Translate

miercuri, 23 mai 2018

24 Mai



Este a 144-a zi a anului
Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m.  


Citatul zilei

”Putem spune că un om are succes dacă se trezeşte de dimineaţă şi se culcă seara şi între cele două, face ceea ce vrea el să facă.” (Bob Dylan)



Ziua Europeană a Parcurilor Naționale




Marchează apariţia primelor parcuri naţionale din Europa, la 24.V.1909, prin decizia autorităţilor din Suedia de a transforma nouă parcuri în parcuri naţionale.

 
Data de 24 mai 1909 a fost marcată de înființarea primelor nouă parcuri naționale din Suedia, și totodată și din Europa. 90 de ani mai târziu, în 1999, la inițiativa Federației Europene EUROPOARC, a luat ființă Ziua Euroepeană a Parcurilor Naționale, care are drept scop protejarea și conservarea ariilor naturale protejate de la nivelul Europei.
În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: “Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.”. Menționăm că, Munții Retezat, au reprezentat și locul în care în 1927, a fost înființată și o primă rezervația naturală de mici dimensiuni.
La nivel european, această zi este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferințe cu privire la situația parcurilor naționale europene.



Ziua Europeană a Parcurilor a fost iniţiată de Federaţia EUROPARC cu scopul de a îmbunătăţi starea zonelor protejate din Europa şi a atrage participarea publică în administrarea acestor zone. A fost celebrată pentru prima dată în 1999 organizându-se evenimente în toată Europa în jurul datei de 24 mai, care reprezintă data creării primelor 9 parcuri naţionale din Europa, în Suedia. Federaţia EUROPARC reuneşte 400 de arii protejate din 34 state de pe continentul european. Ziua Europeană a Parcurilor a fost sărbătorită prima dată în România în anul 2000, la Parcul Naţional Retezat.

EUROPARC dorește conștientizarea opiniei publice europene față de importanța rezervațiilor naturale protejate și a parcurilor naționale. România este membru al EUROPARC prin Academia de Științe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidența autorității EUROPARC sunt Delta Dunării și Parcul Național Retezat. Suprafața totală a rezervațiilor biosferei, parcurilor naționale și naturale din România este de 1.203.340 ha, reprezentând 5,04% din teritoriul țării.

Trebuie sa facem precizarea ca nu este vorba despre parcurile din orase, ci despre ariile naturale protejate mari, parcurile naturale si nationale ale Romaniei.

În România, primul parc național a fost înființat în anul 1935, pe data de 22 martie, la insistențele profesorului Alexandru Borza, care în 1933 spunea: “Retezatul este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și ca rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii.”. Menționăm că, Munții Retezat, au reprezentat și locul în care în 1927, a fost înființată și o primă rezervația naturală de mici dimensiuni.
La nivel european, această zi este marcată prin acțiuni de ecologizare și plantare de copaci, dar și prin evenimente mai ample de informare sau conferințe cu privire la situația parcurilor naționale europene.

Romania are 28 de parcuri nationale si natural, printre acestea aflandu-se: Retezat, Delta Dunarii si Pietrosul Mare din Muntii Rodnei. Acestea adapostesc ultimele ecosisteme suta la suta naturale din Europa si cele mai valoroase din punctul de vedere al diversitatii biologice. 


La ora actuala, sunt constituite 13 parcuri nationale, 14 parcuri naturale si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.

Dintre acestea, 12 parcuri nationale si 10 parcuri naturale sunt administrate de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva.

Padurea are un rol foarte important in pastrarea echilibrului din natura. Ea contribuie la improspatarea aerului, ofera adapost si hrana multor vietuitoare. Radacinile copacilor fixeaza solul, impiedicand alunecarile de teren. Lemnul este o materie prima de mare valoare. El este folosit in constructii, la fabricarea mobilei, a hartiei, a instrumentelor muzicale. Taierea necontrolata a padurilor duce la modificarea climei si face natura mai saraca. De aceea, anual, lucratorii forestieri planteaza puieti, completand golurile din paduri;

– Taierea unui brad dureaza un minut, dar ca sa ajunga la maturitate bradului ii sunt necesari 60-80 de ani;

– La plantarea unui hectar de padure se folosesc 8000 de puieti, iar pana la varsta de exploatare mai raman doar 600 de exemplare;

– Un hectar de padure de conifere capteaza anual 50 tone de dioxid de carbon si elibereaza, in acelasi timp, 25-30 tone de oxigen.


