Translate

miercuri, 29 august 2018

30 august: Sfântul Alexandru, ”protectorul omenirii”





În fiecare an, pe 30 august, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit ”protectorul omenirii”. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.
Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Micoana-sfantul-alexandruitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.
Sfantul Alexandru este unul dintre marii cuviosi, cinstiti pentru viata si minunile pe care le-a savarsit. Din pricina varstei inaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfantul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru sa partipe in locul sau la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a aparat religia si credinta impotriva ereziei lui Arie, care sustinea ca Fiul nu este vesnic, ci a fost creat de Tatal.
Dupa ce s-a incheiat Sinodul, un inger i-a aparut Patriarhului spunandu-i ca cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul sau.


Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizantului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuțiilor sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Micoana-sfantul-alexandruitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

Semnificatia numelui Alexandru
Numele Alexandru este de origine greaca si are semnificatia de a apara, a proteja. Este un nume foarte vechi in onomastica greceasca, fiind atestat inca din a doua jumatate a secolului 7 i.Hr. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in mare masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al Macedoniei. In istoria romanilor, Alexandru a fost un nume traditional pentru domnitori, nu mai putin de 22 de domni din Tara Romaneasca si Moldova au purtat acest nume.
Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii.
Numele Alexandru reproduce vechiul nume persan Aleksandros. In Grecia antica, cea mai veche atestare provine din Iliada, Aleksandros fiind un alt nume al lui Paris, fiul regelui Priam. Femininul Aleksandra apare prima data in Descrierea Eladei a lui Pausanias, ca supranume pentru Casandra, sora lui Paris.
Aleksandros este considerat un nume compus din verbul grecesc alexo- a apara, a proteja si andros, forma de genitiv a substantivului aner - barbat, om, element frecvent in onomastica greaca. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi care ii apara pe oameni.

Derivate de la prenumele Alexandru:
Alexandra, Alexia, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra
Personalitati cu numele Alexandru/Alexandra:
Alexandru cel Bun (1400-1432), Alexandru Lapusneanu (1552-1561 si 1564-1568), Alexandru Ioan Cuza (1859–1866), Alexandru Macedonski (1854-1920), Alexandru Vlahuta (1858-1919), Alexandru Graur (1900-1988), Alexandru Tocilescu (1946-2011), Alexandru Arsinel (n. 1939), Alexandru (Ducu) Darie (n. 1959), Alexandru Tomescu (n. 1976), Alessandra Stoicescu (n. 1976), Sandra Izbasa (n. 1990), Alexandra Dinu (n. 1981), Alexandra Stan (n. 1989)
Alessandro Volta (1745-1827), Alexandre Dumas tatal (1802-1870), Alexandre Dumas fiul (1824-1895), Aleksandr Puskin (1799-1837), Aleksandr Soljenitin (1918-2008), Alessandro Safina (n. 1963), Sandra Bullock (n. 1964)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Alexandru/Alexandra:


Sociabile, independente, optimiste, joviale, despre persoanele cu numele Alexandru se spune ca sunt indragostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducatoare, inzestrate chiar cu o anumita carisma. Mereu cu zambetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat si indragit. Ii place sa comunice si apreciaza in mod deosebit activitatile in echipa. Tandru, sensibil si generos, Alexandru incearca sa fie mereu pe placul celor din jur.


Despre Alexandra se crede ca este puternica, ambitioasa si curajoasa. Partenerul ei de viata trebuie sa fie la inaltime! Stie sa fructifice sansele care i se ofera si poate face cariera in domenii precum finante, justitie, audiovizual, jurnalism sau sport. (C.M.)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...