Translate

sâmbătă, 24 februarie 2018

Holi - sărbătoarea colorată a primăverii în India






Holi este una dintre cele mai colorate sărbători din India, când se marchează, totodată, şi Anul Nou bengalez. Sărbătoarea Holi este marcată în ziua cu lună plină a lunii Phalguna, care cade, de regulă, în ultima parte a lunii februarie sau în prima parte a lunii martie. Anul acesta - la 24 februarie.



Holi este şi un festival al primăverii, scăldat în lumina naturală a soarelui, care se revarsă peste natura veselă şi înfloritoare.   Există numeroase legende legate de originea festivalului Holi. Potrivit uneia dintre ele, denumirea Holi este derivată de la numele demoniţei Holika.



Regele Hiranyakashipu se considera invincibil şi îi obliga pe oameni să îl venereze ca zeu suprem. Însă Prahlada - fiul regelui rău, se închina zeului Vishnu şi nimic nu-l putea convinge să nu mai facă asta. 



Hiranyakashipu a încercat de multe ori să-şi ucidă fiul, dar de fiecare dată, eşua. În cele din urmă, regele ajutat de sora lui, demoniţa Holika, l-a atras pe Prahlada în vârtejul unui foc imens.



Oamenii locului credeau că Holika nu putea pieri în flăcări, însă, culmea ironiei, Holika a murit ucisă de flăcări, iar Prahlada a scăpat nevătămat.



În memoria acestor evenimente, în ajunul sărbătorii Holi este incendiată o marionetă care o înfăţişează pe Holika. În prezent, sărbătoarea Holi reprezintă o oportunitate de reunire cu familia, prietenii şi oamenii dragi, care aduce bună dispoziţie în viaţa oamenilor.

 Sărbătoarea începe prin aprinderea de focuri de tabără şi cu aruncarea de pulberi colorate şi de apă colorată unii spre alţii. Principalul punct de atracţie al festivalului este arderea rugului sfânt, „Holika”: semnifică sfârşitul forţelor întunecate. Mânjirea cu pulbere colorată este reciprocă, apa e parfurmată şi aruncată din vase (în formă de seringi mari) sau pistoale cu apă. Apa colorată se pregăteşte cu flori de „tesu”, ce se culeg din copaci, se usucă la soare şi se pisează, după care se amestecă cu apă pentru a produce o apă colorată în galben-portocaliu; pulberea roşie este conţinută în globuri speciale, ce se sparg brusc şi împărştie praful. La seratele muzicale organizate se cântă cântece de dragoste, legate de festival şi un tip special de cântece populare, numite „Hori”.
 
Holi, sau Holli (în sanscrită होली), este un festival al primăverii sărbătorit de hinduși, sikh și alte religii. Este ținut în principal în India, Nepal, Sri Lanka, și în țări cu diasporă indiană semnificativă, cum ar fi Surinam, Guyana, Africa de Sud, Trinidad, Regatul Unit, Statele Unite, Mauritius și Fiji. În statele indiene Bengalul de Vest și Orissa, este denumit Dolyatra (Doul Jatra) sau Basanta-Utsav („festivalul primăverii”). Cele mai semnificative sărbători Holi sunt cele ținute în regiunea Braj, în zonele legate de zeul Krishna: Mathura, Vrindavan, Nandagaon și Barsana. Aceste locuri au devenit atracții turistice în timpul sezonului de Holi, care durează până la șaisprezece zile.

Principala zi de Holi, denumită și Dhuli Vandana în sanscrită, precum și Dhulheti, Dhulandi sau Dhulendi, este sărbătorită de oameni prin aruncarea de pulberi colorate și de apă colorată unii în alții. Focurile de tabără se aprind cu o zi înainte, zi denumită Holika Dahan (arderea de Holika) sau Chhoti Holi (micul Holi). Rugurile sunt aprinse în amintirea evadării miraculoase a tânărului Prahlad realizată când demona Holika, sora lui Hiranyakashipu, l-a dus prin foc. Holika a ars, dar Prahlad supus credincios al zeului Vishnu, a scăpat nevătămat din cauza credinței sale nestrămutate. Holika Dahan este denumit și Kama Dahanam în sudul Indiei.



Holi este sărbătorit la sfârșitul iernii în ultima zi cu lună plină (Purnima) a lunii Phalguna care cade de regulă în ultima parte a lui februarie sau martie. În 2010, Holi a căzut pe 1 martie iar Holika Dahan pe 28 februarie.

Rangapanchami are loc câteva zile mai târziu într-o zi de Panchami (a cincea zi de la luna nouă), marcând finalul festivalului culorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...