Translate

sâmbătă, 20 octombrie 2018

20 Octombrie




Este a 293-a zi a anului. 
Au mai rămas 72 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 37 m și apune la 18 h 23 m. 

Citatul zilei

„Obiectivul educaţiei este să îi înveţe pe copii să gândescă, şi nu la ce să se gândească.” (John Dewey)


Ziua Mondială a Osteoporozei (world osteoporosis day)

Instituită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la 20 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei (World Osteoporosis Day), prin diverse acțiuni, în peste 90 de țări.
Această boală, supranumită "hoțul tăcut", a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii cu acest prilej dedicate creșterii gradului de conștientizare, de prevenire, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase. 
Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, putându-se rupe foarte ușor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret. Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului. 
Ziua Mondială a Osteoporozei a fost inițiată, la 20 octombrie 1996, de Societatea Națională pentru Osteoporoză din Marea Britanie și susținută de Comisia Europeană. În 1997, a fost marcată de Fundația Internațională pentru Osteoporoză. În 1998 și 1999, Organizația Mondială a Sănătății a devenit co-partener al marcării acestei zile. Din 1999, este prezentată o temă specifică pentru marcarea Zilei Mondiale a Osteoporozei. 
Potrivit datelor furnizate de OMS, în lume există peste 150 milioane de oameni care suferă de această boală. În Europa și Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Mai mult, se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel încât sunt lesne de înțeles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente și susținute în vederea profilaxiei, a depistării precoce și a tratării osteoporozei.
Surse: http://www.agerpres.ro/


Ziua Mondială a Statisticii 

Statele membre ale Organizației Națiunilor Unite /ONU/ marchează pe 20 octombrie Ziua Mondială a Statisticii, ca o recunoaștere a importanței fundamentale de a susține capacitatea statistică națională de a produce statistici relevante și oportune privind dezvoltarea social-economică a statelor, necesare pentru luarea deciziilor, elaborarea politicilor naționale și asigurarea monitorizării acestora.
În urmă cu cinci ani, la 20 octombrie 2010 a fost celebrată pentru prima oară o zi dedicată punerii în valoare a importanţei pe care o are statistica oficială în viaţa societăţii, după cum sublinia comunicatul de presă difuzat cu acel prilej de Eurostat şi preluat, cu adaptările de rigoare, de toate statisticile naţionale.
A fost o experienţă întru totul reuşită, ceea ce a determinat Organizaţia Naţiunilor Unite ca prin Hotarârea nr 69/282 să decidă permanentizarea sărbătoririi Zilei Mondiale a Statisticii, la fiecare cinci ani, anul acesta deviza aleasă fiind “Statistici mai bune pentru o viaţă mai bună”.
“Statisticile – subliniază în mesajul său din 19 august a.c. Ban Ki-moon, secretarul general ONU – sunt un element esenţial pentru luarea de decizii întemeiate pe fapte, oricare ar fi caracteristicile culturale şi istorice ale ţărilor şi independent de nivelul lor de dezvoltare”.
Este într-adevăr indispensabil să ne bazăm pe date solide pentru elaborarea de politici clare ca să continuăm programul de dezvoltare pentru după 2015 la nivel naţional, regional şi internaţional”.
Sunt 158 de ani de când, semnând actul de înfiinţare, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, deschidea în România, calea spre afirmare, în folosul întregii noastre societăţi, a unei instituţii care la puţină vreme de la creare avea să-şi demonstreze capacitatea de a produce şi furniza, informaţiile şi datele statistice de care era nevoie pentru asigurarea dezvoltării României.


