Translate

sâmbătă, 15 septembrie 2018

15 Septembrie




Este a 258-a zi a anului.
Au mai rămas 107 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 55 m și apune la 19 h 26 m. 
Citatul zilei

"Foarte puțini dintre noi sunt ceeea ce par a fi." (Aghata Christie)



Ziua Internațională a Democrației
 (International Day of Democracy)


Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei , pentru a spori interesul lumii asupra acestei forme de guvernământ. 
Ziua Internaţională a Democraţiei are dubla menire de a sărbători democraţia şi de a aminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale, acum mai mult ca niciodată.


Data de 15 septembrie coincide, în mod simbolic, cu adoptarea de către Uniunea Interparlamentară, în septembrie 1997, a Declaraţiei Universale privind Democraţia.
Democraţia, înseamnă ”conducere de către popor” şi este regimul politic care deci, se bazează pe dorinţa poporului. Principiile de bază ale acestei forme de guverare sunt votul universal şi suveranitatea poporului. Într-o democraţie întâlnim respectarea drepturilor omului, pluripartidism, precum şi separaţia puterilor în stat, iar în Constituţie se află notate principiile de bază ale organizării statului democratic.

Democratia, fondata pe principiile statului de drept, inseamna alegeri libere si corecte, garantarea si respectarea drepturilor omului, egalitate de gen si nediscriminare, suprematia legii, o societate civila activa, pluralism politic, mass-media independente. Astazi, majoritatea tarilor lumii sunt considerate democratii. Democratia (in traducere literala „conducere de catre popor”) este un regim politic care se bazeaza pe vointa poporului. Principiile de baza ale democratiei sunt votul universal si suveranitatea natiunii. In ziua de astazi termenul este de cele mai multe ori folosit cu sensul de democratie liberala, dar exista multe alte varietati iar metodele de a guverna pot diferi. Cu toate ca termenul democratie este utilizat de obicei in contextul unui stat politic, principiile sale sunt aplicabile si altor organisme sau entitati, cum ar fi universitatile, sindicatele, companiile publice sau organizatiile civice. Pe plan politic, democratia se defineste ca regimul politic fundamentat pe principiul suveranitatii nationale (natiunea conduce statul prin reprezentantii sai alesi, pe principiul separarii puterilor in stat, pe principiul egalitatii tuturor in fata legii. Democratia este inseparabila de respectarea drepturilor omului si ale cetateanului. Democratia moderna are la baza trei modele istorice din sec. XVII-XVIII (englez, american, francez). Un element important al democratiei este constitutia. Acest document, votat de catre popor prin referendum organizat in mod liber, reglementeaza drepturile si libertatile individului intr-un stat si defineste limitele puterii a conducatorilor aflati in diferite functii din stat si din guvern, defineste politicile fundamentale si stabileste structura, datoria si puterea guvernului.


 Ziua de Curăţenie Naţională
Let's Do It, Romania!




Ziua de Curăţenie Naţională, eveniment ajuns la a VI-a ediţie, urmează să se desfăşoare sâmbătă, fiind cea mai mare mişcare socială din ţară dedicată ecologizării mediului înconjurător.

"150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional - World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune 'Let's Do It!' în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu - deşeurile. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10,00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Let's Do It, România!.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Viitorul în Zori, organizator al proiectului "Let's do it Romania!", cea mai mare mişcare socială din ţară dedicată ecologizării mediului înconjurător, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Pe data de 15 septembrie, de Ziua Naţională de Curăţenie, reprezentanţii MRP vor participa la o amplă acţiune de ecologizare în Bucureşti.

"Munca echipei de la 'Let's do it Romania!' este impresionantă nu doar prin prisma rezultatelor lor, peste 1.400.000 de voluntari implicaţi în 7 ani de activitate, ci şi datorită modului în care sprijină dezvoltarea educaţiei civice în România. Ne face o deosebită plăcere să ne alăturăm acestei iniţiative şi îi îndemn pe românii din ţară şi pe cei de peste hotare să sprijine activităţile dedicate colectării de deşeuri, trierii selective şi reciclării", a subliniat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, citată în comunicat.

De asemenea, Andrei Coşuleanu, reprezentant "Let's do it Romania!", a vorbit despre importanţa acestei mişcări.

"Ne bucurăm că această ediţie a Zilei de Curăţenie, care se desfăşoară în context internaţional, 150 de ţări unindu-se pentru a curăţa planeta de deşeuri în aceeaşi zi, pe 15 septembrie 2018, se bucură de sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Deşeurile nu ţin cont de graniţe, de aceea invităm toate comunităţile de români stabilite în afara graniţelor ţării să se alăture celei mai ambiţioase mişcări civice globale, care va contribui la formarea masei critice de cetăţeni responsabili faţă de mediul înconjurător", a declarat Coşuleanu.

