Translate

duminică, 2 septembrie 2018

3 Septembrie



Este a 246-a zi a anului. 
Au mai rămas 119 zile până la sfârșitul anului.
Soarele răsare la 06 h 40 m și apune la 19 h 49 m.



Citatul zilei

“Cea mai infidelă amantă este speranţa. Te înşeală zilnic, şi totuşi trăieşti cu ea toată viaţa.” (Ivan Turgheniev, romancier și dramaturg rus, n. 9 noiembrie 1818 - d. 3 septembrie 1883)



Ziua Clădirilor Zgârie-Nori


Ziua Clădirilor Zgârie-Nori este menită a atrage atenția asupra rolului important pe care acestea îl joacă în marile orașe, fiind importante nu doar din punct de vedere economic, ci și estetic. Ele definesc skyline-ul unui oraș și simbolizează puterea sa economică.
Clădirile acelea înalte din marile orașe ale lumii sunt întotdeauna impresionante, indiferent de câte ori ne uităm la ele. Sigur, primele clădiri de tipul zgârie-nori care ne vin în minte sunt cele din New York, dar ele există în aproape toate marile orașe de pe planetă.

Cunoscute în engleză sub denumirea de skyscrapers, aceste clădiri sunt celebrate astăzi deoarece prima asemenea construcție din istorie a fost ridicată de arhitectul Louis H. Sullivan, a cărui zi de naștere a fost 3 septembrie 1856.
El este considerat de către americani drept părintele acestui tip de clădiri, deși mulți spun că și alți arhitecți au construit zgârie-nori în același timp cu el, sau chiar înaintea lui. Designul clădirilor lui Sullivan era însă excepțional, motiv pentru care lumea îl comemorează chiar și după trecerea unui timp atât de îndelungat.
Clădirile de acest tip s-au dovedit extrem de folositoare acolo unde terenul dedicat unei construcții este restrâns și foarte costisitor, precum centrul marilor orașe. Folosind acest tip de clădire s-a obținut mult spațiu pentru birouri, dispus pe verticală și nu pe orizontală.


San Marino: Ziua națională. 
Aniversarea fondării statului (301)


Republica San Marino, cu o suprafață de 61,16 km pătrați și o populație de 32.572 de locuitori (2014) potrivit datelor MAE, sărbătorește ziua națională la 3 septembrie, data fondării republicii, în anul 301, de către Sfântul Marino, originar din Dalmația, care s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creștină, pe Muntele Titano.


Republica San Marino, situată în sudul Europei, reprezintă o enclavă în nord-estul Peninsulei Italice, în interiorul Republicii Italiene. Țara se bucură de o climă mediteraneeană, cu ierni blânde și veri călduroase și însorite, oferind un mediu perfect pentru a descoperi tot ce această țară are de oferit, potrivit globi.ro.
Relieful cuprinde coline argiloase, fiind dominat de cele trei vârfuri calcaroase din Monte Titano. Monte Titano aparține Apeninilor Nordici și este străbătut de cursul inferior al râului Marano, care se varsă în Marea Adriatică. O mică parte din suprafața țării este acoperită de păduri.
Începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredințată adunării capilor de familie numită ''Arengo'', cu putere legislativă, executivă și judecătorească. În secolul al XIII-lea au fost create noi instituții politice (Consiliul celor LX, Consiliul celor XII), iar în 1243 a fost introdusă funcția de șefi ai statului — Căpitanii Regenți, care reprezentau puterea executivă și judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263.
În secolul al XV-lea a fost creat Consiliul Mare și General, Parlamentul format din 60 de membri și existent și astăzi, CMG a preluat cea mai mare parte a funcțiilor adunării ''Arengo'', care a încetat practic să mai funcționeze începând din 1571 (deși nu a fost niciodată abolit), potrivit informațiilor MAE. În 1291, Statul Papal a recunoscut Republica San Marino, care și-a alipit ulterior noi teritorii. La 8 octombrie 1600 a fost adoptată prima Constituție scrisă. În secolul al XVII-lea, Republica San Marino a stipulat un Acord de protecție cu Statul Papal.

