Translate

luni, 17 septembrie 2018

17 Septembrie




Este a 260-a zi a anului.
Au mai rămas 105 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 57 m și apune la 19 h 23 m.  


Citatul zilei



„Voinţa reprezintă întreaga viaţă. Dacă ai vrea să fii fericit, ai fi. Voinţa mută munţii din loc. Voinţa este credinţa umană.” (Alfred de Vigny în Jurnalul unui poet, scriitor, dramaturg, poet francez, (n. 27 martie 1797 - d. 17 septembrie 1863)





Country Music Day



Ziua Internaţională a Muzicii Populare se sărbătoreşte la nivel mondial, iar denumirea în engheză este International Country Music Day. Această zi a fost stabilită în 1950 şi este sărbătorită în fiecare an la data de 17 septembrie.

Muzica country este una dintre cele mai populare tipuri de muzică din lume, iar acest tip special de muzică provine din SUA. Internațional Country Music Ziua a fost înființată în 1950 și are loc în fiecare an pe 17 septembrie.
Pentru a marca aşa cum se cuvine evenimentul, în mai multe oraşe din lume au fost organizate spectacole şi festivaluri, unde iubitorii de folclor au putut participa şi asculta melodii îndrăgite ale interpreţilor consacraţi.


Sfânta Sofia, cea plină de ințelepciune


Pe 17 septembrie atat crestin ortodocsii, cat si catolicii o sarbatoresc pe Sf. Sofia. Sfanta al carei nume este purtat de numerosi romani, cu preponderenta catolici, este considerata ocrotitoarea mamelor ce se roaga pentru copiii lor.
In ceea ce priveste semnifcatia si raspandirea numelui Sofia, se pare ca acesta era des intalnit mai ales in epoca bizantina, fiind astazi popular pe intreg globul. Originea acestui cuvant se gaseste in grecescul “sofia”- intelepectiune. Asadar, se crede ca toti cei botezati cu acest nume vor fi haraziti de catre Dumnezeu cu judecata inteleapta. De altfel, la greci, zeita intepectiunii se numea tot Sofia.
Numele de fata Sofia este de origine greaca si are semnificatia de intelepciune. Intalnit cu precadere in epoca bizantina, cand a fost purtat de sotiile imparatilor bizantini Iustin si Iustinian, Sofia este folosit astazi de aproape toate popoarele europene. Etimologic se crede ca Sofia deriva din cuvantul grec sophie care inseamna intelepciune (Sofia era, de altfel, zeita intelepciunii la greci).
Pentru acest lucru pledeaza si faptul ca atat celebrul monument din Constantinopole (biserica imperiala cladita de imparatul Iustinian, o bijuterie arhitecturala a artei murale bizantine, care este considerata pe drept cuvant cea mai frumoasa si impunatoare din Constantinopole), cat si biserica dupa care a fost denumita capitala Bulgariei, la origine trebuia sa celebreze ideea de "intelepciune divina", una dintre conceptele de baza ale doctrinei crestine.
In limba romana, numele a intrat atat pe filiera slavona, cat si pe filiera greaca, dar a dat o serie de hipocoristice frecvente si specifice limbii romane. Sofia este un prenume intalnit chiar in primele documente ale cancelariei lui Stefan cel Mare, unde numele apare inregistrat in forma sa masculina de Sofian, Sofianu, dar si Sofiana, Sofie, Sofita, Sofi, Sofiica, Sohiia sau Soia.
Se intalnesc, de asemenea, o serie intreaga de derivate ale numelui, care sunt astazi intalnite indeosebi ca nume de familie: Sofineti, Sofiu, Sofletea, Sofianu, Sosia, Fita, Fica, Fia si multe altele.
Numele de botez feminin Sofia (scris si Sophia) mai are urmatoarele semnificatii:
- Localitati in Bulgaria;
- Sofia - oras in Bulgaria, capitala tarii;
- Localitati in Republica Moldova;
- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Drochia;
- Sofia - localitate-sediu de comuna in raionul Hincesti;
- Sophie (filozofie) - termen filozofico-religios insemnand intelepciunea.
Personalitati regale care au purtat numele Sofia:
- Sofia a Suediei (1547-1611), ducesa de Saxa-Lauenburg;
- Sofia de Hanovra (1630-1714), mama regelui George I al Marii Britanii;- Sofia Dorothea de Celle (1666-1726), sotia regelui George I al Marii Britanii;
- Sofia Dorothea de Hanovra (1687-1757), sotia regelui Frederick William I al Prusiei;
- Sofia Magdalena at Danemarcei (1746-1813), sotia regelui Gustav al III-lea al Suediei;
- Sofia Wilhelmina a Suediei (1801-1865), Mare Ducesa de Baden;
- Printesa Sofia de Bavaria (1805-1872), sotia Arhiducelui Francisc al Austriei;
- Sofia de Nassau (1836-1913), sotia regelui Oscar al II-lea al Suediei;
- Arhiducesa Sofia a Austriei (1855-1857), fiica imparatului.