În acest context, MRP invită românii de pretutindeni să ia parte la proiectele organizate de "Let's do it Romania!" şi să descarce gratuit aplicaţiile "World Cleanup" şi "TrashOut".

Peste 2.100 de militari şi personal civil din structurile Ministerului Apărării Naţionale (MApN) vor participa, sâmbătă, la campania "Let's Do It, Romania!", se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.

Potrivit sursei citate, cadrele MApN vor participa voluntar "la acest proiect de responsabilitate socială, care presupune acţiunea efectivă de strângere a deşeurilor".

Zonele unde vor acţiona au fost stabilite de către coordonatorii de proiect ai Asociaţiei Viitorul în Zori şi se află pe raza judeţelor: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Brăila, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea.

Parteneri instituţionali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Parteneri nonguvernamentali: AIESEC, ANOSR, CNE, CTR, Cercetaşii României, Federaţia VOLUM, Grup PONT, JCI, UOSMR, FDSC.

Mişcarea Let's Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională Let's Do It World! încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curăţenie Naţională în 2018.

Din 2010 şi până în prezent, "Let's Do It, Romania!" a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50.000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică, fiind curăţate 18.000 de tone de deşeuri. 


Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice




„Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice”, este marcată, din 2015, în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Evenimentul își propune să aducă în atenția opiniei publice importanța donatorului voluntar de celule stem hematopoietice și nevoia de a înregistra mai mulți donatori pe plan mondial, pentru a reuși să se salveze viețile celor care au nevoie de ajutor și este celebrat și în România, prin intermediul Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România (RNDVCSH).

Astăzi, 15 septembrie 2018, este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, care este marcată în a treia sâmbătă a lunii septembrie a fiecărui an.
Obiectivul principal al Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice este de a sensibiliza factorii de decizie şi publicul larg despre ce înseamnă a fi un donator de celule stem şi a impactului de transplant de celule stem asupra vieţii pacienţilor. La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi, din Str. Regimentul 11 Siret.
Una dintre activităţile de baza ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi în acelaşi timp cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Toate persoanele sănătoase, cu vârstă între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.
Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerata. De această vor beneficia copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar.

Ziua mondială a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice este sărbătorită în întreaga lume de peste 50 de Registre. Cu acestă ocazie, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu și ambasadorii Registrului vor transmite mesaje de mulțumire donatorilor voluntari din lumea întreagă care au salvat mii de vieți precum și tuturor celor care doresc să devină donatori voluntari.

”Găsirea unui frate/soră de sânge care să fie perechea unui pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice este ca găsirea unui ac în carul cu fân. Cei diagnosticați cu o boală gravă de sânge au nevoie de un transplant de celule stem, cât mai curând posibil. Până în prezent 112 români care sufereau de boli grave de sânge au fost transplantați cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neînrudiți, în centrele de transplant medular din București, Timișoara și Târgu Mureș. Alti zeci de bolnavi așteaptă ca un donator să fie perechea lui și să-i dea a o nouă șansă la viață. Pentru jumătate din pacienții români nu există donator pereche niciunde în lume. Găsirea unui donator pereche este o cursă contracronometru, iar șansa lor de a găsi un donator este construirea Registrului cu donatorii voluntari înscriși în România. Mulțumim celor care au donat și-au dat viață mai departe!” a spus dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul RNDVCSH.
Toata lumea este invitata sa participe la activitățile sportive în aer liber și să se alăture caravanei “Donează o șansă la viață!”. Cei care doresc se pot înscrie pe loc în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și dacă într-o zi au șansa ca să fie perechea unui bolnav cu cancer de sânge, pot salva o viață!

