 16. Dormi mai bine, visezi mai frumos
Tot cercetatorii spun asta. Si daca stai sa te gandesti, e logic. Dupa asa un efort si somnul e mai dulce.
17. Iti schimbi stilul de viata 
 Chiar asa e! E o activitatea care trebuie sa se integreze in programul tau saptamanal, daca nu zilnic. Pe de alta parte iti va schimba pe nesimtite modul de a hrani si de a te hidrata.
18. E un sport pe care poti sa-l faci la orice ora
Asta e un alt mare avantaj. Poti sa fii flexibil in ceea ce priveste programul de alergare: dimineata, la pranz sau seara. E bine sa alternezi insa orele la care alergi. S-ar putea sa-ti fie mai usor dimineata si mai greu seara sau invers. De aceea e bine sa insisti si sa-ti obisnuiesti organismul sa raspunda pozitiv miscarii in orice moment al zilei.
19. Ai mai multa energie
Intreaba orice alergator si-ti va spune ca se simte mai tonic dupa ce alearga 30 de minutre decat daca ar fi stat lungit fara sa faca nimic. Miscarea atrage energie, nemiscarea atrage lene!
20. Poti manca ce-ti place fara sa te mai simti vinovat
Da. Te vei gandi ca oricum ai alergat si deci ai mai consumat din calorii sau ca vei alerga si le vei consuma. Asta e bine pentru psihic. Totusi, inghite portii mai mici pentru ca afurisitele de calorii nu dispar foarte usor.
21. Te simti din nou ca un copil
Pai exact ce spuneam mai sus. Alergarea e joaca preferata a copiilor. Fii si tu din nou copil si te vei simti la fel de bine ca pe vremuri. Nu ti-e dor?
22. Ai cu ce sa te lauzi
Fii convins ca nu o sa pastrezi secretul numai pentru tine. Te simti atat de bine ca trebuie sa afle toti!
23. Simti ca faci in sfarsit ceva important pentru tine
Asa si este. Pentru ca intr-adevar iti vei testa limitele si rezistenta de cate ori alergi. Uneori va fi greu, alteori mai usor. Dar ce satisfactie imensa atunci cand ajungi la finalul timpului propus sau al turei stabilite.
24. Te ajuta sa te lasi de fumat
Iata un punct important. Majoritatea medicilor spun ca cele doua, fumatul si alergatul, sunt incompatibile. Exista insa si exceptii. Am vazut persoane fumatoare care facjogging cu regularitate. Dar sunt exceptii. De obicei, atunci cand te apuci de alergat, organismul incearca sa-ti transmita sa renunti la acest viciu. Asa ca daca intr-adevar vei dori asta, vei reusi, mai ales daca iti faci din alergare un obicei.
25. E un sport pe care poti sa-l faci la orice varsta
Asta asa e! Totusi, medicii te sfatuiesc ca daca n-ai avut nici o perioada in viata ta in care sa alergi constant sau n-ai mai facut alte sporturi si vrei sa te apuci de jogging la 60 sau 70 de ani, sa o iei foarte usor, cu plimbari de voie, pana ajungi la "cota" unei plimbari in ritm alert, ceea ce este suficient (e bine sa faci si niste teste medicale)
26. E cel mai bun antrenament pentru alte sporturi
Indiferent ce alt sport iubesti si practici, alergarea ramane cel mai bun antrenament pentru oricare din ele, pentru ca te mentine in forma.
27. Poti sa te imbraci cool
Du-te intr-un magazin de sport si vei vedea cate minunatii poti sa gasesti si asta numai ca sa-ti faca alergarea mai placuta. Pantofi sport cu nu stiu ce talpa si sistem de aerisire, tricouri, veste, geci frumos colorate, usoare ca un fulg, care absorb imediat transpiratia si care-ti pun in evidenta noile forme. Cronometre, centuri de mijloc si de mana pentru sticlute, servetele, chei, telefoane, iPod-ri, sosete speciale cu elastic pe mijlocul talpii pentru relaxare si cate si mai cate. Bani sa ai!
28. Iti creste increderea in tine
Vei observa ca spatele tau va sta mai drept nu numai pentru ca ti se modifica tinuta ca urmare a miscarii ci si pentru ca vei avea curajul sa ii privesti pe ceilalti in ochi. La nivel mental, totul se schimba in bine din cauza tuturor celor descrise mai sus. Si atunci cum sa nu fii mai increzator in fortele tale?!
29. Suporti mai bine schimbarile de temperatura
Daca continui sa alergi si vara la 40 de grade si iarna la -9 grade vei observa ca pentru tine nu mai are asa mare importanta ca pentru ceilalti cat de frig sau cald este afara. Si ar fi bine sa continui sa alergi pe orice vreme (evident, cu cateva exceptii si aici ma refer la ploi torentiale, uragane, temperaturi de 45 grade sau -20)
30. Te fereste sa devii un workoholic
Pai asa si e!. Odata ce descoperi alergarea iti vei da seama ca a sta ore in sir pe scaun in fata unui computer nu e cel mai important lucru din lume.
31. Te scapa de plictiseala
Pai ai ceva important de facut. Cum sa te mai plictisesti? Te asteapta o lume intreaga afara din casa!
32. Te bucuri altfel de un dus
Iti era lene inainte sa te bagi sub dus? Acum o sa ajungi sa visezi la el! Si cat de bine e dupa un asemenea efort sa te relaxezi sub jetul de apa!
33. Iti dai seama daca ai vreo suferinta
Dupa ce te apuci de alergare, daca intr-adevar la un moment dat se intampla ceva rau cu tine, senzatia sau durerea se va acutiza in momentul efortului. Atunci opreste-te! Orice durere care trece dupa ce alergi nu reprezinta o problema, dar una care persista si dupa aceea mai mult timp (zile, saptamani) trebuie investigata serios.