Evenimente de-a lungul timpului...

  • 642: Alexandria a fost luat în stăpânire de arabi, iar celebra Bibliotecă a fost arsă.




Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichității. Situată în Alexandria, adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, conținea peste 900.000 de pergamente.


Întemeierea și evoluția
Întemeiat în jurul lui 332 î.Hr. de Alexandru cel Mare, orașul Alexandria s-a dezvoltat în continuare și în vremea lui Ptolemeu I. Acesta din urmă a construit, în 288 î.Hr., un muzeu (palat al muzelor), care găzduia o universitate, o academie și o bibliotecă. La început mărimea bibliotecii se ridica la 400.000 de volume (papirusuri), ca pe timpul lui Cezar să ajungă la 700.000.
Distrugerea bibliotecii
Sunt patru variante care încearcă să explice dispariția celei mai mari biblioteci a antichității:
    războiul civil dintre Cezar și Pompei (48 î.Hr.)
    conflictele pentru putere dintre păgâni și creștini (250 - 350)
    decretul lui Teofilus din 391
    cucerirea arabă din jurul anului 650
Actualmente doar doua dintre ele au însă susținerea cercetătorilor. Distrugerea parțială a bibliotecii este atribuită perioadei din timpul războiului civil de la sfârșitul sec. III AD, iar o aripă a bibliotecii a fost distrusă de creștini în anul 391 AD, în urma edictului dat în acel an de către împăratul Theodosius prin care religiile păgâne erau scoase în afara legii.

Actuala bibliotecă
Noua Bibliotecă din Alexandria (Bibliotheca Alexandrina) are ca deziderat renașterea spiritului savant al deschiderii specifice celei originale. Este mai mult decât o simplă bibliotecă deoarece conține:
biblioteca, cu milioane de cărți; o arhivă conectată la Internet; șase biblioteci specializate: artă și materiale multimedia și audiovizuale, copii, tineret, formate micro, cărți rare și de colecție;  trei muzee; antichități;  manuscrise;   istoria științei;  un planetariu;   un exploratoriu; culturama, o panoramă culturală expusă pe nouă ecrane. 
Câștigătoare a mai multe premii, reprezintă în primul rând o expunere a moștenirii culturale a Egiptului în urma a peste 5.000 de ani de istorie.
    Șapte centre de cercetare academică
    Nouă expoziții permanente
    Patru galerii de artă
    Un centru de conferințe
    Un forum de dialog

Noua Bibliotecă mai găzduiește și un număr mare de instituții ca:
    Academia Bibliotheca Alexandrinae
    Societatea Arabă pentru Etica Științei și Tehnologiei
    Fundația Anna Lindh pentru dialog intercultural
    Institutul de Studii pentru Pace al Mișcării Suzanne Mubarak
    Proiectul de Cercetare Medicală
    Centrul Jean-Rene Dupuy pentru Lege și Dezvoltare
    Biroul Regional Arab al Academiei de Științe pentru Dezvoltare Mondială
    Biroul Regional al Federației Internaționale a Asociațiilor Bibliotecilor
    Secretariatul Comisiilor Naționale Arabe ale UNESCO
    Rețeaua Orientului Mijlociu și Nord-Africană pentru Economia Protecției Mediului


  •     1630: A fost fondat oraşul Boston,  cel mai mare oraș din Massachusetts și unul dintre cele mai vechi orașe din Statele Unite.




Cel mai mare oras din New England, Boston este considerat neoficial capitala acestei regiuni istorice, datorita impactului economic si cultural pe care il are.
Boston este capitala, cel mai mare oraș din Massachusetts și este unul dintre cele mai vechi orașe din Statele Unite.

Orașul propriu-zis avea o populație estimată în 2009 la 645.169 de oameni, ceea ce face Boston al douăzecilea ca mărime din SUA. Boston este, de asemenea, centrul unei zone metropolitane cu mult mai mari, numită Greater Boston, cu o populație de 4,5 milioane de persoane și a zecea aglomerare metropolitanǎ din SUA. Greater Boston ca regiune include șase comitate ale statului Massachusetts: Essex, Middlesex, Norfolk, Suffolk, Plymouth, Worcester, partea de nord a comitatului Bristol, toată zona Rhode Island și părți din New Hampshire, această regiune ajungând la 7,6 milioane de locuitori, fiind astfel al cincilea cel mai mare conglomerat de comitate din Statele Unite ale Americii.