Ziua Limbii Bulgare



Ziua Limbii Bulgare este sărbătorită, începând cu anul 2015, la 24 mai, fiind instituită prin Legea nr. 100/2015, adoptată de Parlamentul României şi publicată în Monitorul Oficial la 8 mai 2015.

Legea prevede ca, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii bulgare, să se organizeze, cu această ocazie, manifestări culturale specifice, ce pot fi susţinute financiar şi logistic de către autorităţile centrale şi locale. Totodată, astfel de manifestări culturale se organizează şi în instituţiile de învăţământ în care se predă limba bulgară ca limbă maternă.

Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei Limbii Bulgare a fost iniţiată de deputatul Niculae Mircovici, din partea grupului minorităţilor naţionale - Uniunea Bulgară din Banat, acesta susţinând, în expunerea de motive, că "o astfel de lege ar fi benefică, oferind într-un mod instituţionalizat posibilitatea ca şi reprezentanţii altor etnii să cunoască limba bulgară". De asemenea, deputatul Niculae Mircovici a precizat că ziua de 24 mai a fost aleasă pentru această celebrare pentru faptul că este ziua în care sunt sărbătoriţi Sfinţii Chiril şi Metodie, creatorii alfabetului chirilic, folosit pentru scrierea în limba bulgară.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost adoptată de Senat la 11 martie 2015 şi de Camera Deputaţilor, la 22 aprilie 2015.

În această zi, bulgarii sărbătoresc, în fiecare an, ziua scrierii chirilice, în cinstea creatorilor acesteia. În Biserica Ortodoxă Română, Sfinţii Metodie şi Chiril sunt prăznuiţi la 11 mai, fiind numiţi "apostolii slavilor", pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

În anul 2017, cu prilejul acestei zile, a fost deschisă, în perioada 24 mai - 11 iunie, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (MNHCV), expoziţia "Alfabetul chirilic - fonturi chirilice autentice utilizate în tipografia modernă", cuprinzând o serie de panouri ce reprezintă semnele alfabetului chirilic tratate în manieră contemporană, se arată într-un comunicat al MNHCV transmis AGERPRES. Alfabetul chirilic este a doua scriere slavă şi a fost creat în secolul al IX-lea în Bulgaria. Este mai bine adaptat la limba bulgară şi la celelalte limbi slave decât alfabetul glagolitic vechi, alfabetul chirilic utilizându-se până în zilele noastre nu numai în Bulgaria, dar şi în multe alte ţări, România, de asemenea, dispunând de tradiţia scrierii chirilice. Odată cu aderarea Republicii Bulgaria la Uniunea Europeană în anul 2007, alfabetul chirilic devine unul dintre cele trei alfabete ale Uniunii. 24 mai este declarată sărbătoare oficială în Republica Bulgaria, prin hotărârea Adunării Naţionale din data de 30 martie 1990.


Evenimente de-a lungul timpului…



  • 1686: S-a născut fizicianul german Daniel Gabriel Fahrenheit, cel care a introdus scala termometrică cunoscută sub numele „scala Fahrenheit”.


A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric şi a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau măsura temperatura umană şi temperatura atmosferică până la 96 de grade.

Daniel Gabriel Fahrenheit a fost un fizician german, unul din fondatorii termometriei. S-a născut în 1686 la Danzig, azi Gdańsk în Polonia. A avut o contribuție remarcabilă la îmbunătățirea performanțelor aerometrului și termometrului. A introdus scara termometrică cunoscută sub numele „scara Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric și a fabricat primele termometre de dimensiuni reduse care puteau măsura temperatura umană și temperatura atmosferică până la 96 de grade. A inventat o formă îmbunătățită de hidrometru. A decedat în Olanda în anul 1736.



