Translate

miercuri, 21 februarie 2018

21 Februarie




 Este a 52-a zi a anului.
Au mai rămas 313 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 07 h 07 m și apune la 17 h 53 m.




Citatul zilei



“Ce prăpăstii în care poţi să cazi ascund cuvintele! Ce curse! Cuvintele nu sunt o glumă, dar oricât de atent ai fi poţi cădea în plasa lor şi să spui lucruri pe care în realitate nici nu le gândeşti.” ( Marin Preda - Marele singuratic)



Ziua Internaţională a Limbii Materne



Ziua Internațională a Limbii Materne (International Mother Language Day) este sărbătorită pe data de 21 februarie.


La origine, a fost Ziua Mișcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începând din 1952, în amintirea studeților uciși de poliție, care au militat pentru recunoașterea limbii bengali în Pakistan, care cuprindea pe atunci și teritoriul de astăzi al statului Bangladesh.

Limba maternă este prima limbă învățată de un individ, de obicei în copilărie, în familie. Aceasta poate fi diferită de limba oficială a țării în care trăiește familia. În timpurile moderne unii părinți își învață copiii să vorbească o altă limbă decât cea vorbită în comunitate sau limba maternă a părinților (de exemplu limba engleză).

Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.


La origine, a fost Ziua Mişcării pentru Limbă, comemorată în Bangladesh începînd din 1952, în amintirea studenţilor ucişi de către poliţie, care au militat pentru recunoaşterea limbii Bengali în Pakistan (ce cuprindea pe atunci statul Bangladesh): la acea dată, un grup de studenţi de la Universitatea din Dacca au manifestat pentru recunoaşterea limbii Bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase în 1948 că limba Urdu este singură limbă oficială atît în estul cât şi în vestul Pakistanului dar populaţia din est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea în majoritate limba Bengali, a iniţiat o mişcare de protest care a culminat în 21 Februarie 1952 cu manifestaţia studenţilor de la Universitatea din Dacca, încheiată cu deschiderea focului de către forţele de ordine.

Începînd din 2000, ziua de 21 Februarie se marchează drept Ziua Internaţională a Limbii Materne. Statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecţia şi revigorarea bogatei diversităţi culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacţiune şi înţelegere între popoare diferite.

În prezent, potrivit statisticilor oficiale, mai mult de jumătate din limbile lumii este pe cale de dispariţie.



Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul. A fost anunțată de UNESCO pentru prima oară la 17 noiembrie 1999 și a fost recunoscută de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin aceeași rezoluție prin care 2008 a fost declarat Anul Internațional al Limbilor.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism.

Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.

21 februarie 1952 corespunde zilei de 8 Falgun din calendarul Bangla.

La această dată un grup de studenţi de la Universitatea din Dacca au manifestat pentru recunoaşterea limbii bengali ca una din limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase în 1948 că limba urdu este singura limbă oficială atât în Estul, cât şi în Vestul Pakistanului. Dar populaţia din Est (teritoriu devenit ulterior statul Bangladesh), care vorbea în majoritate limba bengali, a iniţiat o mişcare de protest care a culminat la 21 februarie 1952 cu manifestaţia studenţilor de la Universitatea din Dacca.

Începând din anul 2000, ziua de 21 februarie este marcată ca Ziua Internaţională a Limbii Materne.

În 2018, tema Zilei internaţionale a limbii materne este "Acţionând împreună pentru diversitatea lingvistică şi multilingvism". În acest an UNESCO marchează cea de-a 70-a aniversare a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi afirmaţia că nu face discriminări pe baza limbii traducând-o în mai mult de 500 de limbi. Evenimentul va fi marcat la sediul UNESCO din Paris, printr-o dezbatere a experţilor lingvişti cu tema "Limbile noastre, activele noastre", organizată în colaborare cu Organizaţia Internaţională de Francofonie.




