Translate

duminică, 13 mai 2018

13 Mai




Este a 133-a zi a anului. 
Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. 
Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m.  




Citatul zilei

„Viața are înțeles numai atunci când lupți. Triumful sau înfrângerea sunt în mâinile lui Dumnezeu. Haideți atunci să sărbătorim lupta!” (Stevie Wonder)




Ziua Internaţională a Dorului



Ziua de 13 mai va fi dedicată românilor care vor să transmită un mesaj celor de peste hotare, românilor care vorbesc rar la telefon cu părinţii sau celor care au tot amânat să se vadă cu cel mai bun prieten.



Ziua de 13 mai va fi trecută în calendarul românilor ca fiind Ziua Internațională a Dorului. Sărbătoarea se adresează tuturor celor care sunt departe de ţară, de copilărie sau de cei dragi. Inițiativa aparține Oraşului Minunilor, o mișcare socială inițiată anul trecut de trupa VUNK.

„Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoaște acest lucru și până la a face ceva în acest sens este cale lungă. Deseori, spunem că ne e dor de părinți, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm. Deseori, spunem că ne e dor de locurile copilăriei, dar rareori ne facem timp ca să mergem acolo. Plecând de la acest lucru şi de la faptul că spunem deseori că sărbătorim tot felul de zile care nu ne aparţin, precum Halloween-ul sau Valentine’s Day, am zis să propunem românilor Ziua Dorului, o zi în care să luăm atitudine în ceea ce priveşte acest sentiment”.

Se spune că cuvântul „dor” nu poate fi tradus exact în nicio altă limbă, deși există cuvinte sau expresii asemănătoare în engleză (longing) sau portugheză (saudade). Semnificația cuvântului pentru români este puțin mai intensă decât aceste cuvinte, dar și decât intensitatea sentimentelor de acest fel trăite de străini.

„În Orașul Minunilor, emotiile sunt cele mai importante și, aici, după cum am văzut în ultimele luni, se regăsesc foarte mulți dintre români. Ziua Internațională a Dorului este propunerea noastră pentru a crea o sărbătoare care poate fi celebrată și de restul lumii. Este o sărbătoare românească, ce vorbește despre sufletul românesc și forța inventivă a poporului nostru.

Pe 13 mai sper ca milioane de români, inclusiv cei din afara țării, să-și sărbătorească dorurile. O sărbătoare durează o zi, dar emoțiile ei pot dura o viață întreagă" a declarat Cornel Ilie, liderul Trupei VUNK și fondatorul Oraşului Minunilor.

În data de 13 mai, toți cei care vor dori să sărbătorească Ziua Internațională a Dorului şi să transmită un mesaj celor dragi vor putea folosi pe rețelele de socializare hashtagurile #ZiuaDorului și #DorulMeu.





Ce este dorul?

O "pasiune a sufletului", ar spune Descartes. Lingviştii români afirmă că este un termen intraductibil în alte limbi. Deşi, în engleză există expresia "to long", însemnând "a-ţi fi dor", iar în spaniolă şi în portugheză există termenii "anhelo", respectiv "saudade", care au aceeaşi semnificaţie de "dor". Dar sentimentul pe care acest cuvânt îl numeşte poate fi tradus în alte suflete?!

Românul s-a născut nostalgic şi se spune despre dânsul că trăieşte în istorie şi în dor. Mai mult decât atât, s-a afirmat că sufletul românesc este dorul însuşi, versificat şi cântat de nenumăraţi poeţi ai României, una din cele mai frumoase definiţii aparţinându-i scriitorului Alecu Russo: "Dar dorul, dorul, al doilea suflet ce au dat Dumnezeu românului, dorul numai nu se şterge!"

Care sunt dorurile românilor?

Dintotdeauna, românii au dus dorul anilor copilăriei şi al bunicilor, conform unui studiu publicat de Libertatea.ro. Următorul pe listă a fost dorul de casă, de meleagurile mioritice şi de bucătăria tradiţională, sentiment care astăzi, având în vedere faptul că atât de mulţi români trăiesc de ani buni în străinătate, a devenit cap de top, din nefericire. Alte doruri sunt cele legate de sărbători şi de tradiţii, urmate de cele care privesc locuri şi experienţe.

Potrivit aceluiaşi studiu, harta regională a dorului în România e mai "populată" în Moldova şi Muntenia, care ar avea 80, respectiv puţin peste 70 de doruri, şirul continuând cu Transilvania şi Basarabia, care, împreună, ar însuma o sută de doruri.




Iată dorurile autentic româneşti şi deja foarte cunoscute şi împărtăşite ale actriţei Oanei Pellea: "Mi-e dor de foarte multe lucruri pe care nu le mai găsesc în jurul meu. (…) Mi-e dor de oameni delicaţi şi buni. De oameni deştepţi şi generoşi. De educaţie şi tradiţie. Mi-e dor de bun simţ şi bunăvoinţă. (…) O, Doamne, ce dor îmi e de bine şi de frumos!"

Ţie de cine, de ce ţi-e dor?