Ziua Internaţională a Controlorilor de Trafic Aerian

Povestea acestei zile a inceput in anul 1956, cand a fost lansata pentru prima oara, ideea infiintarii unei Federatii Internationale a Controlorilor de Trafic Aerian, de catre Domnul Jacob Wachtel, fondator si primul presedinte al Asociatie Israeliene a Controlorilor de Trafic Aerian. Federatia a luat fiinta la 20 octombrie 1961 la Amsterdam, Olanda. In anul 1981, la initiativa IFATCA (International Federation of Air Traffic Controllers' Associations) s-a stabilit ca data de 20 octombrie sa fie sarbatorita ca ziua controlorului de trafic aerian. De atunci, in fiecare an, toate cele 134 de asociatii membre ale Federatiei, reprezentand interesele a 50.000 de controlori de trafic de pe mai multe continente, sarbatoresc, la 20 octombrie, Ziua Internationala a Controlorilor de Trafic Aerian.
Ziua internațională a controlorilor de trafic aerian este marcată în fiecare an la 20 octombrie, la propunerea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian (EFATCA).
În fiecare zi, mii de zboruri sunt ghidate în siguranță. Fie că transportă pasageri sau marfă, echipajele de zbor sunt responsabile pentru sarcinile lor, bazându-se în întregime pe profesionalismul controlorilor de trafic aerian, pe sistemele pe care le utilizează și pe toți oamenii din spatele scenei care fac să fie sigură fiecare călătorie.


În această zi este sărbătorit și personalul care are grijă ca zborurile să se deruleze în siguranță și aeronavele să ajungă la destinație. Controlorul de trafic aerian este persoana care comunică cu pilotul, de obicei, prin radio, dirijând circulația aeronavelor, în spațiul aerian dar mai ales în apropierea unui aeroport.
La 20 octombrie 1961, cu prilejul Conferinței Federației Europene a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian, organizată la Amsterdam, Olanda, reprezentanții a 12 asociații europene au anunțat finalizarea discuțiilor privind fondarea Federației Internaționale a Asociațiilor Controlorilor de Trafic Aerian. Anunțul a reprezentat punctul final al idei lansate, în 1956, de către Jacob Wachtel, fondatorul și primul președinte al Asociației Israeliene a Controlorilor de Trafic Aerian. Federația numără în rândurile sale asociații membre din 127 de țări, potrivit site-ului oficial EFATCA.


Ziua Pensiilor Militare

Acest domeniu este consemnat încă din secolul al XIX-lea, atunci când, în "Monitorul Oastei" nr. 1 din 20 octombrie 1862, anul al 3-lea, Partea Oficială, în cuprinsul Ordinului pe toată oastea nr 267, semnat de generalul Florescu, în calitate de ministru de război, se menționează prima structură specializată în domeniul pensiilor militare în cadrul Tabloului cu noua organizare a Ministerului.




Evenimente de-a lungul timpului...


  • 1349: Papa Clement al VI-lea interzice flagelarea.
Papa Clement al VI-lea (nume laic: Perre Roger sau Petre de Fécamp; n.în jur de 1290 in Franta, d. 6 decembrie 1352 ), a fost papa al Bisericii Catolice cu sediul la Avignon, din 7 mai 1342 si pana până la moartea lui.
Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui.


Papa Clement al VI-lea (nume laic: Pierre Roger sau Petre de Fécamp; * în jur de 1290 la cetatea Maumont, Corrèze, Franța; + 6 decembrie 1352 la Avignon) a fost papa Bisericii Catolice cu sediul la Avignon din 7 mai 1342 până la moartea lui – foto: ro.wikipedia.org
Pe tot parcursul pontificatului său a numit în total 25 de cardinali din care 19 proveneau din sudul Franței iar opt erau nepoții lui sau alte rude apropiate.
Clement a susținut alegerea amicului său Caro0l al VI-lea să îndeplinească câteva din planurile sale (de exemplu, înființarea unor universități din Sfântul Imperiu Roman al Națiunii Germane, printre care cea de la Praga în 1348).
În 1348 a cumpărat ducatul Avignon de la Regina Ioana I de Neapole, cu 80.0000 de florini. În 1350 a proclamat a doua sărbătoare a Anului Jubilar.
Marele poet Petrarca l-a numit „un Dionis ecleziastic”, din cauza numeroaselor sale amante și a gonoreei sale cronice.

  • 1463: S-a născut la Bologna filosoful și anatomistul italian Alessandro Achillini ( d.2 august 1512), supranumit de contemporani „al doilea Aristotel”.

A fost printre primii savanti medievali care au disecat corpul uman , fiind autorul lucrarilor” De humani corporis anatomia (Venetia, 1516–1524), si Annotationes anatomicae , (Bologna, 1520).
Primele sale scrieri filosofice au fost tiparite in anul 1508 la Venetia.


