Translate

marți, 18 septembrie 2018

18 Septembrie



Este a 261-a zi a anului.
Au mai rămas 104 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 6h 58 m și apune la 19h 21 m.

 

Citatul zilei

„Nici un om n-a ajuns mare imitându-i pe ceilalți.” (Samuel Johnson)
 

Ziua Mondială a Geologilor


Ziua mondiala a geologilor se sarbatoreste in fiecare an pe 18 septembrie.
Numele geologiei deriva din limba greaca, din termenii gaia – ghi = pamant si logos = vorbire, cuvant.
Geologia este stiinta care se ocupa cu studiul structurii si compozitiei Pamantului, cu cercetarea fenomenelor si proceselor geologice care au loc in prezent la suprafata si in interiorul Pamantului, precum si a conditiilor naturale in care se desfasoara acestea in scopul descifrarii istoriei si a legilor generale de evolutie a litosferei.


Geologia studiaza atat compozitia rocilor de suprafata cat si a celor de adancime, zacamintele minerale solide, lichide si gazoase, structura integrala a planetei Terra, placile tectonice ale scoartei terestre, dar si structura de profunzime a planetei noastre, straturile sale lichide succesive, ce se gasesc intre crusta solida a suprafetei Pamantului si miezul sau greu, alcatuit preponderent din elemente de metale grele topite, fiind supuse la presiuni foarte mari.
Fazele de cercetare geologica a unei regiuni se incepe cu cartarea terenului, un accent deosebit acordandu-se aflorimentelor (roci la suprafata).
Urmeaza faza de prospectie cu santuri de suprafata, si forare de suprafata care ajuta la formarea profilelor geologice, cu luare de esantioane (probe pentru determinarea continutului), aceste date se vor inscrie pe o harta geologica la scara cu aliniamente (cote de nivel)
Prin metode de extrapolare se pot prezice pozitia rocilor din adancime, o examinare amanuntita la nivel microscopic ofera date despre structura mineralogica si paleontologica (fosile) a rocilor.
Cercetarea geologica sprijinta si in colaborare cu alte stiinte ca: matematica, geostatistica si mai ales mineritul.

Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei


Ziua  Mondială  a  Monitorizării  Calităţii  Apei   este  sărbătorită    oficial  pe  data  de 18 septembrie, însă perioada de monitorizare a apei în lume a fost extinsă de pe 22 martie (Ziua Mondială a Apei) pînă în decembrie.
Resursele de apă din întreaga lume trebuie protejate prin monitorizarea atentă a acestora. World Water Monitoring Day (Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei) sau WWMD este un program internaţional educaţional care îi învaţă pe oameni cum să afle dacă sursele de apă din regiunile în care locuiesc prezintă vre-un pericol pentru sănătatea lor.
Kitul de testare a calităţii apei poate fi comandat direct de pe site-ul WWMD şi conţine toate instrumentele necesare pentru testarea temperaturii, ph-ului, limpezimii şi oxigenului din apa.
Un kit simplu de testare a apei poate fi folosit de oricine, de la copii pînă la adulţi, pentru a  analiza parametrii calităţii surselor locale de apă care includ temperatura, gradul de aciditate (pH), de limpezime şi oxigenul dizolvat (DO). Rezultatele sunt împărtăşite apoi cu alte comunităţi participante din întreaga lume prin intermediul website-ului WWMD.


Ziua Prezervării Apei 

Apa este cea mai importantă resursă a planetei, una pe care noi obișnuim să o luăm ca atare, fără să ne gândim că există milioane de oameni în întreaga lume care nu au parte de ea.
Ziua de astăzi își propune să aducă în atenție importanța pe care apa o are în viețile noastre, precum și importanța păstrării ei, promovând un consum de apă calculat.
De asemenea, ziua de azi își propune să aducă la cunoștința publicului și ceea ce conține apa, de la nutrienții și mineralele benefice până la chimicalele dăunătoare organismului.



Ziua Respectului

Ziua de astăzi promovează un lucru de care ar trebui să ținem cu toții cont în fiecare clipă pe care o petrecem în societate: respectul față de ceilalți. Politețea de care dăm dovadă în relațiile cu cei din jur poate fi exprimată în mai multe moduri, fie că salutăm când intrăm într-o încăpere, fie că răspundem la un salut sau ne ținem de o promisiune.
Ziua Respectului nu impune un anumit stil de celebrare, dar e o ocazie bună să ne revizuim comportamentul față de persoanele cu care intrăm în contact și, eventual, să-l îmbunătățim. Făcând acest lucru, putem reface relațiile deteriorate sau putem stabili altele noi, în funcție de persoanele pe care le întâlnim.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 53 d.Hr. : S-a născut împăratul Traian (Marcus Ulpius Nerva Traianus), al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni ai  Imperiului Roman.


 La moartea sa (13.08.117), urna de aur cu cenuşa împăratului a fost depusă într-o încăpere din soclul Columnei din Roma, care a devenit astfel şi mormântul cuceritorului Daciei. În timpul domniei lui Traian (98 – 117 d.Hr.), Imperiul Roman a atins apogeul expansiunii sale.