În 1630, coloniștii puritani din Anglia au fondat orașul Boston pe Peninsula Shawmut. De-a lungul secolului al XVIII-lea, Boston a fost locul multora dintre evenimentele importante ale Revoluției Americane, inclusiv Masacrul din Boston și Boston Tea Party. Mai multe dintre primele bătălii ale războiului american de independență, cum ar fi Bătălia de la Bunker Hill și Asediul din Boston, au avut loc în oraș și zonele înconjurătoare. Prin îmbunătățiri funciare și anexarea municipală, Boston și-a extins granițele dincolo de peninsula Shawmut. După obținerea independenței de către Statele Unite, Boston a devenit un important port maritim și centru de producție, iar bogata sa istorie atrage astăzi peste 20 de milioane de vizitatori anual. Orașul a fost locul multor premiere, printre care prima școală publică din SUA, Boston Latin School (1635), și primul sistem de metrou din Statele Unite ale Americii (1897).

Cu multe colegii și universități din zona orașului și din jur, Boston este un centru internațional al învățământului superior și un centru de cercetări în medicină. Economia orașului este, de asemenea, bazată pe cercetare, electronică, inginerie, finanțe, tehnologie de ultimă generație, în principal biotehnologie. Ca urmare, orașul este un centru financiar foarte important, al 14-lea în topul Z/Yen al primelor 20 de centre financiare mondiale. Orașul a fost clasat pe locul întâi pentru inovații, atât în America de Nord cât și la nivel global. Recent, Bostonul s-a confruntat cu o dislocare socio-culturală, care s-a manifestat printr-o achiziționare de terenuri de către oameni cu o stare materială peste medie în zone de locuite de oameni cu o stare materială medie, și este printre orașele cu cele mai mari costuri de trai din Statele Unite, dar rămâne totuși foarte sus în topurile de habitabilitate la nivel mondial, pe poziția a treia în SUA și 37 la nivel global.

Boston a fost fondat pe 17 septembrie 1630, de către coloniștii puritani din Anglia.Puritanii din Colonia Massachusetts Bay sunt uneori confundați cu pelerinii, care au fondat Colonia Plymouth zece ani mai devreme în locul unde se află astăzi Bristol County, Plymouth County, și Barnstable County și Massachusetts. Cele două grupuri, care au variat în practică religioasă, sunt istoric distincte. Coloniile separate, nu s-au unit până la formarea provinciei Massachusetts Bay în 1691.
Peninsula Shawmut este conectată la continent printr-un istm îngust și este înconjurat de apele golfului Massachusetts și Back, un estuar al râului Charles. Mai multe situri arheologice nativ-americane care au fost descoperite în oraș au arătat că peninsula a fost locuită încă din 5000 î.Hr.

Primii coloniști europeni au numit prima dată zona unde este acum Boston, Trimountaine, dar redenumit mai târziu după Boston, Lincolnshire, Anglia, de unde au emigrat majoritatea coloniștilor. Guvernatorul original al coloniei Massachusetts Bay, John Winthrop, a dat o predică celebră intitulată "Un model creștin de caritate", cunoscută mai popular ca predica "Orașul de pe deal", care a îmbrățișat ideea că Boston a avut un legământ special cu Dumnezeu. (Winthrop a condus, de asemenea, semnarea Acordului de la Cambridge, care este privit ca un document fondator cheie pentru oraș.) Etica puritană a modelat o societate stabilă și bine structurată pentru Boston. De exemplu, la scurt timp după crearea orașului Boston, puritanii au fondat prima școală publică din America, Boston Latin School(1635). Între 1636 și 1698, șase epidemii majore de variolă au atins Boston și au cauzat un număr semnificativ de decese. Boston a fost cel mai mare oraș din America de Nord britanică până la mijlocul secolului 18, când a fost întrecut de Philadelphia.


  • 1787: Era adoptata Constitutia Statelor Unite ale Americii, care a intrat in vigoare la data de 4 martie 1789 si care a ramas valabila, cu unele amendamente, pana astazi.

Documentul proclama S.U.A. stat federal, avand ca forma de guvernamant republica prezidentiala.



  • 1789: Astronomul britanic de origine germană William Herschel a descoperit un satelit al planetei Saturn, pe care mai târziu îl va numi Mimas.



Mimas este unul dintre cei 53 de sateliți ai lui Saturn, și a fost numit în acel moment Saturn I.
Sir Frederick William Herschel a fost un astronom, inventator și muzician britanic de origine germană.
Ocupându-se de studii de teorie muzicală, Herschel ajunge de la matematică la studii astronomice și optice. Își construiește un tip nou de telescop, cu ajutorul căruia reușește să descopere la 13 martie 1781 planeta Uranus. În consecință devine celebru și este numit de către regele George al III-lea astronom la curtea regală. Din 1772 sora lui, Caroline Herschel vine în Anglia, pentru a-l ajuta în munca sa în astronomie. A descoperit mișcarea sistemului solar față de celelalte stele din Calea Lactee și în 1783 a determinat direcția acestei mișcări (Catalog de stele). La 11 ianuarie 1787 descoperă doi sateliți ai planetei Uranus (Titania și Oberon), iar în 1789 doi sateliți ai planetei Saturn (Mimas și Enceladus). În 1800 descoperă radiațiile infraroșii.

