Translate

marți, 13 noiembrie 2018

13 Noiembrie




Este a 317-a zi a anului. 
Au mai rămas 48 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 09 m și apune la 16 h 51 m.

Citatul zilei

„Omul bun este liber, chiar dacă e sclav. Omul rău este sclav, chiar dacă e rege.” (Sfântul Augustin)



Ziua Mondială a Bunătății


Ziua Internațională a Bunătății a luat ființă pe 13 noiembrie 1997, când un grup de umanitari s-au organizat pentru a face o „Declarație de bunătate”.
Ziua Mondiala a Bunavointei se sarbatoreste in fiecare an pe 13 noiembrie. Aceasta a fost celebrata pentru prima oara in anul 1998 si a fost infiintata de Miscarea Mondiala a Bunatatii, o coalitie de organizatii non-guvernamentale preocupate de caritate.
Infiintata in 1998 de o organizatie denumita "World Kindness Movement", aceasta sarbatoare incurajeaza pe oricine sa priveasca dincolo de religie, rasa si alte diferente pentru afi mai buni cu vecinii, prietenii, semenii, alte fiinte umane inteligente.
Ziua Mondiala a Bunavointei se sarbatoreste in mai multe tari, inclusiv in Canada, Japonia, Australia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Marea Britanie, Italia sau India, dar este in continua extindere.
Ziua Mondiala a Bunavointei pune accent dezvoltarea puterii pozitive si bunatatii intre comunitati. Bunatatea este o parte fundamentala a conditiei umane si reprezinta o punte de legatura intre religie, rasa si sexe. ONG-urile implicate pregatesc chiar si niste carduri de bunatate, prin care sunt recunoscute si marcate toate actele pozitive pe care le fac membrii comunitatilor.
De Ziua Mondiala a Bunavointei, fa o fapta buna in comunitatea ta sau raspandeste mesajul pozitiv al tolerantei.
Efectele binefacerii asupra organismului
Daca pana acum ati auzit de ciocolata ca fiind capabila sa produca serotonina si sa creeze o doza de buna dispozitie comparabila cu sentimentul de indragostire, aflati ca actele caritabile, bunavointa, micile atentii pentru ceilalti au acelasi efect atat asupra celui care daruieste, cat si asupra celui care primeste. Depresia este, prin excelenta, introspectiva, iar persoana suferinda ramane prinsa in limitele universului interior. Faptul ca prin actele de bunavointa ne distantam de noi insine, ne ajuta sa descoperim un simt al valorii si ne da un nou scop, incurajat si de efectele pozitive asupra celuilalt.
Cercetatorii atribuie toate beneficiile care decurg din actele de binefacere, oricat de mici ar fi ele, eliberarii endorfinelor si serotoninei la nivelul creierului. Astfel, pe lista efectelor pozitive apare o stare de bine, o crestere a nivelului de energie, chiar o reducere a aciditatii stomacale (zona de altfel cunoscuta ca fiind afectata de cumularea de suparari si frustrari), o imbunatatire a sistemului cardiovascular si un sistem imun mai puternic. Toti acesti hormoni care, odata eliberati, reduc sentimentele de anxietate si stres, sunt o rasplata a organismului pentru decizia de a fi buni cu cei din jurul nostru.
Iar asemeni sentimentelor negative care, cumva, au rolul de a genera o avalansa de trairi sumbre, pe partea pozitiva, gesturile si gandurile pozitive au efectul bulgarelui de zapada, care, odata rostogolit la vale, ia amploare. Iar pentru ca astfel de lucruri sa se intample, este suficient sa zambim unei persoane pe strada, sa oferim locul in autobuz ori sa dam mana cuiva care are nevoie de ajutor sa traverseze strada. Sau putem sa ne oferim serviciile benevol asa cum fac voluntarii despre care Psychologies povesteste in urmatorul material.


Ziua Internațională a Mimului


Ziua Internaţională a Mimului a fost instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru în 1998, declarat Anul Internaţional al Mimului, cu ocazia centenarului naşterii francezului Étienne Decroux – fondatorul artei “mimului corporal” sau a “mimului pur”.

Mima şi pantomima reprezintă un gen de artă dramatică în care se povesteşte ceva doar prin mişcări expresive ale corpului. Mima a apărut în Grecia, în secolul V î.Hr. şi era un spectacol comic de gestică, muzică şi dialog.
Printre mimii celebri se numără Jean Gaspard Debureau, Étienne Decroux (care a creat un limbaj sistematic al gesturilor) şi Marcel Marceau.



Ziua Internaţională a Educaţiei Copiilor Nevăzători


Pe 13 noiembrie este marcată, în mod tradiţional, Ziua internaţională a nevăzătorilor. Această zi constituie un motiv în plus, pentru a ne aminti că alături trăiesc oameni diferiţi de noi. Istoria acestei zile datează din secolul 18.
Ziua internațională a educației copiilor nevăzători se marchează, din 1946, în ziua de naștere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima școală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. O altă zi, a nevăzătorilor, este marcată la 15 octombrie.

Pe 13 noiembie 1745, în Franţa s-a născut Valentin Hauy, un vestit pedagog, care a întemeiat, la Paris şi Sankt Petersburg, câteva şcoli şi întreprinderi pentru orbi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis ca anume pe această dată să fie marcată Ziua internaţională a nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbeşte un copil.