Ziua Internațională a Ghidului de Turism



Din 1990, Ziua Internaţională a Ghidului de Turism este sărbătorită an de an pe data de 21 februarie, la inițiativa WFTGA (Federația Mondială a Asociațiilor de Ghizi de Turism).
Pe parcursul acestei zile, în mai multe locuri din lume au loc vizite gratuite oferite de către ghizii locali autorizați cu scopul de a se face cunoscuți publicului.

Conform Organizației Mondiale a Turismului, OMT, anul 2017 a fost proclamat ca fiind Anul Internațional pentru Turismul durabil, motiv pentru care cele 12 asociații ale ghizilor de turism din România vor organiza evenimentul Turismul sustenabil și ghidul de turism din România. România este stat membru fondator al OMT, din anul 1975, cu drepturi depline.

În perioada 19 – 21 februarie 2017, are loc conferința națională a ghizilor de turism din România unde se va aborda tema: Turismul sustenabil și ghidul de turism din România.

Despre ghidul de turism

    Definitia ghidului de turism: persoana care insoteste turistul/ turistii cu scopul de ai indruma, explica, povesti despre o zona, un obiectiv turistic etc.

    Singurul lucru pe care il stiam despre ghizi: ca exista o diferenta intre ghid turistic si ghid de turism. Unul este o carte si unul este o persoana!

    O caracteristica comuna a acestei profesii este ca cei mai multi ghizi sunt activi ca free lance sau sunt angajati numai pe durata unei excursii. Este extrem de rara situatia ca un ghid de turism sa fie angajat permanent.

    Ghidul de turism ar trebui sa intre gratuit la obiectivele turistice / muzee atunci cand merge singur sa faca o vizita de documentare sau cand insoteste turistii. Pe baza relatarilor ghizilor de turism am facut o lista unde ghizii platesc intrarea.

    Exista circa 3.790 de ghizi atestati in Romania, dar numai 10 % profeseaza aceasta meserie.Sursa: http://turism.gov.ro/informatii-publice/

    Marea lor majoritate lucreaza maxim 6 luni / an

Care este rolul unui ghid de turism profesionist?
👉 Ghidul are rol de “punte” intre doua culturi diferite
👉 Ghidul – de la vizita la o experienta de viata
👉 Ambasadori culturali
👉 Rol central in dezvoltarea durabila a unei destinatii
👉 Ghidul va educa vizitatorul prin oferirea unei experiente de neuitat
👉 Responsabilitatea lui este de a conecta vizitatorul cu oamenii locului

    Ce calitati trebuie sa aiba un ghid?

    seriozitate, sa fie punctual, sa zambim, simpatic, amabil, sa insufle bucurie grupului, sa fie facut sa lucreze cu oameni,sa se adapteze oricarei situatii, sa respecte turistii, sa-si iubeasca meseria si locurile pe care vrea sa le prezinte turistilor; buna cunoastere a limbii turistului , bagaj bun de cunostinte , autoritate asupra grupului , carisma, gandire pozitiva , putere de munca, rezistenta la stres, adaptabilitate in functie de grup , tratarea cu impartialitate a unor subiecte delicate (gen problema romilor , etc ).

    Exista mai multe tipuri de  ghizi

    Categoriile de ghizi utilizate in activitatea de turism din Romania sunt:

    a) ghid local, care asigura asistenta turistica pe un teritoriu limitat;

    b) ghid national, care asigura asistenta turistica pe teritoriul national si in strainatate;

    c) ghid specializat pentru anumite segmente ale serviciilor turistice:

    - montan, drumetie montana;

    - habitat natural: fauna, flora;

    - ornitologie;

    - ghid de turism ecvestru

    - arta;

    - supraveghetor;

    - animatie;

    - sportiv, respectiv: alpinism si catarare pe stanci, schi, bob, inot, canotaj, iahting, zbor cu aparate ultrausoare (deltaplan, parapanta si altele);

    - alte specializari in functie de cererea pietei turistice.