Ziua Mondiala a Limfomului

Ziua internațională de luptă împotriva limfomului, marcată la 15 septembrie, este dedicată creșterii nivelului de informare cu privire la limfom, o formă de cancer cu o incidență în creștere. Inițiativa aparține Lymphoma Coalition, rețeaua globală non-profit a grupurilor de pacienți care suferă de limfom, din peste 40 de țări.
Lansata in 2004 si stabilita ca data fixa in calendarul sanatatii, Ziua Mondiala a Limfomului indeamna medici, asistente, asociatii de pacienti, pacienti si familiile lor sa se alature intr-o campanie unita de informare a publicului despre limfom, despre semnele si simptomele sale si despre cum aceasta boala afecteaza viata a mii de oameni la nivel mondial.
Prin aceasta actiune de informare, oamenii de pretutindeni pot recunoaste mai usor semnele si simptomele acestuia ceea ce va duce negresit  spre diagnosticarea si tratarea timpurie a bolii, cu cele mai bune sanse de vindecare.
De ce Ziua Mondiala a Limfomului?
In ciuda faptului ca, la nivel mondial, 1 milion de oameni traiesc cu limfom si aproximativ 1000 de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala in fiecare zi, cercetarile arata ca :
1. Mai putin de 50 % dintre persoane nu cunosc riscurile acestei boli.
2. Aproximativ trei sferturi (74%) din populatia globului nu cunoaste faptul ca limfomul este o forma de cancer.
Organizația definește limfomul ca ''formă de cancer a sistemului limfatic, ce se poate dezvolta în ganglionii limfatici, splină, măduva spinării, sânge sau alte organe''. Conform Lymphoma Coalition, semnele și simptomele comune includ: umflături dureroase ale ganglionilor limfatici, oscilații de temperatură, episoade recurente de febră și transpirație în exces în timpul nopții, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare, oboseală persistentă și lipsa energiei, dispnee și tuse, mâncărime persistentă pe tot corpul fără o cauză aparentă sau o erupție, stare de extenuare generală, amigdale mărite, durere de cap.

Raportul Global Pacient Survey 2014 a evidențiat că, adesea, pacienții așteaptă prea mult de la primele simptome pentru a consulta medicul: 58% până la șase luni, 18% 6-12 luni, 8% 1-2 ani.
În România, Asociația Bolnavilor cu Limfom a fost înființată în 2008 cu sprijinul Societății Române de Hematologie și al unor pacienți care au suferit de limfom. Prin intermediul Asociației, pacienții au posibilitatea să intre în legatură unii cu alții, să-și împărtășească experiențele care să îi ajute să trăiască o viață cât se poate de normală și să cunoască drepturile pacientului. În fiecare an, Asociația organizează întâlniri ale pacienților cu limfom cu ocazia zilei de 15 septembrie. În plus, website-ul www.viataculimfom.ro a fost special conceput pentru a veni în sprijinul oamenilor care au suferit sau suferă de limfom non-Hodgkin și este dedicat atât celor care au fost diagnosticați, cât și prietenilor și aparținătorilor pacienților cu limfom non-Hodgkin.


Ziua europeană a prostatei

15 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Afecţiunilor Prostatei şi reprezintă, totodată, data de început a “Săptămânii Urologiei” (15-19 septembrie), prilej pentru a promova importanţa investigaţiilor diagnosticului şi tratamentul celor mai frecvente afecţiuni urologice.
Asociaţia Europeană de Urologie a declarat ziua de 15 septembrie „Ziua europeană a prostatei”, estimările anticipate arătând că în 2010 numărul bărbaţilor care vor suferi de adenom de prostată va ajunge la 550.000. "Incidenţa acestei maladii este foarte mare. Mai mult de 30% din bărbaţii de peste 60 de ani au afecţiuni benigne ale prostatei. Complicaţiile nedepistate la timp şi netratate induc mortalitatea. La bărbaţi, cancerul de prostată este pe primul loc, ca frecvenţă, după cancerul pulmonar", a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Centrului de urologie şi transplant renal de la Institutul Fundeni. Din acest motiv medicii sfătuiesc populaţia masculină ca, după 50 de ani, să-şi facă antigenul prostatic (PSA) care ajută în delimitarea bolii benigne de cea malignă a prostatei.

