Translate

luni, 21 mai 2018

Ziua Internațională a Lumânărilor Aprinse A III-a duminică din luma mai

Ziua internaţională a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial)




 Marcarea Zilei internaţionale a lumânărilor aprinse (The International AIDS Candlelight Memorial) este organizată, din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acţiunile fiind conduse de o coaliţie alcătuită din 1.200 de organizaţii comunitare provenind din 115 de ţări, potrivit site-ului dedicat acestei zile - candlelightmemorial.org.
În a treia duminică de mai a fiecărui an, mii de comunităţi din întreaga lume se reunesc pentru a aprinde lumânări şi candele în memoria celor care au murit în urma SIDA.

La noi, ritualul aprinderii lumânărilor îşi propune să aducă un omagiu colectiv românilor dispăruţi din cauza SIDA, să transmită un mesaj de încurajare copiilor şi adulţilor care trăiesc cu HIV/SIDA şi să lanseze un îndemn la prevenire şi solidaritate celorlalţi semeni ai lor.

Manifestarea este, în acelaşi timp, o încercare de a mobiliza toate forţele capabile să schimbe cursul epidemiei, de la decidenți politici, autorităţi centrale și locale, personal medical, asistenţi sociali, profesori, comunităţi artistice, organizaţii neguvernamentale, jurnalişti, medii de afaceri etc., până la cei ce se vor afla în trecere prin zonele de desfăşurare a evenimentului.

În anii 90, în România a avut loc o epidemie de infecții HIV/SIDA în rândul copiilor. Peste 10.000 de copii au fost diagnosticați cu infecție cu HIV cu cale de transmitere nozocomială, dobândită în sistemul sanitar. România a atras atunci atenția întregii lumi prin modul inedit de transmitere a infecției cu HIV.

În 25 de ani, statul român nu a reușit să stabilească și să recunoască exact cauza epidemiei HIV pediatrice, în schimb a dezvoltat servicii de tratament pentru cei care trăiesc cu HIV. Astfel, epidemia HIV a provocat o schimbare pozitivă atât în organizarea serviciilor, cât și în atitudinea față de bolnavi, atrăgând atenția asupra precauțiilor universale (prevenirea infecțiilor intraspitalicești), educației pentru sănătate, confidențialității, consimțământului informat, consilierii și comunicării medic-pacient, intervenției în echipa multidisciplinară.

În memoria celor răpuşi de Sida

Această schimbare nu a avut loc în toate domeniile medicale și nu a fost suficientă. Ca urmare, România deține în 2015 unul din primele locuri din Europa la cazurile de tuberculoză, dar și la hepatita C în populația generală, sifilis, infecție cu HIV în rândul consumatorilor de droguri și persoanelor de orientare homosexuală. Sunt afecțiuni trasmisibile care arată slăbiciunile sistemului sanitar: insuficiența educației pentru sănătate, accesul dificil la diagnosticarea bolilor, existența discriminării, poate chiar probleme de respectare a regulilor de igienă în unități medicale, în cazul virusului hepatitei C.

În urma discuțiilor publice despre infecțiile intraspitalicești, Prim-Ministrul României a declarat recent că sănătatea este prioritatea numărul unu a guvernului actual. ARAS așteaptă de 25 de ani o astfel de declarație, dar mai ales acțiuni concrete.

Marcarea acestei zile este un eveniment la nivel global, care are ca scop manifestarea solidarităţii cu persoanele infectate cu virusul HIV, dezvoltarea metodelor de prevenire a infectării, reducerea fenomenelor de stigmatizare şi discriminare a persoanelor cu HIV, precizează sursa citată.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), HIV/SIDA rămâne una dintre cele mai mari provocări mondiale în ceea ce priveşte sănătatea omenirii, mai ales în ţările subdezvoltate, în curs de dezvoltare sau mediu dezvoltate. Datorită rezultatelor avansate în terapia cu antiretrovirale, multe persoane cu HIV pot avea o viaţă mai bună şi o speranţă de viaţă mai mare.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), de la instituirea sa, în 1992, oferă servicii de prevenire HIV/SIDA şi a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile se desfăşoară în fiecare an, nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele în care ARAS are filiale: Constanţa, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Bacău, Timişoara.

Centrul de Sănătate ARAS a luat fiinţă la initiaţiva Asociaţiei Române Anti-SIDA, cu contribuţia profesioniştilor care, cu experienţă şi dedicaţie, abordează sănătatea ca pe un întreg. Două dintre principiile directoare ale centrului sunt respectarea confidenţialităţii şi lipsa discriminării etnice, de gen sau de orientare sexuală. Obiectivul Centrului de Sănătate ARAS este acela de a dezvolta servicii de sănătate cu scopul de a oferi suport, consiliere şi cunoaştere specializată oamenilor pentru a trăi în armonie. De asemenea, este promovată prevenţia, punând la dispoziţie publicului larg posibilitatea testării şi consilierea HIV, HBV (hepatita de tip B) şi HCV (hepatitat de tip C), precizează site-ul http://www.centrularas.ro/.

SIDA a fost recunoscută pentru prima dată de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor în 1981. De la descoperirea bolii s-au înregistrat aproape 30 de milioane de decese (în 2009). SIDA este considerată o pandemie prezentă în foarte multe ţări, care se răspândeşte în mod activ.

Reţeaua globală a persoanelor care trăiesc cu HIV a fost fondată în 1986, cu birouri în Amsterdam, Olanda şi Cape Town, Africa de Sud. Misiunea sa este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV din întreaga lume prin facilitarea accesului echitabil la tratament, îngrijire şi asistenţă socială.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă aveți sugestii referitoare la calendarul zilnic, nu ezitați să lăsați un comentariu prin care să vă exprimați părerile legate de tipul evenimentelor despre care ați dori să citiți pe blog.Mulțumesc!

Ziua adevărului – 7 iulie

Imaginează-ți o lume în care nimeni nu minte, spune ceva înșelător sau face ceva necinstit. Ziua spunerii adevărului își propune să obțin...