Începând din anul 1946, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători se serbează odată cu ziua de naștere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), întemeietorul primei școli pentru nevăzători din lume. Aceasta a fost înființată la Paris, în 1784.
În 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecției Educației Nevăzătorilor. În același an, a fost lansată prima revistă dedicată copiilor nevăzători și a fost organizată Ziua națională a educației copiilor nevăzători. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, fiind marcat în lumea întreagă.
Prin manifestările dedicate Zilei internaționale a educației copiilor nevăzători se dorește atenționarea și sensibilizarea opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă această categorie socială. Educația nevăzătorilor nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic este diferit. Există școli speciale, unde copiii nevăzători învață materii obișnuite, precum tainele calculatorului, cu ajutorul unor echipamente speciale și îndrumați de profesori special pregătiți.
Statisticile arată că, la ora actuală, în lume trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficiențe de vedere.
Sunt organizate o serie de evenimente la care participă nevăzători și persoane care văd parțial. Sunt oferite cărți care pot fi citite de către aceștia.
În România sunt circa 10 mii de orbi și slab văzători. De la vârsta de 16 ani, acești oameni sunt considerați invalizi. Tot mai multe persoane în vârstă își pierd vederea din cauza tratamentului întârziat. Statul acordă persoanelor cu handicap de vedere alocații.
Pe 13 noiembrie este marcată, în mod tradiţional, Ziua internaţională a nevăzătorilor. Această zi constituie un motiv în plus, pentru a ne aminti că alături trăiesc oameni diferiţi de noi. Istoria acestei zile datează din secolul 18.


Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului de Pancreas


Cancerul pancreatic este asociat astăzi cu cea mai rapidă şi fatală evoluţie. Este singura formă de cancer in care rata mortalităţii este foarte crescută, indiferent de sex şi se preconizează ca, până în anul 2020, acesta să fie a doua cauza de deces din patologia oncologica. In momentul de faţă, la nivelul politicilor de sănătate publica, din pacate, acest tip de cancer nu reprezinta o prioritate in ceea ce priveste dezvoltarea strategiilor de prevenire, diagnostic si tratament.
Cancerul pancreatic deseori trece neobservat pana cand devine avansat si greu de tratat. In marea majoritate a cazurilor, simptomele apar doar cand cancerul a evoluat si a inceput sa se extinda si la alte organe. Intrucat 95% dintre cancerele pancreatice sunt de tip adenocarcinom, vom incerca sa descriem mai intai simptomele acestuia, urmate de simptomele formelor mai rare de cancer.


Simptomele locale ale cancerului pancreatic
Initial, cancerul pancreatic are tendinta de a fi silentios si fara durere.
In acest moment, simptomele depind de localizarea cancerului din pancreas:
– cancerul pancreatic la nivelul capului pancreasului determina simptome de tipul pierderii ponderale, icter (piele galbena), grasimi in scaun, cu sau fara dureri abdominale;
– cancerul pancreatic la nivelul corpului pancreasului sau in coada pancresului de obicei determina dureri abdominale si pierdere ponderala.
In general, simptomele apar mai devreme in situatia in care, cancerul este localizat la nivelul capul pancresului, comparativ cu cele localizate la nivelul corpului sau al cozii acestuia.
Cancerul pancreatic: simptome gastrointestinale
Intrucat cancerul pancreatic se dezvolta in jurul unor zone importante pentru sistemul digestiv, simptomele gastrointestinale sunt deseori predominante:
– Durere abdominala. Mai mult de 80% dintre pacientii cu cancer pancreatic prezinta la un moment durere abdominala pe masura ce tumora creste. Cancerul pancreatic poate determina durere surda in abdomenul superior si dureri de spate. Durerea poate fi ocazionala.
– Balonare abdominala. Unii pacienti cu cancer pancreatic au o senzatie de saturatie desi mananca putin sau o senzatie de balonare abdominala inconfortabila;
– Greturi;
– Diaree;
– Grasime in scaun (steatoree). Pe masura ce cancerul pancreatic scade abilitatea pancreasului de a secreta enzime pentru digestia grasimilor, mai multe grasimi ajung in scaun nedigerate.
– Scaun de culoare deschisa. Daca ductul care dreneaza bila pana la intestin este blocat de cancerul pancreatic, scaunul isi poate pierde culoarea maronie si devine dechis la culoare sau de culoarea lutului. Iar urina poate deveni inchisa la culoare.

