Translate

joi, 12 iulie 2018

13 Iulie




Este a 194-a zi a anului. 
Au mai rămas 171 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 05 h 44 m și apune la 20 h 59 m. 

 
Citatul zilei

Atât timp cât a mai rămas ceva de făcut, socoteşte că n-ai făcut nimic.” (Iulius Cezar)
 


Ziua Internațională a Rock-ului



Data de 13 Iulie este considerată ca fiind ziua internațională a Rock-ului.
Pe 13 Iulie 1985 a fost organizat Live Aid, un concert care a avut loc simultan în Londra și în Philadelphia, scopul principal fiind eradicarea foametei din Ethiopia. Printre participanți s-au numărat artiști precum Queen, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Who, Mick Jagger și mulți alții.



Ambele concerte au fost transmise live de BBC.
Primul care a venit cu ideea ca aceasta zi sa fie declarata „Global Day of Rock” a fost Phil Collins care a urcat pe scenă atât în Londra cât și în Philadelphia.

Inițial, primii care au considerat ziua de 13 Iulie ca fiind ziua internațională a rock-ului au fost brazilienii. Posturile de radio din Brazilia menționând în fiecare an că 13 Iulie este Ziua Internațională a Rock-ului, adaptându-și în același timp și programul, cel puțin pentru această zi.



Ulterior, aceasta zi a fost adoptată și în alte țări, în special de cei care promoveaza acest gen de muzică.
Una dintre primele piese rock and roll înregistrate îi aparține grupului Jackie Brenston and the Delta Cats, care a lansat în 1951 melodia “Rocket 88”.
Peste patru ani, Bill Haley înregistrează “Rock Around the Clock”.
Istoria rock and roll merge și mai departe în timp. Disc jockey-ul american Alan Freed (1921 – 1965) a fost cel care a botezat acest gen muzical, referindu-se cu termenul de “rock and roll” unei combinaţii de blues, jazz, country și gospel.

Astăzi, rock and roll-ul este deseori cântat cu chitare electrice, chitară bas, instrumente cu clape și tobe.
Printre legendele internaţionale ale rock and roll-ului se numără Elvis Presley, Chuck Berry, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly sau Eddie Cochran.
Rock and roll-ul britanic este reprezentat de trupele Beatles, Rolling Stones şi The Yardbirds.

Acest gen muzical are reprezentanţi şi în România. Cel mai cunoscut artist din România este Ştefan Bănică, “Un actor, un rock’n’roll” şi “Te… rock frumos” sunt primele albume ale artistului care abordează acest gen muzical.
Rock and roll (scris și rock & roll sau rock ‘n’ roll) este un stil muzical cu originar din Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950, dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel.



                                  Ziua Națională a Contabilului Român
 


Ziua Națională a Contabilului Român, eveniment cu tradiție care susţine și promovează profesia contabilă din România, va fi aniversată, începând din acest an, la data de 13 iulie.


În urmă cu 98 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România ca organism profesional independent, prin Decretul Regal nr. 3.036, fiind reglementată astfel profesia contabilă în țara noastră. Prin acest demers, România s-a alăturat, la nivel european, marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia și Germania, țări în care profesia de expert contabil era legiferată și unde existau societăți de contabili oficial recunoscute.
Inițiativa modificării datei la care vor avea loc anual manifestările dedicate profesiei contabile a fost dezbătută și aprobată de Conferința Națională a CECCAR din 14 aprilie a.c., desfășurată în județul Alba.
Ajunsă anul acesta la a XIV-a ediție, Ziua Națională a Contabilului Român este sărbătorită în mod unitar în toată țara sub patronajul filialelor CECCAR pentru promovarea rolului important pe care profesia contabilă și practicanții acesteia îl au în economie și societate.
  