    Ghid doar pe teritoriul Romaniei, in afara tarii esti insotitor de grup. In afara tarii, ghizii romani NU au voie sa dea explicatii decat in autocar

    Exista 10 asociatii de ghizi care le apara interesele si le aduc informatii noi.

    - Asociatia Nationala a Ghizilor din Romania

    - Asociatia Ghizi "Banat - Crisana"

    - Asociatia Ghizilor Profesionisti din Delta Dunarii .

    turism montan: Asociatia Turistica Ghizii Romaniei, AGMR – Asociatia Ghizilor Montani din Romania, Societatea Ghizilor și Liderilor Montani (SGLM),

    se cauta ghizi de limba rusa, bulgara,ebraica, portugheza, chineza, japoneza.

    exista mai multe site-uri internationale unde te poti inscrie ca ghid privat si primesti comenzi

    http://tourguides.viator.com/ ;

    http://www.private-guides.com/

    https://www.tourhq.com/;

    http://www.guidebubble.com/signup ;

    https://meetrip.com

    http://guidesfinder.com/index.php

    http://privcity.com - asta e gratuit

    https://pg.world/

    https://www.toursbylocals.com

    Actele normative care guverneaza practicarea profesiei sunt: HG 305 / 2001 ; HG 631 / 2003 si OMTCT 637 / 2004 la care se adauga actele normative conexe cum ar fi, dar nelimitandu-ne numai la: Ordonanta Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii si libertatea de a furniza servicii in Romania, si asa mai departe.

    ===================================================

    La data de azi practicarea profesiei de ghid de turism, se face pe baza Atestatului emis de Autoritatea Nationala in Turism (institutie aflata in coordonarea Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri) in baza Certificatului de Calificare.

    ATENTIE ! se mentioneaza explicit ca Atestatul este obligatoriu nu optional. Nu este suficient numai un Certificat de Calificare.

    Acest Atestat, in functie de tipul lui (local, national, specializat) se obtine de catre persoanele peste 18 ani si MAXIM 62 (65) de ani, cetateni romani sau cetateni ai statelor membre UE, care au obtinut Certificatul de Calificare in urma:

    LOCAL - in urma absolvirii unui curs de calificare in cadrul programelor de formare profesionala

    NATIONAL - trebuie sa detina atestatul de ghid de turism local + curs de specializare ghid national de turism

    * Se excepteaza absolventii unei institutii de invatamant superior cu profil turism (daca fac dovada unei activitati de minimum 2 ani in profesia de ghid de turism local)

    * Se excepteaza persoanele care detin de cel putin 2 ani functia de conducere in agentii de turism.

    SPECIALIZAT - trebuie sa detina atestatul de ghid de turism local + curs de specializare ghid specializat de turism

    **) In functie de categoria de ghid de turism specializat solicitata, se excepteaza absolventii institutiilor de invatamant superior cu profil similar (facultati de educatie fizica si sport pentru ghizi sportivi, geografie-biologie pentru habitat natural, arta teatrala pentru animatie etc.).

    ==============================================

    Aceste prevederi legislative se regasesc in Ordinul Ministrului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nr. 637/2004 pentru

    aprobarea Normelor metodologice privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism (Anexa 4)

    http://turism.gov.ro/wp-content/uploads/2013/05/omtct_637_2004.pdf

Evenimente de-a lungul timpului…


  • 1805: S-a născut Timotei Cipariu, 


erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”.
Personalitate reprezentativă a culturii românești, cunoscător a numeroase limbi (greacă, latină, ebraică, arabă, siriacă, turcă, persană, spaniolă, italiană, germană, engleză, maghiară), Timotei Cipariu a fost posesorul uneia din cele mai bogate biblioteci particulare din Transilvania, prețioasă și prin raritățile ei. Aceste cărți i-au fost procurate în special de prietenul său din București, librarul Iosif Romanov, și de reprezentanții companiei acestuia la Constantinopol și la Cairo. În octombrie 1948, regimul comunist a impus, conform ordinului de la Moscova, asimilarea Bisericii Greco-catolice Romane în Biserica Ortodoxă, confiscând Biblioteca Cipariu (lăsată moștenire Mitropoliei Blajului) și trecând-o ilegal în inventarul Bibliotecii Filialei Cluj a Academiei Române.