Evenimente de-a lungul timpului…



  • 1840: S-a născut Alphonse Daudet, scriitor francez (d. 1897)



Alphonse Daudet  s-a nascut  in orasul  Nimes, intr-o familie instarita care a saracit insa in perioada cand acesta era la scoala astfel ca nu a mai reusit sa ii mai achite cursurile. Daudet nu a reusit din acest motiv sa isi ia diploma de bacalaureat, iar ca sa se intretina s-a angajat ca pedagog intr-un colegiu din Ales.

Ulterior, s-a stabilit in Paris, unde a si debutat ca scriitor cu un volum de versuri romantice. Succesul a venit insa in anul 1869, cand a publicat ciclul de povestiri „Scrisori din moara mea”.

Este autorul celebrei trilogii „Tartarin”, dar si a altor lucrari satirice, fanteziste ori romane de moravuri. Boala l-a determinat sa renunte la stilul trepidant de viata si, impreuna cu familia, s-a retras in mica localitate Champsrosay, in 1872. Doar romancierul Victor Hugo a reusit sa il determine sa vina din cand in cand la Paris.

Daudet se inscrie printre cei mai acerbi scriitori anticlericali ai secolului, dar este cunoscut si pentru  criticile aduse de el impotriva Academiei franceze.

A incetat din viata in 15 decembrie 1897, la Paris, ultimul sau roman fiind „Nemuritorul”, publicat in 1888.



  • 1846: Statele Unite declară război Mexicului.



Este inceputul razboiului  mexicano american.care e a avut loc între 1846 și 1848 în urma anexarii în 1845 de către Statele Unite a Texasului.

Mexicul a revendicat Texasul ca provincie mexicană și a refuzat să recunoască secesiunea acesteia și dobândirea independenței pe cale militară de către Texas în 1836.

Cea mai importantă consecință a războiului pentru Statele Unite au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo , prin care teritoriile mexicane Alta California si Santa Fe de Nuevo Mexic  au fost cedate Statelor Unite.

 În plus, raul Rio Grande  a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.



  • 1888: S-a născut Inge Lehmann, geofiziciană si seismologă daneză ce a descoperit existența nucleului intern al Pământului.



INGE LEHMANN s-a născut pe 13 mai 1888 în Copenhaga, fiind fiica unui psiholog. După terminarea liceului, a studiat matematica la Universitatea din Copenhaga şi la Cambridge, acolo unde și-a început și activitatea didactică. După ce a început să lucreze cu geodezistul Niels Norlund, I s-a trezit și interesul pentru seismologie a crescut.


INGE LEHMANN a fost cea care după mai mulți ani de studii a concluzionat că în 1936, că nucleul Pământului nu este format dintr-o singură sferă lichidă, ci că există şi un nucleu intern, cu o structură diferită. Teoria sa a fost rapid adoptată de seismologi, inclusiv de celebrul Charles Richter, care dă numele scării în care se măsoară cutremurele.

INGE LEHMANN a murit pe 21 februarie 1993, la 104 ani, în Copenhaga și, pe lângă numeroase premii pe care le-a primit, în cinstea ei au fost botezate un asteroid, o medalie oferită de Uniunea geofizică americană, dar şi un pod şi o porţiune de drum, toate în SUA.



1926: A avut loc primul zbor în balon peste Polul Nord.


Américanul Lincoln Ellsworth, norvegianul Roald Amundsen, italianul Umberto Nobile, alături de alţi 12 membri ai echipajului, au survolat cu dirijabilul Norge, Polul Nord.

El a făcut zboruri timpurii peste Arctica, și a făcut primul zbor peste Antarctica.

Primul său zbor Arctic, în anul 1925, a fost o încercare cu Roald Amundsen de a zbura deasupra Polului Nord. Ei au fost traș în jos, și au fost blocați pe gheață timp de 25 de zile înainte de a putea să se întoarcă la Svalbard.

 În 1926 Ellsworth, Amundsen, și Umberto Nobile au  zburat cu dirijabil Norge din Svalbard la Alaska, deasupra Polului Nord.

 În 1935 Ellsworth a făcut primul zbor peste Antarctica, călătorind 2.300 de mile (3.700 km) de la Marea Weddell la Marea Ross parcurgând  aprox.770.000 km .



  • 1940: Începe cucerirea Franței de către Germania, armata germană traversează Meuse. Winston Churchill ține faimosul discurs "sânge, trudă, lacrimi și sudoare" în Camera Comunelor.




„NU POT OFERI NIMIC ALTCEVA DECAT SANGE, TRUDA, LACRIMI SI SUDOARE.” Winston Churchill, 1940. Trei zile dupa ce a devenit prim-ministru, cand Al Doilea Razboi Mondial iesea din faza de expectativa si Marea Britanie se pregatea sa faca fata provocarii germane, Churchill a rostit o scurta cuvantare in Camera Comunelor semnificativa prin fermitatea ei pentru urmatorii doi ani critici. In parte ca opinie personala, Churchill a exclus orice posibilitate de incheiere a unei paci de compromis cu Hitler. „Care este politica noastra? Sa purtam razboi, pe mare, pe uscat si in aer… Care este telul nostru? Pot raspunde cu un singur cuvant: victorie – victorie cu orice pret…” Cuvantarea a consolidat instantaneu pozitia de lider britanic a lui Churchill si, in ceasurile negre ale caderii Frantei si ale razboiului-fulger ce a urmat mai tarziu, in 1940, increderea sa in victoria finala nu a avut nici un moment de sovait.


