Pizza este un termen latin,
apărut în secolul IX, care înseamnă „pâine plată“. Termenul poate
proveni fie din cuvântul grec ”pikte” (însemnând „cocă frământată”),
care în latină a devenit ”picta” și ulterior ”pitta”, așa cum a fost și
este cunoscut și în limba română (pită = pâine), fie din termenii
latinești ”pinsa” (= a bate aluatul, de exemplu) sau ”picea” (închiderea
la culoare a preparatului în cuptor).
Dintre numeroasele definiții date pizzei
și aprecieri făcute de cunoscătorii în domeniu, aproape toate arată că
atât de răspândita pizza (pron. pița): 1. este un
produs /fel de mâncare de origine italiană; 2. este un produs de formă
rotundă (prin tradiție, dar și de alte forme), plat și subțire, ca o
plăcintă (cum este considerat în unele țări, cu termenul englezesc pie –pron. pai);
3. este alcătuit din două straturi, unul din (aluat de) pâine și altul
din ingrediente – neapărat roșii / suc de roșii și brânză (numit
englezește topping – partea de sus, termen acceptat peste tot
în lume); 4. este copt la cuptor; 5. se consumă caldă sau rece, asociată
cu un vin sec – roșu, ca italienii, sau alb.
Deseori, pizza înseamnă doar o felie (o porție) dintr-o pizza întreagă.
Este probabil cel mai răspândit aliment fast-food
(termen englezesc internaționalizat care indică alimentele preparate
repede și alimentația rapidă) cel puțin în Europa și America de Nord.
Pizza este vândută în stare de conservare (refrigerată sau congelată
pentru coacere acasă) ori în stare coaptă (proaspătă sau rece), fie în
bucăți întregi, fie în porții. Este un aliment relativ uscat, deci nu
pune probleme speciale de păstrare.
La gradul ei de răspândire în lume,
pizza poate fi considerată unul din factorii succesului globalizării,
care a asigurat oriunde accesul fără constrângeri alimentare al
oamenilor de oriunde. Este cunoscut că lipsa alimentelor obișnuite
constituie o piedică serioasă a stabilirii cuiva în spații culturale
străine. Pizza a constituit și constituie alimentul agreat lejer de
aproape orice consumator al planetei. De altfel, peste tot în lume s-au
produs modificări în ceea ce privește realizarea pizzei, atât în ce
privește forma, cât și ingredientele și tehnologia: peste tot se găsește
pizza „italiană“, cunoscută ca pizza standard, dar și nenumărate alte
versiuni locale sau aduse din alte părți ale lumii, de către grupuri de
imigranți, pe care, de regulă, i-au urmărit întreprinzători din țările
lor, buni cunoscători ai gusturilor acestora, și care au dezvoltat
afaceri locale având asigurată cererea. Pentru consumatorii locali,
dependenți de anumite componente alimentare, pizza s-a dovedit un
aliment foarte versatil, admițând compoziții bazate pe cele mai variate
ingrediente locale.
Istoria pizzei începe încă din vremea Greciei Antice, când păinii i se dădea o formă rotundă și era coaptă pe pietre fierbinți. În Orientul Mijlociu și Grecia, pâinea începe să aibă forma unei pizza.
Ziua Internationala Pizza este pe
9 februarie a fiecărui an.
Originile pizzei sunt incerte. Unele surse susțin că ar proveni din Italia,
altele din Grecia.
În antichitate, pentru prima dată grecii au fost cu ideea de a coace pâine în forme rotunde și plate și de a adăuga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinație de uleiuri de măsline și anumite condimente. Ca toppinguri alegeau cartofi și frunze, diferite feluri de carne și chiar fructe. Mozzarella adevărată era importată de greci din India, astfel că era destul de puțin accesibilă.
În antichitate, pentru prima dată grecii au fost cu ideea de a coace pâine în forme rotunde și plate și de a adăuga diferite alte alimente deasupra. Preferata lor era o combinație de uleiuri de măsline și anumite condimente. Ca toppinguri alegeau cartofi și frunze, diferite feluri de carne și chiar fructe. Mozzarella adevărată era importată de greci din India, astfel că era destul de puțin accesibilă.
Totuși, prima pizza adevărată a fost făcută de brutarul Raffeale Esposito în Napoli, Italia.
După cum spune legenda, Esposito a vrut să produca un fel de pâine care să fie diferită de celelalte care se vindeau în Napoli. Mai întâi a încercat să adauge numai brânză, apoi sos, dedesubt și i-a dat forma unei plăcinte rotunde. Creația sa a fost plăcuta imediat, și Esposito a fost chemat să facă niște pizza pentru vizita Regelui Umberto și a Reginei Margherita în 1889.