Timotei Cipariu a fost unul dintre pionierii ziaristicii românești din Transilvania, prin periodicele înființate și conduse de el:Organul luminărei (1847, devenit, în 1848 Organul Națiunale), primul ziar românesc cu litere latine; Învățătorul poporului (1848); Archivu pentru filologie și istorie (între 1867 și 1870 și în 1872), prima revistă românească de filologie.
A colaborat la Foaia pentru minte, inimă și literatură din Brașov cu studii, eseuri, versuri și traduceri. A fost membru fondator și primul vicepreședinte (1861-1866), apoi președinte (1877-1887) al societății Astra. A fost membru al Societății Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, fiind ales mai târziu vicepreședintele ei.
A publicat o foarte lungă serie de studii asupra limbii române și a gramaticii sale, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei și lingvisticii românești. Prin studiile sale, acesta a căutat să dovedească drepturile istorice ale poporului român și originea noastră romană.
Influențat de Școala Ardeleană, a fost unul dintre adepții latinismului și ai ortografiei etimologice, fapt pentru care a propus folosirea predilectă a cuvintelor de origine latină și evitarea cuvintelor de origine nelatină.
Pe tărâm politic, s-a numărat printre militanții pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul dintre cei zece Secretari ai Adunării Naționale de la Blaj din 1848. A fost membru în Delegația trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările românești, membru în Comitetul Național Român din Sibiu, iar în 1863-1864, membru în Dieta Transilvaniei de la Sibiu.


  • 1865: S-a născut la Brăila,  ziaristul și  prozatorul  român Anton Bacalbașa; (d. 1899).

Și-a făcut debutul în 1880, la Literatorul lui B. Florescu,Al. Macedonski  și Th. Stoenescu, cu poezii lirice. A fost un apropiat colaborator al lui Caragiale la Moftul român.  Cea mai importantă operă a sa, “Moș Teacă” a fost publicată în 1893.

A publicat de asemenea în ziare socialiste (până în 1895): “Emanciparea”, “Literatorul”, “Mesagerul Brăilei”, “Dezrobirea”, “Democrație socială”, “Munca”, “Lumea nouă”, “Drepturile omului”.Ales în 1894 în Consiliul General al Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania.



  • 1866: S-a născut  August von Wassermann, medic și bacteriolog german; (d.16 martie  1925).


Este cunoscut pe plan mondial pentru descoperirea, în 1906  a reacției ce-i poartă numele.

Medicul şi bacteriologul August von Wassermann s-a născut la Bamberg (Germania), la 21 februarie 1866. A fost profesor universitar la Berlin.

Microbiolog şi imunolog, el a făcut cercetări asupra modificărilor serice în cursul apariţiei imunităţii în holeră, tifos, difterie, tetanos şi gripă. Promotor al serodiagnosticului în sifilis, a detectat anticorpii apăruţi în urma unei invazii microbiene care stau la baza reacţiei ''Bordet-Wassermann'' (1906).

A realizat, împreună cu A. Neisser şi C. Bruck, reacţia serologică de depistare a infecţiei luetice. A demonstrat legătura dintre toxina tetanosului şi celulele nervoase. A colaborat la elaborarea reacţiei de precipitaţie pentru diferenţierea proteinelor de specie, de importanţă în expertiza medico-juridică.

Lucrarea sa cea mai importantă este: ''Tratat despre microorganismele patogene''.

A murit la 16 martie 1925, la Berlin.