Afecţiunile prostatei sunt, în principal, de două tipuri: afecţiuni inflamatorii (prostatitele acute şi cronice) sunt infecţii genito-urinare care afectează, de regulă, bărbaţii tineri, sub 50 de ani şi  afecţiunile tumorale: adenomul de prostată şi cancerul de prostată, frecvente după vârsta de 50 de ani.
Deşi nu există o statistică foarte exactă cu privire la incidenţa cancerului de prostată în România, incidenţă este undeva de 1 la 1200 până la 1500 de locuitori, în funcţie de vârstă. Dacă până la 50 de ani, numărul de cazuri de cancer de prostată este undeva la 150 la 100.000 de locuitori, incidenţa reprezentând cazurile noi descoperite de cancer într-un an, spre sfârşitul decadei a şasea incidenţa ajunge undeva la 500 de cazuri la 18.000 de locuitori, pentru ca peste 85 de ani, incidenţa să depăşească 700-800 de cazuri la 100.000 de locuitori. În România, un număr de 30 de bărbaţi la suta de mii de locuitori mor de cancer de prostată şi aproximativ 250 pe zi în Europa.
De obicei, vârsta medie de descoperire a cancerului de prostată este în jur de 60-70 de ani. Cancerul de prostată, din păcate, evoluează foarte mult timp asimptomatic, dar poate fi depistat dacă apar semne şi simptome precum: sânge în urină, debutul unei urinări dificile, jetul urinar porneşte foarte târziu, se întrerupe şi porneşte iarăşi, un jet urinar care este foarte subţire şi cu presiune slabă. Dar poate cea mai supărătoare şi prima care apare este urinarea nocturnă.
Există anumiţi factori de risc pentru cancerul de prostată, cel mai important fiind ereditatea. În momentul în care pacientul are rude de gradul întâi care au avut cancer de prostată, riscul de a face cancer de prostată este mult mai mare. De asemenea, în cazul pacienţilor care au un consum bogat în lipide şi în alimentaţia lor se găseşte grăsimile animale, hiperproteică, condimentele, mai puţină vitamina A şi E prezintă un risc crescut de cancer de prostată.
În ultimii ani, limita de vârstă pentru îmbolnăvirile de cancer de prostată a scăzut la 40 - 45 de ani, de la 50 – 55 de ani. Cancerul de prostată este cel mai frecvent la persoanele de peste 60 de ani şi a doua cauză de deces, după cel pulmonar. Aproximativ 80% dintre bolnavii vârstnici de peste 70 de ani au adenom de prostată şi 20% din totalul bărbaţilor prezintă această afecţiune. Totodată, 51% dintre bărbaţii cu vârste între 60 şi 69 de ani necesită tratament pentru adenom de prostată.
Statisticile internaţionale raportează un grad de afectare de 40% din populaţia masculină aflată sub vârsta de 50 de ani. De asemenea, unul din aproape zece bărbaţi suferă de disfuncţie erectilă din cauza prostatei. La aproximativ 80% dintre bărbaţii cu disfuncţie erectilă există o cauză organică la baza bolii, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau boli de inimă, în timp ce la aproximativ 20% dintre bărbaţi cauzele sunt psihologice: stres, anxietate, probleme în relaţia de cuplu etc.
Cancerul de prostată este cel mai diagnosticat cancer în rândul populaţiei masculine şi reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer. Zilnic, în lume, sunt diagnosticaţi 2.000 de bărbaţi cu această boală şi la fiecare 2 minute cancerul de prostată provoacă un deces, 1 din 11 bărbaţi europeni ajung să fie diagnosticaţi cu un cancer de prostată.
Cu cât bărbaţii îmbătrânesc, din cauza modificărilor hormonale şi celulare, prostata creşte în dimensiuni, estimându-se că la mai mult de 90% dintre bărbaţii trecuţi de 80 de ani se descoperă prostata mărită, ceea ce înseamnă hiperplazie benignă a prostatei sau adenoma de prostată. Adenomul de prostată nu este o boală malignă şi nici nu creşte riscul de apariţie a unui cancer de prostată.
Se pare că, la afro-americani, cancerul de prostată este mai frecvent decât la caucazieni sau asiatici din cauza diferenţelor de concentraţie sangvină de testosteron (hormon secretat în principal de ţesutul testicular), care are valori mai mari la afro-americani. Un lucru important de menţionat este faptul că testosteronul, chiar dacă nu declanşează apariţia cancerului de prostată, întreţine dezvoltarea ulterioară a acestuia.
Datele statistice, la nivel mondial, arată că un adult din 10 are boală cronică de rinichi, ceea ce înseamnă că aproximativ 2.000.000 de persoane sunt afectate, dintre care mai mult de 8.000 sunt tratate prin dializă sau transplant renal. Bolile de rinichi sunt strâns corelate cu alte afecţiuni, cum sunt cele cardiovasculare.
Evaluarea efectuată de un medic specialist este foarte importantă, pentru a se face diferenţa între diverse afecţiuni ale tractului urinar şi cancer. Cancerul de prostată este cea mai răspândită afecţiune din clasa bolilor maligne ale bărbaţilor, dar doar urologul poate face diferenta între adenomul de prostată, respectiv cancerul de prostată.
Specialiştii urologi apreciază că aproape patru milioane de bărbaţi din ţara noastră au probleme cu prostata, iar 75% dintre aceştia suferă de adenom de prostată.
Adenomul de prostată reprezintă o importantă problemă de sănătate a societăţii contemporane, înregistrând o prevalenţă de circa 60% la bărbaţii de 61-70 de ani, de 70% la cei de 71-80 de ani şi de 80% la cei peste 80 de ani. Deşi benignă, această afecţiune cu evoluţie progresivă are un impact negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, marcat prin simptomatologie urinară joasă de tip obstructiv şi iritativ. „Dacă bărbaţii ar veni la control de la 45-50 de ani, din 6 în 6 luni, bineînţeles că ar descoperi adenomul de prostată într-o fază incipientă”, a declarat, pentru SănătateaTV.ro, prof. dr. Petrişor Geavlete, şeful Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, din Bucureşti.