  • 1548: A fost fondat orașul Nuestra Señora de La Paz, cunoscut mai ales ca La Paz, capitala de astăzi a Boliviei

La Paz, capitala Boliviei, este situata la 3810 m altitudine, fiind cea mai “inalta” capitala din lume. Orasul a fost fondat la 20 octombrie 1548 de spaniolul Alonso de Mendoza , pe valea raului Choqueyapu din podisul Altiplano Boliviano.
Numele initial a fost Nuestra Senora de la Paz, denumire schimbata in 1827, in amintirea bataliei castigate de Antonio Jose de Sucre in 9 decembrie 1924, in fata trupelor spaniole. In 1898, La Paz a devenit capitala administrativa a Boliviei.

  • 1595: Bătălia de la Giurgiu.

La data de 20 octombrie 1595 a avut loc Bătălia de la Giurgiu, bătălie unde oastea munteano-transilvană condusă de Mihai Viteazul a valorificat în chip strălucit avantajul tactic obținut în bătălia de la Călugăreni din luna august a aceluiași an. Astfel, după confruntarea de la Călugăreni, Mihai se retrage cu trupele sale în apropierea Transilvaniei, aşteptând ajutorul lui Sigismund Báthory, care promisese lui Mihai ajutor pentru alungarea otomanilor. Trupele ardelene încep traversarea Carpaţilor, iar la 1 octombrie 1595, în apropiere de Rucăr fac joncţiunea cu oastea domnului muntean îndreptându-se spre Târgovişte, oraș ce era ocupat  deja de către  oștile turcești. Numai că părăsit de o parte din oamenii săi, răzleţiţi după pradă, marele vizir otoman, Sinan Paşa lasă o gardă de 5000 de oşteni să apere Târgoviştea şi se retrage spre Bucureşti, urmând apoi ca oastea sa să se regrupeze la Giurgiu, pentru a trece Dunărea.  După ce a eliberat cetatea Târgoviștei, oastea creştină condusă de Mihai Viteazul a ajuns la Giurgiu, când deja o parte a oştirii otomane începuse deja sa treacă Dunărea. De aceea el decide să folosească artileria pentru a distruge navele care transportau soldații, inițiind în același timp și un amplu atac asupra armatei turcești rămase pe mal. După acest atac pierderile în rândul turcilor au fost imense, deoarece în afara celor circa 6000 de morţi, prăzile reprezentând,caii muniţiile, tunurile şi chiar vistieria otomană au rămas în mâna oștirii condusă de Mihai. După crearea acestei stări de haos în rândul otomanilor, Mihai atacă cetatea Giurgiului şi o supune unui puternic bombardament, iar după ce garnizoana turcească din cetate a fost nimicită, cetatea a fost incendiată. Referitor la această bătălie de la Giurgiu, se poate spune că pe lângă uriaşele pierderi umane şi materiale, „efectul moral" al înfrângerii a fost devastator pentru turci, deoarece ei erau învăţaţi doar să atace, să ia prada şi să plece mai departe în cuceririle lor, în schimb și la Călugăreni și aici, au trebuit să se recunoască învinși și să se retragă dincolo de Dunăre.

  • 1632: S-a născut Christopher Wren, arhitect englez (d. 1723)

Sir Christopher Wren (n. 20 octombrie 1632 – d. 25 februarie 1723) a fost unul dintre cei mai buni și apreciați arhitecți englezi ai tututror timpurilor,  arhitect și realizator a 54 de biserici în Londra, respectiv a numeroase clădiri seculare din Marea Londră după Marele incendiu al Londrei din 1666. Capodopera sa arhitecturală, Catedrala Saint Paul, a fost terminată în 1710.
Educat în limbile latină și engleză și studiind fizica aristotelică la Oxford University, Wren a fost un om de știință remarcabil al timpului său, excelând ca astronom, geometru, matematician, fizician și arhitect. Fondator al prestigioasei Royal Society, al cărei președinte a fost între 1680 și 1682, Christopher Wren a fost deopotrivă apreciat ca om de știință de către alți doi mari savanți comtemporani lui, Sir Isaac Newton și Blaise Pascal.


  • 1638: S-a încheiat construcţia Mănăstirii Căldăruşani, ctitorie a lui Matei Basarab, domn al Ţării Româneşti (1632-1654).