Cancerul pancreatic: simptome generale
Pe masura ce creste si se raspandeste, cancerul pancreatic afecteaza intregul organism.
Simptomele generale pot include:
– scadere ponderala;
– stare de rau;
– pierderea apetitului;
– cresterea glicemiei. Unii pacienti cu cancer pancreatic dezvolta diabet datorita fiind afectata functia pancreasului de a produce insulina. (totusi, marea majoritate a pacientilor nou-descoperiti cu diabet nu sufera de cancer pancreatic).
Cancerul pancreatic: simptome cutanate
Icterul: deoarece cancerul localizat la nivelul capului pancreatic blocheaza ductul prin care se varsa bila in intestin (duct biliar comun), componentele bilei se acumuleaza in sange. Acestea coloreaza pielea si sclerele oculare in galben, o conditie medicala numita icter.
Prurit: uneori, pacientii cu cancer pancreatic prezinta prurit (mancarimi) pe toata suprafata corpului.
Cauzele si factorii de risc ai cancerului pancreatic
Ca si in cazul altor tipuri de cancer, cauzele cancerului pancreatic reprezinta un mister. Desi au fost identificati unii factori de risc, acestia nu pot oferi un tablou complet. Cauzele cancerului pancreatic sunt inca necunoscute.
Cancerul pancreatic se dezvolta atunci cand o celula pancreatica prezinta o leziune la nivelul ADN-ului care o determina sa se multiplice anormal. O singura celula canceroasa creste si se divide rapid, devenind o tumora care nu respecta limitele naturale ale organismului. In final, celule canceroase pot calatori la distanta in organism (metastaze) prin sange sau sistemul limfatic.
Nu se stie exact cum apare procesul leziunii ADN-ului care duce la cancerul pancreatic. Analizarea cancerelor pancereatice arata anumite mutatii care apar in aproape toate cazurile si altele care variaza la diferiti pacienti.
Unele dintre aceste mutatii se petrec aleator. Altele apar ca raspuns la comportamentul uman sau la experientele din mediu. Unele dintre ele pot fi mostenite. (cand si cum se intampla aceste mutatii sunt lucruri dincolo de intelegerea expertilor). Cand se acumuleaza suficiente mutatii, o celula devine maligna si o tumora incepe sa creasca.
Factorii de risc ai cancerului pancreatic
Expertii nu au identificat cauzele cancerului pancreatic, dar au fost identificati anumiti factori de risc pentru acest tip de cancer. Acesti factori de risc sunt prezenti mai frecvent la persoanele care dezvolta cancer pancreatic decat la populatia generala.
Exista factori de risc multipli pentru cancerul pancreatic, desi multi dintre ei sunt asociati de putin timp cu acesta. Multi dintre pacientii cu cancer pancreatic nu prezinta nici un factor de risc. Aproximativ 1 persoana din 76 va dezvolta cancer pancreatic. Acesta reprezinta media pentru acest tip de cancer.
Persoanele care prezinta factori de risc au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic decat cei din populatia generala:
– Factori genetici. 5 pana la 10% dintre pacientii cu cancer pancreatic au un membru in familie care are sau a avut cancer pancreatic. Mai multe gene diferite au fost asociate cu acest risc crescut, desi inca nu a fost identificata nicio gena a cancerului pancreatic;
– Diabetul. Pacientii cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta cancer pancreatic. Exista totusi anumite controverse in acest caz, daca diabetul determina cancer pancreatic sau daca pancreasul incepe sa functioneze prost inainte de aparitia cancerului, determinand diabet;
– Fumatul. Cu cat o persoana fumeaza mai mult, cu atat prezinta un risc mai mare de cancer pancreatic. La zece ani de la renuntarea la fumat, riscul asociat echivaleaza cu cel al persoanelor care nu au fumat niciodata;
– Obezitatea si inactivitatea. Intr-un studiu realizat pe 88 000 de asistente, cele care erau obeze (indexul de masa corporala mai mare de 30) aveau un risc mai mare de aparitie a cancerului pancreatic. Cele care faceau exercitiu fizic prezentau jumatate din riscul de cancer pancreatic, comparativ cu cele care nu faceau exercitiu fizic deloc;
– Dieta. Ceea ce mancam poate determina cancer pancreatic? In unele studii, o dieta bogata in grasimi si carne (in special carne afumata si procesata) a fost legata de aparitia cancerului pancreatic, iar in altele, o dieta sanatoasa bogata in fructe si legume scade riscul acestei maladii. Totusi exista si studii care sugereaza ca nu exista o legatura identificabila intre dieta si cancerul pancreatic;
– Licopenul si seleniul. Studiile au aratat un nivel scazut al acestor nutrienti la persoanele care dezvolta cancer pancreatic. Dar nu exista probe care sa arate cert ca un nivel scazut determina cancer pancreatic. Orice dieta care include carne slaba sau rosie si legume galbene ar trebui sa ofere cantitati adecvate de licopen si seleniu.
Eliminarea factorilor de risc pentru cancerul pancreatic nu vor determina risc zero pentru aceasta afectiune. Dar o dieta sanatoasa, mentinerea unei greutati corporale normale si exercitiile fizice frecvente vor imbunatati starea generala de sanatate si vor reduce riscurile pentru alte probleme de sanatate.
Detectarea precoce si diagnosticul pancerului pancreatic
De obicei cancerul pancreatic trece nedetectat pana la un stadiu avansat. De la momentul aparitiei simptomelor, diagnosticul de cancer pancreatic se pune relativ usor. Din pacate, la acest punct tratamentul curativ este rareori posibil. Scopul este detectarea si diagnosticarea precoce a cancerului. Este posibil acest lucru?
Diagnosticarea cancerului pancreatic se petrece de obicei atunci cand pacientul experimenteaza saptamani sau luni de simptome. Frecvent, simptomele cancerului pancreatic includ durere abdominala, pierdere ponderala ± icter.
In fata acestor simptome, medicul incearca sa determine cauza lor, folosind mai multe instrumente:
– realizarea anamnezei medicale prin care medicul afla istoria bolii, cum ar fi momentul instalarii, natura si localizarea durerii, istoricul de fumator si prezenta altor probleme medicale;
– in timpul examinarii fizice, doctorul poate simti la palpare o masa la nivelul abdomenului, poate observa icterul sau pierderea ponderala;
– testele de laborator pot evidentia ca evacuarea bilei este blocata sau existent altor anomalii.
Bazandu-se pe examinarea fizica, testele de laborator si descrierea simptomelor, medicul poate cere realizarea unor teste imagistice:
– computer tomograf;
– imagistica prin rezonanta magnetica;
– ecografia;
– tomografia prin emisie de pozitroni: glucoza radioactiva este injectata in sange si este absorbita de celulele canceroase. Aceasta analiza poate ajuta la determinarea extinderii cancerului in organism. Daca studiile imagistice detecteaza o masa la nivelul pancreasului, diagnosticul de cancer pancreatic este probabil, dar nu este sigur, in acest caz, doar biopsia – recoltarea de tesut de la nivelul tumorii – poate pune diagnosticul definitiv.
Biopsia poate fi realizata in mai multe moduri:
– Biopsia percutana pe ac, sub ghidare imagistica;
– Ecografia endoscopica;
– Laparoscopia.
Daca diagnosticul de cancer pancreatic pare foarte probabil si tumora pare ca poate fi indepartata chirurgical, medicii pot recomanda interventia chirurgicala fara biopsie anterioara, aceasta fiind realizata ulterior.
Detectarea precoce a cancerului pancreatic
Tratarera cancerului pancreatic este dificila daca acesta este descoperit tarziu, asa cum se intampla de obicei. Cercetatorii cauta metode de detectare precoce, dar pana acum nici una nu s-a dovedit eficienta.
Exista studii in desfasurare despre eficacitatea folosirii ecografiei endoscopice pentru detectarea precoce a cancerului pancreatic in cazul acestor familii. Primele rezultate sunt promitatoare. Totusi, endoscopia este o procedura invaziva, deci este folosita doar pentru persoanele care un risc crescut pentru cancerul pancreatic.