Ziua Morii, 15 septembrie, satul Hosman


Moara Veche din Hosman
A funcţionat încă din primii ani ai secolului XX, iar astăzi reprezintă o adevărată imagine aHosmanului de altădată. Complexul Moara Veche cuprinde, alături de moară, şi o brutărie, o fierărie, o „şură culturală” şi un magazin cu produse locale.

Moara, fabricată în anii 1920 are un circuit simplu pentru măcinat porumb şi un circuit complet pentru măcinat grâu. Brutăria este una tradiţională cu cuptor de coacere a pâinii pe lemne. Luijza, brutăriţa de la Moara Veche, vă va întâmpina cu specialităţi diverse preparate după reţete tradiţionale: pâine cu seminţe, pâine cu cartofi sau plăcinte delicioase.
Căruţele trase de cai au rămas un mijloc comun de transport la Hosman, caii sunt şi astăzi potcoviţi la fierăria de la Moara Veche.
Deoarece la Hosman au loc diverse manifestări culturale, în curtea Morii Vechi a fost amenajată o „şură culturală”, în spatele căreia se întinde o livadă cu meri.
Moara Veche are şi un magazin cu intrare de la stradă.  De cum intraţi veţi fi cuceriţi de aromele delicateselor proaspăt scoase din cuptor.
Vara, Moara Veche îi aşteaptă pe tinerii vizitatori cu activităţi, o imensă grădină de explorat şi plăcinte gustoase.
Altitudine: 422m.
Coordonate: 45.88 N, 24.46 E
Satul Hosman este situat la o distanţă 34 de kilometri de Sibiu, pe drumul ce duce spre Agnita, la coordonatele GPS: 45.88 N, 24.46 E. 


De asemenea, satul Hosman poate fi găsit pe harta bisericilor sasesti fortificate din Transilvania


Evenimente de-a lungul timpului...


  • 1486: A luat sfârşit zidirea Curţii Domneşti de la Hârlău, ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, începută la 20 martie 1486.

Curtea Domnească, păstrând în stilul de construcţie influenţe ale Renaşterii şi ale goticului târziu, era situată pe o ridicătură între râul Bahlui şi dealul din Apus, fiind străjuită de ziduri de apărare şi având un aspect impunător.
În anul 1486,Ștefan cel Mare (1457-1504), care a intuit rolul strategic al Hârlăului, prin poziția cvasicentrală în cadrul Moldovei medievale, a refăcut din temelii clădirile vechii curți domnești, dându-le o mare extindere. El a pus o pisanie, găsită în anul 1871 și aflată astăzi în patrimoniul Muzeului de Artă al României din București, în care stau scrise următoarele: "Binecinstitorul și de Hristos iubitorul, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a făcut aceste case, care s-au început a se zidi în anul 6994 (1486) luna...20 și s-au sfârșit în același an, septembrie 15". Cronicarul Grigore Ureche menționează rolul lui Ștefan cel Mare de ctitor al Curții domnești din Hârlău în următoarele cuvinte: „Vă leato 6995 (=1487), într-acestu an au discălicatu Ștefan vodă târgul Hârlăul, de au ziditu și bisérica cea domnească de piiatră și curțile acele domnești cu ziduri cu tot, carile stau și astăzi.”.
Reconstruită în 1496, a fost reşedinţă pentru Ştefan cel Mare şi Sfânt, Petru Rareş, Radu Mihnea şi alţii. A fost distrusă în secolul al XIX-lea fiind vizibile astăzi numai ruinele ei.
În prezent, se află în ruine.

Ansamblul curții domnești din Hârlău a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2004, la numărul 1409, având codul IS-II-a-A-04178 și fiind format din 2 obiective:
    Biserica "Sf. Gheorghe" - datând din 1492;
    Ruinele curții domnești - datând din anul 1384, reclădită în 1486 și 1624.


  • 1613: S-a născut François de La Rochefoucauld, autor francez (d. 1680)

François de la Rochefoucauld (n. 15 septembrie 1613, Paris - d. 16 martie 1680) a fost filozof și moralist francez, fin observator al moravurilor și caracterelor, autor al unor "Maxime" (504 la număr).
François VI, duce de Rochefoucauld, prinț de Marcillac, fiul lui François V (guvernator de Poitou apreciat de Richelieu) s-a născut la Paris. La 15 ani s-a căsătorit cu verișoara sa Mlle de Vivonne, cu care șase ani mai târziu va avea un fiu.
Opera
    1662: Memorii (Mémoires), este descrisă epoca Frondelor
   1664: Cugetări sau sentințe și maxime morale (Réflexions ou sentences et maximes morales), operă de viziune pesimistă, remarcabilă prin acuitatea observației, care a introdus aforismul în literatura franceză.