  • 1950: S-a născut Stevie Wonder, cântăreț, compozitor, multi-instrumentist și producător american.



Este orb din naștere. A semnat un contract cu casa de discuri Motown la vârsta de 11 ani și continuă să cânte pentru aceasta și în ziua de azi.
În anul 1961, la vârsta de 11 ani, Wonder a fost descoperit cântând la colțul unei străzi de către o rudă a trupei The Miracles, Ronnie White, care a făcut mai târziu cunoștință cu Wonder. White l-a adus pe Wonder și pe mama sa la Motown Records. Impresionat de tânărul muzician, șeful executiv de la Motown, Berry Gordy i-a făcut un contract cu Motown Records cu numele de Little Stevie Wonder (Micuțul Stevie Minune). Înainte de a semna, producătorul Mickey Stevenson i-a dat numele de scenă lui Wonder, după ce a spus „This boy is a wonder” (băiatul ăsta este o minune). Apoi, acesta a înregistrat hitul „I Call It Pretty Music, But Old People Call It Blues” (Eu o numesc muzică drăguță, dar oamenii bătrâni o numesc blues), care a fost lansat în anul 1961. Wonder și-a lansat primele sale două albume, The Jazz Soul of Little Stevie Wonder și Tribute to Uncle Ray, în anul 1962, dar nu a avut mult succes.
La vârsta de 13 ani, Wonder a avut un hit mare, „Fingertips (Pt. 2)”, apărut în anul 1963, este un single luat de pe o înregistrare live de la Motown, introdusă apoi în albumul Recorded Live: The 12 Year Old Genius (Înregistrări Live: Geniul De 12 Ani). Acest cântec, în care Wonder cânta cu vocea și armonica, iar tânărul Marvin Gaye la tobe, a fost nr. 1 în topurile SUA de muzică pop și R&B și l-a lansat în ochii publicului.

În anul 1964, Stevie Wonder și-a făcut debutul în film, jucând în filmul Muscle Beach Party în rol propriu, ca „Little Stevie Wonder”. S-a întors în continuarea acestuia lansată mai târziu cu 5 luni, Bikini Beach. A cântat în ambele filme piesele „Happy Street” și „Happy Feelin'(Dance and Shout)”.

Renunțând la „Micuțul” din porecla sa, Wonder a mai avut câteva hituri la mijlocul anilor 1960, printre care și „Uptight (Everything's Alright)”, „With a Child's Heart” și „Blowin' in the Wind”, un cântec al lui Bob Dylan, cântat de Wonder și mentorul său, Clarence Paul. Apoi, Wonder a început să lucreze ca și compozitor la Motown și a compus cântece atât pentru el, cât și pentru colegii săi, incluzând și „Tears of a Clown”, un hit care a ajuns pe locul 1, cântat de The Miracles.
În anul 1968 a înregistrat un album cu piese instrumentale de jazz/soul, majoritatea fiind de armonică, lansat sub pseudonimul (și titlul) Eivets Rednow, care este „Stevie Wonder” citit invers. Albumul nu a atras prea multă atenție, iar singurul său single, „Alfie” a ajuns doar pe locul 66 în topul SUA al muzicii pop. Wonder a avut câteva hituri între anii 1968 și 1970, cum ar fi „I Was Made To Love Her”, „For Once In My Life” și „Signed, Sealed, Delivered I'm Yours”. În septembrie 1970, Wonder s-a căsătorit cu Syreeta Wright, secretară formală și compozitoare la Motown. Pentru următorul său album, Where I'm Coming From, nevasta sa, Syreeta l-a ajutat cu câteva aspecte de producție, cu permisiunea lui Gordy. Albumul nu a avut succes. La aniversarea sa de 21 de ani, pe data de 21 mai 1971, contractul său cu Motown a expirat.
În anul 1970, Wonder a cântat la mai multe instrumente în hitul „It's a Shame” pentru trupa The Spinners. Contribuția sa avea rolul de a arăta talentul său și de a ajuta la negocierile cu Gordy.
Cântecele lui Wonder sunt foarte cunoscute pentru că sunt greu de cântat. Are un simț al armoniei foarte dezvoltat și folosește note extinse în compozițiile sale. Multe din melodiile sale au schimbări bruște și imprevizibile. În cadrul festivității American Idol din Hollywood, Randy Jackson, care era membru al juriului, a menționat de mai multe ori gradul înalt de dificultate ale cântecelor sale. Unele din cele mai cunoscute cântece ale sale sunt cântate în chei, ceea ce este mai mult specific jazz-ului decât la muzica rock sau pop.

În timpul alegerilor prezidențiale din SUA în 2008, Wonder a fost susținător al lui Barack Obama.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...