Translate

marți, 23 octombrie 2018

23 Octombrie




Este a 296-a zi a anului. 
Au mai rămas 69 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 18 h 18 m. 
Zodia Scorpionului 23 octombrie — 21 noiembrie.  

Citatul zilei

„Mâncarea este o chestie nedreaptă. Fiecare îmbucătură rămâne cel mult două minute în gură, două ore în stomac, dar trei luni pe şolduri.” (Christian Dior, creator de modă francez, n. 21 ianuarie 1905 - d. 24 octombrie 1957)


Sărbătoare naţională  în Ungaria

 În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Pe data de 23 octombrie, se comemorează Revoluția din 1956 și începuturile luptei pentru libertate.
Începutul revolutiei si al luptei de eliberare (1956) si ziua proclamarii Republicii Ungare (1989). Este prima data când o tara din blocul de Est suprima termenii “popular” si “socialist” din Constitutie.
Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10 – 11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 1817: S-a născut Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist și editor francez. În 1852 a fondat, împreuna cu Augustin Boyer, Librăria Larousse.

Opera sa de referință: "Marele dicționar universal al secolului al XIX-lea" (d. 1875).
În 1852 a fondat, împreuna cu Augustin Boyer, Librăria Larousse.
Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse.
Larousse este o casă de editură franceză specializată în lucrări de referință, în special dicționare. A fost fondată de Pierre Larousse. Lucrarea cea mai cunoscută a acestei case de editură este Le Petit Larousse.
Larousse este filială a Hachette Livre din 2004.


Dictionar:
*LAROUSSE [larús], Pierre-Athanase (1815-1875), editor și lexicograf francez. A înființat la Paris (1852), împreună cu Augustin Boyer, casa de editură care-i poartă numele. A publicat manuale școlare, majoritatea elaborate de el însuși („Gramatica elementară lexicologică”, „Tratat complet de analiză gramaticală”, „Tratat complet de analiză și sinteză logică”). Sub redacția lui a început să apară „Marele dicționar universal al sec. al XIX-lea” (15 vol., 1863-1876).
*LAROUSSE, casă de editură franceză, înființată la Paris, în 1852, de P.-A. Larousse și A. Boyer, devenită în 1931 „Libraire Larousse”, și apoi, în 1991, „Larousse”. A publicat inițial manuale școlare scrise de P.-A. Larousse. În 1863-1876 a apărut „Marele dicționar universal al sec. al XIX-lea”, apoi, în 1905, prima ediție a „Micului Larousse” ilustrat. S-a specializat ulterior în lucrări de referință, în special dicționare (generale, tematice, de limbă, bilingve etc.) și enciclopedii, dar publică și lucrări pentru copii. În 1996, a fuzionat cu casa de editură Bordas, formând societatea Larousse-Bordas.


  • 1910: Blanche Stuart Scott devenea prima femeie pilot când avionul pe care i s-a permis să se joace a decolat brusc de la sol.

Pe 23 octombrie 1910, în Fort Wayne, Indiana, Blanche Stuart Scott, care lua lecţii de zbor de la pionierul aviaţiei americane Glenn Curtiss, devenea prima femeie pilot, când avionul în care se afla a decolat brusc de la sol.
Evenimentul a avut loc in Fort Wayne, Indiana, iar la acea vreme Betty Scott era deja cunoscuta drept a doua femeie care condusese un automobil in Statele Unite, facand o calatorie de la New York la San Francisco. In plus, incepuse deja sa ia lectii de zbor de la pionierul aviatiei americane Glenn Curtiss.
La puţin timp după ce a împlinit zece ani, Blanche a început să conducă, iar la 25 de ani, a devenit prima femeie care a străbătut teritoriul Statelor Unite la volan. S-a lansat într-o carieră de premiere, în domenii periculoase, dominate de bărbaţi: prima femeie pasager într-un Jet, cu Chuck Yeager (1948), consultant la US Air Force (1950). În anul 1916, se retrage din activitatea aviatică.


  • 1915: 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota.


  • 1941: Al doilea război mondial: Masacrul de la Odesa


Masacrul de la Odesa a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma aruncării în aer a Comandamentul militar român din Odessa de căre partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri germani de marină. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.
În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată: „Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”. În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odessa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii. Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odessa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.


  • 1941: În Statele Unite era lansat filmul de animatie “Dumbo”, cea de-a patra producție a celor de la Disney. 


Dumbo, produs de Walt Disney si regizat de Ben Sharpsteen, este bazat pe povestirea omonima a lui Helen Aberson si Harold Pearl si a devenit filmul de animatie clasica cu cele mai importante incasari din toate timpurile. Personajul principal este Jumbo Jr., un elefantel de circ poreclit Dumbo.


  • 1958: Scriitorul rus Boris Leonidovici Pasternak primea Premiul Nobel pentru Literatura pentru romanul “Doctor Jivago”, devenit best-seller in Europa Occidentala, dar nepublicat in tara de origine. 


Publicarea romanului in Italia in 1957 si decernarea Premiului Nobel pentru Literatura un an mai tarziu au generat interminabile critici in presa sovietica, soldate cu excluderea lui Boris Pasternak din Uniunea scriitorilor si constrangerea sa sa renunte de “buna voie” la Premiul Nobel.


  • 2006: Romania desfiinta serviciul militar obligatoriu, dupa 138 de ani de obligativitate.


Aceasta schimbare a fost posibila datorita unui amendament constitutional din 2003 care a permis Parlamentului sa faca serviciul militar optional. Parlamentul roman a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, in octombrie 2005. Armata romana a luat fiinta dupa Unirea Principatelor. La 12/24 noiembrie 1859, Prin Inaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, era infiintat Statul Major General. Amplele masuri intreprinse de “domnul unirii”, Al.I. Cuza, pentru unificarea si intarirea armatei au fost continuate si dupa 1866, odata cu proclamarea ca domnitor a lui Carol de Hohenzolern. Prima Lege pentru organizarea puterii armate a venit, insa, mai tarziu, la 23 iunie 1868, cand serviciul militar devenea obligatoriu in Romania, exceptie facand doar strainii. Potrivit legii din 11/23 iunie 1868, structura militara a tarii cuprindea 5 elemente: armata permanenta cu rezerva ei, corpurile dorobantilor si granicerilor, militiile, garda oraseneasca, si gloatele. O alta lege referitoare la recrutarile pentru armata, adoptata la 5 martie 1876, va stabili ca toti locuitorii tarii trebuie sa efectueze serviciul militar, cu exceptia celor care sunt cetateni ai altui stat.
In prezent, potrivit legii care prevede suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu, dupa 1 ianuarie 2007 tinerii care au implinit 18 ani au obligatia de a se prezenta la centrele militare numai pentru luarea in evidenta militara.

Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...