Ducele de la Rochefoucauld, se născuse la Paris, în 1613, şi după ce petrecuse o tinereţe, în partea sa proaspătă în saloanele şi, implicit, în cercurile cele mai nobile, mai educate, mai dedicate literaturii şi artelor dar, în mare măsură, şi mai libertine, ale Regatului Franţei,  se alătură Dnei  de Chevreuse, în complotul acesteia împotriva atotputernicului – în cel mai important şi puternic stat al Europei şi, poate, al lumii – Cardinal Richelieu.  Trece apoi, de partea Prinţului de Condé, în aşa numita Frondă a Prinţilor, în 1648, deci la cinci ani după trecerea adevăratei autorităţi din Franţa în mâinile Cardinalului Mazarin. În 1653,  la Rochefoucauld schimbă însă partida apartenenţei sale, intrând în rândul susţinătorilor  Regelui – Ludovic XIV. Îşi va petrece restul vieţii, deci anii de până în 1680, scriind, frecventând din nou saloanele, cu deosebire cele ale prietenelor sale, celebre femei de litere, Dle de Sable, de la Fayette, de Sevigne.  Schimbă, cu acestea, scrisori, comentează maximele pe care le propune el însuşi, sau doamnele pe care le frecventează. Publică, la Haga, sub anonimat, în 1664, volumul ,, Reflecţii sau Sentinţe şi Maxime Morale’’, care, completat în câteva ediţii succesive, avea să fie considerat,  prin calitatea limbii folosite, şi prin profunzimea conţinutului, una dintre principalele opere ale Clasicismului Francez.
Pentru moment, extrag din cartea menţionată o singură lecţie, ultima din această serie a reîntoarcerilor în istorie – în cel de Al Treilea Supliment, la ,, Maxime’’, sentinţa, sau maxima, XXXIX spune: niciodată nu este atât de dificil de vorbit bine, precum în cazul ruşinii de a tace   ( ,, Il n’est jamais si difficile de bien parler que quand on a honte de se taire’’).  Scriind această frază,  la Rochefoucauld  pare că vrea să lase impresia  a fost cu gândul la politica românească în secolul XXI  şi, în general, s-a referit la politicienii lumii actuale, deci  de peste patru veacuri după vremea în care îşi alcătuia capodopera. Evident, un astfel de obiectiv marele clasic francez nu a avut, dar nici oameni politici români – sau alţi  politicieni, dincolo de frontierele României – nu lasă a se vedea măcar vag faptul că s-ar fi gândit la el.(Caius Traian Dragomir)


  • 1789: S-a născut James Fenimore Cooper, scriitor american (d. 1851)

James Fenimore Cooper (n. 15 septembrie 1789 – d. 14 septembrie 1851) a fost un scriitor american prolific de la începutul secolului 19. Poveștile sale istorice de dragoste despre viața indienilor au creat o formă unică a literaturii americane. Scriitorul și-a trăit o mare parte din viață în Cooperstown, New York, stabilit de tatăl său William. Cooper a fost întreaga sa viață membru al Bisericii Episcopale iar spre sfârșitul vieții a ajutat-o cu generozitate. El a scris seria de romane Leatherstocking Tales, unde protagonist este Natty Bumppo, iar romanele sunt The Pioneers (1823), Ultimul mohican (1826), The Prairie (1827), The Pathfinder (1840) și The Deerslayer (1841).
Opera literară: Vânǎtorul de cerbi, Cǎlǎuza, Ultimul mohican, Preria, Pionierii


  • 1830: Este inaugurată în Anglia linia de cale ferată Liverpool-Manchester, prima cale ferată din lume.

Inceputul secolului al XIX-lea marcheaza nasterea caii ferate, adevarata aventura tehnica feroviara schimband viata si conditiile existentiale ale locuitorilor planetei. 15 septembrie 1830, se deschidea in Anglia prima cale ferata din lume, intre Liverpool si Manchester. Primul tren din lume tras de o locomotiva cu aburi a aparut in 1825, pe aceasta cale ferata, transportand calatori intre Liverpool si Manchester. Mai tarziu, in 1829, un inginer englez a construit prima sa locomotiva - numita Racheta - care se deplasa cu o viteza maxima de 47 de kilometri pe ora.