  • 1819:  S-a născut fizicianul francez Jean Bernard Léon Foucault (m.1868). 


Membru al Academiei de Ştiinţe din Paris. A determinat viteza luminii (1850), a demonstrat mişcarea de rotaţie a Pământului (1851), a descoperit curenţii de inducţie turbionari (1855).


A rămas în istoria fizicii mai ales pentru experimentul său care a demonstrat rotația Pămîntului în jurul axei sale (pendulul lui Foucault, instalat în Pantheonul din Paris). Acest pendul a fost reinstalat în 1995 și în prezent poate fi vizitat. Alte contribuții ale sale în fizică: determinarea vitezei luminii, inventarea giroscopului, descoperirea „curenților Foucault”.

  • 1709: S-a născut Samuel Johnson, autor și lexicograf englez (d. 1784)


Samuel Johnson, sau Dr Samuel Johnson, născut la 7 septembrie (sau la 18 septembrie stil nou) 1709 și mort la 13 decembrie 1784, este unul din principalii autori ai literaturii engleze din secolul XVIII: poet, eseist, bibliograf; lexicograf și de asemenea unul dintre cei mai fini critici ai acestei literaturi. A fost editor al operelor lui Shakespeare și al revistelor The Rambler și The Idler.

A fost ultimul mare reprezentant al clasicismului englez prin a cărui operă a dominat viața literară a Angliei acelei epoci.

Fiul unui librar sărac, Samuel Johnson s-a născut la Lichfield (Staffordshire), unde a studiat până la intrarea sa la colegiul din Pembroke, la Universitatea din Oxford unde a rămas doar 13 luni, fiind nevoit să-și întrerupă studiile datorită situației materiale.
 
  • 1851: A apărut prima ediţie a ziarului american The New York Times, sub titlul The New York Daily Times.


The New York Times este un cotidian american ce apare în New York și este distribuit internațional. Este deținut de The New York Times Company, care are în portofoliu alte 15 publicații, printre care și International Herald Tribune și The Boston Globe.
The New York Times a fost înființat în anul 1851 și este numit the Gray Lady datorită stilului conservativ și imparțial. Ziarul a obținut 98 de premii Pulitzer până în anul 2008 și a avut un tiraj de aproximativ 1 milion de exemplare în anul 2007.

  • 1888:  S-a inaugurat Statuia în bronz a lui Miron Costin, realizată de Wladyslav C. Hegel, amplasată la răspântia străzilor Cuza Vodă cu Gh. I. Brătianu, aproape de Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Iaşi.


 Statuia are două basoreliefuri amplasate pe piedestalul de gresie: în dreapta – Miron Costin citind la curtea regelui polon Ioan al III-lea, Cronica Moldovei, şi stânga – arestarea cronicarului de către trimişii lui Constantin Cantemir, care l-au ucis bănuindu-l că ar fi uneltit împotriva sa. La baza statuii au fost îngropate osemintele cronicarului decapitat în 1691, împreună cu cele ale fratelui său Velicio, aduse de la Bărboşi-Roman. Miron Costin (1633-1691), cronicar.

  • 1903: S-au desfăşurat primele curse de motociclism din ţara noastră,  când în București, pe velodromul la Șosea s-au organizat ”mari alergări de biciclete și motoare”


Pentru inceput cei care se aflau în șa erau piloți străini pentru că primele motociclete au fost aduse în România în 1906. Prima cursă de amploare în adevăratul sens al cuvântului a avut loc în 1913 pe traseul București-Sinaia-București.
În 1922 apare Moto Clubul Român și activitatea competițională post belică începe să ia amploare.


  • 1905: S-a născut Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson), actriţă de origine suedeză stabilită în SUA, unul dintre „miturile sacre” ale cinematografiei. 


Născută Greta Gustaffson, actriţa a fost descoperită de regizorul Mauritz Stiller. A debutat în filmul „The Atonement of Gosta Berling” (1924), după care a plecat în Cetatea Filmului. Garbo a înregistrat succes după succes şi s-a impus rapid în randul vedetelor de la Hollywood. A fost nominalizată la Oscar, la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal” pentru apariţiile din producţiile „Anna Christie” (1930), „Romance” (1930), „Camille” (1937) şi „Ninotchka” (1939).
În 1950, Garbo a fost votată cea mai bună actriţă din ultimii 50 de ani în urma unui sondaj realizat de revista de specialitate „Variety”. După patru ani, Academia Americană de Film a răsplătit-o cu un premiu pentru „performanţele ei memorabile”.

  • 1911:  Are loc premiera filmului Amor fatal (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf), un film românesc în regia lui Grigore Brezeanu in care acesta a fost totodată și scenarist, și actor.


Presa vremii a catalogat producția drept„cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Național”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamțu-Ottonel susține însă că filmul ar fi fost pur și simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.
Protagoniști  au fost Tony Bulandra și Lucia Sturdza .
Presa vremii:
„Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf și un film în care ei figurează și se reprezintă. Acest film e interesant numai fiindcă figurează în el actorii noștri, nu și prin felul în care ei joacă. Dacă acești artiști — am spus doar că sunt printre cei mai buni pe care-i avem — au totdeauna succes când apar pe scenă, nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică.” ( Ziarul L’Independence Roumaine – 7/20 octombrie 1911).

