Translate

vineri, 2 octombrie 2020

Ziua Zâmbetului şi a faptelor bune în prima zi de vineri din octombrie


Prima zi de vineri din octombrie 
Ziua Zâmbetului şi a faptelor bune


Ziua Internaţională a Zâmbetului, în întreaga lume fiind sărbătorite toate zâmbetele şi faptele (19 septembrie?) bune.
Ziua zâmbetului - World Smile Day a fost iniţiată de americanul Harvey Ball, creatorul "feţei zâmbitoare", în 1963 și se sărbătorește în întreaga lume, în prima vineri a lunii octombrie. Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai uşor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire şi voie bună. Preocupat de supra-comercializarea simbolului său şi modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piaţă, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului şi a ales prima zi de vineri a lunii octombrie. 
Organizată pentru prima dată în 1999, în oraşul natal al lui Smiley din Worcester, ea a devenit, în anii următori, cunoscută în întreaga lume. Fundaţia Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului. Această zi este sărbătorită în numeroase oraşe din Europa, Asia, America de Nord şi America de Sud, manifestările incluzând spectacole cu clovni, picturi pe faţă, prezentări de poveşti, teatru de păpuşi, concursuri de baloane. În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului, celebrată în prima duminică a lunii mai, adoptată apoi în întreaga lume.
Astăzi nimeni nu are dreptul să fie trist, să gândească negativ sau să se plângă de problemele pentru că întreaga lume sărbătoreşte Ziua Internaţională a Zâmbetului. Potrivit specialiştilor, zâmbetul, la fel ca şi râsul are numeroase efecte benefice asupra organismului. Ne eliberează de stres, reduce tensiunea arterială şi induce gândirea pozitivă. Medicii susţin că 15 minute de râs în fiecare zi duc la arderea a 40 de calorii.Studiile sociologice arată că persoanele care zâmbesc mai mult sunt considerate mai prietenoase, agreabile şi demne de încredere.

Zâmbetul este atitudinea care ne diferenţiază de regnul animal, este cea mai frecventă expresie facială şi prima dintre cele care pot apărea pe chipul unui nou-născut.
Zâmbetul ca atitudine constantă contribuie la menţinerea sănătăţii psihice şi nu numai, fiind în acelaşi timp un promotor al râsului, acţiune ce ajută chiar la menţinerea siluetei, intensificând arderile din organism cu până la 20 la sută.
Zâmbetul te ajută să empatizezi mai uşor cu ceilalţi şi te ţine departe de frustrări, iar starea de fericire pe care ţi-o induce contribuie la mărirea speranţei de viaţă cu până la 10 ani.
Zâmbetul este cel mai ieftin, natural şi potrivit machiaj în cazul femeilor şi cea mai eficientă metodă de menţinere a tinereţii pentru ambele sexe. O persoană care alege să zâmbescă mai des va fi considerată mai frumoasă şi va atrage într-un mod plăcut atenţia celor din jur.
Nemulţumirile sau problemele spuse cu zâmbetul pe buze vor fi mai uşor depăşite, emoţiile negative nemaigăsindu-şi teren propice într-o persoană surâzătoare.
Zâmbetul stimulează producţia de anticorpi, susţinătorii unei imunităţi solide şi ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Stresul, depresiile, anxietatea pot fi depăşite mai uşor cu ajutorul zâmbetului ca parte a unei atitudini pozitive.
Deşi cercetătorii spun că femeile zâmbesc mai mult decât bărbaţii, raportul fiind de 8 la 1, este important de ştiut că zâmbetul este „contagios”.
Prin urmare, femei sau bărbaţi, zâmbiţi cât mai mult şi cu siguranţă colegii, partenerii sau apropiaţii dumneavostră vă vor urma exemplul, într-o atitudine sănătoasă de optimism şi veselie.