A făcut o pizza în trei culori: cu brânză albă, sos roșu și condimente, ca să reflecte steagul italian și loialitatea sa față de țară. A fost o realizare grozavă, și a numit-o pizza margherita după numele reginei.
În 1830, s-au pus bazele unei pizzerii în
Napoli, făcând posibil accesul la aceasta deosebită creație pentru restul
Italiei. Pizza s-a răspândit și în alte orașe italiene. În plus, a început să
se adauge usturoi în compoziție, roșii proaspete și cea mai bună brânză
napoletana, faimoasă pentru textura și gustul ei. Aluatul era simplu, făcut din
faină, sare, drojdie. Tot în perioada aceasta au început să coacă pizza în
cuptor de cărămizi.
Pizza a ajuns în America, Anglia, Franța și
Spania foarte repede; cu toate acestea, până după cel de-al doilea război
mondial, nu era foarte cunoscută.
Istoria pizzei și secretele ei ascunse, după ce au ocupat teritoriul italian, mulți soldați americani și europeni care au gustat pizza, au adus-o în țările lor de origine.
Istoria pizzei și secretele ei ascunse, după ce au ocupat teritoriul italian, mulți soldați americani și europeni care au gustat pizza, au adus-o în țările lor de origine.
În fiecare an, pe 9 februarie se sărbătorește Ziua Internaționala a Pizzei.
De când se mănâncă
pizza?
Anul 997 e.n. este cel
în care s-a redactat, la Gaeta, pe coasta vestică în partea sudică a Italiei,
un document în limba latină conținând cea mai veche menționare a cuvântului
pizza (documentul conținea informația că un fermier trebuia să ducă episcopului
orașului un număr de „pizze“ de Crăciun și de Paști). Lingviștii au tras
concluzia că termenul este de origine greacă, ajuns în Italia pe filieră
bizantină. În pofida unei păreri generale potrivit căreia pizza este de origine
italiană, s-a dovedit că variante ale acestui produs alimentar au existat în
antichitate și în Egipt, Babilon și Imperiul Persan. Este cunoscut că grecii
din antichitate mâncau o pâine rotundă și plată pe care puneau diferite ingrediente
și condimente, iar supoziția că și alte populații preparau alimente
asemănătoare este pertinentă.
În secolele următoare,
la Napoli (pe aceeași costă vestică, mai la nord) pizza, mâncare sățioasă și
ieftină, a devenit o mâncare foarte populară în rândul populației sărace. După
răspândirea cultivării roșiilor (din America) în Europa, practica punerii
roșiilor peste pâinea plată s-a generalizat, și a fost găsită intersantă de
către vizitatorii Italiei.
Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, străinii
aflaseră de renumita pizza și o căutau la chioșcurile (apoi la localurile
numite pizzerii) unde se putea cumpăra.
Prima pizza cu renume a fost Marinara
(Napoli este port italian). Tot acolo s-a afirmat și pizza Margherita, devenită
celebră și cu mare căutare și astăzi. Legenda pizzei Margherita este element de
folclor contemporan. Creația acestei pizze este atribuită lui Raffaele
Esposito, lucrător la pizzeria “Pietro ...e basta cosi“ („Pietro... și e
destul“), care se deschisese în anul 1880. În anul 1889, regele Umberto I al
Italiei și regina Margherita au plecat într-un turneu prin țară, ocazie cu care
au fost surprinși de pâinea plată cu ingrediente deasupra, care avea mare
trecere în rândul locuitorilor. Regina a poftit să aibă o porție și a rugat gărzile
să-i aducă acest fel de mâncare, neluînd în considerare îndoiala curtenilor
față de gestul reginei de a mânca ceea ce mâncau oamenii de rând. Esposito a
pregătit pentru regină trei feluri de pizza: unul cu slănină, brânză și
busuioc; al doilea cu usturoi, ulei și roșii; și al treilea cu roșii, mozarella
și busuioc (culorile reprezentau chiar steagul italian: roșu - tomatele, alb –
brânza și verde - busuiocul). Ultimul sortiment a fost preferat de regină, iar
brutarul Esposito a numit acest fel Pizza Margherita. Legenda mai susține că
această pizza a fost cea dintîi care a avut ca ingredient brânza, informație
infirmată de relatările unor vizitatori ai orașului Napoli care mâncaseră pizza
cu brânză cu multe decenii mai devreme.
Din ce și cum se face
pizza?