Pe locul unde se află Mănăstirea a existat mai înainte o biserică din lemn cu câţiva călugări. În anul 1637 domnitorul Matei Basarab a cumpărat locul şi împrejurimile lui şi a zidit din temelie biserica. Tot în acel timp a zidit parterul şi trei laturi ale cetăţii precum şi zidul de apărare de la răsărit. La intrare, în dreapta se află pivniţa care se păstrează şi azi în forma de atunci. Ansamblul mănăstirii zidit din cărămidă şi piatră de râu a fost terminat în 1638 la 20 octombrie. Biserica construită în 100 de zile s-a sfinţit la 26 octombrie 1638, ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Arhimandritul Filaret, stareţul mănăstirii, a adăugat cetăţii încă un etaj între 1775-1778, iar în timpul stareţului arhimandrit Meletie s-a zidit încă o pivniţă cu o trapeză mare deasupra, în partea de răsărit unde a ridicat şi un paraclis. În prezent, trapeza adăposteşte colecţia de obiecte bisericeşti. Între anii 1905-1918, în timpul stăreţiei Mitropolitului Ghenadie Petrescu, s-au făcut mari reparaţii cetăţii şi bisericii. Cutremurul din 1940 a dărâmat turnul bisericii, care s-a refăcut în 1941-1943. În 1945, un mare incendiu a provocat mari stricăciuni


  • 1708: Reconstrucția Catedralei St. Paul din Londra după Marele Incendiu din 1666 a fost terminată chiar în ziua în care Christopher Wren, arhitectul ei, a împlinit 76 de ani.

Catedrala Saint Paul (în engleză Saint Paul Cathedral) este o biserică anglicană situată pe colina Ludgate Hill din Londra Marea Britanie. Aceasta este cea mai mare biserică din Londra și a doua cea mai mare din această țară, după Catedrala din Liverpool. Catedrala Sfântul Paul este totodată și lăcașul în care slujește episcopul anglican al Londrei.
În 1135 a avut loc un nou incendiu ce a deteriorat catedrala și a întârziat construcția sa. În această perioadă stilul arhitectural al catedralei a fost schimbat de la romanic la cel gotic. Turnul central a fost terminat în anul 1221, iar în anul 1255 acoperișul a fost schimbat după ce a fost distrus în urma unei furtuni puternice. Catedrala a fost sfințită în anul 1250, iar apoi resfințită în 1300, dar a fost oficial finalizată abia în anul 1314. Se presupune că această catedrală erau una dintre cele mai mari din Europa, era asemănătoare cu cea de la Salisbury și avea un turn înalt de 149 de metri, depășind toate catedralele europene, cu excepția celei din Lincoln.
Gravură medievală cu vechea catedrală gotică.
În anul 1535, catedrala inițial romano-catolică devine anglicană odată cu declanșarea Reformei Protestante în Anglia. Regele Henric al VIII-lea și succesorul său Eduard al VI-lea vor ordona distrugerea ornamentelor, criptelor și altarelor din curtea catedralei, unde se aflau câteva mănăstiri. Tot în această perioadă, în anul 1540 sediul Episcopiei de Londra s-a mutat la Abația Westminster, până în 1550 când va fi mutat înapoi. În anul 1666 izbucnește un nou incendiu în Londra ce va distruge catedrala din temeli.
Construcția actualei catedrale a început în anul 1675. Proiectul construirii unei noi catedrale i-a fost înmânat lui Sir Cristopher Wren încă din anul 1669. Wren a fost un mare arhitect al Angliei, mai mult de 50 de biserici din Londra fiindu-i atribuite. Designul ales de el și aprobat de rege a fost cel al unei biserici ce combina stilul baroc cu cel clasicist, având o cupolă și două turnuri.
Pe data de 2 decembrie 1697 a avut loc ceremonia de sfințire a catedralei, aceasta fiind finalizată totuși în anul 1710. Cu toate acestea statuile de pe fațadă au fost instalate abia în 1720.
Catedrala Sfântul Paul a fost cea mai înaltă clădire din Londra între anii 1710-1962, cu turlele ei înalte de 67 de metri și cu domul înalt de 111 metri. A suferit daune majore în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), dar a fost restaurată în anul 1996 de către arhitectul John B. Chambers. Cele mai importante evenimente ce au avut loc în catedrală au fost: funerariile Lordului Nelson, ale lui Sir Winston Churchill și cele ale lui Margaret Thatcher, jubileurile Reginei Victoria, nunta prințului Charles cu prințesa Diana și Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-ea, cât și aniversarea împlinirii vârstei de 80 de ani.