Republica San Marino este recunoscută de Franța napoleoniană în 1797 și de celelalte state europene în 1815, la Congresul de la Viena. La 22 martie 1862, San Marino încheie un ''Tratat de prietenie'' cu Italia, care garantează independența, buna vecinătate și relațiile comerciale. În 1865 a fost promulgat un nou cod penal, care excludea pedeapsa cu moartea.
În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea se înregistrează o puternică emigrație a san-marinezilor către Statele Unite, Franța și Elveția. În 1923 a preluat puterea un partid de coloratură fascistă, care în anii următori a instaurat un regim fascist, după model italian, care va dispărea definitiv în septembrie 1944. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Republica San Marino a reușit să-și păstreze neutralitatea. Din 1988, este membră a Consiliului Europei, iar în 1992 a fost primită în Organizația Națiunilor Unite.

Capitala și principalele orașe: San Marino (capitala), Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino, Serravalle. Principalele obiective sunt: capitala, cu vestigii ale fortificațiilor medievale; Basilica del Santo, ce adăpostește relicvele Sfântului Marino; clădirea în stil gotic a Palazzo Publico și fortăreața multicoloră ce străjuiește Piazza della Liberta; Turnurile Guaita, La Cesta și Montale; Muzeul Emigrării; Muzeul Curiozităților; Muzeul de Stat San Marino; Muzeul San Francesco; Cetatea San Marino; Basilica di San Marino; Chiesa di Sant'Andrea din Serravalle; Palazzo Valoni; orașul Borgo Maggiore.


Evenimente de-a lungul timpului…

  • 301: Este fondată San Marino, cea mai mică și mai veche republică existentă încă.


Este o enclava in  peninsula Italica, în apropierea țărmului Adriatic, cu o  suprafată de 60 km2 și 30.000 de locuitori.
Sfantul Marinus, un cioplitor de piatră dalmațian, a străbătut Marea Adriatică  pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuții si a construit aici cu propria sa mână, o capelă de piatră.
 Legenda spune că el a murit la 3 septembrie 301, lăsând  moștenire urmasilor  muntele pe care s-a dezvoltat statul care ii poarta numele.

  • 590: Inceputul pontificatului Papei Grigore I, cunoscut ca Grigore cel Mare şi ca Grigore Dialogul (n. cca. 540, Roma – d.12 martie 604, Roma), papă al Romei din 590 până la moartea sa, pe 12 martie 604.


Este doctor al Bisericii şi unul dintre cei şase părinţi apuseni ai Bisericii, alături de Ambrozie, Augustin de Hipona, Ieronim, Tertulian şi Ciprian de Cartagina.
A fost şi primul călugăr care a devenit papă. Este recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, atât în Biserica Romano-Catolică cât şi în Biserica Ortodoxă (Răsăriteană).
Este patronul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor.
Reformatorul religios protestant Jean Calvin, îl admira pe papa Grigore,  pe care l-a citat si  în lucrarea sa „Învăţătura religiei creştine”, una dintre  mai influente lucrari de teologie protestantă.

Grigorie cel Mare este socotit unul dintre cei șase Părinți ai Bisericii Creștine, fiind singurul papa care a mai primit supranumele de "cel Mare" și recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, atât în Biserica Romano Catolică cât și în Biserica Ortodoxă. Grigorie a avut parte de o pregătire intelectuala completă și deoarece cunoștea foarte bine dreptul roman, imediat după terminarea studiilor, a îmbrățișat cariera politică, având o ascensiune rapidă în administrația romană. Astfel, în anul 573, la vârsta de numai 33 de ani, el a fost numit prefect al Romei, de către împăratul bizantin Iustin al II-lea. Însa, după moartea tatălui său, Sfântul Grigorie renunță la funcția înaltă pe care o deținea și după ce își vinde moștenirea și împarte banii săracilor, el întemeiază șase mânăstiri în insula Sicilia. Apoi, îmbracă haina monahală, intrând ca simplu călugăr în mânăstirea înființată de el în casa părinteasca, mânăstire unde va adăposti numeroși călugării alungați din Mânăstirea Monte Cassino, de către longobarzi. În anul 590 Sfântul Grigorie este ales episcop al Romei și deși vreme de mai multe luni de zile, Sfântul Grigorie s-a împotrivit acestei alegeri și a încercat să fugă, socotindu-se nevrednic de aceasta cinstire, el a fost adus în cetate și numit în ziua de 3 septembrie 590, de către împăratul bizantin, episcop (papa) al Romei. Sfântul Grigorie a luptat pentru apărarea dreptei credințe, împotriva ereziei donatiste și a contribuit mult la convertirea goților și a păgânilor britanici. El a refuzat toate titlurile și onorurile, cu excepția titlului de "servus servorum Dei", adică "slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu". El a lăsat Bisericii o seamă de scrieri duhovnicești de mare importanță pentru creștinătate, fiind socotit de asemenea ocrotitorul studenților și al profesorilor. Sfântul Grigorie cel Mare a murit în anul 604 și fost recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, iar cinstitele sale moaște se află în Catedrala Sfântul Petru de la Vatican.