Mimas este unul dintre cei 62 de sateliți ai lui Saturn. A fost descoperit în 1789 de William Herschel și a fost numit în acel moment Saturn I, pentru că satelitul cel mai apropiat intre sateliții descoperiți atunci de Herschel de planeta Saturn (pe care o înconjoară în 22,5 ore). Numele ulterior, Mimas, provine din mitologia greacă, unde Mimas este unul dintre giganți, fiul lui Gaia.
Caracteristici fizice
Mimas este un corp înghețat de joasă densitate, 1,19g/cm³, probabil este constituit în cea mai mare parte din gheață de apă cu o mică concentrație de materiale dense. Are un diametru de 397 kilometri și suprafață, plină de cratere, are un enorm crater de impact de 130 km de diametru numit Herschel. Impactul care a format acest crater a fost atat de violent că a produs fracturi vizibile în partea opusă a satelitului. Probabil dacă impactul ar fi fost ceva mai puternic putea să distrugă un corp de mărimea Mimas. Se estimează că Herschel a fost rezultatul unui impact de (31 km/s) și o cometă de 5 km diametru.
Satelitul nu este un corp sferic pentru că suportă puternice forțe de maree produse de Saturn. Forțele de maree dau satelitului o rotație sincronă, adică perioada de rotație este egală cu perioada orbitală în jurul lui Saturn. Această orbită are o semiaxă de 185.520 km, de trei ori raza planetei Saturn, acest lucru marește intensitatea forțelor de maree. Mimas este responsabilă principală de curățarea particulelor în diviziunea Cassini, care separă inelele A și B.


  •  1881: S-a născut George Bacovia ,scriitor român format la școala simbolismului literar francez.




Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.




  • 1972: Serialul de comedie “M.A.S.H.” avea premiera la CBS.



Serialul “M.A.S.H”, recompensat cu premiul Emmy, a avut 11 sezoane si a fost una dintre cele mai premiate productii din istoria televiziunii americane, ultimul episod, difuzat pe 28 februarie 1983, fiind vizionat de peste 106 milioane de spectatori (desi potrivit altor masuratori de audienta ar fi fost vorba de 125 de milioane de spectatori) si devenind cel mai vizionat program de televiziune din istoria televiziunii in Statele Unite. Episodul pilot al acestei comedii a carei actiune se desfasoara in timpul razboiului din Coreea, in anii ’50, fiind o alegorie a razboiului din Vietnam, a fost difuzat in 1972. Serialul, bazat pe un film cu acelasi titlu, regizat de Robert Altman si lansat in 1970, are in centrul atentiei o echipa de medici care lucreaza foarte aproape de prima linie a frontului. Alan Alda, Loretta Swit, Jamie Farr, William Christopher sunt doar cativa dintre actorii care au contribuit la succesul serialului. Mare parte dintre povestile din primele sezoane se bazau pe intamplari reale, povestite de echipa reala de medici MASH (Mobile Army Surgical Hospital), intervievati de catre producatorii serialului. In 2002, M*A*S*H era pe pozitia 25 in clasamentul celor mai bune 50 de seriale de televiziune din toate timpurile.

  • 1973: S-a înfiinţat Cenaclul "Flacăra", sub conducerea poetului Adrian Păunescu; 

 
Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 condus de poetul Adrian Păunescu. De la poezia compusă de Adrian Păunescu (uneori și instant, pe scenă) și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock.Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare. Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zărnescu, Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacăra formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu Cenaclul Flacăra. După plecarea lui Nicolae Enache, trupa a luat o nouă turnură. A devenit trupa Flapo (A. Zărnescu, Romeo Beianu, Jerry Schwartz - formația a incercat mai multi clapiști , dar niciunul permanent) și acompania majoritatea soliștilor și a cântecelor de grup. Alexandru Zărnescu a apărut și cu activitate solistică (Dor de Eminescu, Castelul, Dusă-i tinerețea).Membrii Flapo aveau și un microrecital în cadrul cenaclului, în care fiecare devenea solist, interpretând piese internaționale: The Beatles, Stevie Wonder, Ricchi e Poveri ș.a. .Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc 1.615 spectacole de muzică și poezie.Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu mai mulți (9) morți.

Să aveți o zi frumoasă!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...