 Ziua în care îți îmbrățișezi pisica


Dacă nu ți-ai îmbrățișat pisica de dimineață, află că ar cam trebui să o faci pentru că astăzi este Ziua în care îți îmbrățișezi pisica. Micuțele feline vă vor aprecia gestul și poate îl vor întoarce și înapoi vreodată.


 Ziua croitorilor

 
 Desigur, nu trebuie să uităm nici de Ziua croitorilor pentru că trebuie să îi respectăm și pe cei care ne îmbracă și ne ajustează hainele după bunul nostru plac. Dacă aveți un croitor personal astăzi este ziua potrivită să îi spuneți cât de mult îl apreciați.

Ziua Internațională a Copiilor – victime ale agresiunii

La 4 iunie este marcată Ziua internațională a copiilor victime ale agresiunii. În cadrul sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, "șocați de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis să marcheze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi internațională a copiilor victime ale agresiunii (adoptând Rezoluția ES-7/8).
Scopul zilei este de a recunoaște durerea suferită de copiii din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental și emoțional și, în același timp, de a susține angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.
La începutul anului 2015, ONU estima că 300.000 de copii sunt copii-soldați în peste 20 de țări din întreaga lume. Până la 40 la sută dintre ei sunt fete potrivit www.un.org/youthenvoy.
La nivel mondial aproximativ 230 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani nu au fost înregistrați în mod oficial, fiind lipsiți astfel de dreptul lor la un nume și la naționalitate; din aproximativ 35 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV, peste 2 milioane au vârste între 10-19 ani, iar 56 la sută dintre acestea sunt fete; la fiecare 10 minute, undeva în lume, o fată la vârsta adolescenței moare ca urmare a violenței; aproape jumătate din totalul deceselor la copii sub vârsta de 5 ani sunt imputabile subnutriție (aproximativ 3 milioane de decese anual); 17.000 de copii cu vârsta până în 5 ani mor în fiecare zi, în condițiile în care cea mai mare parte din cauze pot fi prevenite sau tratabile, potrivit ultimele estimări publicate de UNICEF, pe www.unicef.org/statistics.
UNICEF este principala agenție responsabilă pentru monitorizarea obiectivelor legate de copii ale Declarației Mileniului, precum și a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și, de asemenea, un partener-cheie în activitatea Organizației Națiunilor Unite. Odată ce epoca ODM se apropie de sfârșit în acest an, lumea are oportunitatea istorică de a stabili cursul pentru următoarea eră de dezvoltare umană. UNICEF este ferm hotărâtă să asigure copiilor un loc în centrul Agendei de dezvoltare post-2015, așa cum a ocupat și în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii, iniţiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite este marcată, la 4 iunie, pentru a atrage atenţia asupra impactului devastator al conflictelor armate asupra copiilor, care sunt victime ale abuzurilor fizice, mentale şi emoţionale. Această zi confirmă angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.
În cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, "şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au stabilit Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii pentru fiecare an la 4 iunie (adoptând Rezoluţia ES-7/8).