  • 1740:  Pe tronul Austriei urcă împărăteasa Maria Tereza, fiica împăratului Carol al VI-lea, soția împăratului Francisc Stefan și mama împăraților Iosif al II-lea și Leopold al II-lea.

Lipsa mostenitorilor pe linie barbateasca si perspectiva stingerii dinastiei habsburgilor (inaugurate in 1273 de Rudolf I de Habsburg), l-au facut pe Carol al VI-lea, ultimul descendent direct al habsburgilor, sa ia o masura radicala: in 1713 era adoptată “Pragmatica Sanctiune” care permitea femeilor sa acceada la tron. “Pragmatica sanctiune” nu a fost usor acceptata de nobilii imperiului. Perspectiva de a fi condusi de o femeie nu incanta deloc aristocratia. Totusi, in 1740, Maria Tereza devenea stapana peste unul dintre cele mai mari imperii europene. Tratand de la egal la egal cu puternicii barbati de stat ai Europei, ea se simtea inferioara acestora, dar facea tot posibilul sa-i urmeze: tragea cu pistolul, se interesa de stiinta si arta, se implica in treburile economice si comerciale si era o foarte buna calareata. In timpul domniei sale, Maria Tereza a initiat un amplu program de reforma (“Reforma tereziana de stat”), a promovat dezvoltarea industriei textile si a comertului, a adoptat un nou cod penal si a interzis tortura. A imbunatatit situatia taranilor, in special pe cea a iobagilor, deschizand drumul spre desfiintarea iobagiei. Tot Maria Tereza a inlaturat scutirea de impozit a nobilimii si clerului, impunand limitarea puterii lor si a promovat reforma scolara, punand bazele invatamantului secularizat (de stat) pe tot cuprinsul Monarhiei Habsburgice. In timpul domniei ei cultura a cunoscut un avant deosebit, manifestandu-se atat in domeniul arhitecturii, cat si in cel muzical. Maria Tereza a fost mama a 16 copii (11 fete si 5 baieti). Se spune despre ea ca iubea foarte mult caii, atat de mult incat aceasta pasiune a ei a nascut numeroase legende, infirmate, insa, de catre istorici.

  • 1822: Este tiparit primul număr al ziarului britanic “The Sunday Times”.

Acest ziar britanic a fost înființat în anul 1821 sub numele de The New Observer si devine in 1822 The Sunday Times.
În anul 1959 ziarul este cumpărat de Roy Thompson, care a cumpărat și ziarul The Times în 1966. Din anul 1981, ambele ziare intră în posesia companiei media News Corporation în urma unei tranzacții în valoare de 28 milioane dolari. În luna aprilie 2008, tirajul ziarului era de 1.202.235 exemplare.


  • 1854: S-a născut Arthur Rimbaud, poet francez (d. 1891)

Jean Nicolas Arthur Rimbaud (*20 octombrie 1854, Charleville-Mézières - †10 noiembrie 1891, Marsilia) a fost un poet francez, figură centrală a literaturii moderne, precursor al simbolismului.
A început să scrie poezii deja la vârsta de 10 ani, în 1870 publică prima sa scriere "Les étrennes des orphelins". În același an, la 29 august, fuge de acasă la Paris, unde vagabondează și este închis într-o casă de corecție pentru minori. Este eliberat de un prieten al familiei, Georges Izambart, care-l readuce acasă. La vârsta de 17 ani, în 1871, scrie poemul esoteric "Le Bateau ivre" ("Corabia beată"), pe care i-l prezintă poetului Paul Verlaine. În aceste creații de debut se simte influența lui Charles Baudelaire, dar - în același timp - se recunoaște propria sa originalitate în asociațiile metaforice neașteptate și în amestecul între conștiința de sine și resemnare, care va fi prezent și în operele ulterioare. La propunerea lui Paul Verlaine, Rimbaud se stabilește în 1871 în locuința acestuia din Paris, unde întrețin până în anul 1873 o relație homofilă. Se ajunge la ruptură definitivă în 1873, când Verlaine, încercând să-l ucidă, îi produce o rănire gravă.
Acest episod este redat de Rimbaud în poemul în proză "Une Saison en enfer" ("O vreme petrecută'n iad", 1973), care - prin dinamismul și radicalitatea stilistică a compoziției - marchează un punct de cotitură în istoria literaturii. Tot din această perioadă datează ciclul de poeme în proză "Les Illuminations" ("Iluminările"), creații vizionare, pline de explozie poetică a tiparelor convenționale. În acest ciclu se găsește celebrul "Sonnet des voyelles" ("Sonetul vocalelor"), în care, fiecăreia din cele cinci vocale, i se atribuie o anumită culoare.
Urmează o viață de peregrinări și vagabondaj prin Anglia, Germania, Italia, Java și Cipru, lucrînd ca prezentator de circ, mercenar, supraveghetor la o carieră de piatră etc. Din 1880 este negustor de cafea, piei de animale și arme în Africa de nord și ia parte la expediții în Etiopia și Somalia. În afara unei bogate corespondențe cu familia, de la vârsta de 20 de ani, Rimbaud nu a mai scris
nimic în domeniul literaturii. Bolnav fiind, se întoarce în 1891 la Marsilia, unde moare la 10 noiembrie, in dureri salbatice din cauza unei gangrene,la varsta de 37 de ani.