  • 1730: A fost ales pentru ultima dată un domn român, Constantin Mavrocordat, de către boieri. 

 
După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova și unde, pentru a-și recâștiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.
Reîntors în Țara Românească în 1735, a început să facă reforme, influențat fiind și de reformele austriece din Oltenia. Desființează unele impozite indirecte, ca „văcăritul” și „pogonăritul” și introduce o taxă generală de 10 lei pe an, plătibilă în 4 „sferturi”. Îi eliberează pe țărani, dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, răscumpărându-și libertatea cu 10 lei, plătiți boierului respectiv. Pe țăranii boierești îi obligă la dijmă și 12 zile de lucru pe an, în Muntenia, și 24 în Moldova (În țările învecinate, Transilvania, Polonia, Rusia, Prusia orientală. Pe boieri i-a recompensat printr-un anumit număr (60 la un boier mare) de scutelnici, care nu plăteau bir decât boierului și de scutirea de orice bir pentru visterie. În județe a numit ispravnici cu un rol judecătoresc și administrativ foarte întins. Toate aceste reforme le-a aplicat și în Moldova, atunci când a fost numit domnitor.
În timpul domniilor avute, a căutat să îmbunătățească starea supușilor. El este domnitorul care a suprimat șerbia în țările române: mai întâi în Țara Românească (1746), apoi în Moldova (1749).

  • 1810: S-a născut Paul Kane, pictor canadian (d. 1871)


Paul Kane (n. 3 septembrie 1810 – d. 20 februarie 1871) a fost un pictor canadian cunoscut pentru picturile sale ale băștinașilor canadieni și din alte părți ale Americii de Nord. Fiind un artist în mare parte autodidact, el a crescut în Toronto și se antrena copiind marii maeștri europeni în călătorii prin Europa. A întreprins două călătorii în nord-vestul sălbatic al Canadei – în 1845 și în perioada 1846-1848, în perioada respectivă producând peste 100 de tablouri ulei pe pânză.

  • 1859: S-a născut Jean Jaurès, om politic și istoric francez de stânga , intemeietorul ziarului “L`Humanite”, devenit ulterior principalul organ de presă al Partidului Comunist Francez.


A fost un orator şi parlamentar socialist, care s-a remarcat prin pacifism şi opoziţia faţă de izbucnirea Primului Război Mondial.
Pozitia sa pacifista i-a adus moartea, fiind asasinat de naţionalistul Raoul Villain în ajunul Primului Război Mondial.
Paradoxal, acest eveniment a dus la aderarea stângii la « Union sacrée » (Uniunea Sacră), care a unit francezii de toate culorile (politice sau religioase), in preajma Primul Război Mondial.

  • 1875: S-a născut Ferdinand Porsche, designer de automobile, născut în Maffersdorf, din provincia Boemia. 


Tatăl acestuia avea un mic atelier de prelucrarea a metalelor, însă Porsche jr. nu a fost deloc interesat să preia afacerea. S-a orientat spre mecanică şi a început să proiecteze maşini pentru Daimler şi Auto Union. A decis să înceapă o afacere pe cont propriu şi a deschis un atelier, din 1934 începând să lucreze la un proiect revoluţionar: al unei maşini ieftine, cu motorul pe spate şi pe care naziştii au botezat-o „Volkswagenˮ („maşina populară”).