"Opriţi atacurile asupra copiilor" este îndemnul transmis de directorul executiv al UNICEF Henrietta H. For, menţionând, pe pagina ONU dedicată zilei, că prin regulile războiului sunt interzise strămutarea ilegală a civililor, atacurile asupra şcolilor sau spitalelor, folosirea, recrutarea şi deţinerea ilegală a copiilor şi refuzarea asistenţei umanitare. Aceste reguli trebuie respectate iar cei care le încalcă trebuie să răspundă pentru actele lor. Copiii au nevoie de pace şi de protecţie în orice moment.

În condiţiile izbucnirii unui conflictul armat, copiii sunt cei mai vulnerabili membri ai societăţii, ei fiind cei mai afectaţi de consecinţele războiului. În ultimii ani, numărul încălcărilor drepturilor comise împotriva copiilor a crescut în multe zone de conflict. Peste 250 de milioane de copii trăiesc în ţări şi zone afectate de conflict, potrivit datelor publicate pe pagina ONU dedicată zilei.

În Yemen, peste 220 de copii au fost ucişi şi peste 330 au fost răniţi, de la începutul anului 2018, ca urmare a conflictului intern. În Siria, în primele trei luni ale anului au avut loc peste 70 de atacuri confirmate asupra spitalelor şi instituţiilor sanitare, peste 300 de instituţii de învăţământ au fost atacate şi 5,3 milioane de copii au fost strămutaţi intern sau au devenit refugiaţi, iar aproximativ 850.000 de copii continuă să locuiască în zone asediate sau greu accesibile. În Afganistan, peste 150 de copii au fost ucişi şi peste 400 răniţi în primele trei luni ale anului din cauza conflictului. În Republica Centrafricană, violenţa reînnoită în ultimele luni a forţat aproape 29.000 de copii să-şi părăsească casele. Doi din cinci copii sub vârsta de cinci ani suferă de malnutriţie cronică şi o treime din copiii de vârstă şcolară nu frecventează o instituţie de învăţământ. În toate aceste ţări, dar şi în altele, echipele angajate de UNICEF şi de partenerii depun toate eforturile pentru a ameliora suferinţele celor mai vulnerabili, celor despărţiţi de familiile lor, celor care se îmbolnăvesc în taberele de refugiaţi dens populate, celor care suferă de foame.

În 1997, Adunarea Generală a adoptat Rezoluţia 51/77 privind drepturile copilului, ce a reprezentat o evoluţie importantă în eforturile de îmbunătăţire a protecţiei copiilor în situaţii de conflict armat. În urma raportului inedit, privind efectele conflictelor armate asupra copiilor, realizat de Graça Machel, Rezoluţia 51/77 a semnalat lansarea unui nou consens între statele membre ONU şi necesitatea unui efort coordonat, din partea comunităţii internaţionale, în abordarea vulnerabilităţi copiilor şi privarea acestora de drepturile elementare în situaţiile create de conflictele armate.

Rezoluţia 51/77 are la bază eforturile Adunării Generale pentru protecţia drepturilor copiilor, inclusiv prin Convenţia privind drepturile copilului şi protocolul său opţional şi prin rezoluţiile anuale privind drepturile copilului.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă furnizează un Masterplan universal pentru a asigura un viitor mai bun pentru copii. Noua agendă include pentru prima dată obiectivul de a pune capăt tuturor formelor de violenţă împotriva copiilor, iar încetarea abuzului, neglijării şi exploatării copiilor constituie parte integrată în mai multe alte obiective legate de violenţă. Activitatea ONU este orientată de Convenţia privind drepturile copilului, tratatul internaţional cu cea mai rapidă şi mai largă ratificare a drepturilor omului din istoria omenirii. 



Sfânta Cuvioasă Sofia


Sfânta Sofia s-a născut în Aenus, Rhodope, şi era mama a şase copii. Deşi ocupată cu grijile şi datoriile acestei lumi, a ţinut poruncile Domnului şi a trăit o viaţă plină de virtute.

Cum se întâmplă deseori, această sfântă a fost fiica unor părinţi credincioşi. Erau o familie aleasă din vechiul ţinut Ain din Tracia. Făcându-se mare, Sofia a ajuns o fată fermecătoare şi binecrescută. S-a căsătorit şi, cu vremea, ea şi cu soţul ei au avut şase copii.