Principalul component
al pizzei este blatul, preparat prin coacere din aluat de pâine. Ingredientele
pentru aluat sunt cele cunoscute: fâină de grâu, drojdie, apă, sare (și ulei).
Întâi se prepară aluatul, care se lasă la dospit, se mai frâmîntă și se întinde
subțire într-o tavă, se lasă la crescut, apoi se adaugă ingredientele (întâi un
strat subțire de suc de roșii - sau chiar felii subțiri de roșii ori felii
uscate -, pe urmă celelalte ingrediente) și se dă la cuptor, încins viguros mai
devreme. Pizza este gata când ingredientele (toppingul) capătă semne de
coacere. Față de această schemă de bază sunt și alte variante, cu unele
modificări referitoare la grosimea stratului, ordinea operațiilor ș.a. Grosimea
stratului grupează blaturile în trei categorii: subțiri (circa 5 mm), medii
(5-10 mm) și groase (peste 10 mm), ultimele numite și „umplute“. În SUA, două
tipuri sunt dominante: New York (cu blat subțire și crustă) și Chicago (cu blat
gros / adânc, „deep-dish“, pizza „umplută“).
Ingredientele pentru umplutură
(toppingul) conțin câteva elemente „standard“, folosite la variantele
tradiționale, respectiv: roșii (suc, pulpă zdrobită, felii de roții proaspete,
felii uscate), ulei (de măsline, de rapiță, de floarea soarelui etc.), brânză
(pentru pizza napolitană originală se folosea la început numai mozzarella din
lapte de bivoliță, treptat au intrat alături tot mai multe sortimente de
brânzeturi diverse, de regulă brânzeturi cu pastă fermă, grase) și condimente.
Dacă în anii 1940 nu se folosea carnea la prepararea pizzei, astăzi carnea se
folosește larg, în variate moduri, îndeosebi mezeluri (speciale pentru pizza);
se folosește, de asemenea, carne de specii din cele mai diferite: pasăre, vită,
porc, vânat, reptile ș.a. Peștele (mai ales hamsia) s-a folosit încă de mult ca
ingredient, mai târziu s-a răspândit folosirea ciupercilor (crude sau
conservate); mai recent, chiar și ouăle s-au adăugat pe lista ingredientelor
pentru pizza, deși locul lor este notoriu în alte preparate înrudite. Fructele
de mare fac deliciul amatorilor de ingrediente acvatice. O gamă largă de
vegetale (ceapă, usturoi, verdețuri, vinete, dovlecei, dar și ananas etc.) se
adaugă constant la lista ingredientelor pentru pizza. La acestea se adaugă o
listă consistentă de sosuri fie de utilizare mai largă, fie specializate strict
pentru pizza.
De mulți ani, s-a
dezvoltat comerțul cu pizza, fie numai cu blat alb (care urmează să fie
încărcat cu ingrediente de către consumator în bucătărie lui, unde va coace
produsul), fie cu blat și topping, consumatorul având nevoie doar de coacerea
pizzei. Aceste produse se vând, de regulă, congelate, mai rar doar
refrigerate.
Coacerea pizzei se face
în cuptoare de cărămidă (la pizzerii și restaurantele mari), electrice sau pe
gaze (în unitățile mai mici sau casnic). Echipamentele respective pot fi
completate cu accesorii adecvate (plăci sau „pietre de pizza“ ), menite să reproducă
fie și numai parțial condițiile de coacere din cuptoarele tradiționale. Pizza
coaptă la cuptor de cărămidă sau de piatră, la foc de lemne sau mangal (cărbune
de lemn) este foarte bine apreciată și asociată alimentelor de înaltă calitate
și foarte sănătoase. Cu toate acestea, unitățile specializate sunt interesate
și de utilaje cu mare grad de tehnicitate, în care toate etapele producerii
pizzei sunt desfășurate la parametri riguros stabili, foarte profitabile în
condițiile unei producții mari.
Între timp,
organizațiile de specialitate din domeniu au consacrat reguli stricte
privitoare la producerea pizzei. De pildă, Asociația Pizzei Napolitane
Autentice are reguli severe pentru prepararea pizzei: coacerea în cuptor
boltit, la foc de lemn, lucratul manual al aluatului (unde are rostul său și
spectacolul subțierii aluatului pe degete, în aer), reglementarea dimensiunilor
(diametrul blatului max. 35 cm, grosimea maximă a blatului la mijloc nu mai
mare de 1/3 cm).
Cine face și cine
consumă pizza?