  • 1819: S-a născut Regina Victoria a Marii Britanii şi împărăteasă a Indiei. 


A avut cea mai îndelungată domnie dintre reprezentanţii casei regale britanice, de 63 de ani.

La data de 24 mai 1819 la Londra s-a născut, Victoria, viitoarea regina a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, împărăteasă a Indiilor și stăpână a celor 28 de colonii britanice. Părinții Victoriei au fost prințul Eduard, al patrulea fiu al regelui George al III-lea și prințesa Victoria Maria Louise din dinastia Saxa-Coburg-Gotha. 

Domnia ei de aproape 64 de ani, cuprinsă între 1837 și 1901 a reprezentat cea mai lungă domnie a unui monarh britanic, fiind cunoscută sub numele de ,,Epoca Victoriană”, o epocă caracterizată de ample progrese industriale, culturale și politice, ce au determinat expansiunea Imperiului Britanic în întreaga lume. La 20 iunie 1837, la vârsta de 18 ani, Victoria a devenit regină a Regatului Unit al Marii Britanii, ea fiind primul monarh ce a avut reședința permanentă la Palatul Buckingham din Londra. La data de 10 februarie 1840, Victoria se căsătorește cu vărul ei primar, Albert de Saxa-Coburg-Gotha, cu care va avea nouă copii și cu care își va îndeplini cu conștiinciozitate toate îndatoririle regale. În anul 1842, regina Victoria este ținta a trei tentative succesive de asasinat. Astfel, prima tentativă a avut loc la data de 29 mai, când un anume John Francis, cel mai probabil în încercarea de a deveni faimos, a vrut sa tragă cu arma asupra reginei, însă arma nu s-a descărcat, iar el a scăpat. A doua zi pe când regina se afla în Catedrala Saint Paul din Londra, Francis a tras din nou însă a ratat ținta, iar ulterior a fost prins de polițiști și condamnat de înaltă trădare și condamnat la moarte. La 3 iulie, la două zile după ce pedeapsa cu moartea a lui John Francisc a fost comutată în detenție pe viață, un alt tânăr, John William Bean a încercat s-o împuște pe regină, dar și de aceasta data ea scapă nevătămată. Pe plan internațional, regina Victoria a avut un interes deosebit în îmbunătățirea relațiilor dintre Franța și Marea Britanie, iar în acest scop ea a făcut și a găzduit mai multe vizite între familia regală britanică și cea franceză, ea fiind primul monarh britanic care a vizitat un monarh francez de la întâlnirea dintre Henric al VIII-lea al Angliei și Francisc I al Franței din 1520. În decembrie 1861 prințul Albert, soțul reginei, a murit de febra tifoidă, iar Victoria a fost devastată, a părăsit Buckingham-ul - situat în centrul Londrei și s-a refugiat la castelul Windsor unde a intrat în doliu și a purtat negru pentru tot restul vieții. Începând de atunci, Victoria a evitat aparițiile publice și rareori a pus piciorul în Londra în următorii ani, iar această izolare i-a adus numele de "văduva din Windsor". În 1876, Victoria va deveni și "împărăteasă a Indiei", acest moment reprezentând apogeul imperiului colonial britanic. La data de 2 martie 1882, Roderick Maclean, un poet nemulțumit de faptul că Victoria a refuzat să accepte una din poeziile sale, a tras asupra reginei pe când aceasta pleca din Palatul Windsor, regina scăpând teafără și de aceasta data. Regina Victoria a murit la 22 ianuarie 1901 și a fost înmormântată cu mult fast la capela St. George de la Castelul Windsor.



  • 1844: Samuel Finley Morse a transmis primul mesaj telegrafic folosind codul ce-i poartă numele, prin cuvintele „What Hath God Wrought!” („Ce lucruri măreţe a făcut Dumnezeu!”). 


Instantaneu, Morse a devenit omul zilei, fiind considerat un adevărat erou al Americii.