Deşi e limpede că, crescându-şi copiii, era foarte prinsă cu viaţa zilnică şi cu treburile şi cu grijile casnice, aceasta nu i-a fost nicidecum piedică în viaţa duhovnicească. Mergea des la biserică, făcându-şi şi casa biserică prin desele sale rugăciuni şi privegheri. Se străduia în orice chip să împlinească poruncile şi să caute virtutea. Prin purtarea ei a arătat că grijile vieţii de fiecare zi nu trebuie nicidecum să împuţineze dorinţa noastră de a-i plăcea Domnului ori putinţa de a spori în viaţa duhovnicească.



După un timp a izbucnit o molimă care a ucis pe soţul Sfintei Sofia şi pe toţi copiii lor. Pierzându-şi copiii, ea a ajuns mama multor orfani. Căci vreme de douăzeci de ani, a adoptat peste o sută de copii, pe care i-a crescut în dragostea şi frica Domnului. Căminul ei a ajuns un rai pentru săraci şi cei fără adăpost, ea însăşi ajutând cu râvnă pe alte văduve. Făcea milostenie cu voioşie şi dărnicie, voind mai bine a se lipsi ea, decât să vadă pe vreun sărac plecând din casa ei cu mâna goală.



Ducea o viaţă de mare nevoinţă, rugându-se mereu şi cugetând la Psalmi. Era o pildă de smerenie, socotindu-se cea mai de pe urmă dintre toţi, în ciuda nenumăratelor ei virtuţi. Postea cu mare asprime, spune Viaţa ei, mâncând pâine uscată cu apă; dar hrănea din belşug pe săraci şi le dădea la masă şi vin.



După mulţi ani de slujire cu dăruire şi trudă grea, sănătatea ei a slăbit. Cu un an înainte de fericita ei adormire, la vârsta de cincizeci şi trei de ani, a fost tunsă călugăriţă.



Din pricină neobişnuitei sale milostenii şi a primirii de străini, precum şi a marii sale iubiri – mai ales faţă de săraci, văduve şi orfani -, ca şi pentru sfinţenia vieţii, a fost lăudată în toată împărăţia chiar în timpul vieţii. Ea a fost cu adevărat o pildă de înţelepciune pentru toate timpurile.



Prin smerenia ei şi dragostea faţă de săraci, Dumnezeu a binecuvântat-o în felul următor. În casa ei era un butoi cu vin pe care îl păstra pentru săraci. Ea a remarcat că oricât ar fi luat  din bidon acesta rămânea plin. Dar imediat ce a povestit cuiva despre această minune şi a slăvit pe Dumnezeu, bidonul s-a golit. Sfânta Sofia s-a întristat, crezând că vinul s-a sfârşit din cauza caracterului său nedemn. De aceea, a sporit nevoinţele sale ascetice până la a-şi pune în pericol sănătatea.

Simţindu-şi sfârşitul aproape, ea a primit tunderea în monahism. Sfânta Sofia a adormit întru Domnul la vârsta de 53 de ani.

Despre numele Sofia

Numele de fata Sofia este de origine greaca si are semnificatia de intelepciune. Intalnit cu precadere in epoca bizantina, cand a fost purtat de sotiile imparatilor bizantini Iustin si Iustinian, Sofia este folosit astazi de aproape toate popoarele europene. Etimologic se crede ca Sofia deriva din cuvantul grec sophie care inseamna intelepciune (Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci).

Pentru acest lucru pledeaza si faptul ca atat celebrul monument din Constantinopole (biserica imperiala cladita de imparatul Iustinian, o bijuterie arhitecturala a artei murale bizantine, care este considerata pe drept cuvant cea mai frumoasa si impunatoare din Constantinopole), cat si biserica dupa care a fost denumita capitala Bulgariei, la origine trebuia sa celebreze ideea de "intelepciune divina", una dintre conceptele de baza ale doctrinei crestine.



In limba romana, numele a intrat atat pe filiera slavona, cat si pe filiera greaca, dar a dat o serie de hipocoristice frecvente si specifice limbii romane. Sofia este un prenume intalnit chiar in primele documente ale cancelariei lui Stefan cel Mare, unde numele apare inregistrat in forma sa masculina de Sofian, Sofianu, dar si Sofiana, Sofie, Sofita, Sofi, Sofiica, Sohiia sau Soia.



Se intalnesc, de asemenea, o serie intreaga de derivate ale numelui, care sunt astazi intalnite indeosebi ca nume de familie: Sofineti, Sofiu, Sofletea, Sofianu, Sosia, Fita, Fica, Fia si multe altele.



