Translate

luni, 30 aprilie 2018

Superstitii in luna mai. Ce spune gura lumii si traditia


Mai sau Florar este a cincea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.

Mai începe (astrologic) cu soarele în semnul Taurului și sfârșește în semnul Gemenilor. Din punct de vedere astronomic, luna mai începe cu soarele în constelația Berbecului și se sfârșește cu soarele în constelația Taurului.



În nici un an nici o altă lună nu începe cu aceeași zi a săptămânii ca luna mai.

I.L.Caragiale spunea în Calendar despre luna mai Monșerii încep a-și umbri ceafa cu umbreluțe albe. Se așază băi mixte la Nicopole și Șiștov.

Luna mai, în tradiţia populară, debutează cu Ziua de Armindeni, care se serbează (pentru odihna pământului, ca să rodească, să nu bată grindina, să nu fie dăunători, să fie vitele sănătoase, vinul bun, oamenii sănătoşi) prin petreceri la iarbă verde, unde se mănâncă miel şi caş şi se bea vin roşu cu pelin. Numită şi ziua pelinului, 1 Mai semnifică în tradiţia populară începutul verii.

Denumirea lunii mai derivă din latinescul "maius". Se presupune că s-ar putea trage şi din "maiores", care înseamnă bătrâni, iar o altă interpretare ar fi aceea că se referă la zeiţa "Maia Maiesta", pe care romanii o considerau zeiţa primăverii şi căreia preoţii lui Vulcan, zeul focului, îi ofereau sacrificii în prima zi din luna mai.

În tradiţia noastră populară, luna mai indică, prin denumirile populare, timpul florilor (Florar, Florariu) şi exuberanţa vegetaţiei (Frunzar), fiind considerată luna ierburilor.

 

Grecii numeau luna mai Thargelion.


Luna mai este a cincea lună a anului în Calendarul gregorian şi are 31 de zile. Ziua are 14 ore iar noaptea are 10 ore. În Calendarul roman luna mai era a treia lună a anului. Romanii considerau luna mai neprielnică pentru căsătorii.

Soarele - Luna

Soarele: la începutul lunii, răsare la ora 06 h 07 m şi apune la ora 20 h 20 m, iar la sfârşitul lunii răsare la ora 05 h 35 m şi apune la ora 20 h 52 m.

La 21 mai, se face trecerea în semnul zodiacal Gemeni.

Luna - reprezintă perioada cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: la 08 mai - Luna la Ultimul Pătrar la 05 h 09 m; la 15 mai - Lună Nouă (Luna începe să crească) la 14 h 48 m; la 22 mai - Luna la Primul Pătrar la 06 h 49 m; la 29 mai - Lună Plină (Luna începe să descrească) la 17 h 20 m, potrivit Observatorului Astronomic ''Amiral Vasile Urseanu''.

Luna mai în tradiţia populară
Zicala populară "Mai e Rai" caracterizează cel mai propice timp pentru agricultură: suficient de călduros, precipitaţii abundente, lipsite de grindină şi piatră. Pe ogoare, în livezi, grădini şi podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite şi prisăcile dau randament maxim, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul "Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român" (2000).

Potrivit tradiţiei noastre populare, dacă plouă în mai şi tună des, în iunie va fi frumos, uscat, va fi belşug la porumb, fân, vin, iar dacă sunt gândaci mulţi, va fi an mănos. Se seamănă inul şi cânepa (după 13 ale lunii), hrişca (după 19), ridichile, castraveţii, fasolea, tutunul (la mijlocul lunii). Se curăţă pomii de gândaci. Se bea pelin, potrivit site-ului cultura.mai.gov.ro.

Sărbătorile populare din luna mai sunt puţine cu data fixă: 1 mai - Armindeni; 12 mai - Sf. Gherman (Harmanul viermilor); 21 Mai - Constantin Graur (Constandinu Puilor) şi 25 mai - Ioan Fierbe Piatra. Dintre cele cu dată variabilă, Înălţarea Domnului este pe 17 mai, Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile) este pe 27 mai şi Sfânta Treime cade pe 28 mai, potrivit Calendarului creştin-ortodox 2018.
Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creştin, după cum menţionează site-ul crestinortodox.ro.

Ziua de 21 mai - Constantin Graur (care corespunde cu sărbătoarea Sf. Mari Împăraţi Constantin şi Elena) - se serbează pentru apărarea recoltelor şi marchează încheierea semănatului la cereale.

În tradiţia populară, între Paşti (8 aprilie) şi săptămâna a doua după Rusalii (27 mai) este cuprins ciclul numit Joile Oprite, în care sunt interzise anumite activităţi casnice, agrare, pastorale etc. Joile Oprite, numite Joile Verzi în sudul ţării şi Joile Pomenite în est, erau potrivnice omului: aduceau ploile însoţite de grindină şi piatră, furtunile şi îngheţurile târzii. În speranţa că ele vor fi îmbunate şi transformate din forţe malefice şi forţe benefice, Calendarul popular a instituit unele interdicţii de muncă, de unde şi numele de Joi Oprite.