                        Ziua specialităţii militare „Război electronic”


Batalionul 147 Război Electronic sărbătoreşte 58 de ani de existenţă în rândul apărătorilor cerului, luni, 13 iulie. În cadrul acestui batalion s-au format specialişti de război electronic de excepţie, care au reprezentat şi reprezintă o carte de vizită care atestă profesionalismul în această meserie.
Drumul parcurs de acest batalion arată nu doar pregătirea superioară a personalului ce l-a încadrat, ci şi coeziunea unei echipe care a ştiut să pună mai presus de interesele personale îndeplinirea misiunilor încredinţate de multe ori în condiţii dintre cele mai vitrege.
În prezent, Batalionul 147 Război Electronic execută misiuni de supraveghere electronică.
Cu prilejul sărbătoririi Zilei specialităţii militare „Război electronic”, vă adresăm călduroase felicitări, urări de sănătate, putere de muncă şi succese deosebite în întreaga activitate, în nobila îndatorire de a sluji ţara.
 



Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil


Sfantul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestire, pe 8 noiembrie cand sarbatorim Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si pe 13 iulie, cand se face pomenire de toate minunile savarsite de Sfantul Arhanghel Gavriil. Sarbatoarea din 13 iulie dateaza din secolul al IX lea.
Sfantul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri. A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.
A adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei.A vestit in templu Sfantului Zaharia ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul.
Sfantul Arhanghel Gavriil a rostit primul numele lui Iisus.
A dat nume Sfantului Ioan Botezatorul. A vestit pastorilor nasterea lui Hristos si a fost primul care a cantat: “Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 14).
Sfantul Arhanghel Gavriil a descoperit magilor taina intruparii. El a linistit pe Iosif cand voia sa lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit sa fuga in Egipt cu Pruncul si iarasi sa se intoarca in Nazaret.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 100 î.Hr.: S-a născut Cezar (Gaius Iulius Caesar), dictator, comandant militar de geniu, scriitor şi orator roman (d. 44 î.Hr.).



A  fost  una dintre cele mai influente și mai controversate personalități din istorie. Rolul său a fost esențial în instaurarea dictaturii la Roma  și instaurarea Imperiului Roman.
A provocat războaie de cucerire fără acceptul senatului roman, a cuceririt galia aducand  sub dominația romană teritorii până la Oceanul Atlantic.
În anul 55 i Hr. Cezar a lansat prima invazie romană în  Britania.
 A murit asasinat la 15 martie 44 i. Hr.



  • 1527: S-a născut matematicianul, astronomul, astrologul si  ocultistul englez de origine galeza, John Dee; ( d. 1608 sau 1609).



A fost si unul dintre  consilierii  reginei Elisabeta I , care  si-a dedicat o mare parte a vieții sale studiului alchimiei, divinației și filosofiei ermetice.
 Fiind unul dintre cei mai învățați oameni din vremea lui, Dee a fost invitat  sa predea algebra avansată la Universitatea din Paris,când nu împlinise douăzeci de ani.
Dee a fost si un astronom respectat, precum și un expert de frunte în navigație, el fiind profesorul multora dintre aceia care au făcut din Anglia o țară a marilor descoperiri geografice.


  • 1866: Promulgarea primei Constituții a României.



La data de 13 iulie 1866 a fost promulgată prima Constituţie a României, alcătuită după model belgian și rămasă în vigoare, cu unele revizuiri, până în anul 1923. Această Constituție a fost adoptată în timpul regelui Carol I, fiind cea mai longevivă dintre constituțiile României și considerată una dintre cele mai democratice constituții din Europa acelui timp. Constituţia din 1866 a consacrat din punct de vedere juridic caracterul indivizibil al statului român care din acel moment a primit numele oficial de România. De asemenea, este de remarcat faptul că la data promulgării acestei constituții ţara noastră se găsea încă sub suzeranitatea Imperiului Otoman, dar cu toate acestea , prin adoptarea şi promulgarea acestei legi fundamentale, România devenea primul stat constituţional din Europa de sud-est. Această Constituție adoptată la data de 13 iulie 1866 prevedea principii democratice precum: separarea puterilor în stat, responsabilitate ministerială, drepturi și libertăți cetățenești, un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar. Această Constituție a fost legea care a permis transformarea României în monarhie constituțională, ereditară pe linie coborâtoare directă din bărbat în bărbat prin ordinul de primogenitură și cu excluziunea perpetuă a femeilor de la conducerea statului. Această constituție a fost prima constituție elaborată fără concurs străin și fără aprobare externă, devenind un act de manifestare a independenței, ce făcea abstracție de suzeranitatea otomană și garanția colectivă a marilor puteri europene. De asemenea, promulgarea Constituției oferea cadrul adecvat pentru evoluția statului român pe baze moderne, ea fiind  primul act prin care România a oferit libertăți și drepturi egale pentru cetăţenilor săi.