Dacă termenul de „cale ferată” este interpretat în sensul modern al cuvântului, originile acesteia se regăsesc în Anglia, la începutul secolului al XIX-lea. Debutul propriu-zis al căii ferate a avut loc cu ocazia inaugurării relaţiei Liverpool – Manchester pe data de 15 septembrie 1830, când opt locomotive cu abur au părăsit Liverpool-ul, tractând trenuri ce transportau 600 de invitaţi.
Ironia sorţii a făcut ca acea zi sărbătorească să fie umbrită de primul accident provocat de acest mijloc de transport. Unul dintre trenuri oprise pentru a se alimenta cu apă. Fostul preşedinte al Camerei Comunelor din Parlamentul englez, William Huskinsson, stătea în apropierea liniilor şi discuta cu ducele de Wellington despre extraordinarul viitor al căii ferate. Din cauza agitaţiei ce plutea în aer în acea zi, Huskinsson nu a observat apropierea unei alte locomotive inaugurale pe linia din spatele său. În faţa unei mulţimi de spectatori, el a fost lovit şi ucis.
În altă accepţiune a cuvântului, calea ferată a apărut încă din secolul al XVI-lea, sub denumirea de „calea vagonetelor”, fiind folosită atât în Anglia cât şi pe continent, pentru transportul oamenilor şi al minereului.


  • 1831: În New Jersey, a circulat pentru prima oară locomotiva John Bull, cea mai veche locomotivă cu abur din lume încă în funcțiune.

John Bull este o locomotivă cu aburi de fabricație britanică, ce a funcționat în Statele Unite. A fost pusă în funcțiune pentru prima oară în ziua de 15 septembrie 1831, iar în 1981, când a fost repusă în funcțiune de Institutul Smithsonian a devenit cea mai veche locomotivă cu aburi funcțională din lume. Construită de Robert Stephenson and Company, John Bull a fost achiziționată de Camden and Amboy Railroad, companie care a operat pe prima cale ferată din statul New Jersey, și care i-a dat lui John Bull numărul 1, botezând-o „Stevens”. C&A a utilizat locomotiva intensiv între 1833 și 1866, când a fost scoasă din funcțiune și garată.
John Bull a fost construită în Newcastle, Anglia, de către Robert Stephenson and Company pentru Camden and Amboy Railroad (C&A), prima cale ferată din New Jersey. A fost dezasamblată și apoi transportată peste Oceanul Atlantic în lăzi pe bordul vasului Allegheny. Inginerul Isaac Dripps de la C&A a reasamblat-o fără să folosească vreo schiță sau manual cu instrucțiuni (acestea nu au fost livrate împreună cu locomotiva) și a pus-o în funcțiune în septembrie 1831. La 12 noiembrie 1831, Robert Stevens (pe atunci președinte la C&A) a invitat mai mulți membri ai legislativului statului New Jersey împreună cu mai mulți demnitari locali, printre care și nepotul lui Napoleon prințul Murat, la o plimbare cu noua locomotivă pe o linie de teste. Soția prințului, Catherine Willis Gray, s-a grăbit să urce în tren pentru a fi declarată prima femeie din America ce s-a plimbat cu un tren tras de o locomotică cu aburi.

Locomotiva a fost, apoi, garată temporar, până la terminarea lucrărilor de execuție a căii ferate; la construcția căii ferate s-au folosit vagoane trase de cai până în 1833. C&A a dat primelor locomotive și nume și numere, astfel această locomotivă a purtat numărul 1 și a primit numele de Stevens (după primul președinte al C&A, Robert L. Stevens). Întrucât a fost folosită foarte frecvent, muncitorii feroviari au început să o poreclească the old John Bull (John Bull bătrânul), cu referire la personificarea caricaturizată a Angliei, John Bull. În cele din urmă, numele neoficial a rămas John Bull și a fost mult mai frecvent folosit decât cel de Stevens.
În septembrie 1836 John Bull, împreună cu două vagoane de călători au fost trimise pe canal la Harrisburg, devenind prima locomotivă care a funcționat acolo.


  • 1890: S-a născut Agatha Mary Clarissa, Lady , cunoscută în general ca Agatha Christie.

 A fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
Agatha Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alții, ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puțin 56), fiind depășită doar de operele colective ale corporației Walt Disney Productions.
Până în 2006, cărțile sale s-au vândut în două miliarde de exemplare, în întreaga lume. Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi.


  • 1895: A apărut, la București, revista lunară “Gazeta matematică”, prima revista de specialitate în limba română. 

Seria I a fost editată  între 1895-1949, după 1949 editându-se alte două serii) (15/27).

La implinirea a 50 de ani a fost lansata o serie de timbre aniversare.



  • 1916:  Englezii au folosit pentru prima data tancurile in batalia de pe raul Somme, in Franta.

