Translate

duminică, 28 ianuarie 2018

Ziua Europeană a Protecției Datelor ("Data Protection Day”)






Pe data de 28 Ianuarie se celebrează Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, de către toate statele membre ale Consiliului Europei, eveniment ce beneficiază de sprijinul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor personale.




Cu această ocazie se aniversează adoptarea, pe 28 Ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenţiei nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal - act internaţional în domeniul protecţiei datelor la care au aderat deja 43 de state din Europa şi altele din lume.


Mai mult de 50 de țări din întreaga lume au semnat deja convenția, care stabilește principii-cheie în domeniul protecției datelor cu caracter personal și este singurul tratat internațional în acest domeniu.

Convenția a fost ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și de Mauritius, Senegal, Uruguay și Tunisia. Alte țări precum Argentina, Burkina Faso, Cabo Verde, Mexic și Maroc au fost invitate să adere. Mulți participă în calitate de observatori la lucrările Comitetului Convenției (Australia, Canada, Chile, Ghana, Indonezia, Israel, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii).



„Convenția 108” este actualizată în prezent pentru a răspunde provocărilor legate de viața privată rezultate din utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, pentru a-și consolida mecanismul de urmărire și pentru a asigura compatibilitatea cu diferitele cadre normative din întreaga lume, inclusiv UE Cadrul legal.





Datele cu caracter personal


Ele reprezintă orice tip de informaţii referitoare la o persoană identificată sau identificabilă. Datele personale oferă informaţii despre fiecare dintre noi, obiceiurile şi opiniile noastre despre anumite aspecte ale personalităţii fiecăruia…

Datele personale, pot deasemenea dezvălui relaţiile inter-umane pe care le întreprindem, starea de sănătate, stilul de viaţă, programul cotidian, etc.

Exemple:

- nume şi prenume

- adresă

- data naşterii

- date din actele de stare civilă

- seria şi numărul B.I./C.I.

- codul numeric perssonal (CNP)

- funcţia

- adresa de e-mail

- date bancare (inclusiv date de pe card)

- username etc.




Categorii speciale de date



- privind originea rasială sau etnică

- privind convingerile politice, religioase sau filozofice

- privind apartenenţa sindicală

- privind starea de sănătate

- privind viaţa amoroasă.

În 27 aprilie 2016, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Regulamentul privind protecţia persoanelor fizice faţă de prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/EC, precum și Directiva privind protecţia persoanelor fizice faţă de prelucrările efectuate de către autorităţile competente în scopul prevenirii, cercetării, constatării sau urmăririi penale a infracţiunilor ori executării pedepselor penale şi libera circulaţie a acestor date.



Punerea în aplicare a Regulamentului, începând cu 25 mai 2018, va avea ca efect uniformizarea principiilor de protecție a datelor personale în toate statele membre ale Uniunii Europene și va înlocui regimul juridic național  existent în prezent.



Scopul sărbătoririi acestei zi este reprezentat de optimizarea gradului de conștientizare la nivel european cu privire la importanța regulilor de protecției a datelor cu caracter personal și a respectării drepturilor persoanele fizice.
Cu această ocazie, autoritățile naționale independente de protecția datelor din statele europene organizează diverse evenimente specifice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...