De altfel, Porsche este cel care a creat prototipul pentru Volkswagen Beetle (1930). După război, s-a început lucrul la noul model de maşină, Porsche 356, prima cu numele creatorului. În 1996, Ferdinand Porsche a fost introdus în „International Motorsports Hall of Fame”.
Numele de familie Porsche [Porșe] și Borsche reprezintă variante germanizate ale unor nume slave (de ex. cehe Boreš [Boreș], Borš, Borutta), diminutive ale vechiului nume slav Borislav.

  • 1905: S-a născut Carl David Anderson, fizician american, laureat al Premiului Nobel (d. 1991)


Carl David Anderson (n. 3 septembrie 1905, New York — d. 11 ianuarie 1991, San Marino, California) a fost un fizician american. Pentru descoperirea pozitronului (în 1932) a primit în anul 1936, împreună cu Victor Franz Hess, Premiul Nobel pentru Fizică. În anul 1937 a descoperit împreună cu Neddermeyer mionii. În 1939 Anderson a devenit profesor de fizică la Caltech.
În 1936 a descoperit mezonul μ (miuon).
Anderson a rămas până în 1970 profesor la Caltech, fiind și membru mai multor societăți științifice. Anderson a murit în 1991 la vârsta de 85 de ani și este înmormântat în Los Angeles.

  • 1918: S-a născut Ada Zevin, pictoriță română de etnie evreiască (d. 2005)


Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, n. 3 septembrie 1918, Chișinău – d. 23 septembrie 2005 id.) a fost un artist plastic din Basarabia, evreică de origine. A făcut parte din generația pictorilor formați în cadrul școlii de pictură românești (absolventă a Academiei de Belle Arte din București). Ada Zevin s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare.
Ada Zevin – Margaritare

Ada Zevin s-a născut la Chișinău într-o familie de profesori evrei. În anii 1925 – 1937 a urmat studii secundare la Liceul în limba română „Jeanne d’Arc” din Chișinău, iar în anul 1938 s-a înscris la Facultatea de Arte Frumoase din București urmând clasa profesorului Francisc Șirato fiind colega cu artiștii Dimitrie Sebastian, Mihail Grecu și Fira Brick. În anul 1940, dupa anexarea Basarabiei la Uniunea Sovietică și introducerea de legi rasiste împotriva evreilor in România, Ada Zevin s-a întors la Chișinău, pentru a-si putea continua acolo studiile la Școala republicană de arte plastice, in clasa lui Auguste Baillayre,(1879 – 1961) și a lui Max (Moisei) Gamburd. După atacarea U.R.S.S. de către Germania și aliații ei, Ada Zevin, ca evreică, a reușit să supraviețuiască, fiind evacuată în Republica Autonomă Kalmîkă și apoi în Georgia, unde a predat desenul la un liceu.
Ada Zevin – Casa cu porti galbene
Întoarsă după război la Chișinău, în anul 1945, și-a reluat acolo studiile de arte plastice avându-i profesori pe Rodion Gabrikov și pe Ivan Hazov , iar după aceea a studiat intre anii 1947- 1949 la Institutul academic de stat de arte V.I. Surikov de la Moscova , iar între 1949-1953 la facultatea de istoria si teoria artelor la Insitutul I.E.Repin din Leningrad, azi Petersburg.


  • 1919: Italia introduce votul pentru femei.


  • 1940: Winston Churchill, primul ministru al Marii Britanii, declara în Camera Comunelor: 



“Camera a aflat desigur ca Romania a suferit de curand o grava mutilare teritoriala… Dar noi nu avem deloc intentia de a recunoaste schimbarile teritoriale care se vor face in timpul razboiului, in afara cazului ca ele ar fi urmarea unui acord prin buna intelegere intre partile interesate”, refuzand, de fapt, sa recunoasca pierderile teritoriale suferite de Romania.


  • 1943:  Profesorul Victor Daimaca, titular al catedrei de matematica de la Liceul „Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu, descoperea, din podul liceului, cu mijloace empirice de observare (un binoclu), un corp luminos, in constelatia LYNX-ului, ce difuza o lumina intensa.