Samuel Morse (un inventator american, pictor de tablouri istorice si de portrete, cunoscut, de asemenea, si pentru faptul ca a inventat codul Morse) era interesat de transmiterea mesajelor la distanta. Pe 24 mai 1844, el realiza prima transmisie telegrafica cu public a unui citat din Biblie, "Cum o vrea Dumnezeu". Pentru a valida perfectiunea sistemului, textul a fost ales de fiica presedintelui oficiului de patente al Statelor Unite la acea data, prezenta si ea in sala Curtii Supreme de Justitie din Washington, unde avea loc demonstratia. Samuel Morse a transmis textul la Baltimore, printr-un fir, la o distanta de 63 de kilometri, unde a fost receptionat de asistentul sau Alfred Vail. Telegraful sau electric, denumit inregistrator electromagnetic, este rezultatul multor ani de cercatari si incercari.

In 1838, Samuel Morse a testat cu succes, pentru prima oara, telegraful electric. Afland in 1832 de ideea lui Ampere privitoare la telegraful electric, Morse a lucrat in urmatorii 12 ani, cu ajutorul chimistului Leonard Gale, fizicianului Joseph Henry si mecanicului Alfred Vail, la aducerea la bun sfarsit a propriei versiuni a acestui instrument. Multe stadii prin care a trecut telegraful fusesera deja anticipate de catre alti inventatori, mai ales din Marea Britanie, Germania si Franta, astfel ca originalitatea lui Morse ca inventator al telegrafului a fost pusa sub semnul intrebarii. Chiar codul Morse nu era in esenta diferit fata de codurile anterioare. Ulterior, Morse a trebuit sa-si apere inventia sa in instantele americane, desi pana la momentul respectiv obtinuse recunoasterea in intreaga lume.


Samuel Morse a creat alfabetul Morse - în care literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi - în jurul anului 1838. El a identificat literele cel mai des folosite și le-a asociat semnale scurte (pentru "e", un singur punct); celor mai puțin folosite (de exemplu "q"), le-a asociat semnalele cele mai lungi.

Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS - 3 puncte, 3 linii, 3 puncte - a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, "Save Our Souls"( "salvați sufletele noastre"), a apărut ceva mai târziu.



  • 1875: A luat fiinţă, la Bucureşti, Partidul Naţional Liberal, prin unirea diverselor grupări liberale existente




Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide politice din România, cu rol însemnat în modernizarea țării. A fost înființat sub acest nume în data de 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali.


Fondat de Ion C. Brătianu şi C. A. Rosetti, PNL este cel mai vechi partid din România, conturat ca formaţiune politică încă din 1864.

După instaurarea dictaturii comuniste şi proclamarea Republicii, la 30.XII.1947, PNL a fost nevoit să-şi întrerupă oficial activitatea politică, pe care şi-a continuat-o, însă, în închisorile şi lagărele de muncă în care au fost trimişi zeci de mii dintre membrii săi.

Prin Decizia civilă nr. 4/15.I.1990 a Tribunalului Municipiului Bucureşti se consfinţea reluarea activităţii oficiale a Partidului Naţional Liberal, hotărâtă, în decembrie 1989, de un Comitet de iniţiativă compus din vechi membri ai partidului.



  • 1883: A fost inaugurat Brooklyn Bridge, celebrul pod suspendat de peste East River, care face legătura între insula Manhattan (New York City) şi Brooklyn.



Lucrările de construcţie (conduse, iniţial, de John A. Roebling şi, apoi, de fiul acestuia, Washington A. Roebling) au durat 14 ani.

Podul era numit, în epocă, a opta minune a lumii, fapt datorat atât lungimii sale record, cât şi procedurii de construcţie, novatoare în acea vreme.


Podul Brooklyn este unul dintre cele mai vechi poduri suspendate din Statele Unite. Finalizat în 1883, leagă cartierele Manhattan si Brooklyn din New York City, traversând East River. Având 1.825 m lungime, a fost cel mai lung pod suspendat din lume de la deschiderea sa și până în 1903, și primul pod suspendat pe cabluri din sârmă de oțel.