Ziua Mondială a Bibliei


Ziua Bibliei, instituită prin decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (din 15.XI.2006), pentru a marca rolul Sfintei Scripturi în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor; coincide cu ziua de sărbătorire a Sf. Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului
Această zi îşi propune să sensibilizeze conştiinţa publică în privinţa rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească - spun teologii. Părintele Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului, blogger Adevărul, ne vorbeşte despre însemnătatea Bibliei în viaţa unui popor care crede, majoritar, în Dumnezeu. „Biblia este «Cartea cărţilor». Sintagma defineşte atât structura ei, fiind o carte compusă din mai multe cărţi (grecescul βιβλίον, plural βιβλία – cărţi), cât şi esenţa ei, deoarece ea conţine cele mai importante cărţi din lume: cuvintele lui Dumnezeu către oameni, istoria duhovnicească a «poporului ales» (şi mă refer la creştini). Aşadar, Biblia este busola spirituală a omenirii. Însă cărţile Bibliei nu sunt simple cărţi. Fiind scrise din inspiraţie divină, ele se adresează adâncurilor fiinţei noastre. Înţelesurile ei sunt diverse, de la cel literal, istoric sau poetic şi până la cel alegoric. Din acest motiv, explicarea Bibliei este un domeniu şi mai vast, ceea ce face ca opiniile asupra Bibliei să fie foarte diverse, funcţie de priceperea şi poziţionarea spirituală a fiecăruia. În acest fel Biblia a devenit cea mai citită, dar şi cea mai contestată carte din lume. Mai nou, constat cu amărăciune că numele ei (Biblia) este folosit şi ca vector de marketing, deoarece apar o serie de scrieri care fac referire la ea, dar care nu au legătură cu mesajul ei (Biblia pierdută, Evanghelii apocrife etc), scopul fiind doar unul comercial.

Ziua limbii maghiare 

 


Ziua limbii maghiare este marcată, în fiecare an, la data de 13 noiembrie, fiind instituită prin Legea 279/2015.
Propunerea legislativă a UDMR privind declararea zilei de 13 noiembrie ca Zi a limbii maghiare a fost adoptată de Senat la 16 iunie 2015, aceasta fiind prima Cameră sesizată, și de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la 13 octombrie 2015. În expunerea de motive, inițiatorii au susținut că instituirea Zilei limbii maghiare reprezintă un prilej pentru a face cunoscute "valorile care animă minoritatea maghiară, tradițiile și obiceiurile ungurești" și că, în această zi, urmează a fi organizate "manifestări culturale, prezentări de carte, precum și omagieri ale unor personalități ale comunității maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituționalizat, posibilitatea ca reprezentanții altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar".
Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de președintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, iar Legea 279/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.
Potrivit Legii 279/2015 pentru instituirea acestei zile, cu această ocazie se organizează, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității maghiare, manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite de către autoritățile administrației publice locale și de organizațiile nonguvernamentale interesate în aceste evenimente. Totodată, Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, iar în instituțiile de învățământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă, la 13 noiembrie se pot organiza manifestări culturale dedicate acestei zile.

Sfântul Augustin


Augustin (de Hippona), Sfântul născut Aurelius Augustinus (13.11.354, Tagasta, Numidia, azi Souk Ahras, Algeria – 28.08.430, Hippo Regius, azi Annaba, Algeria; sărbătorit pe 28 august de Biserica Romano-Catolică şi pe 15 iunie de Biserica Ortodoxă). Episcop al Hipponei, unul dintre cei patru Părinţi ai Bisericii Apusene (alături de Sf. Ambrozie, Sf. Ieronim şi Sf. Grigorie cel Mare), doctor al Bisericii şi probabil cel mai important gânditor creştin după Sf. Pavel, Sf. Augustin a adaptat filozofia Antichităţii la învăţătura creştină, creând un sistem filozofic foarte important şi extrem de puternic. Numeroasele sale lucrări scrise, dintre care cele mai importante sunt Confesiuni (Confessiones, 397 d.Hr.) şi Despre Cetatea lui Dumnezeu (De civitate Dei), au iniţiat metoda exegezei biblice şi au contribuit la fundamentarea gândirii creştine medievale şi moderne. Augustin este considerat remarcabil prin faptele sale şi uimitor prin ceea ce a scris.


