Translate

marți, 26 mai 2020

„Ziua Europeană a Vecinilor” (European Neighbours Day) - ultimul week-end din luna mai sau în primul week-end din iunie

Ziua Europeană a Vecinilor” (European Neighbours Day)





Această sărbătoare este marcată, anual, spre sfîrșitul lunii mai.
 Pentru prima dată, “Ziua Vecinilor” a fost sărbătorită la Paris, în anul 2000, la iniţiativa unui român stabilit în Franţa. De atunci evenimentul a “prins” în peste 30 de ţări ale bătrânului continent şi este organizat în ultimul week-end din luna mai sau în primul week-end din iunie. În România, ţară care a dat lumii proverbul “să moară şi capra vecinului”, o astfel de sărbătoare prinde greu. Este organizată în general prin Ardeal.

În anul 1990, francezul Atanase Perifan, consilier municipal în cadrul primăriei din Paris, a creat Asociația „Paris d’Amis”, intenționînd să îmbunătățească relațiile sociale între vecinii din diverse zone ale orașului. Asociația a reușit să colecteze fonduri pentru cei aflați în dificultate, să organizeze festivități de sărbători tradiționale, precum Crăciunul, pentru oamenii rămași fără familie, să contribuie la găsirea de locuri de muncă pentru șomeri, să participe activ la îngrijirea bătrînilor invalizi etc., iar după nouă ani activitatea asociației a căpătat amploare și a devenit foarte cunoscută, fiind promovată de Asociația Primarilor din Hexagon. Foarte curînd, numărul participanților la acest gen de acțiuni caritabile și sociale a ajuns a fi unul enorm, astfel încît mișcarea pornită de Perifan a depășit granițele Franței, iar ulterior, în anul 2004, a fost lansată „Ziua Europeană a Vecinilor”, cu participarea a peste trei milioane de locuitori ai bătrînului continent. Un an mai tîrziu, peste 400 de orașe europene au organizat acțiuni cu prilejul acestei zile, număr care a ajuns la circa 1500 în 2012, din peste 30 de țări.

De remarcat că sărbătoarea și-a păstrat pînă în prezent latura caritabilă, de într-ajutorare, dar nu se rezumă la aceasta. Unul din scopurile sale este acela de a combate tendințele individualiste și singurătatea, tot mai des întîlnite în marile orașe.

Ziua Vecinilor este marcată acum de peste 1400 în oraşe din 36 de ţări ale lumii, în ultima zi de vineri din luna mai.

Așadar, de 26 mai 2017, europenii sunt invitați să socializeze cu vecinii lor, să se cunoască mai bine între ei și, în general, să creeze comunități mai puternice și mai prietenoase.

Provenită dintr-o inţiativă locală, din anul 1999, dintr-un cartier din Paris, Ziua Europeană a Vecinului, sau ziua implicării active în comunitate, îşi propune să celebreze conceptul de vecinătate şi să favorizeze relaţiile dintre vecini într-o atmosferă destinsă.

Iniţiatorii evenimentului şi-au dorit să se cunoască mai bine, să îşi petreacă timpul liber împreună, să socializeze şi să împărtăşească momentele plăcute cu cei care le sunt aproape, zi de zi.

În mai multe oraşe din Europa, Sărbătoarea Vecinilor este organizată în curţile caselor sau în holurile imobilelor, în apartamente, în grădini sau în case.

Deşi se sărbătoreşte abia în 30 de state, sărbătoarea are drept scop de a-ţi cunoaşte mai bine vecinii, de a te întîlni cu ei în vederea stabilirii unor relaţii de prietenie. Este o oportunitate de a ne face cunoscuţi, într-un mod creativ şi autentic, uneori fiind mai uşor să comunici cu cineva în cealaltă parte a lumii, decît să zici „Bună ziua!” vecinului.
Ziua Europeană a Vecinului este o iniţiativă care îşi propune să celebreze conceptul de vecinătate şi să favorizeze relaţiile dintre vecini într-o atmosferă destinsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...