Numele de botez feminin Sofia (scris si Sophia) mai are urmatoarele semnificatii:



- Localitati in Bulgaria;

- Sofia - oras in Bulgaria, capitala tarii;

- Localitati in Republica Moldova;

- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Drochia;

- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Hincesti;

- Sophie (filozofie) - termen filozofico-religios insemnand intelepciunea.

Personalitati regale care au purtat numele Sofia:

- Sofia a Suediei (1547-1611), ducesa de Saxa-Lauenburg;

- Sofia de Hanovra (1630-1714), mama regelui George I al Marii Britanii;

- Sofia Dorothea de Celle (1666-1726), sotia regelui George I al Marii Britanii;

- Sofia Dorothea de Hanovra (1687-1757), sotia regelui Frederick William I al Prusiei;

- Sofia Magdalena at Danemarcei (1746-1813), sotia regelui Gustav al III-lea al Suediei;

- Sofia Wilhelmina a Suediei (1801-1865), Mare Ducesa de Baden;

- Printesa Sofia de Bavaria (1805-1872), sotia Arhiducelui Francisc al Austriei;

- Sofia de Nassau (1836-1913), sotia regelui Oscar al II-lea al Suediei;

- Arhiducesa Sofia a Austriei (1855-1857), fiica imparatului.




Evenimente de-a lungul timpului…



  • 1783: Fraţii Joseph şi Étienne Montgolfier au făcut prima demonstraţie în public a zborului cu baloane cu aer cald.

Se pare că balonul cu aer cald este cea mai veche tehnologie de zbor dezvoltată de ființa umană.Aacesta are o formă aproape sferică, care pentru a pluti se foloseşte de faptul că aerul cald (din interior) are o densitate mai mică decât cea a aerului mai rece (din exterior).
Au repetat experimentul câteva luni mai târziu cu oameni la bord, zburând vreo 9 kilometri în 25 de minute.
Frații Montgolfier au fost descoperitorii balonului cu aer cald. În fapt au fost mai mulți frați (și surori), dar ceilalți n-au devenit renumiți.



Joseph-Michel și Jacques-Étienne Montgolfier au studiat științele naturale și arhitectura, fiind proprietarii unei fabrici de hârtie (ocupație tradițională în familie încă din sec. XIV). Pe la mijlocul anului 1770, Joseph-Michel este preocupat de aeronautică, făcând încercări de parașutism de pe acoperișul casei sale. Motivat de articolul lui Joseph Priestley (fizician, chimist, filozof și teolog american – 1733-1804) se preocupă de proprietățile gazelor, căutând un amestec de gaze mai ușor decât aerul.
Fiii unui fabricant de hartie, fratii Montgolfier au visat inca din copilarie sa indeplineasca unul dintre cele mai mari vise ale omului, acela de a zbura. La curent cu spiritul epocii si cu inventiile epocii iluministe, Joseph a intuit ca un balon de panza, umplut cu aer cald, s-ar fi putut ridica spre cer, din cauza ca aerul cald este mai usor decat cel de la nivelul solului. Ca atare, impreuna cu fratele sau mai mic, Jacques, a construit un balon cu un diametru de 3 metri, dedesubtul caruia au aprins un foc.
Experimentele cu vapori de apă eșuează. În decembrie 1782 întreprind în Annonay, locul lor de baștină, prima încercare cu un balon umplut cu lână, fân și aer încălzit, încercare încununată de succes. Frații ajung la concluzia că fumul este forța care contribuie la înălțarea aerostatului, din care cauză folosesc materiale care produc mult fum. La 5 mai 1783 îmbunătățesc peretele balonului, care va fi construit din in căptușit cu hârtie. Zborul, asistat de public, durează un timp de zece minute, atingând o înălțime de 1500 m.
Forta degajata a fost atat de mare incat cei doi au pierdut controlul balonului, care s-a ridicat in inaltimi, prabusindu-se la circa 2 km distanta. Entuziasmati, cei doi frati au decis ca trebuie sa faca o demonstratie publica, pentru a dovedi tuturor viabilitatea si utilitatea inventiei lor. Ei au construit un balon din panza de sac, avand in interior trei straturi de hartie, care continea aproape 790 metri cubi si cantarea circa 225 kg. Pe 4 iunie 1793, fratii Montgolfier au lansat balonul, la Annonay, sub privirile unui grup de demnitari. Zborul a durat zece minute, rastimp in care s-au parcurs doi kilometri, la o inaltime de 2000 metri.