Un meșter care prepară
pizza se numește „pizzaiolo“, iar localul unde se consumă pizza se numește
pizzerie, termeni italienești care indică respectul general pentru țara de
origine a acestui produs. Serviciile pizzeriilor la domiciliu au ajuns la
performanțe deosebite: o comandă se aduce acasă în timp record - circa un sfert
de oră.
De departe, cea mai
renumită firmă care desfășoară comerțul de pizzerie în toată lumea este Pizza
Hut, companie americană deținută de Pepsi Co Inc. Începutul în domeniu aparține
câtorva importante firme italiene, înființate în jurul anului 1800.
Aria consumatorilor de
pizza s-a lărgit atât de mult (dacă luăm în considerare și faptul că pizza se
prepară și acasă, la oraș ca și în mediul rural), încât e greu de crezut că
cineva nu a mâncat niciodată pizza. Evident, numărul consumatorilr este mult
mai mare în mediul urban, unde pizza constituie un fel de mâncare consumat
frecvent.
Unele categorii sociale
sunt mai mult legate de consumul de pizza decât altele: studenții, bunăoară,
sunt mari consumatori de pizza, dovadă fiind numeroasele pizzerii care
funcționează în ariile studențești – lână universități și cămine etc.
Este foarte evident că
tinerii în general sunt mult mai legați de pizza decât părinții lor, pentru
unii fiind hrana de toată ziua: „Pizza is the perfect meal, man. A slice for
lunch, a whole pie for dinner, and cold pizza for breakfast--hallelujah!“
(Pizza este masa perfectă, omule. O felie pentru prânz, o întreagă plăcintă
pentru cină, și pizza rece pentru micul dejun - aleluia!)
Pe glob, SUA se află pe
primul loc, cu consumul de peste 13 kg/an/loc., iar în Europa, francezii își
dispută locul 1 cu alte țări, cu un consum puțin mai redus: peste 10 kg/an/loc.
Aceste valori sunt
susținute de consumul casnic de pizza (cea cumpărată de la supermarket), care
este mai mare decât cel înregistrat la restaurante și alte unități de consum
colectiv.
Este interesant de
cunoscut și desfășurarea în timp, a consumului de pizza: mai peste tot se
constată creșterea consumului în zilele de sărbătoare, câd se pleacă de acasă
ori se renunță la gătit.
Sunt multe feluri de
pizza?
Toate țările lumii
cunosc pizza de mai mult sau de mai puțin timp. Țările din Nordul planetei au
deja tradiție în folosirea rețetelor proprii de pizza sau în adaptarea unor
preparate tradiționale la stilul pizza: preparate sumare, consistente,
realizate repede și consumate „pe fugă“. În toate aceste țări se găsesc
deopotrivă sorturi europene (pizza napolitană, pizza italiană etc.) și sorturi
dezvoltate din tradiția locală. În țările din alte continente, pătrunderea
pizzei a fost mai evidentă în țările dezvoltate: Australia, Japonia, Coreea de
sud (dar și Coreea de Nord are un restaurant în capitala sa, din 2009).
Câteva trăsături ale
pieței pizza în diferite țări se prezintă în continuare.
În Italia, pe lângă
tradiționalele lor sorturi, este interesantă și pizza bianca („albă“: blat cu
topping de ulei de măsline, sare și, eventual, condimente – crenguțe de rozmarin
).
SUA și Canada au sortiment european, dar și sorturi specifice, unele bazate
pe topping cu ingrediente speciale, multe aduse de imigranții veniți masiv din
alte părți ale lumii. O situație similară se petrece în celelalte țări
europene: Marea Britanie, Franța, Germania, Spania etc.
Japonia are multe
sorturi cu sosuri maioneză, iar ca ingrediente folosește larg porumbul,
cartofii și avocado; în pizzele desert folosește mierea și ciocolata, iar ca
băutură asociată apa minerală și ceaiul japonez.
Coreenii folosesc ca topping
cartofi și patate (cartofi dulci), creveți, crab.
Țările scandinave au o piață
foarte bogată de pizza: se cumpără foarte mult pizza congelată în Norvegia, se
consumă salate la pizza în Suedia (este foarte apreciată salata de varză cu
ardei gras, fermentată câteva zile).
În Israel sunt rigori legate de regulile
kosher (speciile de carne și viețuitoare interzise la consum, interdicția
alăturării brânză-carne în toppinguri, interdicția pâinii dospite în perioda
Paștelui evreiesc); în alt plan, este de remarcat multiculturalismul alimentar
adus de cetățenii repatriați din diverse țări ale lumii.