În scrierile sale, utilizează argumente logice încercând să demonstreze veridicitatea religiei creștine.
Augustin este unul din cei mai influenți gânditori, poate cel mai influent dintre toți, mai ales dacă ținem seama de faptul că inclusiv platonismul a influențat gândirea medievală prin intermediul lui Augustin. El rămâne o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa, influențând, de exemplu, gândirea lui Descartes.
În concluzie, putem spune că Fericitul Augustin a luptat o viață întreagă pentru a asocia și a împăca gândirea filosofică cu credința Bisericii, însă a părăsit această viață oscilând, îndoindu-se el însuși de teoriile sale și neputând până la urmă să rezolve problema.


Citate - Sfântul Augustin

„Unii oameni îşi aleg mâncarea cu multă luare aminte şi nu îngăduie să intre în gura lor anumite alimente, dar ei nu sunt atenţi şi nu îşi aleg cuvintele care ies din gura lor.”

„Dacă Lumea e o carte, cei ce nu călătoresc îi citesc doar prima pagină.”

Suferi de pe urma nedreptăţii unui om rău? Iartă-l, ca să nu fiţi astfel doi oameni răi!”

Învaţă să îţi scrii durerile pe nisip şi bucuriile pe stâncă.”

Fericirea e să ştii să îţi doreşti ceea ce ai deja.”

Când se termină păcatul, începe rugăciunea, iar când se termină rugăciunea, începe păcatul.”

Cunoaşte-te. Acceptă-te. Depăşeşte-te.”

Oamenii merg în locuri străine pentru a se minuna de înălţimea munţilor, valurile uriaşe ale mărilor, lungul parcurs al râurilor, nemărginita întindere a oceanelor, mişcarea circulară a stelelor, dar trec pe lângă ei înşişi fără să se minuneze deloc.”


Sfântul Ioan Gură de Aur


Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut la Antiohia, anul nasterii sale fiind plasat intre 344 si 354. A fost botezat la varsta de 20 de ani si a studiat filosofia, sub indrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu.
A fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Meletie (381), si preot de catre Flavian, urmasul lui Meletie (386).
 Dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfantul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformeaza cetatea si preotimea, care se aflau intr-o mare stare de decadere. Astfel, el suprima luxul resedintei episcopale, introducand traiul modest.
Criticile sale indreptate impotriva coruptiei i-au adus multi dusmani. Dusmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.
Animozitatile sunt intensificate dupa ce Ioan Gura de Aur ii primeste pe Fratii Lungi, acuzati de origenism si alungati din Egipt de patriarhul Teofil, pe care ii gazduieste, fara a intra in comuniune cu ei. Amintim ca desi Fratii Lungi i-au adresat lui Ioan o plangere impotriva lui Teofil, acesta nu o ia in considerare.
 Imparateasa Eudoxia, il convoaca pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovati de acuzele aduse. Ioan nu se prezinta la sinod si pentru acest fapt este depus in anul 403. Imparatul ratifica hotararea sinodului si il trimite pe loan in exil in Bitinia. Acest exil nu a durat multa vreme, deoarece este rechemat in scaun.
Dupa revenire, Sfantul Ioan critica din nou dezmatul si zarva produse in jurul unei statui de argint ce o infatisa pe Eudoxia si care era aproape de catedrala in care el slujea. Din porunca imparatesei Eudoxia, Sfantul Ioan a fost alungat din scaun si surghiunit la Cucuz, in Armenia. Adversarii sai intervin pe langa imparat si este trimis la Pityum, un orasel pe malul rasaritean al Marii Negre. El nu rezista calatoriei si  trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana in Pont.
Moastele sale au fost aduse la Constantinopol si asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in 438, de catre patriarhul Proclu al Constantinopolului. In anul 1204, in timpul Cruciadei a IV-a, moastele Sfantului Ioan impreuna cu moastele Sfantului Grigorie de Nazianz, au fost luate de catre venetieni si duse la Roma, unde au fost depuse in catedrala Sfantul Petru.
 Dupa 800 de ani, Biserica Romano Catolica a inapoiat moastele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moastele celor doi sfinti, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.
In anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a daruit Bisericii Ortodoxe Romane o particica din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan in Biserica Sfanta Ecaterina, paraclisul Facultatii de Teologie “Justinian Patriarhul” din Bucuresti.
Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur
In timpul Sfantului Ioan Gura de Aur nu exista un formular fix, asa cum exista in prezent, pentru savarsirea Sfintei Liturghii. Sfantul Ioan a adunat intr-un formular actele cultice si rugaciunile si a dat nastere Liturghiei care ii poarta numele si care este cel mai des folosita.
Amintim ca Sfantul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.


Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1594: Începe războiul antiotoman al lui Mihai Viteazul. 


Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul.
Domnul muntean Mihai Viteazul, împreună  cu domnitorul Moldovei, Aron Tiranul, au pus la cale o revolta împotriva turcilor, care a fost  declanşată simultan la Bucureşti şi Iaşi, în data de 13 noiembrie 1594, prin masacrarea creditorilor şi soldaţilor turci aflaţi în cele două capitale româneşti.
Această acţiune a fost continuată de oastea lui Aron Vodă (condusă de hatmanul Ştefan Răzvan), prin atacarea foarte dură a turcilor din cetăţile Tighina, Chilia şi Cetatea Albă, prin incursiuni efectuate în nordul Dobrogei (până la Marea Neagră) şi prin ocuparea şi prădarea oraşului Ismail, ocazie cu care întreaga garnizoană otomană de aici este măcelărită (martie 1595)
A urmat Bătălia de la Călugăreni care a avut loc la 23 august 1595 , in care oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a obținut o importantă victorie asupra oștilor  otomane conduse de Sinan Pasa.