Vestea despre reusita lor a entuziasmat Parisul si s-a pus problema unui zbor cu echipaj uman. Regele a propus sa fie urcati la bord doi condamnati la moarte, dar inventatorii au recurs pana la urma la trei animale: o oaie, o rata si un cocos. Demonstratia a avut loc inaintea unei multimi uriase, la palatul de la Versailles, zborul durand tot circa 10 minute si balonul aterizand in deplina siguranta.
Regele Ludovic XVI invită frații pentru o prezentare a zborului cu balonul la Paris, însărcinând în același timp cu studiul acestui fenomen „Academia de Științe din Paris”. Jean-Baptiste Reveillon livrează tapete colorate și sprijină financiar experimentul cu balonul. La data de 19 septembrie frații fac un experiment cu un balon care se înalță cu trei animale (un miel, o rață și un cocoș), în prezența regelui; animalele supraviețuiesc zborului cu balonul. Drept urmare, regele aprobă să se facă încercări și cu oameni. La 21 noiembrie 1783 balonul se înalță cu primii oameni, fizicianul Pilâtre de Rozier și ofițerul Marquis d’Arlandes. Zborul durează 25 de minute fără incidente. Se preconizase ca experimentele să se efectueze cu deținuți, dar din cauza protestelor s-a renunțat la această idee. Încercarea următoare, la 1 decembrie 1783, se va face cu un gaz mai ușor decât aerul, folosindu-se hidrogenul. Jacques Charles zboară astfel în Paris pe o distanță de 3 km. Primul zbor cu un om la bordul unui balon în afara Franței a avut loc lângă Milano la 25 februarie 1784. Joseph-Michel îmbunătățește balonul în anul 1796 prin folosirea ventilului descoperit de John Whitehurst în 1772. Frații Montgolfier pun la punct o tehnologie de producere a unei hârtii transparente pentru confecționarea balonului. Ulterior au loc concursuri cu baloane.
Epoca zborului era inaugurata...


  • 1893: S-a născut Armand Călinescu, politician român (d. 1939 asasinat)

Armand Calinescu, om politic, prim-ministru, ministru si economist roman. Armand Calinescu s-a nascut la Pitesti, in familia colonelului Mihai Calinescu si a sotiei sale Ecaterina, nascuta Gherman. A urmat scoala si Liceul ,,Ion C. Bratianu” in localilatea natala, fiind un elev eminent. Atitudinea sa ferma fata de legionari a produs caderea in 1933 a guvernului Vaida-Voievod, din care facea parte. A revenit in guvernul condus de Octavian Goga in functia de ministru de interne. In 1938, a facut posibla arestarea lui Corneliu Zelea Codreanu, condamnat la 10 ani de munca silnica la minele de sare, inclusiv pentru ,,cardasie cu seful unei puteri straine”. A fost implicat in executarea ordinului lui Carol al II-lea de asasinare in inchisoare a lui Corneliu Zelea Codreanu si a celoralti lideri legionari. Cumnatul lui Armand Calinescu, maiorul Dinulescu a participat activ la asasinarea lui Zelea Codreanu, a Decemvirilor si Nicadorilor. A participat in decembrie 1938 ca membru fondator la intemeierea partidului regal, Frontul Renasterii Nationale. Dupa scurte mandate ca Ministru al Sanatatii, Ministru al Educatiei Nationale si Ministru al Apararii Nationale, la 7 martie 1939, regele Carol al II-lea il numeste in functia de presedinte al Consiliului de ministr ca prim-ministru al Romaniei. In aceasta calitate, Armand Calinescu a continuat politica externa traditionala, apropiata de Franta si Marea Britanie. In septembrie 1939, a permis refugiul prin Romania al guvernului polonez dupa invadarea si ocuparea Poloniei de catre Germania nazista,  precum și evacuarea prin România a tezaurului polonez.
Adversarii sai legionari au vorbit existența unui plan secret al lui Călinescu, aprobat de Marea Britanie, de a distruge câmpurile petrolifere din Prahova, în cazul unui atac german asupra României.
A fost asasinat în Bucuresti pe 21 septembrie 1939 , de un comando legionar condus de avocatul Miti Dumitrescu.

  • 1920: Tratatul de la Trianon a fost semnat, la data de 4 iunie 1920, între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.

Tratatul a fost semnat în Franţa, la Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.
Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele între statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (stat redenumit ulterior Iugoslavia), Cehoslovacia, precum şi între România şi Ungaria.