În Turcia și alte țări
musulmane sunt reglementate consumul de carne (restricția consumării cărnii și
grăsimii de porc).
În Australia, pe lângă sortimentul internațional de pizza,
s-a dezvoltat un segment de “pizza gourmet“, cu toppinguri neconvenționale
(carne de cangur, emu, crocodil), preparată la foc de lemne.
În Argentina este
bine apreciată pizza la cuptor de piatră.
Este de remarcat
interesul Italiei de a obține protecția Uniunii Europene asupra „adevăratei
pizza napoletane“: Associazione Verace Pizza Napoletana a obținut protecția
pizzei napolitane, care este o denumire generică pentru mai multe tipuri de
pizza, între care sunt menționate expres Margherita și Marinara. Pe lângă
rigorile deja menționate, mai trebuie reținut că produsul trebuie preparat
numai la foc de lemne, ingredientele trebuie să fie din zonă, interdicția
folosirii ananasului ș.a.m.d.
Calitatea pizzei
Dincolo de toate
considerentele luate în calcul la aprecierea calității unei pizza, se remarcă
adevărul că există infinite deosebiri de gusturi și opțiuni în rândul
consumatorilor, fapt ce subliniază premisa că și în cazul pizzei, cea mai bună
este pizza care ne place.
Și totuși, se pot aduce
la un punct de vedere comun cîteva aspecte: calitatea materiilor prime pentru
blat și pentru topping, prospețimea materiilor prime, prepararea pizzei, modul
de păstrare / servire, contextul și ambianța consumului – toate acestea având
directă legătură cu satisfacția consumatorului. Exotismul combinațiilor și
originalitatea preparării și consumului pot avea importanța lor pentru unul sau
altul dintre consumatori, dar aspectele care în mod cert implică direct și major
asupra sănătății consumatorului trebuie considerate cu multă rigoare.
Faptul că a crescut
ponderea pizzei cumpărate în stare congelată (pentru preparare și consum acasă)
față de achiziția la restaurant are, între alte explicații, și conștientizarea
tot mai largă a faptului că pizza congelată este mai sănătoasă (și mai ieftină)
decât pizza de la restaurant. După cum tot mai mulți consumatori constată că
cea mai sănătoasă pizza este cea preparată integral în casă.
În contrast cu
publicitarea susținută făcută pizzei în mijloacele de comunicare în masă și pe
alte căi, cercetări serioase, repetate periodic, rămân la concluzia că pizza -
unul din cele mai populare alimente nu este sănătos: făina albă din blat,
brânza, chetchup-ul, mezelurile, tomatele (obținute prin agricultură
hidroponică etc.), margarina și alte componente sunt dăunătoare pentru buna
funcționare a organismului, pizza rămânând o combinație de carbohidrați și de
grăsimi procesate. Publicitatea excesivă nu face decât să sporească numărul
suferinzilor: hipertensivi, diabetici, obezi.
Dacă mai considerăm
unele aspecte frecvente în activitatea unui restaurant, avem motive să dăm
dreptate celor aflați în tabăra criticilor pizzei. Blatul pizzei de restaurant
sau al celei cumpărate de la supermarket este realizat din făină albă (care are
un comportament mai bun la prelucrare, dar este mult mai săracă și foarte
dăunătoare pentru sănătate). Blatul pizzei de restaurant rareori se prepară în
local, cel mai adesea se cumpără din comerț, la restaurant realizându-se doar
toppingul și coacerea. Ingredientele de toping ale piței cumpărate sau
consumate la restaurant sunt alese după principiul economicității, care
presupune concluzii îngrijorătoare pentru consumator.
Toate aceste observații
ne conduc la căutarea unei alternative: este posibil să consumăm pizza mai
sănătoasă? Răspunsul este categoric afirmativ, iar alternativa de urgență,
sigură, este îndreptarea opțiunilor alimentare către alimente cât mai puțin
procesate: legume și fructe crude, salate din legume și fructe, produse de
panificație din făină integrală ș.a.
(Sursa: http://www.apc-romania.ro)
Top oraşe cu cea mai
bună pizza din lume
Locul 6.Roma, Italia
În timp ce foarte multe
orașe încearcă să ademenească oamenii, oferind o pizza întreagă, capitala
Italiei, Roma, vinde pizza la felie. Desigur, cuvântul ”felie” ne duce cu
gândul la o parte dintr-o pizza, însă romanii ne lasă să ne alegem noi mărimea
feliei, care poate întrece o pizza intreagă, dar prețul variază în funcție de
gramaj.