  • 1745: În Franţa s-a născut Valentin Hauy, un vestit pedagog, care a întemeiat, la Paris şi Sankt Petersburg, câteva şcoli şi întreprinderi pentru orbi.


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis ca anume pe această dată să fie marcată Ziua internaţională a nevăzătorilor. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut, orbeşte un copil.Începând din anul 1946, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători se serbează odată cu ziua de naștere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), întemeietorul primei școli pentru nevăzători din lume. Aceasta a fost înființată la Paris, în 1784.
În anul 1946, în SUA, a fost votată Legea Protecției Educației Nevăzătorilor. Tot în anul acesta a fost lansată prima revistă din lume, concepută special pentru copiii nevăzători și a fost organizată, pentru prima dată, Ziua națională a educației copiilor nevăzători, eveniment ce a devenit, ulterior, internațional.


  • 1805: Johann Georg Lehner a inventat "hot dog"-ul.


Johann George Lehner, un măcelar din Viena, a inventat o reţetă pe care a numit-o “frankfurter”, un model mai vechi al hot-dog-ului de astăzi
Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era la început un cârnat de porc servit cu pâine. Imigranţi germani au susţinut ulterior că au introdus gustarea în America în secolul XIX, devenind alimentul procesat de astăzi. Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este însă benefic pentru sănătate. S-a demonstrat ştiinţific că hot dog-ul creşte riscul de cancer la intestine. Într-o fabrică de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate în vase uriaşe de metal cu zeama care rezultă după ce carcasele de pui sunt presate pe grătare de metal şi amestecate cu apă. Rezultatul este amestecat cu conservaţi pudră, arome, colorant, apoi scufundat în apă, înainte de a fi introdus în membrane de plastic pentru a fi preparat şi ambalat.
Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomandă oamenilor să evite sau să reducă consumul de carne procesată.


  • 1850: S-a născut Robert Louis Stevenson, poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză.


Este cunoscut, în special, pentru cărțile Treasure Island (Insula comorii – trad. rom.) și The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde – trad. rom.)


  • 1897: Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson, a brevetat un sistem „Multiplex–Cinérama”.


 Sistemul permitea luarea şi proiectarea de vederi panoramice, dând iluzia realităţii, compus din 12 aparate aşezate în cerc unul lângă altul, în stare să înregistreze imagini animate.
Acesta a suferit perfecţionări succesive până în anul 1900, a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris.
În anul 1897 a fost patentată o altă minune tehnologică a trecutului, Cineorama. Este vorba de un ansamblu tehnologic pus în practică şi testat atât de devreme de inventatorul Raoul Grimoin-Sanson, însă care a fost desăvârşit abia în anul 1955. 

Cinéorama a fost un proiect ce a pornit ca idee de la mai vechiul concept al picturilor panoramice şi a fost realizat cu ajutorul noii tehnologii, recent inventate şi anume proiecţia cinema. 10 proiectoare compuneau imaginea panoramică în unghi complet de 360 grade, desigur în sistem sincronizat, şi o proiectau pe tot atâtea ecrane mari având 81 metri pătraţi fiecare. 10 filme de 70 mm lăţime memorau informaţia necesară simulării unui zbor cu balonul deasupra Parisului.
Cu ocazia expoziţiei din anul 1900 de la Paris, totul a fost reprodus până în detaliu şi pregătit astfel încât, nu mai puţin de 200 persoane să poată viziona filmul panoramic direct dintr-o uriaşă nacelă de balon. Filmele au fost realizate iniţial dintr-un balon real, antrenarea filmelor fiind sincronizată prin cuplarea celor 10 aparate de filmat la un singur motor de avans.
Proiecţia celor 10 filme s-a făcut în acelaşi mod sincronizat, însă în sens invers, astfel ceea ce la filmare a însemnat decolare, la proiectarea către public a însemnat aterizare …


  • 1907: Inginerul francez Paul Cornu reușește primul zbor din lume cu un elicopter. 


Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.
1909: s–a născut Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), dramaturg, eseist, poet, considerat un clasic al literaturii absurdului; stabilit definitiv în Franţa din 1939, a devenit membru al Academiei Franceze în anul 1970 (piesele “Scaunele”, “Rinocerii”) (m. 28 martie 1994).