  • 1899: În această zi în Boston W. T. McCullough îşi deschide primul garaj destinat reparării atât vehiculelor, dar şi autovehiculelor. 



Deşi automobilul era o raritate în acea perioadă şi foarte puţini se băgau să repare un automobil, McCullough avea şi facilităţi pentru repararea maşinilor. Atelierul se numea "Back Bay Cycle and Motor Company" şi remedia problemele care nu necesitau intervenţia la motor, în lipsa metodologiei şi a modului de reparare, acea componentă putând fi meşterită doar de inventator.



  • 1903: A avut loc inaugurarea Castelului Pelişor,



reşedinţă princiară şi regală, construit între anii 1899-1902, din dorinţa regelui Carol I, ca reşedinţă a principilor moştenitori, Ferdinand şi Maria, de către arhitectul ceh Karel Liman.

În actul inaugural al castelului, pictat de regină pe pergament se consemnează: „Noi, Carol I, rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleş pentru iubiţii noştri nepoţi. Sfinţită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României, cu Maria, principesă, primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare şi plină de dragoste. Intrat-am cu ai noştri copii, Carol, Elisaveta şi Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelişor”.

Castelul Pelișor este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș (în valea Prahovei). Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României.

A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.

Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, "camera de aur"), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea.

Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul natal al ei. Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.

Principalele săli sunt:

Holul de onoare, rafinat prin simplitate, lambrisat cu casetoane din lemn de stejar. Remarcabil se dovedește luminatorul împodobit cu vitralii, element de arhitectură specific artei anilor 1900.

Biroul regelui Ferdinand impune prin solemnitate. Din garnitura mobilierului în stilul neorenașterii germane, se detașează biroul din lemn de nuc, placat cu trei panouri sculptate care înfățișează castelele Peleș, Pelișor și Foișor.

Capela integrată apartamentului reginei Maria se află într-un spațiu placat cu marmură de Ruschița, accesibil printr-o arcadă cu coloane, aurită, ce poartă o inscripție emblematică. Nota de reculegere conferă vitraliile decorate cu antrelacuri ce filtrează o lumină fascinantă.

Dormitorul de aur este mobilat cu piese realizate la 1909 în Atelierele de Arte și Meserii de la Sinaia (școală înființată de rege), după planurile și desenele reginei. Sculptate în lemn de tei, aurite, ele poartă în decorație antrelacul de inspirație celtică și elementul zoomorf bizantin, interpretat în maniera Artei 1900.


Biroul reginei Maria, amplasat într-un interior împodobit cu coloane brâncovenești și un cămin specific interioarelor românești, cuprinde un mobilier conceput de regină. Scaunele și masa pentru corespondență sunt decorate cu simbolurile Mariei, crinul și crucea gamată.


Camera de aur, încăperea pivot a palatului, este insolită ca decorație. Pereții din stuc aurit poartă frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema orașului Nancy, capitala Art-Nouveau-lui, dar și legat de Scoția, locul natal al Mariei. Mobilierul decorat cu elemente celtice și bizantine este pus în valoare și de luminatorul cu forma unei cruci celtice de pe plafon.

Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc. O mențiune specială merită manuscrisul - pergament pictat realizat de Maria și dăruit lui Ferdinand în 1906. Arta plastică poate fi grupată sub genericul "Tinerimea artistică", mișcare patronată de regină, ce reunea artiști români aflați la începutul carierei.


La Castelul Pelișor se află și alte lucrări ale Reginei Maria, în afară de manuscrisul menționat anterior, ca de exemplu câteva acuarele reprezentând crini.


  • 1908: In Romania, la Bucuresti este inaugurat Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa



Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa este un muzeu din București, amplasat în Șoseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice.