Acest tip are blatul
subțire, este dreptunghiulară și este coaptă la un cuptor cu lemne. Conține
prosciutto, sparanghel, dovlecei, vinete şi cartofi. Dacă doriți ceva clasic,
puteți cumpăra o felie de pizza tradițională, care conține sos de rosii,
mozzarella şi busuioc.
Locul 5. Chicago, SUA
Aluatul orcărei pizza,
specifică statului Chicago din Statele Unite ale Americii, este gros și întins
până pe marginile unei tăvi de oțel. Peste aluat se toarnă apoi mai multe
straturi, începând cu brânză mozzarela, urmată de diferite topinguri la alegere:
șuncă, ciuperci sau cârnaţi
Prima pizza Chicago Style
a fost făcută în anul 1943.
Locul 4. Osaka și
Hiroshima, Japan
Uneori i se spune
”prăjitura japoneză”, alteori ”omleta japoneză”, însă forma plată și
ingredinetele o fac cunoscută ca fiind ”pizza japoneză”. Este vorba despre
”Okonomiyaki”, făcută dintr-un aluat ( compus din ouă, apă și varza), peste
care se pune combinația dorită dintre brânză, legume, peşte şi carne.
Locul 3. São Paulo,
Brazil
Mulți locuitori ai
orașului Sao Paulo, auto-proclamat ”Capitala Mondială a Pizzei”, au făcut o
tradiție din a mânca acest produs culinar. Obsesia datează din secolul 20, când
obiceiurile imigranților italieni au început să se inflitreze în cultura
braziliană. Astăzi, locuitorii orașului sărbătoresc , pe 10 iulie, ”Ziua
Pizzei”.
Brazilieni abia
folosesc suc de roșii, dar nu se zgârcesc când vine vorba de mozzarela. Două
dintre cele mai populare feluri de pizza sunt Portuguesa ( șuncă, ceapă, ouă
fierte tari și măsline negre) și Casteloes.
Locul 2. New York. SUA
Una dintre cele mai
recunoscute plăcinte din Statele Unite, pizza în stil New York, este
caracterizată de o crustă exterioră pufoasă care devine mai subțire și crocantă
spre mijloc. Acest tip de pizza se prăjește pe o piatră, nu în tigaie, iar
blatul este frământat manual. Locuitorii orașului susțin că marele secret, care
stă în spatele gustului delicios, este apa, folosită în aluatul blatului.
Locul 1. Napoli, Italia
Așa cum era de
așteptat, orașul cu cea mai bună pizza din lume este Napoli. Rețeta care stă la
bază este cea mai veche din lume, iar napolitani o protejează cu orice preț,
având în vedere că există și o asociație care se luptă pentru menținerea
atutenticității rețetei. Modul de preparare este cu totul și cu totul special:
Mai întâi blatul se frământă în formă de clătită, care nu depășește 11 inci.
Apoi este acoperit cu un strat gros de mozzarela, busuioc și roșii San Marzano
și se coace, timp de 90 de secunde, la 482 de grade.
Istoria Pizzei
Istoria pizzei începe încă din vremea Greciei Antice, când pâinii i se dădea o formă rotundă și era coaptă pe pietre fierbinți. În Orientul Mijlociu și Grecia, pâinea începe să aibă forma unei pizza.
Pissa este un termen latin, apărut în secolul
IX, care înseamnă “pâine plată”. Începând cu secolul XIV a căpătat sensul de
“pâine plată acoperită cu brânză” în limba italiană.
Pizza ar putea fi inventata de fenicieni, greci sau romani, sau oricare alta civilizatie care a invatat secretul combinarii fainii cu apa, si apoi a incalzirii aluatului obtinut. Intr-una din multiplele ei variante, pizza a fost un aliment de baza al dietei locuitorilor vechii Italii inca din epoca de piatra. Cea mai timpurie varianta de pizza era o paine cruda, coapta apoi pe pietrele focurilor, asezonata cu o varietate de ingrediente, si utilizata pe post de farfurie. Se spune ca ideea folosirii painii in loc de farfurie apartine grecilor care mancau paini rotunde (plankuntos) coapte, alaturi de diverse topping-uri. Era preferata claselor inferioare, hranitoare si ieftina.
Secolul al VI-lea i.H. – In epoca de glorie a
imperiului persan, soldatii lui Darius cel Mare (521 – 486 i.Ch.),
obisnuiti cu marsurile lungi, coceau un fel de paine plata pe scuturi,
in soarele arzator, si o mancau apoi cu branza si curmale.