  • 1940: Se fabrică primul Jeep


In 1939 Armata Statelor Unite a cerut producatorilor auto sa depuna proiecte pentru un autovehicul militar, simplu si versatil. Acest lucru avea sa se intample cu doi ani inainte ca declaratia de razboi sa fie oficiala, dar oficialii militari stiau ca acest lucru va fi inevitabil si recunosteau ca este nevoie de o masina inovativa pentru transportul trupelor pe campurile de lupta.
Compania  Bantam Car Company, un mic producator auto, a depus un prim proiect aprobat de armata, dar contractul pentru producerea acestuia a fost, in final, atribuit firmei Willys-Overland, o companie care avea o capacitate de productie mare si oferea un pret mai mic.
Masina, numita in timpul razboiului Willys Jeep, era asemanatoare cu proiectul Bantam, avea tractiune pe patru roti, cabina descoperita si un suport de mitraliera montat sub parbriz.
In aceasta zi primul prototip Willys-Overland Jeep a fost terminat si trimis armatei pentru aprobare. Un an mai tarziu, dupa declaratia de razboi a Statelot Unite, a inceput productia in serie a modelului Jeep. Pana la sfarsitul razboiului, in 1945, au fost produse si trimise pe campul de lupta din Asia, Africa si Europa un numar de 600.000 de Jeep-uri. Eficientul si robustul automobil cu tractiune integrala a devenit un simbol al Americii in timpul razboiului, spunandu-se ca nu exista obstacol care sa ii opreasca inaintarea. De-a lungul timpului vehiculul a primit numele Jeep, o evolutie de la initialele GP(general purchase).
In 1945 Willys-Overland a lansat pe piata primul Jeep civil, CJ-2A, stramosul SUV-urilor de astazi.


  • 1954: Prima cupă mondială de rugby a fost câștigată de Anglia, care a învins Franța în finala disputată la Paris.


Cupa Mondială de Rugby este cel mai mare eveniment rugbystic al planetei. Este al treilea eveniment sportiv al lumii, după Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice. De la prima ediție (Noua Zeelandă și Australia 1987) până în prezent, Cupa Mondială a bătut record după record din punct de vedere al audiențelor, al veniturilor și al numărului de spectatori și telespectatori. Dacă în 1987 au asistat 600.000 de spectatori, 12 ani mai târziu s-au vândut 1.750.000 de bilete. Un bilet la finala Rugby World Cup 1999 de pe Millenium Stadium din Cardiff a ajuns in ziua meciului să fie vândut, pe piața neagră, cu 1.700 de lire sterline. La ediția Australia 2003 peste 1.800.000 de suporteri au asistat la cele 48 de meciuri ale Cupei Mondiale. Peste 60.000 de turiști au venit în Australia în 2003 pentru a se bucura de acest eveniment. Finala din 2003 a bătut și ea recordurile anterioare: 82.957 de suporteri, cel mai mare număr de spectatori prezenți vreodată la un meci de Cupă Mondială.

S-a creat chiar și un Business Club Rugby World Cup care și-a deschis “filiale” în toate cele 20 de țări participante. Oamenii de afaceri care sunt în același timp și fani de rugby au intrat în acest club, urmând să îmbine, în timpul călătoriei la Cupa Mondială, plăcerea de a se afla în tribunele stadioanelor cu întâlnirile de afaceri cu businessmani din alte țări. Și în privința numărului de telespectatori, Cupa Mondială s-a bucurat de la o ediție la alta de creșteri spectaculoase: în 1987 au urmarit turneul final doar 300 de milioane de telespectatori din 17 tări, în timp ce in 2003, Cupa Mondială a fost urmarită de trei miliarde și jumătate de telespectatori din 205 țări.


Rugbyul și Cupa Mondială de Rugby sunt deja o afacere extrem de profitabilă în țările cu mare tradiție în acest sport. În 2003, o adevărată sărbătoare s-a declanșat în Anglia când balonul șutat de Jonny Wilkinson trecea printre buturile australiene dupa 99 de minute ale finalei Cupei Mondiale. În sâmbăta finalei, traficul în centrul Londrei s-a diminuat cu peste 60%, iar cele 15.000 de puburi și cluburi unde s-a transmis finala au vândut peste 38 de milioane de halbe de bere, de 5 ori mai mult decât într-o sâmbătă obișnuită. Avionul cu care englezii s-au întors la Londra după călătoria de 22 de ore de la Sydney a fost numit “Sweet Chariot”, după celebrul cântec “Swing Low, Sweet Chariot” cu care suporterii englezi își încurajeaza favoriții. Iar trofeul “William Webb Ellis” a avut în avion un loc special pentru el.


În Australia, finala a fost urmărită de 4,34 milioane de oameni (22,9% din populația țării). Aceasta înseamnă că în Australia, finala transmisă de Channel Seven a fost programul cu cea mai mare audiență din 2003. S-a estimat că 300 de milioane de oameni din întreaga lume, adică aproximativ 4,8% din populația globului, au urmărit în direct finala Cupei Mondiale. Site-ul oficial al competiției, www.rugbyworldcup.com a fost accesat de 44,5 milioane de ori în ziua finalei, atingând aproape o jumătate de miliard de accesări pe toată durata turneului. Conform unui studiu făcut de specialiști, Cupa Mondială din 2007 va atrage în Franța, pe o perioadă de 4 ani, 8 miliarde de euro. Se poate spune deci ca Rugby World Cup a devenit un eveniment cu magnitudine mondială.


  • 1955: S-a născut Whoopi Goldberg


Actria de succes, de origine afro-americanca , s-a remarcat in roluri  comice, dar care a cunoscut succesul si cu interpretari  din filmele dramatice.