ZÂMBIŢI, VĂ ROG! E ziua internaţională a zâmbetului.
Toată lumea foloseşte astăzi "smiley face-ul". Puţini ştiu însă că acest emoticon a fost creat în 1963, de Harvey Ball, un artist comercial din Massachusetts.
Aceasta zi a fost "inventata" de catre artistul Harvey Ball care este si designerul care a desenat si promovat Smiley-ul. Acesta s-a nascut in Worcester, Massachusetts.
Harvey Ball, un artist comercial din Massachusetts, a creat în 1963, faţa zâmbitoare ("smiley face"), care a devenit cel mai cunoscut simbol al veseliei şi bunăvoinţei în lume.
Odată cu trecerea timpului, Harvey Ball a devenit preocupat de supra-comercializarea simbolului şi de pierderea adevăratei semnificaţii a feţei zâmbitoare. Creatorul simbolului a decis să dedice o zi în fiecare an tuturor zâmbetelor şi faptelor bune din lume. Acesta a decretat ca Ziua Internaţională a Zâmbetului să fie sărbătorită în fiecare prima zi de vineri a lunii octombrie, se arată pe site-ul oficial al sărbătorii.


Ziua Internaţională a Zâmbetului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, iar de atunci tradiţia a fost respectată în fiecare an.
După moartea lui Harvey Ball, în 2001, a fost creată Fundaţia Internaţională a Zâmbetului Harvey Ball, pentru a-i onora numele şi memoria. Fundaţia este sponsor oficial al sărbătorii, în fiecare an.


La 19 septembrie 1982, profesorul Scott Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, SUA, a trimis un email care conţinea prima "faţă zâmbitoare" din istorie, denumită şi emoticon. Mica invenţie, care trebuia să sublinieze diferenţa dintre un email amuzant şi unul serios, nu i-a luat mai mult de 10 minute. Profesorul credea că va amuza câţiva prieteni, însă "prostioara" sa, cum o numeşte, avea să devină celebră.
Profesorul Scott Fahlman a găsit o modalitate  de a sublinia tonul mesajului trimis prin email:  amuzant sau serios. Astfel,  la 19 septembrie 1982, la ora 11:44, profesorul a trimis următorul email în cadrul unui grup de discuții: "Propun următoarea secvenţă de caractere pentru marcarea glumelor: :-) Citeşte-o într-o parte".
În acelaşi email, Fahlman a propus şi emoticonul pentru situaţia în care nu este vorba de un mesaj glumeţ: :-(
Profesorul mărturiseşte că a fost o mică prostioară amuzantă folosită în cadrul unei discuții despre fizică şi nu i-a luat decât 10 minute.  "Mă așteptam să amuze câțiva prieteni și atât”, spune Fahlman.


Emoticoanele sunt astăzi foarte populare, sunt un limbaj universal prin care putem comunica inclusiv cu persoane care vorbesc altă limbă  şi cu greu ne putem imagina comunicarea virtuală fără ele. Există versiuni diferite, precum "feţele" galbene care exprimă sentimente.
Profesorului Fahlman nu îi plac, însă, acestea din urmă.
"Cred că sunt urâte şi strică provocarea de a veni cu o modalitate inteligentă de a exprima emoţiile folosind caracterele standard de pe tastatură. Dar poate e aşa pentru că eu le-am inventat pe celelalte", spune profesorul.
Într-o  ediţie din 1862  a celebrului The New York Times, în care apare un discurs al lui Abraham Lincoln, s-a decoperit un alt emoticon: ;-) Faptul a stârnit dezbateri intense:  era oare vorba despre  primul emoticon sau a fost doar o greşeală de tipar?
Tot în New York Times, de această dată o ediţie din 1969,  scriitorul rus Vladimir Nabokov spunea într-un interviu  că ar trebui să existe un semn tipografic special pentru zâmbet, "un însemn concav, o paranteză culcată pe spate".
Indierent dacă există sau nu precursori ai emoticoanelor aşa cum le ştim azi, istoria îl consemnează pe Scott Fahlman drept "părintele" însemnelor fără de care comunicare noastră virttuală ar fi mult mai puţin expresivă.
Acum, acest simbol reprezintă cel mai utilizat şi cunoscut semn din lume. Creatorul simbolului este cel care a sugerat existenţa unei zi dedicate zâmbetului. S-a hotărât ca această zi să fie prima vineri, din luna octombrie.