Secolul al III-lea i.H. – Marcus Porcius Cato
(234-149 i.Ch.), cunoscut si drept Cato cel Batran, a scris prima
istorie a Romei. In ea a notat: „foaie plata de aluat, dreasa cu ulei de
masline, ierburi aromate si miere, coapta pe pietre”.
Secolul I d.H. – Cunostintele noastre despre
bucataria romana provin mai ales din escavatiile de la Pompei si din
cartea de bucate a lui Marcus Gavius Apicius, „De re coquinaria”.
Apicius era un expert in arta culinara si, din scrierile sale, provin
informatiile cele mai importante despre bucataria romana. Se spune ca
Apicius iubea atat de mult mancarea, incat s-a otravit de teama ca va
muri de foame cand starea sa financiara devenise dezastruoasa. Cartea
lui Apicius contine retete in care se foloseau o mare varietate de
ingrediente, puse pe o bucata de paine: carne de pui, seminte de pin,
branza, usturoi, menta, piper si ulei (toate acestea se regasesc si
astazi in pizza moderna).
79 – In cenusa ramasa dupa eruptia vulcanului
Vezuviu, cel care a distrus orasul Pompeii (langa Neapole) pe 24 august
79, s-au gasit dovezi ca localnicii mancau o tarta coapte, rotunda si
subtire. S-au gasit si pravalii, cu coloane de marmura si diferite
obiecte de comert care seamana cu o pizzerie conventionala. Muzeul
National din Neapole expune o statuie din Pompeii care, din cauza
atitudinii, este numita „I pizzaiolo”.
1522 – Rosiile au fost aduse in Europa din Lumea
Noua (Peru). La inceput, s-a crezut ca sunt otravitoare; apoi, cei mai
saraci locuitori din Neapole le-au adaugat la aluat si au creat prima
pizza, asa cum o cunoastem azi. Foloseau de obicei doar faina, ulei de
masline, slanina, branza si ierburi aromate. Intreaga Italie recunoaste
ca pizza napolitana este cea mai buna. In acele vremuri, taverna din
Cerrigloi era un popas apreciat de soldatii spanioli ai veceregelui. Se
spune ca veneau acolo in mari grupuri pentru a gusta specialitatea
casei: pizza.
Secolul al VXII-lea – Pizza a ajuns foarte populara
printre cei ce vizitau Neapole si aveau curajul sa se aventureze in
zonele mai sarace ale orasului pentru a gusta delicatesa praparata de
bucatari, numiti „pizzaioli”.
Secolul al XVIII-lea – Regina Maria Carolina
d’Augsburg Lorena (1752 – 1814), sotia regelui Neapolelui, Ferdinando IV
(1751 – 1821), avea un cuptor special, construit in palatul de vara de
la Capodimonte, in care bucatarul sau putea prepara pizza pentru
perechea regala si oaspetii sai.
1889 – Umberto I (18844 – 1900), regele Italiei,
insotit de sotia sa, regina Margherita di Savoia (1851 – 1926), sositi
in Neapole, l-au chenat la palat pe cel mai faimos pizzaiolo, Raffaele
Esposito, pentru a gusta din specialitatile sale. Bucatarul a preparat
trei feluri de pizza: una cu grasime de porc, branza si busuioc; alta cu
usturoi, ulei si rosii; ultima cu mozzarella, busuioc si rosii (in
culorile steagului italian). Reginei i-a placut ultimul fel de pizza
atat de mult, incat i-a trimis o scrisoare de multumire: „te asigur ca
cele trei feluri de pizza pe care le-ai preparat au fost delicioase”.
Raffaele Esposito i-a dedicat reginei cea de-a treia sa creatie,
numind-o „Pizza Margherita”. Aceasta pizza a stabilit standardul dupa
care a evoluat pizza din zilele noastre si a facut din Neapole capitala
mondiala a pizzei.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, pizza era vanduta pe strazile din
Neapole la micul dejun, pranz si cina. Era preparata in tavi mari si
coapta in cuptoare de brutarie; avea un topping simplu de cuperci si
ansoa. Devenind tot mai populara, baza de aluat a inceput sa fie facuta
dupa preferintele clientului (groasa, subtire, crocanta, moale) ca si
topping-ul, care s-a diversificat. Au aparut si primele pizzerii in aer
liber, unde oamenii se puteau intalni, manca, bea si discuta.