S-a nascut in New York, iar  numele sau adevarat este  Caryn Elaine Johnson.  La varsta de 17 ani si-a abandonat studiile si s-a mutat in California.
Ca sa se poata intretine a fost nevoita sa accepte orice fel de slujbe, astfel incat la un moment dat a ajuns sa lucreze intr-o firma de pompe funebre ca si macheuza a decedatilor.
In paralel, Whoopi a incercat sa isi faca loc in showbiz, insa nu s-a ales decat cu un premiu de interpretare acordat de o companie de teatru din San Francisco. Dezamagita, s-a intors in New York, iar in 1983 a reusit sa obtina un rol intr-un spectacol extrem de popular la acea vreme.
La numai doi ani dupa ce a inceput sa aiba succes pe scena cu scentele sale comice a castigat un Grammy pentru prestatia ei. Producatorii de Hollywood au inceput sa o caute, iar regizorul Steven Spielberg a distribuit-o in rolul principal din filmul “Culoarea purpurie” (“The Color Purple”), o adaptare dupa romanul cu acelasi nume scris de Alice Walker.
Productia a primit 10 nominalizari la Oscar si 5 la Globurile de Aur, Goldberg fiind si ea nominalizata la sectiunea “Cea mai buna actrita”. Aceasta a fost rampa de lansare a acesteia, din acel moment si pana in prezent actrita jucand in peste 80 de productii de cinema si televiziune.
A fost rasplatita cu un Oscar pentru rolul Oda Mae Brown din “Fantoma” (“The Ghost”) in care au jucat Demi Moore si Patrick Swayze, iar in 1994, 1996 si 1999 chiar a prezentat gala premiilor Academiei Americane de Film, fiind singura femeie care a facut acest lucru.


  • 1985: Laharul rezultat în urma erupției vulcanului Nevado del Ruiz din Cordillera Central a Anzilor a îngropat orașul columbian Armero, ucigând 23.000 de persoane.


Lahar este un termen care provine din Indonezia și înseamnă „lavină de noroi”, aceasta provine prin amestecul materialul unei erupții vulcanice ca de exemplu cenușa și blocurile vulcanice amestecate cu apă. Curentul noroios (laharul) poate atinge o viteză de curgere de 100 km/h.
Nevado del Ruiz (cunoscut de asemenea ca și El Mesa de Herveo sau Kumanday), este cel mai nordic vulcan din Centura Vulcanică Andeană, situat la aproximativ 129 de kilometri vest de Bogota în departamentul Tolima din Columbia. Este un stratovulcan, compus din multe straturi de lavă alternate cu cenușă vulcanică întărită și roci piroclastice. Nevado del Ruiz este activ de aproximativ două milioane de ani, cam de la sfârșitul Pliocenului-începutul Pleistocenului, cu trei perioade eruptive majore. Actualul con vulcanic s-a format în timpul „prezentei” perioade eruptive, care a început acum 150 de mii de ani.

Nevado del Ruiz de obicei generează erupții Pliniene, care produc mișcări rapide de gaze și roci fierbinți, numite curgere piroclastică. Aceste erupții adesea cauzează laharuri masive, care prezintă o amenințare contra vieții umane și mediului. Pe 13 noiembrie, 1985, o mică erupție, a produs un lahar enorm care a îngropat și devastat orașul Armero în departamentul Tolima, cauzând cam 23.000 de morți. Acest eveniment cunoscut mai târziu sub numele de Tragedia din Armero – este cel mai dezastruos din istoria înregistrată a erupțiilor vulcanice. Erupții similare dar mai puțin dezastruoase au avut loc în 1595 și 1845, și au constat din erupții explozive mici, urmate de câte un lahar mare.

Vulcanul face parte din Parcul Național „Los Nevados”, care conține de asemenea și alți vulcani. Vârful lui Nevado del Ruiz este acoperit de ghețari uriași, deși aceștia s-au retras semnificativ din 1985 încoace din cauza încălzirii globale. Vulcanul continuă să prezinte o amenințare la adresa satelor și orașelor din apropierea lui, și se estimează că până la aproximativ 500.000 de oameni sunt în risc datorită laharului.
Vulcanul Nevado del Ruiz a fost numit de  localnici ”Leul care doarme”.


  • 1990: A fost scrisă prima pagină World Wide Web.


A apărut prima pagină www. Evenimentul a revoluţionat comunicarea, Internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. După ce în martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltării unui sistem electronic care să permită accesul la informaţie din orice parte a globului, un an mai târziu, proietul a început să prindă contur. Iniţial, Tim Berners-Lee s-a gândit să găsească o soluţie simplă pentru ca echipele de cercetare în domeniul fizicii nucleare să poată comunica uşor cu specialiştii CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleară), cu sediul la Geneva. Ideea lui Berners-Lee a fost aceea de a face legătura între mai multe documente prin „hipertext”, astfel că au apărut primele pagini web. Tot în acea perioadă, s-a început lucrul la primul browser care să ajute la navigare pe Internet. Spre sfârşitul anului 1990, s-au făcut primele demonstraţii de navigare, în primă fază, afişarea făcându-se în format text. În primăvara anului următor, CERN a început să folosească pentru uz intern sistemul „www.”. Primul navigator performant, MOSAIC, a apărut în 1993, când a început cu adevărat răspândirea Internetului pentru uz civil.
Termenul World Wide Web, abreviat WWW sau și www, numit scurt și web, care în engleză înseamnă „pânza” (de păianjen); de multe ori este confundat cu rețea (net) iar pe românește , este totalitatea siturilor / documentelor și informaților de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet (net = retea ). Documentele, care rezidează în diferite locații pe diverse calculatoare server, pot fi regăsite cu ajutorul unui identificator univoc numit URL. Hipertextul inclusiv imagini etc. este afișat cu un ajutorul unui program de navigare în web numit browser, care descarcă paginile web de pe un server web și le afișează pe un terminal „client” la utilizator.


  • 1991: A fost pusă în vânzare prima sticlă „Coca Cola” îmbuteliată în România.





 Să aveți o zi frumoasă!


Partea superioară a machetei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...