  • 1893: S-a născut Andrés Segovia, 


celebru interpret spaniol al muzicii clasice la chitară. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi influenţi chitarişti ai secolului XX, în special datorită celebrelor creaţii ale unor compozitori ca Federico Moreno Torroba, care au compus special pentru Segovia.
Segovia spunea că a “salvat”chitara din mâinile cântăreților țigani de  flamenco,  pentru a-i reda locul în sălile de concert cu repertorii clasice.



  • 1903: S-a născut Anaïs Nin, 


scriitoare americană de origine franceză. Este cunoscută pentru jurnalele sale intime, pe care a început să le scrie de la vârsta de 11 ani și le-a continuat, fără încetare timp de 45 de ani. Abia după moartea sa și a soțului său s-a putut publica și o variantă necenzurată a acestora.
Anaïs Nin, model, dansatoare şi psihanalist amator, a rămas în istorie ca singura femeie care-a reuşit să-l îmblânzească pe „golanul“ literaturii, scriitorul Henry Miller. Lui Anaïs Nin i se datorează apariţia volumului „Tropicul Cancerului“ sau trilogiei „Răstignirea trandafirie“, cu care Henry Miller a revoluţionat scriitura secolului XX.
S-a născut dintr-un tată spaniol, pianistul și compozitorul Joaquin Nin, și o mamă daneză. Avea 11 ani când tatăl, mare Don Juan, divorțează de mama ei pentru a se căsători cu o femeie bogată. Imediat după aceea, în drum spre America, Anaïs începe să-și scrie jurnalul, adresându-se tatălui, încercând să-l înțeleagă. La 20 de ani se căsătorește cu Hugo Guiler, un om cu bani și cu studii literare, iar un an mai târziu cuplul se mută la Paris, unde Anaïs rămâne până la începutul războiului. Aici descoperă lumea scriitorilor, artiștilor, a avangardei și a psihanalizei, o lume dezinhibată în care își trăiește pe deplin aventurile - între altele, cu romancierul Henry Miller și cu psihanalistul Otto Rank - și notează totul în jurnal. Scrie romane, povestiri. Revenind în America, viața ei se împarte între New York și Los Angeles (unde avea să și moară, în 1977), între Hugo și tânărul ei iubit, Rupert. Publicarea, începând din anii '60, a jurnalului (în formă cenzurată) dezvăluie curajul de a mărturisi și finețea observațiilor unei scriitoare pasională și lucidă. „Erotismul este una din bazele cunoașterii de sine, la fel de indispensabilă ca poezia”, scrie Anaïs Nin. 


  • 1916: La Verdun (Franța) a început cea mai distrugătoare bătălie din primul război mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime.


Bătălia s–a încheiat prin respingerea  de către armata franceză a atacurilor germane, la 21 iulie 1916.

Daca la Marna în 1914 a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat in câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Bătălia de la Verdun a dost cunoscută după remarca „Ils ne passeront pas” (Ei NU vor trece) .

Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al razboiului.

Bătălia de la Verdun (21 februarie – 18/20 decembrie 1916) a fost cea mai lungă bătălie a Marelui Război, precum și una dintre cele mai sângeroase, bilanțul ei numărând aproape un milion de victime. Din acest motiv, B.H. Liddell Hart, autorul celei mai cunoscute istorii militare ale Primului Război Mondial, avea să compare bătălia de la Verdun cu o mașină de tocat.

Deși s-a încheiat, oficial, cu o victorie franceză, bătălia de la Verdun n-a adus părții învingătoare niciun avantaj strategic important. Singurul efect a fost de a epuiza atât forțele germane, cât și cele franceze, ale căror pierderi s-au ridicat la cifre de necrezut: aproximativ 550.000 pentru francezi și 430.000 pentru germani (estimările diferă, pornind de la circa 710.000 și mergând până la un maxim de 980.000).