Pizza a emigrat si in America odata cu emigrantii italieni din a doua
jumatate a secolului al XIX-lea. Ea a fost introdusa in Chicago de un
negustor ambulant care trecea pe Taylor Street cu un vas de metal, plin
cu pizza, purtat pe cap, si vindea felia cu 2 centi. Era metoda prin
care se vindea la Neapole, cu pizzele purtate intr-un vas tubular de
metal, cu un fund fals plin cu carbuni din cuptor, ca sa tina pizzele
calde. Numele „Pizzeria” era gravat pe cilindrul de metal. Pentru multi
americani, primele pizza erau cunoscute ca „placinte cu rosii”. Chiar si
astazi , aceasta denumire este populara in nord-estul SUA.
1905 – Gennaro Lombardi pretinde ca a deschis prima
pizzerie din SUA, in New York la 53 Spring Street. Lombardo este
cunoscut in America drept”patriarhul pizzei”.
1943 – Ike Sewell, la barul sau numit Pizzeria Uno, a
creat pizza groasa in stil Chicago (o pizza cu o crusta ce creste 2-3
cm deasupra formei si inconjoara stratul de topping).
1945 – Stationarea trupelor americane, engleze,
franceze si germane in Italia, in timpul celui de-al doilea razboi
mondial, a dus la o crestere a popularitatii pizzei. Cand soldatii s-au
intors acasa, au adus cu ei si obiceiul de a manca pizza.
1948 – A fost produs primul amestec comercial pentru pizza, „roman pizza mix”, in Worcester, Massachussets, de Frank A. Fiorello.
1950 – Abia acum incep americanii sa bage in seama
cu adevarat pizza. Celebritati de origine italiana, ca Jerry Colonna,
Frank Sinatra, Jimmy Durante si starul jucator de baseball, Joe
diMAggio, au fost cu totii mari amatori de pizza. Se spune, de asemenea,
ca versul „When the moon hits your eye like a big pizza pie, that
amore” dintr-un cantec al lui Dean Martin a lasat America de atunci
cantand si mancand pizza.
1957 – A inceput comercializarea pizzei congelate,
primii pe piata fiind fratii Celentano. Pizza devine curand cel mai
popular aliment congelat pe piata americana.
Pizza deja nu a mai fost ceva doar italienesc, ci a devenit
internationala. De exemplu, asa- numita pizza siciliana, de forma
patrata, atat de populara astazi si precursoarea binecunoscutei Party
Pizza, este o inventie americana. Adevarata pizza siciliana nu contine
nici ansoa, nici branza.
Cea mai mare pizza din lume este pizza “Ottavia”, pregatita evident in
Roma, de Dovilio Nardi, Andrea Mannocchi, Marco Nardi, Matteo Nardi si
Matteo Giannotte (toti italieni). Acestia au stabilit recordul mondial
pe data de 12 decembrie 2012, pizza lor masurand 1,261.65 m².
Cea mai mare pizza din lume, a fost făcută cu peste 9 tone de făină
fără gluten, 5 tone de suc de rosi, peste 4 tone de brânză mozzarella,
700 kg de margarina, 250 kg de sare, 100 kg de salata, 25 kg de otet.
Cei cinci bucătari au petrecut peste 48 ore pentru a coace aluatul în
peste 5000 de loturi.
La final au obtinut o pizza cu diametrul de aproape 40 m si o greutate de peste 25 tone.
Americanii si canadienii consuma in medie, pe an, cate 11 kg
de pizza; combinatia favorita este pepperoni si branza. Pizza poate lua
diverse forme, cum ar fi Pizza Calzone (jumatate din aluat este acoperit
cu topping, iar cealalta jumatate se impatureste peste cea cu
umplutura, formand un fel de buzunar), rulouri, pan pizza, groase,
subtiri etc. Exista astazi Mexican Pizza (o pizza cu ardei iute sau
umplutura de taco, branza Cheddar rasa, ceapa tocata, rosii), Ice Cream
Pizza, Candy Pizza si altele.
Un om care se pricepe la prepararea pizzei se numeşte “pizzaiolo”, iar un
restaurant care serveşte pizza se numeşte “pizzerie” (it. pizzeria).
Zilnic, în Italia sunt consumate şapte milioane de pizza. În ţară există
35.000 de pizzerii şi un sfert de milion de locuri de muncă depind de
afacerea de miliarde de dolari. Cei mai mari fani din lume ai acestei
specialităţi sunt locuitorii Americii de Nord, care consumă 13 kg de
pizza pe persoană în fiecare an. Italienii ocupă locul al doilea în
clasamentul internaţional, cu un consum mediu anual de 7,8 kg. de pizza
pe cap de locuitor. Austriecii consumă anual 3,3 kg de pizza pe
persoană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!