Pentru a se convinge ca nu era vorba de vreo “iluzie optica”, profesorul Daimaca a repetat observatia in noaptea de 4 septembrie, descoperindu-i-se clar o cometa de marimea a 8-a, pe care a localizat-o exact cu ajutorul calculelor si desenelor din atlasul cosmic. Daimaca a instiintat, printr-o telegrama din 5 septembrie, Observatorul astronomic din Bucuresti care, pe urmele calculelor cosmico-matematice ale lui Daimaca, confirma evenimentul, obtinand trei clisee consecutive (9,10 si 11 septembrie). Prin urmare, au fost anuntate marile observatoare astronomice din strainatate, care si-au indreptat uriasele telescoape catre coordonatele cosmice indicate (Copenhaga, Berlin, Suedia, America s.a.). Cometa a fost numita “Cometa Daimaca”. Cu acest prilej, S.U.A. i-a conferit prof. Daimaca o medalie de bronz, purtand numele descoperitorului ei si prima data a observarii cometei pe Terra. Cometa se afla pe linia alfa din Gemenii – epsilon din Ursa Mare, fiind de marime 8 in lynx. La 19 septembrie 1943 cometa se afla la 49,5 milioane kilometri de Pamant. In data de 16 decembrie 1943, Victor Daimaca, a descoperit o alta cometa, concomitent cu alti 2 astronomi Van Gelt si Peltier. Uniunea astronomica internationala a denumit cometa dupa numele celor 3 descoperitori: VanGelt-Peltier-Daimaca.


  • 1978:  Papa Ioan Paul I era instalat in functie, devenind astfel al 264-lea suveran pontif al Bisericii Catolice. 

 
Nascut in 1912, in Italia, acesta a purtat numele de Albino Luciani pana sa devina papa. Provenea dintr-o familie saraca, dar religioasa care l-a sustinut in momentul in care s-a decis sa urmeze seminarul. A devenit cardinal in 1973 si i-a urmat la Vatican lui Paul VI, insa a avut unul dintre cele mai scurte pontificate din istorie. Ioan Paul I a murit la 33 de zile dupa ce a fost ales de Conclav. Cauza oficiala a mortii a fost aceea de infarct miocradic. El a fost primul papa care si-a ales un nume dublu, in memoria predecesorilor sai Ioan al XXIII-lea si Paul al VI-lea. Pentru Biserica Catolica anul 1978 este special, fiind anul in care la Vatican s-au succedat trei papi: Paul al VI-lea, Ioan Paul I si Ioan Paul al II-lea.


  • 2012:  Apele fluviului Mississippi au fost împinse împotriva cursului lor natural timp de aproape 24 de ore de către uraganul Isaac, pe o distanță de peste 200 de kilometric.


Cel mai lung fluviu din America de Nord a curs, în amonte, cu o viteză de 5.150 de metri cubi pe secundă, la nivelul Belle Chasse (Louisiana, sud), o localitate de la gura de vărsare a fluviului.
Avansarea uraganului Isaac către interiorul uscatului a antrenat o creştere a nivelului apelor pe o porțiune de peste 200 de kilometri, atingând localitatea Baton Rouge, unde nivelul fluviului a urcat la aproape 2,5 metri deasupra nivelului normal. La New Orleans, cea mai apropiată localitate de Golful Mexic, nivelul apelor a atins trei metri.
Din cauza unor rafale de vânt extrem de puternice și a unor valuri enorme cauzate de aceste rafale de vânt, cursurile de apă cu debit mediu sau slab au fost împinse să se deplaseze în sens invers, până când debitul normal sau profilul terenului a oprit afluxul.
Uraganul Katrina, în august 2005, a produs același fenomen, provocând o creștere a nivelului fluviului Mississippi de aproape patru metri.
Meteorologii apreciază că Isaac, retrogradat, miercuri, la statutul de furtună tropicală, va continua să avanseze către nord, rămânând la vest de Mississippi, aducând ploi binevenite în regiuni agricole afectate de secetă.

Să aveți o zi frumoasă!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...