Tratatul este divizat în patru părţi:
Prima parte include Pactul Ligii Naţiunilor (parte comuna pentru toate tratatele de pace încheiate după Primul Război Mondial).
Partea a doua (articolele 27-35) defineşte frontierele Ungariei cu statele vecine. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în sectiunea a doua a articolului 27 (traseul actualei frontiere între România şi Ungaria).
Tratatul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei, Sloveniei şi Voivodinei în cadrul Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.
Partea a treia (articolele 36-78) intitulată Clauze politice pentru Europa, conţinea o serie de clauze privind, pe de o parte cadrul bilateral al relaţiilor dintre Ungaria şi statele vecine, recunoaşterea unor clauze politice privind anumite state din Europa, dispoziţii referitoare la cetăţenie, protecţia minorităţilor naţionale.
Partea a patra (articolele 79-101), intitulată Interesele Ungariei în afara Europei, conţinea prevederi referitoare la renunţarea de către Ungaria la tratatele încheiate de Dubla Monarhie cu Maroc, Egipt, Siam (Thailanda de azi) şi China.

Frontierele Ungariei cu statele vecine, astfel cum au fost descrise în tratat, au fost delimitate în anii imediat următori. Singura excepţie a fost oraşul Sopron (în limba germană Odenburg) din Burgenland, care, în urma unui plebiscit ţinut la data de 14 decembrie 1921, a decis să rămână parte a Ungariei.
Dispoziţiile tratatului referitoare la minorităţile din Ungaria au fost aplicate parţial, astfel că procesul de asimilare a acestora a continuat, Ungaria fiind, în prezent, unul din statele cele mai omogene din Europa.
Tratatul de la Trianon a consfinţit existenţa unui stat maghiar independent, trecerea către statele succesoare a 71% din teritoriul Transleithaniei (partea ungară a Dublei Monarhii) şi a 63% din populaţie, aceasta din urmă în majoritatea ei alcătuită din etnici ne-maghiari.
Tratatul nu a ocupat un rol la fel de important în conştiinţa populaţiei statelor succesoare. Pentru acestea, Tratatul de la Trianon a consfinţit realizarea dreptului la autodeterminare al popoarelor din Transleithania (partea ungară a Dublei Monarhii) şi a consfinţit o realitate existentă pe teren (majoritatea teritoriilor fuseseră deja ocupate de forţele armate ale României, Cehoslovaciei, Statului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor).
Tratatul de la Trianon a intrat în vigoare la 25 iulie 1921.


  • 1937: Au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket, în Oklahoma City; inventatorul lor a fost Sylvan Goldman

Sylvan Goldman din Oklahoma este omul caruia ii putem multumi cand mergem la supermarket si ne plimbam printre rafturi cu caruciorul plin de cumparaturi. Acestea au fost folosite pentru prima data pe 4 iunie 1937, in Oklahoma City. Inventatorul lor era chiar patronul magazinului Humty Dumpty din Oklahoma City. Goldman s-a gandit mult la inventia sa, iar intr-una din nopti a pus un cos de cumparaturi pe un scaun pliabil si roti la picioarele scaunului. Impreuna cu un angajat de-al sau a inceput sa construiasca scheletul metalic care urma sa sustina cumparaturile. Cu ajutorul unui mecanic, Arthur Kosted, Goldman a construit primul carucior, un dispozitic format dintr-un cadru metalic si doua cosuri de sarma, si a creat o metoda de producere in masa a carucioarelor. Inventia lor a primit brevetul pe data de 9 aprilie 1940. Totusi, caruciorul nu a avut succes imediat. Barbatii au refuzat initial sa il foloseasca pentru ca era prea efeminat, iar femeile il comparau cu un carut de copii, ceea ce le ofensa. Goldman a fost nevoit sa angajeze cateva modele pentru a se plimba cu caruciorul prin magazin si pentru a le arata clientilor la ce se foloseste. In cele din urma, oamenii i-au inteles utilitatea, iar Sylvan Goldman a devenit multimilionar. El a continuat sa aduca modificari designului original, iar dimensiunea cosului a crescut dupa ce magazinele au realizat ca oamenii cumpara mai mult daca acesta e mai mare. Cativa ani mai tarziu, in 1946, Orla Watson din Kansas City a inventat caruciorul de cumparaturi telescopic, care nu trebuia sa fie demontat si asamblat. Avand cosuri cu balamale, fiecare carucior putea fi impins in cel din fata pentru a economisi spatiu de depozitare, metoda folosita si in zilele noastre. Acestea au fost inaugurate in 1947.

  • 1941: S-a născut  Valentin Uritescu, un important actor român de televiziune, film și teatru.

A absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan. A învăţat la Liceul Aurel Vlaicu din Orăştie, a fost campion la schi şi a practicat gimnastica, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică in 1963, la clasa  profesorului Constantin Moruzan. Si-a început cariera la Teatrul Maria Filotti din Brăila, oraş in care a rămas 5 ani si a cunoscut-o pe soţia sa, Valeria. S-a mutat la Teatru Tineretului din Piatra Neamţ, unde a jucat primul rol dintr-o drama, in piesa Mai înainte de a cânta cocoşul de Ivan Bukovkan, apoi a jucat in Răfuiala de Phillip Massinger, Nastratin Hogea de Mircea Florian si s-a mutat la Bucureşti, la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra. A fost aici  Orgon din Tartuffe de J.B.P. Moličre, Delca din Dimineaţa pierdută de Gabriela Adameşteanu sau Lagrange din Cabala bigoţilor de Mihail Bulgakov.
Din 1991 joaca la Teatrul Naţional. Printre spectacolele in care a apărut se număra: Avram Iancu de Lucian Blaga, Vrăjitoarele din Salem de Arthur Miller, Livada de vişini de A.P. Cehov, Morişca de Ion Luca, Tehnica Raiului de Mihai Ispirescu, Strigoii de Henrik Ibsen, Numele trandafirului de Umberto Eco, Crimă pentru pământ după Dinu Săraru, Take, Ianke şi Cadâr de Victor Ioan Popa. S-a retras de pe scenă in urma unui conflict cu Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1981, cu filmul Angela merge mai departe, regizat de Lucian Bratu. A jucat apoi in peste 40 de filme, debuta la televiziune în 1984, cu Eroii n-au vârsta.
Valentin Uritescu este vocea de pe audiobook-urile gastronomice cu reţetele lui Păstorel Teodoreanu.


  • 1963: În Statele Unite era eliberat un certificat de inventie pe numele lui Robert Patch, un baiat de numai 6 ani care construise un camion de jucarie, usor de asamblat si de desfacut si care putea lua diverse forme.




  • 1989: Au avut loc tragicele evenimente din Piața Tienanmen; armata a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing.

 Tinerii adunați în Piața Tienanmen („Poarta Păcii Cerești”) manifestaseră, începând cu 22 aprilie 1989, pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul communist.
Vara anului 1989 a rămas în memoria Occidentului prin masacrul ce a avut loc în Beijing, în piaţa Tiananmen. Armata a executat ordinele guvernului iar pentru prima dată după 1949, mapamondul era oripilat de atrocităţile ordonate de guvernul chinez. „The tank man” – povestea omului ce a oprit singur înaintarea blindatelor chinezeşti, violentele proteste şi furia populară împotriva unui sistem anchilozat au evidenţiat tensiunile sociale ale Chinei şi au demonstrat încă odată lumii întregi că un regim impus prin forţă poate fi oricând destructurat.


Mişcarea tinerilor, studenţilor şi cetăţenilor Beijingului se poate înscrie în seria de „liberalizări” europene şi cereri pentru guvernări transparente denumite generic de ruşi glasnost.
Armata Populară de Eliberare din China a intrat cu tancurile peste protestatarii din piaţa Tiananmen. Cele şase săptămâni de proteste pentru democraţie şi reforme politice s-au încheiat cu un masacru în timpul căruia mii de oameni au fost ucişi cu sânge rece de soldaţii înarmaţi până-n dinţi.

Protestele au început în aprilie 1989 şi au fost încurajate, la început, prin câteva concesii guvernamentale, însă legea marţială a fost declarată pe data de 20 mai. Trupele chineze au fost mobilizate, iar de pe data de 3 până în dimineaţa zilei de 4 iunie, Armata de Eliberare a împuşcat şi a zdrobit cu tancurile o parte dintre protestatari, conform The Atlantic.
Numărul total al victimelor nu este cunoscut. Oficial, au fost ucişi câteva sute de oameni, însă militarii chinezi care au dezertat declară că numărul victimelor depăşeşte cifra de 3.700. Oficialii NATO consideră că au fost ucişi 7.000 de oameni, în timp ce sursele sovietice din acele vremuri urcă cifra la 10.000.

În prezent, organul de cenzură din China blochează căutările pe Internet după termenii „64", „26", „lumânare" şi „nu vom uita niciodată” şi luptă din răsputeri să dea uitării aniversarea a 26 de ani de la masacrul din piaţa Tiananmen.

Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...