  • 1933: S-a născut Nina Simone, cântăreață, compozitoare, pianistă și aranjoare americană. (d. 2003)


Nina Simone a fost nominalizată de 15 ori la premiile Grammy și a înregistrat peste 40 de albume pe parcursul carierei sale.
Simone și-a început cariera muzicală la o vârstă fragedă, primul ei recital susținându-l la vârsta de 12 ani. În 1954 a adoptat numele de scenă Nina Simone pentru că nu vroia să afle familia sa că își câștiga existența cântând jazz prin cluburi. A lansat primul său album în 1958, Little Girl Blue.

Simone s-a implicat în lupta pentru drepturi ale minorităților din SUA și multe din melodiile sale făceau referire la diferite momente și probleme interrasiale. Ultimii săi ani din viață i-a petrecut în exil, în Barbados, Elveția și ulterior în Franța, unde a și decedat în 2003, la vârsta de 70 de ani.
Nina Simone a devenit celebră în anii '50 - '60, atât ca interpretă de jazz, cât şi ca pianistă. Artista s-a implicat activ în mişcarea pentru drepturi civile din anii 1960 şi a susţinut la un moment dat folosirea violenţei pentru obţinerea de libertăţi civile. Problemele fiscale au determinat-o să se stabilească în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, unde a murit în 2003.
De-a lungul carierei sale, Nina Simone a abordat numeroase genuri muzicale, precum blues, folk, gospel, pop şi cântece africane. Nina Simone a lansat 20 de albume de studio şi este una dintre cele mai cunoscute voci americane, a cărei repertoriu a inclus piese ca "I Put a Spell on You", "My Baby Just Cares for Me", "Feeling Good" şi "Young, gifted and black".

    “Jazzul nu este doar muzică, este un mod de viaţă, este un fel de a fi, un mod de a gândi.”(Nina Simone)





  • 1947:  A fost inventat aparatul de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.


Aparatul foto Polaroid, inventat în 1947 de americanul Edwin Land, realizează fotografii "la minut".
 Acesta utilizează plicuri subțiri din plastic în locul rolelor de film. În interiorul lor se găsesc o bucată de film și un pachet cu substanțe chimice de developare, care sunt împrăștiate în momentul în care fotografia este realizată. Astfel, poza se developează în aproximativ un minut. La început monocromatic, Polaroidul a putut fotografia color, în versiunea 1963.
Întregul proces fotochimic avea loc chiar în interiorul aparatului de fotografiat și în câteva minute fotografia era gata. Acest aparat de fotografiat funcționează cu film special, tratat cu substanțe chimice necesare procesului de realizare a imaginii fotografice. După ce are loc expunerea, cu ajutorul unor dispozitive mecanice filmul vine în contact cu substanțele chimice și începe developarea.
Cuvântul “fotografie” este format din prefixul grecesc “photo”, care înseamnă “lumină” și “graphie” – scriere/ desen, semnificând, așadar, a obține o imagine cu ajutorul luminii. Până a se ajunge la aparatul de fotografiat, într-o alcătuire apropiată de cea din zilele noastre, au fost parcurse mai multe etape, în care s-a îmbunătățit continuu tehnologia.


  • 1972:  A fost lansat romanul Marele singuratic, pentru care Marin Preda a primit premiul Uniunii Scriitorilor. 


Marele singuratic, care continuă lumea moromeţiană, este romanul fiului, al lui Niculae, în care apare neaşteptat şi tatăl, marele personaj Ilie Moromete. El îşi încheiase istoria în volumul doi al Moromeţilor, dar prezenţa sa devine posibilă prin plasarea peripeţiilor lui Niculae într-un timp anterior morţii tatălui său. 
Notorietatea lui Preda va atinge apogeul opt ani mai târziu, o dată cu ieşirea de sub tipar a volumului Cel mai iubit dintre pământeni, ultimul său roman, la lansarea căruia, sub asaltul numărului impresionant de admiratori, s-au spart vitrinele librăriei.


Să aveți o zi frumoasă!



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...