Obiceiuri și tradiții în luna mai.

În tradiția populară, luna mai indică, prin denumirile sale, timpul florilor (Florar, Florariu) și exuberanța vegetației (Frunzar). În acest an, este marcată de două sărbători creștine importante Sfinții Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena (21 mai) și Înălțarea Domnului (25 mai).



Luna aceasta este cea mai propice timp pentru agricultură, fiind suficient de călduroasă, având precipitații abundente, lipsite de grindină și piatră. Pe ogoare, în livezi, grădini și podgorii activitatea este în toi, iar turmele de oi, cirezile de vite și prisăcile dau randament maxim, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile și mituri. Calendarul țăranului român” (2000).


În 2018, sărbătoarea Înălțarea Domnului cade pe 17 mai

În 2018, sărbătoarea Înălțarea Domnului cade pe 17 mai. Personajul mitic care ar fi asistat la Înălțarea Domnului și la ridicarea sufletelor morților la cer, celebrat în ziua de joi din săptămâna a șasea după Paști, se numește Ispas și întrucât acesta ar fi fost un om vesel, credincioșii caută să fie bine dispuși în această zi.

Sărbătoarea cabalină cu dată mobilă (ziua de joi din a șasea săptămână care urmează după Paști), sinonimă cu Joia Iepelor, când se crede că, pentru un ceas și pentru o singură dată pe an, se satură caii de păscut iarbă, se numește Paștele Cailor. Se pare că în vechime, această sărbătoare a fost o zi a soroacelor, termen limită când se încheiau sau se lichidau diferite înțelegeri și afaceri. Deoarece în Calendarul popular, Ispasul avea data mobilă, care varia, de la un an la altul, cu un număr mare de zile, importanța sărbătorii s-a diminuat treptat, căpătând un sens peiorativ: zicala populară Paștele Cailor înseamnă a nu înapoia ceea ce ai împrumutat, a amâna până la „Sfântu așteaptă”, a nu se ține de cuvânt.

In luna mai,  luna lui Florar, Raiul coboara pe pamant si inverzeste totul. Asa se spune, iar plecand de aici iata o lista completa de superstitii si obiceiuri din mai sau un amestec de traditii si obiceiuri despre si pentru luna mai.


Luna mai, denumita popular Florar, este luna in care toata natura explodeaza. Totul este in floare, totul este verde, totul renaste, totul este proaspat, viu si freamata de viata. Luna mai este una din cele mai active luni in agricultura si cum sansa unei recolte bune este la voia lui Dumnezeu este normal ca totul are legatura cu superstitii in luna mai. Nu degeaba se spune ca daca ploua in mai ai malai!

In aceasta luna muncile campului si ale gradinilor devin prioritati, astfel ca toti cei care au grija de pamant si muncesc in agricultura  sunt in toiul lucrarilor agrare. In luna mai se strang turmele de oi si vaci, pentru a fi duse la stana, in transhumanta. In unele regiuni ale tarii, mai ales in zona montana se face si masura oilor.
  

Daca la inceputul lunii mai, exista inca vin din recolta trecuta in butoaie, acesta trebuie scos si tratat cu pelin,  pentru ca una din superstitii spune ca altfel se va strica. Traditia populara ne spune ca e bine sa bei din acest vin pentru a fi ferit de boli in decursul anului.

O foarte cunoscuta superstitie spune ca, in mai, nu e bine sa faci nunta si nici sa te nasti, pentru ca luna mai este o luna neprielnica pentru aceste doua evenimente. Pornita de la poetica expresie „casatoria se duce ca florile de mai” sau de la varianta brutala „o MAI faci o data”, oamenii iau in calcul traditiile populare atunci cand isi planifica nunta.

Cele mai multe din superstitii in luna mai au legatura cu evenimente legate de munca pamantului si asta pentru ca luna mai este debutul in forta in agricultura.

Se spune despre luna mai:

• Daca in serile de mai apare roua si e timp racoros, atunci vom avea belsug la vin si fan;

• Ploaia calda de mai e o binecuvantare pentru culturile de grau si porumb;

• Daca in mai napadesc gandacii, atunci vom avea un an manos;

• Furtunile cu tunete si fulgere din luna mai prevestesc un an roditor;

• Daca luna mai e ploioasa, atunci vom avea un iunie secetos;

• De 1 mai, usile caselor se impodobesc cu crengute inverzite. Sunt semn al sanatatii, dar mai ales al fertilitatii. Crenguta se pastreaza mult timp, pana la seceris, cand e folosita la foc, pentru coacerea painii;

• Leusteanul pus la ferestre pazeste case de trasnete;

Printre sarbatorile importante ale lui Florar se numara:

• Sfantul Gherman, pe data de 12 mai;

• Sfintii imparati Constantin si Elena, pe data de 21 mai;

• Ioan Fierbe Piatra, pe data de 25 mai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...