  • 1878: După luni de consultări în cadrul Congresului marilor puteri ale Europei, este semnat Tratatul de pace de la Berlin care prevedea printre altele și recunoașterea independenței României.



La 13 iulie 1878, stil nou (1 iulie 1878, stil vechi) după luni de consultări în cadrul Congresului marilor puteri este semnat Tratatul de pace de la Berlin care prevedea printre altele și recunoașterea independenței României. Congresul de pace s-a desfăşurat la Berlin pentru că în epocă Germania este principala putere europeană.
Cele şapte mari puteri europene participante au fost: Germania, Regatul Unit, Austro-Ungaria, Franţa, Imperiul Otoman, Italia şi Imperiul Rus, iar cel care a dat dovada de abilitate diplomatică deosebită şi care a influenţat decisiv luarea hotărîrilor a fost cancelarul german Otto von Bismarck.
Conform prevederilor Tratatului de la Berlin:
România devenea un stat suveran, egal în drepturi cu celelalte state independente. Ca stat care se bucura de independenţa deplină, România putea să-şi înfăptuiască nestingherită politica externă şi internă;
Erau recunoscute României: Dobrogea, Delta Dunării şi Insula Şerpilor;
Se recunoştea independenţa Serbiei, Muntenegrului şi României (conform Tratatului de pace de la San Stefano), cu condiţia acordării drepturilor de cetăţenie şi locuitorilor de altă religie decît cea creştină;
Judeţele Cahul, Izmail şi Bolgrad erau încorporate din nou Rusiei Ţariste;
Principatul autonom Bulgaria, conceput în granițe foarte mari în Tratatul de la San Stefano și plasat sub infruiență rusă, era simţitor micşorat. Se constituia provincia autonomă Rumelia, condusa de un guvernator crestin, numit de Sublima Poartă;
Austro-Ungaria primea spre administrare Bosnia şi Herţegovina;
Anglia lua Insula Cipru, în urma unei înţelegeri cu Turcia;
Se creau condiţiile pentru desăvîrşirea unităţii naţionale de stat prin unirea celorlalte teritorii româneşti aflate sub dominaţie străină: Transilvania, şi fragmentele Moldovei (Bucovina şi Basarabia ţaristă).
In Tratatul de la Berlin: Puterile europene au redesenat harta Balcanilor. România,Serbia si Muntenegru devenind complet independente de Imperiul Otoman.


  • 1886: S-a născut actrita de origine romana Maria Ventura, o celebritate a Comediei Franceze. 



A fost fiica actriței Lea Fanșeta Vermont , dintr-o legătură romantică cu omul de teatru și scriitorul român Grigore Ventura, al cărui nume de familie l-a primit.
A studiat la Conservatorul din Bucuresti pe care la absolvit in 1901 si la cel din Paris pana in 1905 , cu Eugène Silvain și Paul Mounet. A jucat împreună cu Sarah Bernhardt și cu Eduard de Max, care au avut o mare influență asupra sa.
După 1919 a jucat la Comedia Franceză, a cărei societară a devenit ulterior, dare a continuat sa dea spectacole la București și în România, cu ansamblul teatrului „Maria Ventura” pe care îl conducea si care avea să-i poarte multă vreme numele A decedat la 2 dec. 1954, la Paris.