  • 1859: S-a născut John Dewey, filozof american (d. 1952)

John Dewey (n. 20 noiembrie 1859 în Burlington, Vermont, SUA; d. 1 iunie 1952) a fost un filozof, psiholog și pedagog american. Aparține grupului de psihologie funcționalistă care a activat la Școala de la Chicago. Poziția sa se detașează ca instrumentalistă. A avut preocupări speciale pentru problemele educației copilului.
În 1900 a evidențiat câteva idei privind educația copiilor:
    1.Materiile trebuie să fie concordante cu interesele copilului și centrate pe elevi nu pe teme;
    2.Atmosfera școlii trebuie să fie democratică;
    3.Sarcinile trebuie să fie relatate copilului, sprijinite pe experiența sa și oferite atunci când el este gata pentru ele;
    4.Învățarea devine reală când se problematizează pentru copil materialul;
    5.Experiența școlară să se convertzească doar în perfomanțe academice, ci să impregneze tânărului un spirit de investigație și să-l pregătească totodată pentru participarea activă la locul său în comunitate.
A pus bazele teoriei activității mintale. A fondat școala experimentală “The University Elementary School” unde a pus în aplicație teoriile sale.


  • 1919: Este fondat clubul de fotbal “FC Ceahlăul” de către un grup de elevi și profesori de la Liceul Petru Rareș care au înființat Asociația Sportivă Ceahlăul, primul club sportiv din Piatra Neamț.

În 1926 echipa Ceahlăul devine campioană a Moldovei, iar după câteva luni își schimbă titulatura în Ceahlău Foot-Ball Club.
În 1959 echipa revine la titulatura „Ceahlăul” după ce, începând din 1949, se numise Progresul, Avântul, Recolta sau Chimia.
În 1961 Ceahlăul promovează în Divizia B si mai apoi, în 1993, în Divizia A.


  • 1920: Începe greva generală a proletariatului din România, la care participă cca 400.000 de salariați; cuprinde toate ramurile industriei și transporturilor și este prima greva politica generală a proletariatului din întreaga Românie (20–28 octombrie).

Greva a fost declanșată de refuzul guvernului de a satisface cerințele muncitorilor formulate de Consiliul General al Partidului Socialist al României. Printre cerințe erau incluse și recunoașterea sindicatelor muncitorești și eliminarea cenzurii.


  • 1973 : Se inaugurează, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Opera din Sydney, Australia.

Proiectul uneia dintre cele mai îndrăzneţe clădiri contemporane aparţine arhitectului danez Jorn Utzon. Iniţial, Opera din Sydney a fost evaluată la şapte milioane de dolari australieni. În final a costat însă 102 milioane, iar construcţia acesteia a durat mai mult de cinci ani.
Construcţia sa avangardistă are în afara renumitei săli de operă şi un teatru, săli de concerte, restaurante, săli de expoziţie şi un cinematograf.

Sydney Opera House este astazi considerata simbolul unui oras, Sydney, al unei tari si al unui continent, Australia, mii de turisti vizitand-o saptamanal doar pentru a o admira. Opera din Sydney a fost singura cladire moderna celebra pana la terminarea Muzeului Guggenheim din Bilbao, Spania, in 1997.

Să aveți o zi frumoasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...