  • 1938: A fost inaugurat Mausoleul de la Mărăşeşti, România


La 18 septembrie 1938 a fost inaugurat Mausoleul de la Mărăşeşti, România. În interiorul monumentului se află osemintele a 5.073 de eroi (3.000 de ostaşi neidentificaţi, 1974 de ostaşi identificaţi, 97 de ofiţeri şi 2 preoţi).
Mausoleul de la Mărășești este un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial.
Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.


Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 1923-1938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938.
Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. Eduard Săulescu a executat pictura interioară.







Ansamblul memorial este format din: mausoleu, muzeul luptelor de la Mărăşeşti, platforme şi terase exterioare, terasarea în trepte, alei de acces, ansamblul statuar şi monumentul ce marchează perimetrul în care a fost amplasat Mormântul Eroului Necunoscut între anii 1950-1993.
Mausoleul este amplasat pe partea dreaptă a drumului E85, pe direcţia Adjud-Focşani. La intrarea în perimetrul complexului, perpendicular pe mausoleu se află o curte pietruită, cu două alei, pe marginile acestora străjuind câte 5 statui. Cele 10 statui îi reprezintă pe câţiva din ofiţerii căzuţi pe câmpul de luptă.


La capătul celor două alei se află mausoleul, o construcţie masivă, a cărei intrare se află la capătul unor scări, iar în partea stângă a monumentului, la capătul unei alei, este amplasat Muzeul luptelor de la Mărăşeşti.
În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (în dreapta) și Carol al II-lea (în stânga), față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

  • 1947:  S-a inaugurat Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti, cu piesa „Insula” de Mihail Sebastian (regia lui Mihai Şeptilici, distribuţia: Jules Cazaban, Beate Fredanov, Ion Lucian).


Teatrul Bulandra din București a fost înființat în anul 1947 iar primul director a fost Lucia Sturdza Bulandra. În perioada 1963 - 1972, Liviu Ciulei a fost director al teatrului, iar din anul 2002 teatrul Bulandra este condus de regizorul Alexandru Darie.

Începând din anul 1991, Teatrul Bulandra este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, o asociație fondată în martie 1990. În prezent, activitatea teatrală se desfășoară în două săli, sala „Liviu Ciulei” (renovată în 2002), aflată în apropierea cheiului Dâmboviței și sala „Toma Caragiu” (renovată în 2003), situată în apropierea parcului „Grădina Icoanei”.

Inițial, teatrul s-a numit Teatrul Municipal, apoi Teatrul Lucia Sturdza Bulandra iar în prezent se numește Teatrul Bulandra. Clădirea Izvor era sediul central al teatrului, unde se află sala de spectacole și administrația teatrului. Sala de pe strada Icoanei era înainte de război sala de spectacole a Școlii Centrale de Fete. După naționalizare, a fost trecută în patrimoniul statului sub numele de sala Filimon Sârbu. Ulterior, această sală a primit numele de „Toma Caragiu”, în memoria marelui actor român.
În 2011 sala "Izvor" a primit numele de „Liviu Ciulei”, în memoria regizorului, actorului și directorului teatrului Bulandra.

  • 1951: Avea premiera în S.U.A. filmul Un tramvai numit dorinta, realizat după piesa cu același titlu a dramaturguluiamerican Tennessee Williams.


 Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost si regizorul piesei de teatru montate pe Broadway. Filmul este, asadar, adaptarea cinematografica a piesei omonime a dramaturgului american Tennessee Williams. In limba engleza, titlul este construit pornind de la un joc de cuvinte intre numele unui tramvai real din San Francisco, Desire, si numele francez Desiree. 


Filmul a avut o distributie de exceptie: Marlon Brando (Stanley Kowalski), Vivien Leigh (Blanche DuBois), Kim Hunter si Karl Malden. Toti actorii, cu exceptia lui Leigh, care a inlocuit-o pe Jessica Tandy, au fost alesi din distributia originala a piesei jucate pe Broadway.


  • 1952: Charles Chaplin si intreaga sa familie paraseau Statele Unite la bordul vasului “Queen Elisabeth”, cu destinatia Londra. 


Pretextul: prezentarea in Europa a filmului Limelight (Luminile rampei). De fapt e inceputul exilului definitiv al cineastului american, a carui expulzare fusese ceruta in Camera Reprezentantilor inca din 1947. Imediat dupa plecare, lui Chaplin i se va deschide o ancheta pentru verificarea atitudinii sale morale si a afinitatilor sale politice, interzicandu-i-se reintrarea in S.U.A., unde nu se va mai reintoarce decat in 1972, doar pentru a primi premiul Oscar pentru intreaga sa activitate.


  • 1959: S-a creat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe lângă Consiliul Europei la Strasbourg, 


instituţie fondată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a asigura respectarea obligaţiilor care rezultă din aceasta de către statele contractante.
La 3.11.1998, a fost inaugurată, la Strasbourg, noua Curte Europeană a Drepturilor Omului.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...