Instituția păstrează un patrimoniu prețios format din colecții osteologice, zoologice, mineralogice, geologice, paleontologice și etnografice, la care se adaugă biblioteca, desene, schițe, hărți, tablouri, obiecte moștenite de la savanții și exploratorii din trecut : în total, peste 2 milioane de piese, cele mai numeroase și mai diverse din România. Neputând fi expuse toate deodată, o parte din ele folosesc pe rând expozițiilor temporare, cea mai mare parte rămânând în sertare pentru a folosi ca bază pentru un larg evantai de cercetări în domeniul științelor naturale.


Grigore Antipa îi prezintă în 1903 primului ministru Dimitrie Sturza un memoriu în care demonstra necesitatea unei clădiri special construită pentru a adăposti un "Muzeu de Istorie Naturală demn de capitala țării". În ciuda dificultăților financiare ale vremii, Consiliul de Miniștri, "conștient de însemnătatea Istoriei naturale și a educației poporului" aprobă proiectul și suma necesară ridicării clădirii pe un teren de 23.000 m2, situat la capătul Șoselei Kiseleff. Realizată de inginerul Mihail Rocco, după indicațiile lui Grigore Antipa, cu o frumoasă fațadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez (cu un fronton ornat cu sculpturi reprezentând Istoria Naturală, și o acvilă de bronz deasupra), clădirea este terminată în 1906[4]. Dupa aranjarea colecțiilor și terminarea prezentărilor și dioramelor, noul Muzeu este inaugurat în prezența regelui Carol I și a familiei regale, precum și a mai multor miniștri, la data de 24 mai 1908. Cu acest prilej au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea 4 diorame bio-geografice (deșertul Sahara, savana africană, preria americana și tundra), printre primele realizate în lume și care, prin calitatea lor, au folosit drept model pentru multe alte muzee din România și de peste hotare.



  • 1935: În această zi Carl C. Magee patentează primul model de taxatoare automate pentru parcare din lume. 



C. Magee a fost însărcinat de Camera de Comerţ cu rezolvarea problemelor de parcare din centrul oraşului Oklahoma, create de persoanele care lucrau în zona respectivă şi parcau pe străzile din jur toată ziua, lăsând foarte puţin spaţiu pentru comerţ şi pentru cei care vizitau centrul oraşului.
 În acelaşi an, aceste aparate au fost introduse în Oklahoma City , oraşul american devenind primul din lume în care parcarea se taxa în mod automat. Taxatorul avea un mecanism format dintr-un locaş în care fisa era inserată, un disc dotat cu resort care făcea o rotaţie completă într-o oră şi un indicator care arăta expirarea perioadei. La început taxatorul era individual, astfel fiecare loc de parcare avea propriul aparat.

Ulterior în anii '80 a fost introdus o versiune digitală care pe lângă faptul că înlocuia părţile mecanice cu unele digitale. De asemenea acest sistem avea capacitatea să printeze bonuri cu data de expirare, reducând necesitatea aparatelor individuale. Astăzi tehnologia a avansat foarte mult şi există locuri în lume unde se poate plăti prin sms locul de parcare sau există un fel de taxatoare care se pot monta în maşină şi înregistrează automat perioadele de staţionare, la sfârşit de lună din contul şoferilor fiind retraşi banii aferenţi parcărilor.

  • 1941: S-a născut Bob Dylan, poet, compozitor, cântăreț, chitarist și actor american.



Bob Dylan născut ca Robert Allen Zimmerman la 24 mai 1941 la Duluth, Minnesota, SUA,provine dintr-o familie de evrei emigrați din Rusia. Este un cântăreț, compozitor, muzician și poet american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams.

O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan sunt din anii 1960, iar cântece precum "Blowin' in the Wind" și "The Times They Are a-Changin'" au devenit embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială. Albumul Together Through Life a intrat în topul vânzărilor de albume din Marea Britanie și din SUA în 2009, Bob Dylan fiind astfel cel mai în vârstă artist care reușește acest lucru.

Pe lângă faptul că este cântăreț vocal, Dylan mai cântă și la muzicuță, chitară, chitară bas, pian și orgă electronică.

În 2004 a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor al revistei Rolling Stone.

Din ianuarie 2011 creația sa este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea Oslo, Norvegia.


Să aveți o zi frumoasă!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...