Britanicii şi francezii au dezvoltat primii, dar separat, vehicule autopropulsate care să nu fie afectate de rafalele de mitralieră,care făceau ravagii şi care să poată să traverseze tranşeele şi barajele de sârmă ghimpată fără prea mari probleme.
Cu toate acestea primul tanc care a primit botezul focului a aparţinut armatei imperiale britanice şi a fost poreclit “Little Willie”. După mai bine de un an de la fabricaţie, şi după mai multe teste, a fost folosit pentru prima oară în 15 septembrie 1916 în Batalia de pe Somme , maşinăria fiind condusă de Căpitanul H.W. Mortimore.
Efectele tancurilor în această bătălie au avut un efect restrâns, din cauza problemelor mecanice şi a faptului că erau în număr insuficient.


  • 1959: Prima vizită a unui lider sovietic în Statele Unite.

La data de 15 septembrie 1959, atenția tuturor popoarelor s-a îndreptat spre întâlnirea istorică dintre conducătorul Uniunii Sovietice, Nikita Hrușciov și președintele Statelor Unite, Dwight Eisenhower. Considerată a fi o dată  importantă a istoriei Războiului Rece, marcată nu numai de primă vizită a unui șef de stat sovietic în Statele Unite, dar și o relaxare temporară a relațiilor sovieto-americane, această vizită a lui Hrușciov a fost marcată de numeroase mofturi, mici ofense, momente amuzante  și clipe tensionate din partea liderului sovietic. În prima zi a vizitei, Hrușciov a fost primit la Casa Albă de președintele american, cu care a avut o lungă convorbire, prin care s-a stabilit necesitatea de a se păstra relații bune, de prietenie între cele două țări. În zilele următoare au fost organizate alte conferințe și cuvântări publice și s-au discutat probleme stringente, precum problema încă nesoluționată a Crizei Berlinului sau piedicile din calea dezarmării nucleare. Evenimentele interesante ale vizitei oficiale au fost discursul lui Hrușciov de la Clubul de Presă Washington sau vizita în statul California, mai precis la Los Angeles, unde a vizitat platourile Twentieth Century Fox din Hollywood, unde a stat de vorbă cu mai mulți artiști americani. Din momentele amuzante ale acestei vizite amintim vizita la o fermă din  Maryland, unde liderul sovietic a mângâiat un porc, despre care a fost nemulțumit că era prea gras sau momentul când a pus mâna pe un curcan, despre care a obiectat că era prea mic față de cei din țara sa. De altfel, atitudinea dezinvoltă a lui Hrușciov s-a văzut pe parcursul întregii vizite din America el reușind chiar "performanța" de a se bloca în liftul hotelului Waldorf-Astoria, asta spre disperarea serviciilor de securitate sovietice și americane care îl însoțeau. Această vizită a lui Hrușciov din anul 1959 a marcat astfel, nu numai o primă vizită a unui șef de stat sovietic în Statele Unite ale Americii, dar și o relaxare, fie ea și temporară, a relațiilor sovieto-americane, relații care vor deveni foarte tensionate în anul 1962, odată cu Criza Rachetelor din Cuba.


  • 2006:  Cercetatorii americani si mexicani au fost descifrat hieroglifele de pe piatra denumita “Stèle de Cascajal”, descoperita in Mexic (1999).

 Un  studiu din  revista Science, publicat pe  15 septembrie 2006 , arata ca acestea ar fi  printre cele mai vechi scrieri descoperite in Lumea Nouă, iar semnele sunt similare cu cele ale civilizației Olmec, una dintre marile civilizații precolumbiene, anterioara civilizatiilor  azteca si maya,care s-a dezvoltat pe o mare parte a teritoriului  Americii  Centrale  intre anii 1200 i. I.Chr si  500 i.I.Chr.

 
  • 2008: Este ziua în care Lehman Brothers, un colos cu active de 639 de miliarde de dolari active, a intrat în faliment.

Este ziua când istoria economiei mondiale s-a rescris.
 În aceeaşi zi, Merrill Lynch a hotărât să fie absorbită de Bank of America într-o fuziune de 50 de miliarde de dolari şi un alt pericol, mult mai mare, apărea la orizont: AIG, aflat într-o mare foame de bani.
Declararea falimentului pentru Lehman, a patra bancă de investiţii din SUA, avea să aducă un "salt cuantic" în propagarea crizei financiare la nivel mondial, avea să declare mai târziu, în aprilie 2009, Janet Yellen, preşedinta Fed San Francisco.
O zi dupa colapsul Lehman, statul nationaliza AIG si ii punea o perfuzie de 85 de miliarde de dolari, care a ajuns in final la 182 miliarde de dolari.
La doi ani de la falimentul celebrei bănci de investiţii, care supravieţuise Marii Depresii dintre 1929-1932, controversele încă roiesc în jurul ultimelor sale zile.

Să aveți o zi frumoasă!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...