Ziua Internaţională a Zâmbetului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1999, iar de atunci tradiţia a fost respectată în fiecare an.

Zâmbetul este molipsitor şi uneşte oamenii, înseamnă apreciere, bucurie sau mulţumire şi pentru că dă o stare de bine, ne prelungeşte viaţa. Ideea de a avea o astfel de zi îi aparţine artistului american Harvey Ball care a creat smiley face, şi care, în 1999, a decretat ca prima zi de vineri din octombrie să devină Ziua Mondială a Zâmbetului şi a faptelor bune.

Într-un interviu Harvey Ball mărturisea: “Niciodată în istoria omenirii și a artei nu a fost nimic ce ar aduce atâta bucurie, fericire și plăcere tuturor! Nu a fost creat nimic simplu, dar pe înțelesul tuturor!”


Imaginea creată de Harvey Ball a devenit în decursul anilor simbolul cel mai ușor de recunoscut pe planetă, pentru stările de fericire, bucurie și voie bună.

Preocupat de supra-comercializarea simbolului său și modul în care sensul original al acestuia risca să se piardă în repetarea constantă de pe piață, Harvey Ball a lansat ideea de a dedica o zi zâmbetului. El ales prima zi de vineri a lunii octombrie pentru a aniversa Ziua mondială a zâmbetului.

Marcată pentru prima dată în 1999, în orașul natal al lui Smiley, din Worcester, ea a continuat să fie aniversată și în anii următori devenind cunoscută în întreaga lume. Fundația Harvey Ball World Smile, creată după decesul acestuia în 2001, a devenit sponsorul oficial al Zilei mondiale a zâmbetului.

În numeroase orașe din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud se organizează manifestări ce includ spectacole cu clovni, picturi pe față, prezentări de povești, teatru de păpuși, concursuri de baloane.

În calendarul anual există încă o zi dedicată râsului celebrată în prima duminică a lunii mai.

 
Lucruri neştiute despre zâmbet!

1. Femeile zambesc mai des. O femeie zambeste de 62 de ori pe zi pe cand un barbat doar de 8 ori. Acesta este evident un studiu.
2. Sunt 19 feluri de a zambi
Oamenii de stiinta au studiat zambetul si au ajuns la concluzia ca sunt 19 situatii in care un zambet se naste. Exista insa si doua categorii mari: zambetul natural si sincer si cel fals. Atunci cand zambim din inima se vede si in ochi deoarece acestia transmit acest lucru daca suntem atenti.
3. Oamenii care zambesc sunt mai frumosi
De parca ar fi fost nevoie de un studiu sa stim asta. Probabil ca nu, insa oamenii de stiinta de la Universitatea Aberdeen din Scotia au luat la intrebari mai multi barbati si au ajuns la concluzia ca acestia le considerau pe femeile care zambeau mult mai atragatoare si mai tinere.
4. Zambetul elibereaza endorfine
Cat se poate de evident, atunci cand zambesti corpul elibereaza endorfine. Hormonii fericirii asa cum li se spune in popor.
5. Scapi de raceala daca zambesti
Atunci cand zambesti si esti fericit poti trece mai usor peste o raceala. Sau cel putin asa spun oamenii de stiinta. Endorfinele ajuta pentru a combate raceala.

 

***

“Învăţaţi să lăsaţi pe chipul vostru să înflorească un zâmbet, este darul pe care-l oferiţi aproapelui, este darul pe care-l oferiţi întregului Univers!” (Octavian Paler)

   


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...