  • 1897: După doar două zile în aer, expediția polară cu balonul cu gaz a cercetatorilor suedezi Salomon August Andrée, Nils Strindberg și Knut Fraenkel este forțată să aterizeze. 



După 30 de ani, în vara anului 1930 doi pescari de pe baleniera Bratvaag au descoperit corpurile celor trei expediționari, perfect conservate în gheață. Șefului expediției, inginerul Andrée, îi lipsea însă capul, mâncat probabil de urși.

Salomon August Andrée a studiat la școala tehnică în Stockholm pe care o promovat-o în 1874 ca inginer. În 1880 lucrează ca asistent și devine membru al expediției polare suedeze (1882-1883). În anul următor este numit ca inginer șef al serviciului de patentare al inovațiilor. În timpul expediției lui Nils Ekholm, el se ocupa cu studiul electricității aerului, iar ulterior cu studiul conductorilor termici. Între anii 1891 – 1894 era activ în partidul liberal sudez. El devine cunoscut în presa internațională, prin accidentul mortal suferit cu un aerostat cu hidrogen, cu care căuta să ajungă la polul nord. Știrea morții lui a sosit adusă de un porumbel de poștă. Cadavrul inginerului a fost găsit abia în anul 1930 pe insula Kvitøya, el a fost dus în Suedia și acolo a fost icinerat. Prin găsirea jurnalului său de călătorie și developarea filmelor făcute de însoțitorul său Nils Strindberg, s-a reușit reconstiuirea mersului expediției și publicarea ei în presă. În prezent este controversată persoana inginerului, de unii experți fiind criticată.

  • 1908: Femeile au concurat la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată. 



Se credea că doar bărbaţii aveau permisiunea să participe la competiţia atletică, femeilor interzicându-li-se participarea chiar ca şi spectatori. Paricipanţii concurau de obicei nud, pentru că festivalul însemna şi o celebrare a corpului uman.

  • 1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay în perioada 13 iulie-30 iulie.



Au participat treisprezece echipe, șapte din America de Sud, patru din Europa și două din America de Nordl.
Reprezentativa Romaniei a invins in ziua de 14 iulie 1930 selectionata Peru,cu scorul de 3-1.
Secretarul Federației Române de Fotbal, Octav Luchide a fost cel care a înscris România la Cupa Jules Rimet, Carol al II-lea s-a ocupat personal de constituirea lotului și de a face posibilă expediția fotbaliștilor români, Rudy Wetzer a fost căpitanul echipei și cel care a ținut un Jurnal de Călătorie, antrenor a fost Costică Rădulescu iar Nicolae Covaci era la prima din cele trei participări ale sale la Cupa Mondiala.
Ai noștri au bătut Peru în primul meci cu 3-1 și au pierdut cu Uruguay cu 0-4.
Adalbert Deșu a marcat primul gol al României la un Campionat Mondial, iar la întoarcere, Gara de Nord din București era plină de oameni veniți pentru a-i aclama pe tricolori.

Uruguayul a a învins in finala în fața a 93.000 de spectatori cu scorul de 4-2 echipa Argentinei și a devenit astfel prima campioană mondială.

  • 1944: S-a născut Erno Rubik, arhitect, designer şi profesor universitar maghiar. 



A inventat, în 1974, celebrul „cub” care-i poartă numele, cel mai popular joc din anii ’80, câştigând premiul special pentru „Cel mai bun joc problemă” la Jocul Anului în Germania.
Prin exportul jucăriei inventate, ajunge primul milionar din blocul comunist.

  • 1977: În SUA, New York, o pană de curent de 25 de ore a cauzat panică şi haos. 
Toate trenurile şi metrourile s-au oprit, sute de mii de oameni au fost prinşi în subteran, blocaţi în lifturile clădirilor înalte din oraş. De asemenea, s-au înregistrat mai multe jafuri din magazine, iar numărul crimelor a crescut alarmant.

Să aveți o zi frumoasă!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...